Connect with us

magazin

Što uopće dosad znamo o superćelijskim olujama? Mnoge od njih mogu izazvati tornado

Objavljeno

-

unsplash

Izraz superćelija meteorolozi koriste za opisivanje niza dugotrajnih grmljavinskih oluja koje se izmjenjuju i praćene su opasnim vremenskim uvjetima kao što su tuča, jak vjetar i ponekad tornada.

Manji broj superćelijskih oluja proizvodi tornada

The National Severe Storms Laboratory (NSSL) pojašnjava kako manje od 20 % svih superćelijskih oluja proizvodi tornada. Međutim, superstanice koje možemo naći u superćelijskim olujama, odgovorne su za stvaranje velike većine svih tornada – posebno onih nasilnih, piše The Weather Channel.

U tijeku su dodatna istraživanja kako bi se otkrilo zašto su neke od ovih rotirajućih grmljavinskih oluja popraćene tornadima, dok druge nisu.

Superćelijske grmljavinske oluje ponekad se nazivaju niskooborinskim (LP) ili visokooborinskim (HP).

Kao što naziv implicira, LP superćelija je popraćena manjim količinama oborina – kišom ili tučom. Ovu vrstu superćelije lako je uočiti jer imaju jasno naznačenu strukturu.

HP superćelije sadrže veće koncentracije kiše i tuče. Padalina ponekad može prikriti strukturu oluje, uključujući zidne oblake i tornada. Tornada zaklonjena obilnim oborinama obično izgledaju kao da su obvijeni kišom.

Superstanice mogu preživjeti stotine kilometara

Kada se superstanice razviju u nestabilnom atmosferskom okruženju, mogu preživjeti desetke ili čak stotine kilometara tijekom više sati.

Najbolje organizirane superćelije mogu proizvesti više tornada, od kojih neki mogu ostati na tlu dulje vrijeme.

Sustavi niskog tlaka u raznim regijama svijeta mogu proizvesti superstanične grmljavinske oluje kada su atmosferski uvjeti zreli. Također, mogu se pojaviti u tropskim olujama i uraganima koji padaju na kopno.

Superćelijsku oluju karakterizira trajno i snažno rotirajuće uzlazno strujanje (zrak koji se diže). Ove oluje nastaju u nestabilnom zraku praćenom posebnom vrstom promjene smjera vjetra na različitim visinama u atmosferi poznatom kao smicanje vjetra.

Ova kombinacija promjenjivih smjerova i brzina vjetra stvara horizontalno kotrljanje u nižim slojevima atmosfere.

Brzo rastuća gibanja zraka koja tvore grmljavinsku oluju pretvaraju ovu horizontalnu rotaciju u vertikalnu rotaciju, što onda može biti vidljivo u kružnim prugama ili slojevima.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

ZAGRLI ZADAR / U ponedjeljak na Bedemima koncert Jelena Radan i Pedro Abreu: Fado

Objavljeno

-

By

Bedemi, 8. srpnja 2024., 22:30 sati

Koncert fada u izvedbi Jelene Radan i gitariste s Madeire priča o čežnji i neispunjenim željama – o saudade, o najvećoj Amaliji Rodrigues i portugalskom narodu. 

Jelena dugo godina pjeva svoj fado koji iscjeljuje stanje ravnodušnosti, kako ona to voli reći. Fado je pronašao Jelenu, a Jelena uživa u fadu u pauzama između koncerata autorske glazbe, a nerijetko ih i povezuje. 

Pedro je donio miris Madeire i znalački aranžirao pjesme koje je Jelena probrala kao one koje joj najviše znače.

Pjesme, okosnica ovog fado koncerta, one su koje nas vode na putovanje sudbine i volje, mora i vjetra, straha i čežnje… Pjesme snažnog Amalijinog pečata poput „Estranha forma da vida“ („Čudni oblik života“), „Tudo isto e fado“ („Sve je to fado“)…

Što je to što nas u fadu ne čini ravnodušnima, ako ga fadista izvede kako treba? Saudade je taj osjećaj sjete, čežnje, bolna praznina neispunjenih želja, ali i vapaj, ponos, traganje…

Ovaj koncertni program se od 2005. do danas našao na pozornicama diljem Hrvatske, od Tvornice kulture, open-air pozornica poput Trsatske gradine u Rijeci, Tvrđave Barone u Šibeniku, nekoliko kazališta, centara za kulturu, sve do Koncertne dvorane Lisinski te mnogih drugih…

Koncert održava u sklopu događaja “Zagrli Zadar” koji je centralni događaj obilježavanja upisa Zadra u UNESCO popis zaštićene svjetske baštine.

