Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVO / Iz tiska izašla “Spomenica 2023.”, Bilosnićeva godina puta

Objavljeno

-

Iz tiska se ovih dana pojavila „Spomenica 2023.“ Tomislava Marijana Bilosnića. Riječ je o izdanju koje kroz vijesti, komentare, bilješke, biografske i bibliografske priloge, tekstom i fotografijom, prati umjetnički djelo, rad i aktivnosti ovog autora u rečenoj godini, koju sam Bilosnić naziva „godinom puta“. Naime, tijekom 2023. godine, s time što je bio na hodočasnom putu Camino de Santiago, TMB je kao književnik i hodoljubasc, posjetio ili sudjelovao u aktivnostima u osamdeset i dva grada i mjesta u Hrvatskoj i Europi.

„Spomenica 2023.“ Tomislava Marijana Bilosnića na 192 strane knjiškog formata, u izdanju nakladnika 3000 godina Za dar, podijeljena je na sljedeća poglavlja: Uvod, Posvete, Knjige, Nagrade i zahvalnice, Antologije i zbornici, Esej, Putopis, Haibun, Vijesti 2023., Bibliografija, Biografija i Foto album.

U uvodniku sam će autor ustvrditi kako je „nakana spomenice u tome da se drugima iznese na uvid, s informativnom dozom, kratko i jasno, bez osobnoga stava, faktografija ostvarenoga rada za naknadne analize i zaključke.“  U posvetama bit će objavljene pjesme koje Bilosnić posvećuje svojim preminulim prijateljima, pjesniku Luki Paljetku, portugalskom pjesniku  Antóniu Salvadu, gradišćanskoj pjesnikinji Timeei Horvat, pjesniku Fabijanu Lovriću i slikaru Antunu Borisu Švaljeku. Tu je i pjesma na hrvatskom i njemačkom jeziku „U mreži tišine u Pinkovcu“ posvećena Robertu Hajszanu Panonskom i hrvatsko-mađarska verzija pjesme „U Koljnofu raste maslina“, posvećena 490. godišnjici doseljenja Hrvata u Koljnof.

Poglavlje Knjige donosi opise i prikaze šest Bilosnićevih knjiga i zbirki poezije objelodanjenih tijekom 2023. godine, kao što su knjiga povjesnica „Od mora i zlata /  Moj Zadar, moj zavičaj“, zbirke pjesama „Četrdeset ljubavnih i jedna nenapisana“ i „Četrdeset prosinačkih i jedna zaboravljena“, knjige putopisa  „Put u Andaluziju“, te dvije zbirke pjesama objavljenih u inozemstvu, zbirke „Afrika / Afrique“ objavljene na engleskom i francuskom jeziku u Bukureštu, u Rumunjskoj, te zbirke „Tigris / Tigar“ objavljene u mađarsko-hrvatskoj verziji u Budimpešti u Mađarskoj.

Tijekom 2023. godine Bilosnić je objavljen u više nacionalnih i svjetskih antologija i pjesničkih panorama, kao što su „Anthologie poétique et artistique mondiale 2023.“, „Cvrčci u trubi“, antologija hrvatske antiratne poezije, u novoj antologiji „Suvremeni hrvatski haiku“, antologijama tiskanim u Brazilu i Albaniji , „Literatura Contemporanea Croata“ (Porto Alegrea)  i „HAIKU – kolibri që pushtoi botën“ (Tirana). Od nagrada koje je Bilosnić dobio u prošloj godini valja istaknuti francusko-rumunjsku Diplomu i grb  Prix d’Excellence dodijeljenu u  Dijonu (Francuska), Nagradu Kajkavskoga spravišča i časopisa Kaj za književni putopis (Lobor), te Zlatnu spomenicu, koju je dobio kao voditelj i koordinator Međunarodnih književnih susreta u Koljnofu (Mađarska).

Važno je spomenuti i spomen na posebno izdanje Zadarskog književnog kruga, Zbornik 5., posvećen 75. godišnjici života i 55. godišnjici umjetničkog rada Tomislava Marijana Bilosnića, u kojemu je objavljeno više od pedeset priloga poznatih književnih kritičara i povjesničara umjetnosti. Uz mnoga hrvatska imena javljaju se i autori iz Sjedinjenih Država, Španjolske, Portorica, Rumunjske, Albanije, Venezuele, Engleske, Mexika, Francuske, Austrije, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Makedonije.  

