Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

CINAZ / Završili terenski posjeti osnovnih škola poduzetničkom inkubatoru Inovativni Zadar d.o.o.

Objavljeno

-

Terenske posjete poduzetničkom inkubatoru Inovativni Zadar d.o.o. na Novom bokanjcu u Zadru zatvorili su učenici iz Osnovne škole Zadarski otoci u ponedjeljak 20. svibnja 2024.

Bila je to šesta školska grupa i posljednja aktivnost za učenike koji sudjeluju u projeku „Mali poduzetnici“ Udruge CINAZ u partnerstvu s Gradom Zadrom i šest osnovnih škola u šk.god. 2023/2024.: OŠ Šime Budinić, OŠ Šimuna Kožičića Benje Zadar, OŠ Zadarski otoci, OŠ Petar Lorini Sali, OŠ Benkovac i OŠ Domovinske zahvalnosti Knin.

Projekt “Mali poduzetnici” predstavlja nastavak uspješnih inicijativa s ciljem razvoja poduzetničkih kompetencija djece i mladih iz šest odgojno-obrazovnih ustanova na području Grada Zadra, Zadarske i Šibensko-kninske županije. Glavni fokus projekta usmjeren je na osnivanje i osnaživanje učeničkih zadruga. Ciljana skupina uključuje djecu i mlade s područja Grada Zadra, Dugog otoka, Grada Benkovca i Grada Knina.

Učenici su se prilikom terenskog posjeta upoznali s radom poduzetničkog inkubatora, poslovnim planom poduzetnika korisnika i s izravnim iskustvima lokalnih poduzetnika.

Zahvaljujemo se poduzetničkom inkubatoru Inovativni Zadar d.o.o. i njihovom timu za doprinos projektu razvijanja poduzetničkih kompetencija djece i mladih na području Grada Zadra, Zadarske i Šibensko-kninske županije posebice voditeljici Dubravki Meštrović na stručnom vodstvu i na uloženom trudu.

I na kraju zahvaljujemo se svim lokalnim poduzetnicima u poduzetničkom inkubatoru koji su primili učenike i prenijeli im svoje iskustvo poslovanja, a među njima su Smart Water d.o.o., udruga Robotic, Word Nerd, FER Projekt d.o.o., restauratorica Kristina Dvornik, umjetnica Zvonimira Karavida, Word Nerd i ostali.

Projekt „Mali poduzetnici“ provodi se uz financijsku podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja RH u šk.god. 2023./2024.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

RADOVI U VRANI / Za poboljšanje vodoopskrbe i smanjenje gubitaka 1,8 milijun eura!

Objavljeno

-

By

foto: Velimir Brkić/Zadarski tjednik

Novim cjevovodom i vodospremom u Vrani se, na području Komunalca, planira poboljšati opskrba vodom i osigurati bolja funkcionalnost sustava te isporuka dovoljne količine vode za stanovništvo

U Vrani, naselju u zaobalju Općine Pakoštane, u tijeku su radovi na novom cjevovodu i vodospremi, s ciljem osiguravanja stabilne i kvalitetne opskrbe vodom za stanovništvo tog područja.

– Projekt ima za cilj povećati postojeće kapacitete sustava vodoopskrbe putem izgradnje novih vodosprema, hidrostanice i vodoopskrbnih cjevovoda, kazao je Marin Colić, direktor Komunalca d.o.o.

Komunalac d.o.o., obavlja usluge odvodnje otpadnih voda, te je nadležno za distribuciju pitke vode na području grada Biograda na Moru i općina sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Pašman i Tkon.

– Novim cjevovodom i vodospremom u Vrani se planira poboljšati opskrba vodom na uslužnom području Komunalca d.o.o. Biograd na Moru i osigurati bolja funkcionalnost sustava te isporuka dovoljne količine vode za stanovništvo Općine Pakoštane, poručio je Colić.

Vodosprema Vrana kapaciteta 500 m³

Vrijednost ovog značajnog projekta iznosi 1.787.087,82 eura, a jedan od najvažnijih dijelova projekta je izgradnja nove vodospreme Vrana kapaciteta 500 m³. Vodosprema će biti povezana s priključnim i opskrbnim cjevovodima izrađenim s pripadajućim odvodnim cjevovodima.

– Također, izgrađeni su i priključni cjevovodi, dovodni vodoopskrbni cjevovod, duljine 138 metara, te odvodni vodoopskrbni cjevovod, duljine 140 metara. Pored vodospreme, izgrađen je pristupni put ukupne širine 5 m i dužine 133 m, namijenjen dvosmjernom prometu, kako bi se omogućio lakši pristup infrastrukturi, naglasio je prvi čovjek Komunalca.

Još jedan ključan segment je vodoopskrbni cjevovod Put sv. Mihovila duljine 932,27 m, čija je izgradnja već dovršena.

Završetak radova do prosinca 2025.

– Uz to, u sklopu projekta radi se na rekonstrukciji cjevovoda V-6, duljine 186,66 m. Planirani završetak radova predviđen je do prosinca 2025. godine, kaže Colić.

Do sada je završena izgradnja cjevovoda Put sv. Mihovila, dok je izgradnja vodospreme Vrana u tijeku. Armirano-betonski radovi na vodospremi su dovršeni, a preostali radovi se nastavljaju prema terminskom planu.

– Završetak radova donijet će značajna poboljšanja u vodoopskrbi naselja Vrane te poboljšati svakodnevni život žitelja ovog područja, najavio je Colić.

Ovaj projekt predstavlja, kaže on, važan korak prema boljoj i sigurnijoj infrastrukturi na području Općine Pakoštane, osiguravajući dugoročnu stabilnost i poboljšanje kvalitete u opskrbi vodom stanovnika mjesta Vrana.

– Cilj je poboljšanje sustava vodoopskrbe, osiguranje dovoljnog tlaka u mreži za normalno funkcioniranje, ugradnja mjerne opreme koja će biti u funkciji nadzora i smanjenje vodnih gubitaka, zaključio je Marin Colić.

Izvor: Zadarski tjednik

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE / Javna predavanja o disleksiji, razvojnom jezičnom poremećaju i mucanju 

Objavljeno

-

By

U ponedjeljak 21. listopada u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, Obala kralja Petra Krešimira IV/2 s početkom u 18 sati u povodu obilježavanja mjeseca listopada, koji je posvećen podizanju svijesti o različitim jezičnim i govornim poremećajima, Sveučilište u Zadru organizira niz javnih predavanja s ciljem edukacije i podizanja svjesnosti javnosti.

Ova inicijativa ujedno najavljuje i budući studij Logopedije na Sveučilištu u Zadru, čime se Sveučilište uključuje u pružanje podrške osobama s jezičnim i govornim poremećajima.

Na ovom događaju govorit će stručnjaci i predstavnici organizacija koji se aktivno bave tematikom jezičnih i govornih poremećaja:

Predstavnici Udruge Lampica: povodom Međunarodnog tjedna disleksije, predstavit će rad Udruge i važnost ranog prepoznavanja i podrške osobama s disleksijom.

Lucija Milić, mag. logoped. (Sveučilište u Zadru): povodom Međunarodnog dana svjesnosti o razvojnom jezičnom poremećaju govorit će o osnovnim obilježjima ovog poremećaja, njegovom utjecaju na kvalitetu života osoba s RJP-om te načinima pružanja podrške.

Tajana Cvjetković Grginović, mag. logoped (Sveučilište u Zadru): povodom Međunarodnog dana svjesnosti o mucanju, približit će temu mucanja, razbiti predrasude te pružiti uvid u načine podrške osobama koje mucaju.

Pozivamo sve zainteresirane medije, stručnjake, studente te širu javnost da prisustvuju ovom važnom događaju i pridonesu podizanju svijesti o ovim temama.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Vikend u znaku jakog vjetra, kiše i pljuskova s grmljavinom. Evo kad će se razvedriti…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas umjereno do pretežno oblačno, mjestimice uz kišu, češću na Jadranu i uz njega. Na obali i otocima moguć je i pokoji pljusak praćen grmljavinom, a najviše sunčanog vremena bit će na krajnjem istoku zemlje. Ujutro ponegdje u unutrašnjosti magla. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i istočni, u središnjim predjelima i sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjereno i jako jugo. Najviša dnevna temperatura većinom između 13 i 18, na Jadranu od 20 do 24 °C.

U subotu promjenljivo do pretežno oblačno. Mjestimice kiša, a na Jadranu i pljuskovi s grmljavinom. Na istoku Hrvatske djelomice sunčano. Puhat će slab do umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu jako, na otocima i prema otvorenom moru i olujno jugo, a osobito podno Velebita prema kraju dana vrlo jaka bura i istočnjak. Minimalna temperatura zraka od 8 do 11, na Jadranu od 15 do 19 °C, a maksimalna uglavnom između 14 i 18, na Jadranu 19 i 22 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U unutrašnjosti djelomice, od nedjelje mjestimice i pretežno sunčano. U subotu uz više oblaka kiša još ponegdje u Gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije. U ponedjeljak ujutro lokalno magla. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Minimalna temperatura zraka u osjetnom padu, a maksimalna u blagom porastu. Na Jadranu u subotu oblačno s kišom, mjestimice i pljuskovima s grmljavinom. U nedjelju ujutro još malo kiše, a zatim danju barem djelomice sunčano. U ponedjeljak sunčano. U subotu će puhati vrlo jako, osobito na otocima i olujno jugo, a na sjevernom Jadranu okretat će na jak istočnjak i buru. Tijekom nedjelje će i u Dalmaciji biti istočnjaka i bure, dok će na otvorenom moru još puhati jako jugo. Minimalna temperatura zraka u padu, a maksimalna bez veće promjene.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu