magazin
GASTRO PONUDA ADVENTA U ZADRU (2. DIO) / Ima svega: Black angus kobasice i ćevapi, divljač, slatki cronut, originalni coctaili, panettone koji se pije…

U nekoliko nastavaka predstavljamo najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica na zadarskom Adventu.
U ovom drugom dijelu idemo redom po kućicama zalogaj po zalogaj, gutljaj po gutljaj…
Didova kućica
Ova je kućica treća u zajedničkom timu u kojem su još Lavova kućica i Kod Rođe, tako da je i ponuda gotovo istovjetna: domaće svinjsko-juneće blago dimljene, ali i konfekcijske kobasice, plate pršuta i sira, fritule, kuhano vino i kuhani gin glavni su im aduti. I, naravno, široki osmijesi kuharice i konobarice.
Christmas Colonna
Jedan od najboljih zadarskih coctail majstora mlađe generacije, Moreno Samobilić, sa svojom je partnericom Dijanom Kreber iz njihovog obližnjeg coctail bara Colonna na Advent donio selekciju hladnih i toplih mješavina. Feliz Navidad dobio je naziv po slavnoj božićnoj pjesmi i samo je jedan od njihovih tekućih bisera idealnih za hladne adventske večeri. U njemu su tequila, agava, liker od naranče, kompot od jabuke i čokolada. I vrlo je vruć. Ponudu hrane Diana i Moreno sveli su na svega nekoliko jela, od kojih izdvajamo tri burgera: El Classico s pljeskavicom u sjajnom Kroštulinom brioche pecivu (i svi ostali burgeri su s pecivom ove izvrsne pekare), Schwartz & Negro u crnom pecivu i Alternativno, veganski burger kojeg bi poželjeli i ortodoksni mesojedi. Sjajna Slavonka – dimljena kobasica od mesa crne slavonske svinje zasluženo je prenesena iz lanjske adventske ponude ove kućice.
Boogie X Picnic
Maestro zadarskog fast fooda Vedran Božićev već se proslavio sa svojim food truckom i kućicama na zagrebačkim i zadarskim adventskim sajmovima, a u ovoj se kućici se udružio zagrebačkim Boogie Labom, svježom i vrhunskom ugostiteljskom pričom. Već i je ranija poveznica bila Kroštula artisan pekara čija su peciva, naravno, drugi najvažniji dio svih zalogaja u ponudi ove kućice. Prvi najvažniji dio je mesni sadržaj. Božićev je ovaj put umnožio ponudu na način da svatko može izabrati svoje jelo birajući između ćevapa od odležane black agnus junetine, black agnus kobasice ili domaće kobasice Biloglav, paš i hrenovke, te ih po volji kombinirati s četiri vrste originalna priloga: azijskim, s tartufima, fažolom ili sirnim od padana. Ukupno 16 kombinacija! Kulinarske kreativnosti ne nedostaje ni u slatkim jelima i coctailima: Cronut je sjajna kremasta fuzija između američke krafne i francuskog kroasana s kremom od pistaccia i čokolade ili nutelle s prahom brusnice, a kuhani panettone je topli coctail s votkom, kamilicom i komadićem tog Kroštulinog kolača. Đumbirka i nekoliko drugih toplih coctaila se može naručiti ako vam se baš ne jede i pije istovremeno…
Tradicija u čašici
Šime Katuša, poduzetnik koji sa suprugom vodi i ozbiljni OPG, na ovoj je kućici ponudio dio svojih domaćih proizvoda i kuharsko poznavanje hrvatske tradicionalne kuhinje. Tako u velikom kazanu kuha svoje vlastito vino i nudi blago dimljene kobasice koje je sam proizveo po vlastitom tajnom receptu. Šime nekoliko puta tjedno obogaćuje ponudu kuhanim jelima, pa nas je iznenadio s izvrsnim gulašem od divljači, srnetine i veprovine, s njokima naravno. To jelo, inače, izmjenjuje s fažolom te svojom kobasicom i suhim mesom. Da bi i ljubitelji nešto brže hrane došli na svoje, gostima Tradicije nudi grillani odležani ramstek u sendviču. Ovu kućicu je lako prepoznati po visećim ukrasima – panceti, slanini i domaćim kobasicama.
Lička kuća
Očekivano, Lička kuća nudi ličke specijalitete počevši od pravog ličkog krumpira, od koje radi svašta, pa čak i peče police s pancetom. Simpatični glavni kuhar i konobar Danijel u kotliću kuha čak pet vrsta kobasica, a domaća lička kobasica se nalazi i u kombinaciji s kiselim kupusom i kuhanim buncekom. Dobro je da se netko sjetio kuhati suho svinjsko meso, pravu zimsku delikatesu, kao i klasičnu sarmu koju Danijel servira s buncekom na daščici. Drvo je podloga i Ličke daščice s narezanom suhom kobasicom. Osim sarme Danijel će ponekad skuhati divljač te ponuditi i Lički pladanj s kiselim kupusom, buncekom i domaćom kobasicom. Ponuda pića bi bila uobičajeno adventska da nije prave dobre ličke šljivovice koja se može degustirati jedino na ovoj kućici.
Mediteranneo
Iskusni zadarski chef i predavač u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi, Robert Pinto, u svoju je adventsku je kućicu prenio dio kuharske filozofije Trattorie Mediteranneo, koju godinama uspješno vodi. Dnevno mijenja dva kuhana jela poput janjetine s bižima i bobom, obrazina s njokima, srnetine.., a petkom je obavezan bakalar kao fritura od sitne ribe i kozica. Odlični maneštrun od sipe i čičvarde dočekao nas je jedne srijede, a trebalo je još probati, recimo, slavonsku blagu domaću kobasicu ili baranjsku ljutu, koje su, naravno, stalno u ponudi. Pinto kuha vino po vlastitom receptu. Teskerin pinot obogaćen je s karameliziranim šećerom i chefovom kombinacijom začina, a Mediteranneo nudi i vlastito bijelo vino cijeđeno od maraštine iz vinograda Tomislava Glavića u Nadinu. Treba li veća preporuka?!
magazin
TJEDNI HOROSKOP / Najsretniji znakovi će biti Ribe, Ovan, Blizanac

Ovan
LJUBAV: Sve će se više ljudi skupljati oko vas. Jednostavno će voljeti biti u vašem društvu, ali će vas katkada i kritizirati. Ako već jeste u vezi, više ćete vremena provoditi s ekipom poznanika i partnerom, nego sami s partnerom. Nađite sredinu.
KARIJERA: Intenzivirat će se suradnja sa šefovima ili onima koji upravljaju u firmi u kojoj radite. Morat ćete se pokazati kao ozbiljan i profesionalan suradnik. Moguće je i da će se mjeriti vaša postignuća ili će vas kontrolirati u svakom trenutku.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nemojte se predati bez borbe.
Bik
LJUBAV: Bit ćete spremni na mnoge ljubavne pustolovine. Oni koji već jesu u duljim vezama izlazit će na vrlo atraktivna mjesta. Zajedničko vrijeme će vam proletjeti, a povremeno ćete i kritizirati jedno drugo. Ne pretjerujte s tim.
KARIJERA: Pred vama su novi veliki izazovi. Nezgoda je u tome što su neminovno povezani sa suradnjom i maksimalnom uvažavanjem drugih, pa i onih s kojim se ne slažete uvijek. Zato prvo dobro sagledajte o čemu je riječ, pa tek onda djelujte.
ZDRAVLJE&SAVJET: Držite se zacrtanih planova.
Blizanci
LJUBAV: Nezainteresiranost ili frustracije sve će više pratiti vaš ljubavni život. Važno je da se s tim nosite strpljivo i da imate na pameti da je sve prolaznog karaktera. Zato svoju vezu čuvajte, te mirom i tolerancijom održavajte status quo.
KARIJERA: Ako vam se učini da je pred vama dug put, prihvatite to s veseljem, jer je isti dobar. Ono što se pokrenulo, nastavit će se razvijati dalje i to na stabilan način. Na vama je da se prilagodite i uklopite u cijelu situaciju što bolje. Surađujte s drugima.
ZDRAVLJE&SAVJET: Meditirajte.
Rak
LJUBAV: Atrakcije na koje ćete svaki dan nailaziti budit će u vama uspavane snove o ljubavi iz bajke. Imat ćete toliko motivacije da biste mogli pretjerati s tulumima. Nemojte zbog svega zapostaviti svoje dužnosti iz drugih područja života.
KARIJERA: Hvatat će vas nervoza kad će trebati surađivati s drugima. Najviše zato jer s njihove strane neće sve teći profesionalno. Shvatite da nisu svi toliko okretni i spretni kao vi i da ponekad nekom treba progledati kroz prste. Nitko nije savršen.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ublažite svoje kriterije.
Lav
LJUBAV: Svojim šarmom i smislom za humor uspjet ćete nadvladati distancu u osobnim odnosima koja će se topiti iz dana u dan. Voljena osoba sve će vas više podržavati, a ni vi joj nećete ostati dužni. Bit će vam zaista drago što je tako.
KARIJERA: Malo više truda pokazat ćete u poslovima gdje se treba pokazati kreativnost ili tamo gdje postoji publika. To vas motivira. U djelatnostima iz sjene, vi ćete raditi tek toliko koliko se mora, a niste svjesni da se i tim putem može stići visoko.
ZDRAVLJE&SAVJET: Idite u prirodu.
Djevica
LJUBAV: Pred vama su dani bogati izlascima i zabavama. Mnogi će poboljšati svoj društveni život, sretati zanimljiva lica, a bit će i onih koji će biti na pragu zaljubljivanja. Koliko vi mislite na drugu stranu, toliko će i ona misliti na vas.
KARIJERA: Novi suradnici u poslu koji radite pojavit će se iz drugog radnog okruženja ili čak druge sredine. Vi ćete im pokazati kako se najbolje mogu prilagoditi poslu. Bit ćete puni dobrih savjeta i još boljih namjera. Neki će dominirati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Gimnasticirajte.
Vaga
LJUBAV: Budite blagi s voljenom osobom i ne uzimajte okolnosti koje vam ne idu uvijek na ruku previše ozbiljno. Dani su takvi da ćete se trebati prilagođavati. Oni koji to učine bolje i prihvate poneki kompromis uživat će u većem međusobnom povjerenju.
KARIJERA: Mnogo posla je pred vama, a uz to idu i napori. Ovih dana osjetit ćete da vam ponekad nedostaje energije za sve što treba odraditi. Zato je važno da se još bolje organizirate kako bi bili učinkovitiji. Ekonomizirajte sa snagama.
ZDRAVLJE&SAVJET: Idite ranije na počinak.
Škorpion
LJUBAV: Diskrecija i intimnost bit će vam glavna obilježja i kriteriji kojim ćete se rukovoditi u osobnom životu ovih dana. Možda ćete voljenoj osobi čak ići i na živce, jer kad ona poželi izaći, vi biste ostali kod kuće. Budite malo otvoreniji za društvo.
KARIJERA: Izgledat će kao da svi nešto razvlače, ali vi nećete čekati ništa. Jednostavno ćete znati da se kockice se slažu sve većom brzinom, a na vama je da se prilagođavate najbolje što znate. To će ići lako uz malo samokontrole. Prilike su tu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Idite na svoj omiljeni sport.
Strijelac
LJUBAV: U svojim privatnim odnosima postat ćete otvoreniji i opušteniji. Spremnost da vjerujete drugima vratit će vam se na najbolji mogući način. Ne samo da ćete vi imati povjerenje u partnera, nego će biti i obratno. Budite svjesni i čuvajte to.