 
Nastavi čitati

magazin

ZADARSKO KAZALIŠNO LJETO / Pogledajte hit predstavu Teatra Rugantino – “Slučajni susret u sex-shopu”

Objavljeno

-

By

Pogledajte hit predstavu Teatar Rugantino “Slučajni susret u sex-shopu” na 30. Zadarskom kazališnom ljetu!

Režiju potpisuje renomirana dramska, operna i TV redateljica Saša Broz, uz odličnu interpretaciju višestruko nagrađivanih glumaca Ivane Boban i Davora Svedružića.

petak / 12. srpnja 2024. / Lapidarij Narodnog muzeja Zadar / 21:30h

Ne propustite kazališnu večer koja obećava smijeh do suza i sjajnu zabavu.

Dramski tekst austrijskog pisca Petera Turrinija “Grillparzer u sex-shopu” doživio je internacionalnu prepoznatljivost, mnogobrojne izvedbe diljem Europe, kao i filmsku ekranizaciju. Adaptacija ovog bezvremenskog teksta za Teatar Rugantino u fokus stavlja slučajan ili nimalo slučajan, gotovo karmički, susret sredovječnih Muškarca i Žene u neočekivanom ambijentu sex-shopa. Tenzija se ne stvara tek smještajem radnje u atipičan prostor uz koji se i dalje vežu stigme i tabui u konzervativnoj sredini, nego i raslojavanjem odnosa između dviju suprotnosti, dvaju principa, dvaju svjetonazora, otjelovljenih u likovima potpunih neznanaca, Muškarca i Žene.

Priča je to o muško-ženskim odnosima čije se boljke, frustracije i posrtaji otkrivaju u neobičnom susretu. Uz osjećaj srama i smijeha kroz nelagodu dolazi se do kontakta između bezvoljnog i marginaliziranog prodavača i njegove rezervirane i seksualno sputane mušterije, pripadnice bogatijeg sloja društva koja, unatoč statusu, ne pronalazi zadovoljstvo i ispunjenje.

U jednom se susretu rastvara čitav kompleks simptoma bolesti modernog života — od problema samoće i otuđenosti u svijetu gdje su supstrati za partnere mogući u vidu rekvizite za ljubavni život (i to na akciji, povoljno!) pa sve do nasilne političke korektnosti, klasnih razlika, rodno uvjetovanih očekivanja i nestabilnih pozicija na poslovima koje je teško zadržati pod udarom privatnih ili društvenih pritisaka.

Predstava “Slučajni susret u sex-shopu” stoga pred gledateljice i gledatelje dovodi ispovijesti prepoznatljivih likova, njihove muke i maštarije, skrivene misli i želje. Jesu li danas mogući autentični i iskreni odnosi? Zašto ima toliko samaca? Zašto se više ne možemo vezati? Jesmo li se previše otuđili jedni od drugih? Tko danas uopće kupuje u sex-shopu? I zašto? Tek su neka od pitanja koja postavljamo u predstavi.

U režiji renomirane dramske, operne i TV redateljice Saše Broz te u odličnim interpretacijama višestruko nagrađivanih glumaca Ivane Boban i Davora Svedružića, prvi put zajedno u tandemu, Rugantinova predstava otvara nove perspektive i mogućnosti bezvremenskog dramskog predloška.

Ulaznice se dostupne na eventim.hr i na blagajni HNK Zadar.

 
Nastavi čitati

magazin

Ne bacajte sok od lubenice, pun je hranjivih tvari. Evo za što ga sve možete iskoristiti

Objavljeno

-

By

Pixabay

Osim što je super osvježavajući, sok od lubenice ima mnoštvo hranjivih tvari koje ga čine izvrsnim dodatkom vašoj redovnoj prehrani.

Lubenica je voće porijeklom iz vruće afričke pustinje Kalahari no danas se uzgaja u diljem svijeta, piše PharmEasy.

Minerali prisutni u soku lubenice su, željezo, fosforn, kalcij, natrij, kalij, mangan, selen, cink i bakar. Vitamini prisutni u soku od lubenice su A, E (alfa-tokoferol), C (askorbinska kiselina), B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (piridoksin) i Folat2.

1. Upotrebe soka od lubenice za oksidativni stres

Brojne studije pokazale su da bi bioaktivni spoj (likopen) prisutan u soku lubenice mogao imati potencijal zaštite stanica od oksidativnog stresa i slobodnih radikala pokazujući potencijalno antioksidativno djelovanje (neutralizirajući slobodne radikale). U studiji koju su proveli Kim i suradrnici 2011. na pušačima pokazalo je da likopen može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa. Stoga bi sok lubenice mogao imati potencijalnu primjenu za smanjenje oksidativnog stresa i upalnih bolesti uzrokovanih njime.

2. Potencijalna upotreba soka lubenice za rak

Studije koje su provedene 2007. i 2008. pretpostavile su da bi ispijanje soka od lubenice moglo smanjiti rizik od određenih vrsta raka kod žena. Druge studije su pokazale da sok od lubenice može imati pozitivan učinak na kolorektalni karcinom (rak tankog crijeva). Mogao bi biti koristan i za razne druge vrste raka. Međutim, postoji potreba za više istraživanja o prednostima soka od lubenice.

3. Potencijalna upotreba soka od lubenice za dijabetes

Studija provedena 2008. godine pokazala je da lubenica može pomoći kod povećane glukoze u krvi i da može imati potencijal za povećanje razine inzulina. Lubenica ovo svojstvo može zahvaliti prisutnosti likopena. U velikoj studiji koja se provodila tijekom više od 10 godina, od 1992. do 2003., istraživači su otkrili da bi mogla postojati korelacija između bioaktivnih spojeva prisutnih u soku lubenice (likopen) i razine inzulina u tijelu. Međutim, postoji potreba za više studija koje bi dokazale takve tvrdnje. Dijabetes je ozbiljno stanje i treba ga dijagnosticirati i liječiti kvalificirani liječnik.

4. Potencijalne koristi soka od lubenice za srce

Sok od lubenice može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Ovaj učinak može biti posljedica prisutnosti određenih vitamina (A, B6 i C) i likopena. Na primjer, studija koju su proveli Zhang i Hamauzu 2004. pokazala je da bioaktivni spojevi prisutni u lubenici mogu pomoći kod debljine krvnih žila i mogu pomoći u smanjenju rizika od infarkta miokarda. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja i studije kako bi se utvrdila potencijalna upotreba soka od lubenice za zdravlje ljudskog srca. Trebali biste se posavjetovati s liječnikom u slučaju nelagode i problema povezanih sa srcem jer mogu biti ozbiljni.

5. Potencijalna upotreba soka od lubenice za oči

Lubenica bi mogla pomoći kod degenerativnih bolesti oka poput makularne degeneracije (uzrokuje zamućenje vida). To bi moglo biti zbog prisutnosti određenih spojeva i vitamina prisutnih u lubenici. Međutim, nema mnogo istraživanja o potencijalnoj upotrebi soka od lubenice za oči. Stoga postoji potreba za opsežnim istraživanjem u laboratorijima, na životinjama i ljudima kako bi se dokazale ranije spomenute tvrdnje. Obratite se liječniku u slučaju problema povezanih s okom radi pravilne dijagnoze i liječenja.

Iako postoje studije koje pokazuju potencijalnu upotrebu soka od lubenice u različitim stanjima, one su nedostatne i postoji potreba za daljnjim studijama kako bi se utvrdio pravi opseg dobrobiti soka od lubenice na ljudsko zdravlje.

Kako koristiti sok od lubenice?

Sok od lubenice možete napraviti kod kuće. Prvo morate uzeti lubenicu i očistiti je. Zatim ga otvorite i narežite na male komadiće. Možete, ali ne morate ukloniti sjemenke lubenice. Zatim uzmite izrezane komade lubenice i izmiksajte ih u sokovniku ili mikseru. Neki ljudi predlažu dodavanje listova mente i kadulje ili iscijeđenje malo limuna kako bi se poboljšao okus.

Ipak, možete ga piti bez dodavanja bilo čega drugog. Ako ga više volite piti hladnog, prije pijenja ga možete staviti i u hladnjak. Ne morate dodavati dodatni šećer ili sirup. Možda ćete na tržištu pronaći i flaširani sok od lubenice. Međutim, ne biste ga trebali koristiti kao lijek, u prevelikim količinama ili za svakodnevnu upotrebu bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu