magazin
Nutricionisti ukazali na 10 najčešćih razloga zbog čega ljudi ne mogu smršavjeti

Ako ste ikad sami pokušali smršavjeti, znate da to može biti teško. Morate voditi računa o svom unosu kalorija, potiskujući tu žudnju za hranom i istodobno povećavajući svoju dnevnu tjelovježbu i kretanje.
Ali čak i kada osjećate da sve radite kako treba, ponekad vaga jednostavno ne popušta. Iako je primamljivo odustati kad ne vidite napredak, možda biste se trebali prvo pozabaviti drugim čimbenicima, jer možda niste svjesni mnogih uobičajenih razloga zbog kojih ljudi ne mogu smršavjeti.
“Tjelesna težina je složena i stoga može biti izazovna za upravljanje”, kaže dr. Karla Robinson za Best Life.
“Upravljanje tjelesnom težinom određeno je mnogim čimbenicima… Da bi učinkovito smršavio, netko treba izgraditi navike koje se bave svim čimbenicima koji mogu pridonijeti njihovoj prekomjernoj težini. A to može biti teško učiniti.”
1) Godine
“Što ste stariji, to manje mišićne mase imate na tijelu”, kaže Robinson. “Manja mišićna masa može uzrokovati usporavanje metabolizma i zadržavanje masti.”
Jedan od načina za borbu protiv toga je uključivanje više treninga snage za izgradnju i zadržavanje mišića, predlaže Robinson.
2) Ciklus skidanja i dobivanja kilograma
“Što više puta netko izgubi i ponovno dobije značajnu težinu, to je veći rizik za kardiometaboličke probleme poput inzulinske rezistencije, povišenog kolesterola i gubitka nemasne tjelesne mase, da ne spominjemo povećanu težinu”, kaže nutricionistica Emily Van Eck.
Nutricionistica Karen Louise Scheuner također ukazuje na yo-yo efekt i mijenjanje težine. “Ovo smanjuje metabolizam sa svakom sljedećom dijetom, i tijelo postaje učinkovitije u pohranjivanju masti za preživljavanje, budući da je dijeta prijetnja našem sustavu koji će se boriti protiv gladi/gladovanja. Ovo čini gubitak težine vrlo izazovnim, ako ne i nemogućim za neke ljude, osobito na kroničnim dijetama.”
3) Bolest
“Neki ljudi imaju temeljne bolesti, poput hipotireoze i sindroma policističnih jajnika (PCOS), koje otežavaju mršavljenje”, kaže Robinson. “Ovakva zdravstvena stanja mogu utjecati na metaboličke stope i razine hormona, što može otežati kontrolu težine.”
4) Moderne dijete
Svi smo bili tamo: vidimo oglas za novi program mršavljenja koji hvali “nevjerojatne rezultate”, nadahnjujući nas da isprobamo još jedan način za skidanje viška kilograma. Ali te trendi dijete zapravo mogu stvoriti veće probleme, osobito ako vas tjeraju da ograničite ili budete selektivni s grupama namirnica.
“Hirovi u prehrani ne funkcioniraju jer su često restriktivni; obično ne zagovaraju promjene zdravog načina života; i mogu potaknuti izostavljanje cijelih grupa namirnica, poput ugljikohidrata”, kaže nutricionistica Nichole Dandrea-Russert. “Umjesto potpunog izostavljanja ugljikohidrata, važno je da potrošači shvate da je vrsta ugljikohidrata važna.”
Dandrea-Russert napominje da ugljikohidrati u limenci gaziranog pića nemaju nutritivnu korist, ali vas cjelovita hrana bogata ugljikohidratima može približiti vašim ciljevima. “Zaključak: nemojte se odreći ugljikohidrata! Umjesto toga, konzumirajte cjelovite izvore ugljikohidrata koji donose obilje hranjivih tvari za podršku kontroli težine, poput cjelovitih žitarica, voća i mahunarki”, kaže ona.
5) Nedovoljno sna
“Kvaliteta i kvantiteta dosljednog sna mogu utjecati na gubitak težine”, kaže Robinson. “Iako može biti izazovno, kvalitetno spavanje od najmanje sedam do devet sati noću može pozitivno utjecati na metabolizam vašeg tijela i pomoći u regulaciji hormona koji vašem tijelu daju do znanja da ste gladni tijekom dana.”
Osim toga, možete završiti s unosom više kalorija kada ne spavate dovoljno.
6) Stres
“Brinete li se o gubitku težine ili se suočavate s drugim vrstama stresnih izazova, stres može povećati razinu kortizola”, objašnjava Dandrea-Russert.
“Kortizol, u pravoj količini, pomaže vašem tijelu da odgovori na opasnost, stoga je važan. Međutim, prekomjerni kortizol može uzrokovati poremećaje spavanja, što je štetno za metabolizam i donošenje mudrih izbora hrane. Kortizol također može dovesti do loših izbora prehrane i osjećaj gladi, čak i ako niste stvarno gladni, dodaje.
Nutricionistica Melisa Pfeister također ističe da neki ljudi koriste hranu kako bi se nosili sa stresom u svom životu.
7) Genetika
“Genetika igra značajnu ulogu u osjetljivosti tijela na debljanje”, kaže Robinson. “Naslijeđene genetske osobine uključuju način na koji tijelo pohranjuje masnoće, metaboličke stope i sposobnost vježbanja. Također možete naslijediti temeljnu bolest koja čini gubitak težine izazovnim.”
8) Nedovoljno vlakana
“Više od 95 posto Amerikanaca ne konzumira preporučenu količinu vlakana dnevno”, kaže ona. “Vlakna sprječavaju zatvor i mogu pomoći u regulaciji tjelesne težine zbog svoje sposobnosti da vas brzo zasite i duže održe sitima. Vlakna su također kritična za zdravlje crijeva i pomažu u proizvodnji kratkolančanih masnih kiselina u debelom crijevu hraneći zdrave bakterije u našim crijevima .”
Zapravo, nedavna studija pokazala je da je veći unos vlakana povezan s gubitkom težine, ističe Dandrea-Russert.
9) Mentalni stav
“Moramo ojačati glavu ako želimo da naše tijelo bude jako, a da bismo to učinili, moramo shvatiti da mršavljenje nije jednokratno putovanje”, kaže Dandrea-Russert. Pfeister ističe da je veliki problem s aplikacijama za mršavljenje i dijetu taj što ne uzimaju u obzir stres i emocije, koji izravno utječu na to koliko i što jedemo.
Osim toga, nemojte dopustiti da vam motivacija nestane ako brojka na vagi neko vrijeme ostane nepromijenjena ili se u nekom trenutku čak poveća.
10) Nezdrava okolina
“Svugdje gdje idemo vidimo prerađenu hranu, reklame za hranu, grickalice itd., ali možemo utjecati na ono što odlučimo unijeti u svoj dom. Učinite svoj dom sigurnom zonom i ne unosite hranu vam je okidač za prejedanje”, Dickerson savjetuje. “Okružite se raznolikom zdravom hranom i držite je ispred i u središtu svog hladnjaka/smočnice. Napravite popis zdravih opcija za ponijeti/restorana kako ne biste bili preopterećeni kuhanjem.”
Isto vrijedi i za ljude kojima ste okruženi. Dickerson preporuča pridruživanje grupama istomišljenika koji će vas motivirati.
magazin
TZ: “Tuna, Sushi & Wine Festival u Zadru obogatio početak turističke sezone i proširio gastronomske obzore”

U nedjelju je završio petodnevni Tuna, Sushi & Wine Festival, koji se na zadarskom Trgu Petra Zoranića i u Ilirijinom klubu Arsenal održavao od 9. do 13.travnja. Evo izvješća iz Turističke zajednice:
“Deseti po redu festival bio je do sada kako gastronomski tako i popratnim sadržajima najbogatiji i najraznovrsniji do sada.
Sve dane festivala bila je postavljena open air kuhinja na Zoranićevu trgu iz koje je izlazilo na desetke jela japanske, mediteranske ili fuzijske gastronomije i u taj je posao bilo stalno uključeno dvadesetak kuhara i njihovih pomoćnika, te nekoliko zadarskih restorana. Paralelno se odvijao Sajam rukotvorina ovdašnjih obrtnika, u Wine Corneru su se moglo degustirati ponajbolja vina zadarskog kraja, živo je bilo u baru izvornog zadarskog brenda pića Maraske, održano je i nekoliko mini gastro i jezičnih radionica, a, uz ostalo, ritualno su rezane i velike tune te odmah podijeljene prisutnima kao najsvježiji sashimi. Japanske glazbenice stvorile su glazbenu kulisu s tradicionalnom glazbom te daleke zemlje, skupina samuraja izvela je u nekoliko navrata povijesni ratnički igrokaz, a vrhunac svega je bila raskošna gala večera u Ilirijinom klubu Arsenal za oko 1.000 gostiju, djelomično sa služenom večerom, a u drugom svom dijelu s tisućama finger food zalogaja i bogatim zabavnim programom.
Ovogodišnjim konceptom Tuna, Sushi & Wine Festival vratio se na ‘početne postavke’ iz 2015. godine. Glavnom organizatoru, Turističkoj zajednici grada Zadra, ovaj put su, kao i tada, snažnu potporu te logističku i organizacijsku pomoć pružile dvije važne poveznice Zadra, Hrvatske i Japana. To su najprije uzgajivači tune, tvrtke Pelagos Net farma, Jadran tuna i Kali tuna, sve sa sjedištem, flotom i kavezima u Zadarskoj županiji, koje su svoje najvažnije tržište našle još prije više od dva desetljeća baš u Japanu. Druga važna poveznica Zadra i Japana je Jelena Yamasaki, rođena Zagrepčanka koja već 30 godina živi u Japanu, te je kao dugogodišnja predsjednica Japansko-hrvatskog društva prijateljstva uporno radila na gradnji mostova između dvije udaljene zemlje.
Turistička zajednica Zadra se i na počecima festivala i danas vodila dvaju glavnim motivima te prihvatila organizacije zahtjevnog projekta. Prvi je približavanje Zadra japanskom turističkom tržištu, a drugi organizacija zanimljivog događanja na samom početku turističke predsezone. Grupe gostiju iz Japana i drugih azijskih zemalja koji, doduše, ne ciljaju baš Zadar nego i cijelu Hrvatsku baš u ovo doba godine, jer naprosto ne vole opasne ljetne vrućine, te velik broj posjetitelja, turista i domaćeg svijeta, na svim festivalskim događanjima dokaz su da je ovaj festival raznolike morske hrane s drugim popratnim sadržajima koncepcijski i programski iznimno atraktivan.
Popratni uspjeh festivala je činjenica da je nakon njegovog pokretanja Zadar proširio svoju gastronomsku ponudu – već nakon tri godine otvoren je Maguro, prvi restoran s azijskom hranom, a sad ih ovdje uspješno radi još nekoliko, uključujući novootvoreni i popularni Antiquus. A i Zadrani su proširili svoje gastronomske vidike – jedni su istinski zaljubljeni u japansku „completely different” hranu, sushi i ramen juha mnogima su postali omiljena hrana, a ostali su makar naučili kako tunu ne treba na gradelama prepeći i presušiti do nejestivosti.
Mediteranska i dalmatinska autohtona jela i dalje su, što je logično, glavni forte ugostiteljske ponude u Zadru, kao i u svim drugim turističkim dijelovima Hrvatske, ali restoranska raznolikost, pogotovo ako se u njima koriste lokalne namirnice i ne sprječava kuharska kreativnost, samo podiže vrijednost Zadra kao dinamične turističke destinacije.
Zbog svega toga Tuna, Sushi & Wine Festival je po svemu uspio i Zadru svakako potrebna manifestacija koju u godinama koje slijede samo treba nadograđivati. Ako ni zbog čega drugog, onda bar zato da pizze i burgeri ne budu najveći gastronomski dometi generacija koje tek dolaze.”
magazin
FOTOGALERIJA / Mladenačka energija, prvoklasna svirka i “jastučevanje” obilježili svirku Trećeg kata i benda IDEM

Još jedan Urbofon Live u organizaciji Udruge mladih Ahimsa, u Polivalentnu dvoranu Providurove palače prošle je subote donio snažan val pozitivne energije i emocija u grad. Večer je otvorio zadarski bend Treći kat, osnovan još tijekom srednjoškolskih dana u Gimnaziji Vladimira Nazora. Unatoč tome što su danas članovi benda raspršeni po raznim gradovima zbog studija, ponovno su se okupili nakon dužeg vremena i zadarskoj publici priredili večer ispunjenu žestokim rock obradama. Na repertoaru su se našli hitovi Ekatarine Velike, Azre, Majki, Hladnog Piva ali i legendarnih Zeppelina. Publika je s oduševljen prihvatila i druge izvedbe, a večer je kulminirala emotivnom izvedbom pjesme “Ti si sav moj bol” od EKV-a.
Mladi glazbenici nisu krili koliko im znači nastup u rodnom Zadru, posebno pred svojim najmilijima; nekadašnjim školskim kolegama i mentoricom Ivom Mustać Klarić na čiju inicijativu se bend i oformio. Jednako tako, oduševljene Trećim katom nisu krili ni članovi grupe IDEM, koji su stupivši na pozornicu pohvalili ovaj bend i naglasili kako je pred njima zasigurno svijetla budućnost, s čime se složila i publika.
Nakon sjajnog otvorenja IDEM je nevjerojatno brzo rasplesao publiku i dodatno usijao atmosferu. U gotovo dvosatnom nastupu, bend je odsvirao brojne hitove poput “Žujice” i “štetaštetašteta”, “Jadanja” ili “Raspadam” a publika je pjevala, skakala i uživala bez predaha – od prve do posljednje pjesme. Jedan od najzabavnijih trenutaka večeri dogodio se kad su članovi benda u publiku bacili nekoliko bijelih jastuka s natpisom IDEM nakon čega je uslijedila prava euforija, a publika je pjevala i uživala u toj spontanoj »tučnjavi« punoj pamuka i veselja.
Za bis su rezervirali pjesmu “500”, a za sam kraj premijerno predstavili pjesmu “Sve odjednom” s albuma »CIAO«. Frontmen Antun Aleksa otkrio je kako su tu stvar napisali on i njegov prijatelj Tandara a govori o nastojanju da kao glazbenici idu naprijed i uzdižu se, no kako u praksi ispada da sa svakim novim projektom kreću otpočetka.
- Sad smo napokon preskočili tu jednu stepenicu, sretno je uzviknuo Porinom nagrađeni Antun Aleksa ne skrivajući svoje oduševljenje zadarskom publikom.
Bila je to večer ispunjena vrhunskom glazbom koja će sigurno ostati dugo urezana u pamćenje publike, među kojom su posebno prednjačila mlada lica željna dobre glazbe, zabave i zajedničkih trenutaka.
O Urbofon Live programu
Urbofon Live je cjelogodišnji koncertni program koji prati domaću nezavisnu glazbenu scenu zamišljen kao svojevrsni nastavak na radijsku emisiju Urbofon koja se od 2018. godine emitira na HR Radio Zadru. Ciljevi programa su razvoj i upoznavanje publike s recentnom hrvatskom nezavisnom glazbenom scenom, jačanje lokalne glazbene scene kroz povezivanje i umrežavanje s glazbenicima iz cijele Hrvatske, pozicioniranje Zadra na koncertnu kartu urbane glazbene scene u Hrvatskoj, razvoj kompetencija mladih u području kulturnih i kreativnih industrija kroz volonterski program i iskustveno učenje. Program je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija i Zadarske Županije, uz sponzorstvo HDS ZAMP službe. Program provodi Udruga mladih Ahimsa u suradnji s Koncertnim uredom Zadar, Udrugom Prizma i uz podršku Papice, Brewtal Brew co., Varoške pivovare i Troopera.
magazin
KINO ZONA / U utorak jedan od najpoznatijih filmova Pedra Almodóvara – “Žene na rubu živčanog sloma”!

Uz maestralnu dramu ”Pričaj s njom” prikazanu prošle srijede, u Kino Zoni smo započeli druženje s likom i djelima fantastičnog španjolskog redatelja Pedra Almodóvara. Filmsku vožnju svijetom njegovih prepoznatljivih likova i radnji nastavljamo u utorak 15. travnja kada je na rasporedu jedan od najpoznatijih filmova ovog briljantnog autora, urnebesna crnohumorna drama ‘’Žene na rubu živčanog sloma’’!
Pepin ljubavnik, Iván, ostavlja je i ona ga pokušava kontaktirati kako bi saznala zašto je otišao. U potrazi za Ivánom, ona se suočava s njegovom ženom i sinom, koji nemaju pojma koliko i ona. U međuvremenu, Candela, njezina prijateljica, boji se da bi je policija mogla tražiti zbog njezina bivšeg dečka, muslimanskog terorista, i njegovih kriminalnih aktivnosti. Kako se radnja razvija, otkriva se da su svačiji životi isprepleteniji više nego što su mogli očekivati…
Još od kratkometražnih filmova iz 1970-ih, a zatim i niza uspjelih dugometražnih naslova iz 1980-ih, Pedro Almodóvar se polako, ali sigurno, prometnuo u jednog od najperspektivnijih mladih europskih redatelja, a kao kruna tog afirmativnog perioda, 1988. je u kina stigla njegova crnohumorna drama ‘’Žene na rubu živčanog sloma’’. Riječ je o filmu sad već svima prepoznatljive šarene estetike, naglašenog crnog humora s nezaboravnim glumačkim izvedbama njegove ‘kućne glumice’ Carmen Maure, mladog Antonija Banderasa, Juliete Serrano, Maríe Barranco te Rossy de Palme.
Film je imao ogroman kultorološki značaj, Almodóvar se uz njega profilirao kao najistaknutiji tzv. ‘ženski redatelj’, a publika je hrlila u kina kako bi se zdušno smijala i zabavila. Njegovu je kvalitetu dakako prepoznala i struka te se film sasvim zasluženo našao u konkurenciji za nagradu Oskar u kategoriji najboljeg stranog filma, dok je na brojnim značajnjim festivalima skupio impresivna 22 priznanja.
‘’Žene na rubu živčanog sloma’’ su na rasporedu u utorak 15. travnja s početkom od 20h, a ulaznice po cijeni od 5 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja (Polivalentna dvorana Providurove palače) od 19h te putem platforme CoreEvent.
*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.
*Ciklus filmova Pedra Almodóvara sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Zaklade kultura Nova i udruženja Europa Cinemas, a odvija se u partnerstvu s kinom “Velebit” Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica i Odjelom za hispanistiku i iberske studije Sveučilišta u Zadru.
*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Zadarske županije, Zaklade kultura Nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.
-
magazin1 tjedan prije
ŠPICA!
-
magazin4 dana prije
(FOTOGALERIJA) SUPERNOVA ZADAR / Peek & Cloppenburg otvorio petu trgovinu u Hrvatskoj
-
ZADAR / ŽUPANIJA1 tjedan prije
DOBRO JE ZNATI / Radno vrijeme trgovina u Zadru ove nedjelje…
-
ZADAR / ŽUPANIJA1 dan prije
DI U SPIZU? / Danas su u Zadru otvorene sljedeće trgovine…