KARIJERA: Vjerojatno nećete baš izbiti u prvi plan, ali će vam ipak ići dobro. Na vama je da radite i pokažete što znate. Okolnosti, ljudi i događaji ići će vam na ruku čak i onda kad se u prvi tren situacija ne čini blistava. Čitajte između redova.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne razbijajte glavu sitnicama.
Jarac
LJUBAV: Zahtjevnost koja će stalno dotjecati iz drugih područja života povremeno će vam i dalje narušavati inače solidne osobne odnose. Ako pokušate nešto objasniti, nećete se snaći najbolje. Stoga budite tihi i jednostavno volite. Tako će biti najbolje.
KARIJERA: Ojačat će korespondencija s kolegama koji nisu iz vašeg mjesta rada. Povezat ćete se s njima i razmjenjivati poslovna iskustva. Neki će zbog posla i putovati. To će ih osvježiti i probuditi u njima nove poslovne ideje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vaši talenti čekaju da se izraze. Razvijajte ih.
Vodenjak
LJUBAV: Mnogo ljudi svako će se malo motati oko vas. Bit ćete zaigrani, veseli, spremni sve dijeliti s njima, ali bez previše obveza. Neki će svoju vezu postaviti u rang dobrog prijateljstva i odustati od većih intimnosti. Partner bi mogao biti zbunjen.
KARIJERA: Vaš utjecaj u poslu bit će utemeljen na vašoj zrelosti i profesionalnosti. Ovih dana još ćete čekati neke odgovore od suradnika koje mogu utjecati na daljnji razvoj posla, no općenito uzevši sve je od kontrolom i razvija se dobro.
ZDRAVLJE&SAVJET: Zadovoljni ste sami sa sobom.
Ribe
LJUBAV: Premda će vaša veza objektivno napredovati odlično, vi sami bit ćete skloni čačkanju po sitnicama, a posebno svog unutrašnjeg svijeta. Takvim pristupom oduzet ćete nešto od spontanosti pa nemojte pretjerivati. Opustite se.
KARIJERA: Koliko ste dugo sanjali o nekim poslovnim potezima, toliko sad imate prilike pokazati svoje poslovno umijeće ili znanje. Vjerojatno će se povećati vaš utjecaj na druge u poslu, a na vama je da to prihvatite. Spremni ste za takvo nešto.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete otvoreni za sve.
magazin
VIDEO / Bend Jeremiah’s iz Sv. Filipa i Jakova objavili novi singl i spot “Angel at Dawn”

Bend Jeremiah’s iz Svetog Filipa i Jakova objavili su novi singl “Angel at Dawn”, popraćen video spotom.
Pjesma je snimljena pod producentskom palicom Porinovca Jere Šešelja u studiju TwentyTwenty u Zadru, dok je za režiju spota zaslužan zadarski redatelj Vladimir Miketa.
“Stvarati s Jerom i Vladom je bio užitak od prve pjesme. Razumiju naš zvuk i kako ga prenijeti na snimku. A Jere ima dodatan plus za ime.” izjavio je bend.
Spot je snimljen u crno-bijeloj tehnici i donosi postapokaliptični ugođaj, pojačavajući intenzitet same glazbe.
“Bio je poseban izazov raditi na spotu za pjesmu koja traje gotovo šest minuta, što je rijetkost u današnjoj glazbenoj industriji.
Cilj je bio stvoriti vizuale koji će držati pažnju gledatelja od početka do kraja.
Ugođaj svakako jest postapokaliptičan, ali lokacije su fiktivne i odražavaju bespuća psihe protagonistice” izjavio je Vladimir Miketa
“Željeli smo napraviti moćan riff i mantru koja traje bez obzira stane li u kalup radijskog hita od tri minute.
Stalno radimo na novom materijalu i veselimo se što ćemo uskoro predstaviti još novih stvari.”dodali su iz benda.
Bend trenutno radi na novom albumu kojeg planira objaviti i na vinilu.
Bend Jeremiah’s osnovan je 2010. godine u Svetom Filipu i Jakovu. Prvotnu postavu činili su bubnjar Jeremija Eškinja, gitarist Roko Vodopija i basist Luka Ćetković.
Kasnije su im se pridružili Frane Škara na klavijaturi i usnoj harmonici, Ante Brzić kao vokal, gitarist i trubač, te vokalistica Mirta Juran.
Njihova glazba kombinira blues, rock i funk, a poznati su po energičnim nastupima.
Godine 2017. proglašeni su najboljim mladim bendom u Hrvatskoj prema izboru Fender Mega Music Awardsa.
Godinu kasnije pobijedili su na 22. HGF-u i 9. Croatian Blues Challengeu, što im je omogućilo nastup na International Blues Challengeu u Memphisu.
Glazbeni spot za “Angel at Dawn” dostupan je na digitalnim platformama i društvenim mrežama benda:
Datume nadolazećih koncerata Jeremiah’s pratite na:
Facebook: www.facebook.com/JeremiahsProkletnici/
Instagram: www.instagram.com/jeremiahs_band/
YouTube: www.youtube.com/channel/
magazin
Nedjeljni ručak pun okusa: Piletina, aromatični rižoto i neodoljivi desert koji će oduševiti cijelu obitelj

Obiteljski nedjeljni ručkovi i dalje su važan dio tradicije mnogih obitelji. Trenutke provedene u zajedništvu i smijehu ne bi trebalo pokvariti lošom hranom pa smo umjetnu inteligenciju zamolili da nam pomogne osmisliti jelovnik za jedan ugodan obiteljski ručak.
ChatGPT u zadatak je dobio da osmisli jelovnik koji će zadovoljiti sve članove obitelji, uključujući i one s posebnim prehrambenih navikama. Jedna osoba koja će sjediti za stolom, naime, jede samo piletinu, a za ručkom će biti i djece.
Evo što nam je predložio:
Predjelo
Započnite ručak laganom salatom od svježeg sezonskog povrća – miješajte rukolu, cherry rajčice, krastavce i mladi luk.
Za dodatni proteinski udarac, dodajte narezanu, lagano začinjenu piletinu. Prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom kako biste istaknuli prirodne okuse.
Glavno jelo
Za one koji jedu samo piletinu pripremite pečenu piletinu s limunom, ružmarinom i češnjakom. Piletina će biti sočna i aromatična, idealna za one s restriktivnijom prehranom.
Za ostale članove obitelji uz piletinu, možete ponuditi i dodatno jelo – lagano pečeno povrće (mrkva, tikvice, paprika) te domaći kruh od integralnog brašna.
Kao alternativu, možete pripremiti kremasti rižoto s gljivama koji će dodatno obogatiti izbor.
Desert
Kao slatki završetak, pripremite osvježavajuću voćnu salatu od sezonskog voća (npr. jagode, borovnice, kivi) uz kuglicu sladoleda od vanilije i preljev od lagano otopljene tamne čokolade. Ovaj desert zadovoljit će i djecu i odrasle, pružajući uravnotežen spoj prirodnih okusa i slatkoće.
Vino
Uz ovakav jelovnik preporučujemo bijelo vino Chardonnay. Njegova lagana kiselost i suptilna kompleksnost savršeno nadopunjuju jela od piletine i povrća, dok se istovremeno uklapaju u cjelokupnu harmoniju okusa.
Ovaj jelovnik osmišljen je kako bi zadovoljio različite ukuse i prehrambene navike, a istovremeno pružio poseban doživljaj zajedničkog obroka u obiteljskom okruženju.
Uživajte u pripremi i druženju!
-
magazin1 tjedan prije
(PREDIZBORNA) SUBOTNJA ŠPICA
-
ZADAR / ŽUPANIJA1 tjedan prije
MORATE U SPIZU? Ovo je radno vrijeme trgovina u Zadru ove nedjelje…
-
Sport1 tjedan prije
OBAVIJEST: Dan sporta se prebacuje u Dvoranu Krešimira Ćosića
-
Svijet1 tjedan prije
Ova je žena pobijedila Facebook na sudu, to bi moglo promijeniti društvene mreže svima