U književnim prilozima objelodanjen je Bilosnićev esej „Jama – izlazak na svijetlo Ivana Gorana Kovačića“, putopis iz Pinkovca (Gutenbacha) iz južnoga Gradišća „Mukli glas hrvatskog jezika čuje se tek u šumu vjetra“ i haibun na albanskom jeziku „Në shqipëri për të dytën herë“.

Slijede vijesti o Bilosnićevim aktivnostima tijekom 2023. godine i iscrpna bibliografija tiskana na pune trideset i četiri stranice „Spomenice 2023.“, koja završava s Bilosnićevim fotografijama iz Nice, Monte Carla, Barcelone, Saragose, Madrida, Salamance, Leona, Lurda. Pomplone, Lyona, Santiago de Compostela i Padove.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

RADOVI NA MAGISTRALNOM CJEVOVODU! U srijedu bez vode Modrič i dio Selina!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na magistralnom cjevovodu u Modriču dana 10. srpnja 2024. godine (srijeda) od 08:00 h do 17:00 h bez vode će biti potrošači u Modriču i dijelovima naselja Seline:

Modrič

Reljan

Bucići        

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju bit će smještena u Modriču na obali (pored autobusne stanice) i Selinama na adresi Put Bucića 1 (pored autobusne stanice).

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Časopisi Sveučilišta u Zadru indeksirani u vodećim svjetskim citatnim bazama 

Objavljeno

-

By

U okviru izdavačke djelatnosti, Sveučilište u Zadru posebnu pažnju pridodaje objavljivanju periodičkih publikacija, odnosno časopisa. Znanstveni časopisi su globalno najvažniji način komuniciranja znanstvenih spoznaja prema javnosti i akademskoj zajednici.

Sveučilište u Zadru redovito objavljuje 14 časopisa iz društvenog, humanističkog, prirodnog i interdisciplinarnog područja znanosti. Uz tri znanstvena časopisa koja su do sada bila indeksirana u WoS-u i Scopusu (Geoadria, Sic! i Ars Adriatica) nedavno je baza Scopus indeksirala još pet sveučilišnih znanstvenih časopisa i to: Acta Iadertina, Archaeologia Adriatica, Croatica et Slavica Iadertina, Magistra Iadertina i Miscellanea Hadriatica et Mediterranea. To je važno znanstveno postignuće Sveučilišta u Zadru s obzirom na to da su Scopus i WOS dvije najrenomiranije svjetske bibliografske i citatne baze koje pokrivaju sva područja znanosti.

Objavljivanje članaka u časopisima koji su indeksirani u tim bazama temelj je procjene rada znanstvenika i znanstvenih ustanova stoga je ovim postignućem u međunarodnim razmjerima ostvarena vidljivost, prepoznatljivost i relevantnost rezultata istraživanja koje sustavno i kompetentno provode znanstvenici sa Sveučilišta u Zadru kao i drugi znanstvenici koji objavljuju u časopisima našega sveučilišta. Ti su časopisi dostupni u tiskanom i u digitalnom obliku. U digitalnom obliku otvoreno su dostupni preko zadarske sveučilišne izdavačke platforme Morepress.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Stigao je novi toplinski val. Najgore će biti od srijede…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas barem djelomice sunčano i vruće. Poslijepodne su uz jači razvoj oblaka u unutrašnjosti lokalno mogući pljuskovi s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na Jadranu od sredine dana sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 30 i 35 °C.

U utorak pretežno sunčano i vruće, no ne i posve stabilno. Poslijepodne se uz umjeren i jak razvoj oblaka lokalno očekuju pljuskovi s grmljavinom, posebice u unutrašnjosti Dalmacije i u Gorskoj Hrvatskoj. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjerena bura, podno Velebita mjestimice i jaka, sredinom dana će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 17 do 22, na Jadranu od 22 do 27, a najviša dnevna većinom između 31 i 36 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano i vruće. Uglavnom u unutrašnjosti uz lokalno jači razvoj oblaka mogući su pljuskovi s grmljavinom, osobito u utorak i srijedu. Vjetar većinom slab. Na Jadranu slab i umjeren sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni, do srijede i bura. Noći tople, na Jadranu i vrlo tople.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu