Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIJAVE DO 16. LIPNJA / Otvoren novi krug foto natječaja “Volim svoju županiju” 

Objavljeno

-

Hrvatska zajednica županija otvorila je novi krug foto natječaja „Volim svoju županiju” kojemu je cilj prikazati posebnosti svih hrvatskih krajeva.

U posljednjih osam godina prijavljeno je gotovo 10 000 fotografija – radova amaterskih i profesionalnih fotografa, koji su svojim objektivima bilježili tradicije i znamenitosti svojih krajeva. Najbolje fotografije ulaze u postav putujuće izložbe koja predstavlja 21 županiju, a ove godine je na čelu žirija fotograf Damir Hoyka.

Izložbe su do sada otvorene u većini županija, a koncem 2023. godine i u Europskome odboru regija u Brusselsu. Na kraju ciklusa, postav izložbe donira se određenoj instituciji, a prošlogodišnje najbolje fotografije foto natječaja „Volim svoju županiju” krase zidove Opće bolnice Zadar.  Postav izložbe iz 2019. također je doniran zadarskoj bolnici, a fotografije se nalaze na zidovima Poliklinike.

Podsjetimo da iz Zadarske županije uvijek pristigne najveći broj fotografija te da su na prošlogodišnjem natječaju čak dvije fotografije iz naše županije osvojile nagrade-  drugoplasirana fotografija bila je autorice Katice Mustapić iz Paga, a Marin Magaš bio je autor je najbolje fotografije snimljene dronom.

Foto natječaj „Volim svoju županiju“ pokrenula je Hrvatska zajednica županija s ciljem promocije posebnosti svih hrvatskih krajeva. U posljednjih osam godina prijavljeno je gotovo 10 000 fotografija – radova amaterskih i profesionalnih fotografa, koji su svojim objektivima bilježili tradicije i znamenitosti svojih krajeva. Najbolje fotografije ulaze u postav putujuće izložbe koja predstavlja 21 županiju, a ove godine je na čelu žirija fotograf Damir Hoyka.

Izložbe su do sada otvorene u većini županija, a koncem 2023. godine i u Europskome odboru regija u Brusselsu. Na kraju ciklusa, postav izložbe donira se određenoj instituciji, a prošlogodišnje najbolje fotografije foto natječaja „Volim svoju županiju“ krase zidove Opće bolnice Zadar.

Novi krug foto natječaja otvoren je od 2. do 16. lipnja 2024. godine, a autori svoje fotografije mogu prijaviti u tri kategorije:

  1. Glavni foto natječaj

Žiri bira ukupno 21 fotografiju (po jednu iz svake županije) koje ulaze u postav izložbe „Volim svoju županiju“. Nagradu osvaja 1.mjesto u kategoriji, odnosno fotografija koja je skupila najviše bodova žirija.

  • Fotografije snimljene dronom

Žiri bira ukupno tri fotografije snimljene dronom koje ulaze u postav izložbe „Volim svoju županiju“. Nagradu osvaja 1. mjesto u kategoriji, odnosno fotografija koja je skupila najviše bodova žirija.

  • Hrvati izvan Hrvatske

Žiri bira ukupno tri fotografije koje prikazuju hrvatske županije, a koje su snimili autori koji žive izvan Hrvatske. Nagradu osvaja 1. mjesto u kategoriji, odnosno fotografija koja je skupila najviše bodova žirija.

Nakon odabira najboljih fotografija iz navedene tri kategorije, uslijedit će glasanje publike koja će birati najbolju fotografiju između 27 odabranih od strane žirija. Nagradu osvaja fotografija s najvećim brojem prikupljenih glasova.

Glavna nagrada je GoPro Hero 12 digitalna sportska kamera, a autori svoje fotografije mogu prijaviti na: volimzup.hrvzz.hr

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

KK ZADAR I PSK / “Srcem u igri, igrom za srce!“ – Preventivni pregledi zadarskih sportaša i sportašica

Objavljeno

-

By

Košarkaški klub Zadar i PSK nastavljaju svoju suradnju kroz akciju “Pokaži Srce”. U sklopu akcije organizirani su preventivni pregledi srca i zdravstvena savjetovanja za zadarske sportaše i sportašice. Cilj je osvijestiti sportaše i roditelje te sportske djelatnike i cjelokupnu sportsku zajednicu o važnosti kontinuiranog praćenja zdravlja, osobito natjecatelja u sportovima visokog intenziteta. Preventivni pregledi organizirani su u press salonu dvorane Krešimir Ćosić ŠC-a Višnjik.
„Cilj akcije je prepoznati potencijalne zdravstvene probleme među mladim sportašima i, kada je potrebno, uputiti ih na dodatne preglede”, ističu iz organizacije projekta. Također naglašavaju važnost redovitog obnavljanja znanja iz prve pomoći: “Iako mnogi vjeruju da znaju pružiti prvu pomoć, neophodno je stalno usavršavanje u osnovnim tehnikama kako bi se moglo djelovati brzo i učinkovito.”


Svjesni važnosti zdravlja kao temelja uspjeha, organizatori naglašavaju da sportaši, kao uzori djeci i mladima, trebaju imati pristup pravovremenoj zdravstvenoj podršci. Projekt “Pokaži srce” podržavaju Hrvatski nogometni savez, Institut za sportsku medicinu, Poliklinika Life i brojne sportske i medicinske organizacije.
PSK je pokrenuo niz terenskih akcija kojima se osiguravaju besplatni liječnički pregledi, kao i edukacije sportske zajednice o reanimaciji, koja u više od 70% slučajeva može spasiti živote kad se pravilno provede. Osim toga, projekt uključuje sveobuhvatne preventivne zdravstvene preglede, među kojima su: 12-kanalni EKG, pregled vida i sluha, spirometrija, antropometrijska mjerenja, fizikalni pregled srca i pluća te klinički pregled s potvrdom o sposobnosti za sportske aktivnosti. Sportaši kojima je potrebna dodatna evaluacija, upućuju se na specijalističke preglede poput ultrazvuka srca i ergometrije.


Zahvaljujući podršci poznatih sportaša ambasadora projekta, poput Marija Mandžukića, Ivana Olića, Vedrana Ćorluke i drugih, projekt nastavlja podizati svijest o potrebi za brigom o zdravlju sportaša, koji su danas pod velikim opterećenjem zbog sve intenzivnijih treninga i natjecanja.
Akcija se nastavlja u subotu, 26. listopada, od 9 do 12 sati, za pedesetak ljubitelja košarke i posjetitelja utakmica u dvorani ŠC-a Višnjik.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SURADNJA ŽUPANIJE I OBRTNIČKE KOMORE / Broj obrtnika zadnjih se nekoliko godina povećao za 40 posto!

Objavljeno

-

By

S ciljem unaprijeđena partnerskih odnosa Zadarske županije i Obrtničke komore Zadarske županije župan Božidar Longin s pročelnicima Antom Sjaušem i Ivanom Šimunićem održao je radni sastanak sa predsjednicom obrtnicke komore Zadarske zupanije Vesnom Parić i suradnicima.

Na sastanku se raspravljalo o aktualnim temama kao što su stanje i uloga obrtništva u Zadarskoj županiji, Komora kao pouzdan partner u razvoju malog gospodarstva te Uloga županijske Komore u strukovnom obrazovanju za obrtnička zanimanja.

Na sastanku je rečeno kako se broj obrtnika zadnjih nekoliko godina povecao za 40% te da su upravo obrtnici nositelji velikog dijela gospodarstva Zadarske županije. Župan Longin naglasio je kako Zadarska županina kroz pakete mjera koje uključuju subvencioniranje kamatnih stopa na kredite, potpore za deficitarna i tradicijska zanimanja, te potpora za IKT sektor.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

TURISTIČKA ZAJEDNICA ZŽ / Održana edukativna radionica GASTRONOMIJA U EVENTIMA

Objavljeno

-

By

U četvrtak 24. listopada 2024. je u Zadru Hrvatska udruga profesionalaca kongresnog turizma (HUPKT) kao vodeća profesionalna udruga kongresnog i poslovnog turizma u Hrvatskoj u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom te Turističkom zajednicom Zadarske županije, održala edukativnu radionicu na temu GASTRONOMIJA U EVENTIMA.

Organizacijom ove radionice Turistička zajednica Zadarske županije je nastavila započete aktivnosti na razvoju poslovnog turizma. Naime, Zadarska je županija idealna destinacija za mala i srednja poslovna događanja s kvalitetnom međunarodnom prometnom povezanošću, te bogatom kulturnom i prirodnom baštinom. MICEsegment predstavlja jedan od najboljih pokretača daljnjeg razvoja Zadarske županije kao cjelogodišnje destinacije, a s obzirom da se poslovni skupovi održavaju prvenstveno u razdoblju pred i posezone.

Edukacija održana u svrhu razvoja ovog segmenta ponude, a namijenjena svim dionicima koji imaju doticaj s MICE-om i eventima, za sve je sudionike bila besplatna. Iskusni i renomirani edukatori bili su Aleksandra Uhernik Đurđek, voditeljica edukacija HUPKT-a, Debora Petrović, dopredsjednica HUPKT-a, i Ranko Filipović, predsjednik HUPKT-a. Namjera ovakvih radionica je osvijestiti važnost MICE tržišta i specifičnosti, te pomoći dionicima u Zadarskoj županiji da prepoznaju svoje postojeće potencijale i usmjeriti ih u planiranju novih sadržaja i usluga. Pored djelatnika hotelskih poduzeća Falkensteiner, Ilirija,  hotela Kolovare, Pinija i Hyatt, te ostalih predstavnika turističkog sektora iz Zadarske županije, radionici su nazočili i turistički djelatnici iz cijele Dalmacije.

Direktor Hrvoje Anić tim je povodom izjavio: „U 2024. godini Turistička zajednica Zadarske županije u svrhu razvoja proizvoda tzv. MICE segmenta, a s krajnjim ciljem ostvarivanja cjelogodišnjeg turizma, provodi čitav niz aktivnosti. Jedna od njih je i ova upravo održana zanimljiva i korisna edukativna radionica Hrvatske udruge profesionalaca kongresnog turizma (HUPKT) čiji član je od travnja ove godine i TZ Zadarske županije. Naša županija ima snažan potencijal za razvoj poslovnog turizma i svakako će TZ Zadarske županije i nadalje nastaviti sa snažnim poticanjem razvoja ovog značajnog oblika specifičnog turizma“.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu