Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PROMJENA VREMENA PRED VRATIMA / U noći na utorak kiša, moguća i olujna nevremena. Pad temperature i jaka bura!

Objavljeno

-

foto: Saša Čuka

Danas pretežno sunčano, poslijepodne sa zapada postupan porast naoblake. U unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu mjestimice kiša i grmljavina, lokalno i izraženi pljuskovi, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme, ponajprije u središnjoj Hrvatskoj. U Dalmaciji se kiša očekuje tek u noći na utorak. Vjetar slab do umjeren jugozapadni u okretanju na prolazno jak, ponegdje i olujan sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak, krajem dana će na sjevernom dijelu zapuhati bura. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 28 i 33 °C.

U utorak umjereno i pretežno oblačno, mjestimice s kišom i grmljavinom, osobito u Dalmaciji gdje će biti i izraženih pljuskova, vjerojatno i grmljavinskog nevremena. Poslijepodne sa sjeverozapada smanjenje naoblake. Puhat će umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na istoku i sjeverozapadni, a na Jadranu umjerena i jaka, podno Velebita na udare olujna bura i sjeverozapadnjak. Najniža temperatura od 14 do 19, na Jadranu između 18 i 23, a najviša dnevna većinom od 23 do 28 °C, u gorju niža.

IZGLEDI VREMENA:

U utorak mjestimice kiša, pljuskovi i grmljavina, uglavnom na jugu izraženiji uz mogućnost olujnog nevremena, a u drugom dijelu dana sa zapada smanjenje naoblake. Zatim djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom, a u četvrtak na Jadranu pretežno sunčano. Lokalno još može biti malo kiše ili ponekog pljuska. Vjetar na kopnu umjeren sjeveroistočni i sjeverni, na istoku sjeverozapadni, u srijedu će postupno oslabjeti. Na Jadranu će puhati umjeren do jak sjeverozapadnjak i bura, podno Velebita s olujnim udarima, zatim će postupno slabjeti. Temperatura niža.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: Raspisan Natječaj za subvencionirano stanovanje u Studentskom domu. Evo detalja…

Objavljeno

-

By

Raspisan je Natječaj za raspodjelu mjesta studentima u redovitom statusu na subvencionirano stanovanje  u Studentskom domu Sveučilišta u Zadru za akademsku godinu 2024./2025.

Prijave za Natječaj za raspodjelu mjesta studentima u redovitom statusu na subvencionirano stanovanje podnose se do 22. srpnja 2024. godine.

Natječaj

Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava studenata u redovitom statusu na subvencionirano stanovanje, ( NN 68/2023NN 77 /24)


Prijava putem mrežne forme  e-molba.
Prijava putem mrežne forme e-molba je obvezna i preduvjet za sudjelovanje u natječaju.
E-molba (sastoji se od Obrazca „A“ i Izjave o članovima zajedničkog kućanstva) se obvezno popunjava online, a zatim ispisuje, potpisuje i šalje s ostalom dokumentacijom. Za popunjavanje obrasca potrebno se prijaviti svojim AAI korisničkim računom ili OIB-om. Ukoliko nemate AAI korisnički račun, prilikom prve prijave na e-molba kliknite na „Registracija“.

Prijave se dostavljaju u navedenom roku  isključivo preporučenom poštom.

VAŽNO!
Molimo pažljivo pročitajte i proučite ponuđenu dokumentaciju.
Detalji prijave i način slanja dokumentacije opisani u tekstu Natječaja.

Dokumentacija za preuzimanje:

OBRAZAC „A“- (mrežna prijava putem e-molba)

ZAMOLBA-brucoši

ZAMOLBA-više godine

OBRAZAC „B“ – za studente koji prvi put upisuju prvu godinu studija (BRUCOŠI)- ovjerava srednjoškolska ustanova

OBRAZAC „B-1“– studenti koji prvi put upisuju prvu godinu studija ili će drugi  put upisati prvu godinu

OBRAZAC „B-2“ –studenti viših godina

OBRAZAC „B-3“ –studenti prve godine diplomskog studija

OBRAZAC „B-4“ – studenti druge godine diplomskog studija
(OBRASCE „B-1“, „B-2“, „B-3“, „B-4“ treba izabrati prema vrsti studija i godini studija)

Izjava o članovima zajedničkog kućanstva koji nemaju osobni identifikacijski broj (OIB)

Izjava o prihvaćanju uvjeta natječaja  

Popis dokumentacije koja se dostavlja na Natječaj.

Pribavljanje potrebnih dokumenata moći će se obavljati putem e-mail-a, osobnim preuzimanjem u Studentskoj službi i tajništvima Odjela (za jednopredmetne studije), te pristupom Studomatu putem AAI računa (elektroničkog identiteta studenta), do 22. srpnja 2024. u uredovno vrijeme.

Ako se dokumentacija pribavlja putem e-maila, student će poslati, sa svojim imenom i prezimenom, OIB-om te podacima koji su mu poznati, jedan od obrazaca “B1“, „B2“, „B3“  i „B4” Studentskoj službi ili odjelnom tajništvu sa zamolbom da se obrazac popuni ili  se provjere  podaci koje je u obrazac upisao osobno student, te ovjeren s točnim podacima proslijedi e-mailom studentu.

Popis prihvatljive dokumentacije za bodovanje
Popis deficitarnih zanimanja
PJ Ministarstva hrvatskih branitelja 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

GREENPEACE / Divovska hobotnica na zadarskim Morskim orguljama s porukom: “More se čuvati mora!”

Objavljeno

-

By

Zadar, 5. srpnja 2024. – Aktivisti Greenpeacea u petak su na svjetski poznatim Morskim orguljama u Zadru postavili desetmetarsku instalaciju hobotnice, s porukom “More se čuvati mora”, kao apel hrvatskoj Vladi i Saboru za što bržom ratifikacijom globalnog Sporazuma o svjetskim morima. Hrvatska je Sporazum potpisala u rujnu 2023. godine, čime se opredijelila za ispunjenje njegovog glavnog cilja, a to je uspostava globalne mreže zaštićenih morskih rezervata, što bi dovelo do zaštite najmanje 30 posto svjetskih mora do 2030. godine.

Povijesni UN-ov Sporazum o biološkoj raznolikosti za područja izvan nacionalne nadležnosti (BBNJ), poznat i kao Sporazum o svjetskim morima, usvojen u lipnju 2023, omogućio bi stvaranje tzv. morskih rezervata na otvorenom moru i bolje upravljanje oceanima. Do sada ga je potpisala 91 zemlja no zemlje potpisnice sada moraju hitno djelovati, te zaštitu oceana podržati ratificiranjem UN-ovog ugovora na nacionalnoj razini. Kako bi stupio na snagu potrebna je ratifikacija 60 država članica.

Predstavnicima Vlade i Sabora Greenpeace je ovog tjedna i poslao pismo, u kojem poziva političke čelnike da hitno pokrenu postupak ratifikacije i službeno polože ratifikacijske isprave pri Tajništvu UN-a još ove godine.

UN-ov sporazum pružit će pravni okvir za rješavanje mnogih propusta u upravljanju otvorenim morima, služiti kao putokaz za očuvanje područja visoke biološke raznolikosti te zabraniti dosadašnje štetne prakse. U normalnim, prirodnim uvjetima oceani se lako mogu samoregulirati, no, nažalost, ljudski utjecaj značajno je narušio tu njihovu sposobnost. Otvoreno more ne pripada nikome i zauzima gotovo 65 posto površine planeta. No unatoč tome, manje od jedan posto otvorenog mora je uistinu zaštićeno.

Iako Jadransko more nije otvoreno more, globalno prisutni problemi kao što su klimatske promjene, onečišćenje plastikom, prekomjeran izlov te eksploatacija nafte i plina na jednak način ugrožavaju i naše malo i poluzatvoreno more, koje se sve teže odupire brojnim ekološkim pritiscima.

Primjer novih štetnih gospodarskih praksi koje prijete životu u moru i izvan njega je rudarenje u dubokim morima s ciljem eksploatacije rijetkih zemnih minerala, pri čemu se uništavaju žarišta biološke raznolikosti i dubokomorski organizmi. Primjerice, ovih dana je Norveška rudarskim kompanijama ponudila koncesije za istraživanje golemih morskih prostranstva, što pokazuje kako rudarenje u morskim dubinama postaje prijetnja i u Europi.

– Vlade u Ujedinjenim narodima konačno su se složile da će stvoriti globalnu zaštitu oceana za generacije koje dolaze – za dobrobit naše klime, za dobrobit morskog života i sigurnost hranidbenog lanca. Sada napokon možemo prijeći s razgovora na stvarne i konkretne promjene. Hrvatska bi, kao zemlja vrlo ovisna o moru, ovoj temi trebala dati prioritet. Kao članicu Koalicije velikih ambicija, pozivamo Vladu da što prije uputi prijedlog zakona o ratifikaciji u Hrvatski sabor, a Sabor da stavi ovu temu među prioritete i u što kraćem roku ratificira globalni sporazum – poručila je Andrić.

O zdravlju oceana ovisi stabilnost klime, a time i životi milijarda ljudi. Oceani omogućuju polovinu kisika koji koristimo za disanje, apsorbiraju 90 posto viška topline klimatskog sustava i gotovo trećinu emisija metana i ugljičnog dioksida u atmosferu. Oceani su pluća Zemlje, a naša sudbina blisko je povezana sa sudbinom oceana.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

STIŽU TISUĆE HODOČASNIKA / Svečana proslava zavjetnog blagdana sv. Nediljice u nedjelju u Vrani

Objavljeno

-

By

Zavjetni blagdan sv. Nediljice svečano se slavi u nedjelju, 7. srpnja, u Vrani, gdje se tradicionalno okuplja tisuće hodočasnika iz cijele Zadarske nadbiskupije, osvjedočenih u uslišanje molitvi po zagovoru ranokršćanske mučenice, sv. Nediljice.

Svečano koncelebrirano misno slavlje u 11,00 sati za vanjskim oltarom u parku toga svetišta predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Mise su još u 7 i 9 sati, a u 18,00 sati misu s blagoslovom djece predvodi don Ante Sorić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije. 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu