Connect with us

Magazin

Muči vas gastritis? Nemojte doručkovati sedam namirnica, savjetuje doktorica

Objavljeno

-

Doručak je najvažniji obrok u danu koji nam osigurava potrebnu energiju, ali nije sva hrana prikladna za konzumaciju odmah nakon spavanja. To se osobito odnosi na osobe koje pate od određenih stanja.

Primjerice, crna kava na prazan želudac može imati negativan učinak na gastrointestinalni trakt. Osim crne kave, postoji još šest namirnica koje nisu dobar izbor za doručak, prema doktorici Eleni Polubok.

“Ujutro ne biste trebali jesti slatkiše i agrume. Slatka hrana sadrži puno šećera što znači da će vam skočiti inzulin, ali sat vremena kasnije bit ćete gladni. Citrusi, zbog svoje kiselosti, štete želučanoj sluznici, mogu uzrokovati gastritis ili čak izazvati pojavu čira”, rekla je.

Sirovo povrće izvrstan je izvor vlakana, no bolje ga je jesti u vrijeme ručka jer ujutro može izazvati nadutost i vjetrove. Osim toga, rajčice također spadaju među kisele namirnice što znači da utječu na tijelo na isti način kao i citrusi.

“Instant žitarice i kaše također su loš izbor. Najbolje ih je izbaciti iz prehrane jer sadrže puno šećera, ponekad i štetne konzervanse”, napomenula je dr. Polubok.

I na kraju, možda neočekivano, namirnica koju ujutro trebamo izbjegavati su banane.

“Ovo voće sadrži veliku količinu magnezija koji tijelo teško apsorbira na prazan želudac. Osim toga, riskirate poremećaj ravnoteže između kalija i magnezija u tijelu”, zaključila je doktorica.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Stomatologinja otkrila naviku koja uništava zube, a mnogi to rade svaki dan

Objavljeno

-

By

Stomatologinja je izdala upozorenje o opasnostima cijelodnevnog ispijanja kave. Započeti dan rastezanjem i brzim skrolanjem društvenih medija za mnoge je rutina, ali nakon toga često slijedi kuhanje kave. Kako dan odmiče, mnogi posegnu za drugom, pa za trećom šalicom. Bez obzira na to volite li ledenu, vruću, crnu ili s mlijekom, stomatologinja upozorava da bi cjelodnevno uživanje u kavi moglo izazvati karijes.

Stomatologinja je na TikToku @joycethedentist podijelila pet stvari koje ona nikada ne bi napravila zbog brige o svojim zubima, Mirror.

Za početka je objasnila zašto nikada ne pijucka kavu cijeli dan, već to odradi odjednom.

“Najbolje je popiti kavu i završiti s tim, jer svaki put kad popijete gutljaj, pH u ustima pada. Što je pH u ustima kiseliji, okolina više pogoduje povećani rizik od karijesa”, objašnjava.

Istaknula je da kava može dovesti do ružnih mrlja, a problemi mogu biti i veći od kozmetičkih razloga. Savjetuje da je najbolja rpeventiva toga isprati usta s voodm nakon ispijanja kave.

“Ovaj jednostavan korak pomaže isprati ostatke kave i neutralizirati kiseline, štiteći vašu caklinu od erozije”, ističe.

Također je spomenula da bi ispijanje kave kroz slamku moglo minimizirati mrlje i predložila da se odlučite za “tamnije pečenje jer općenito imaju nižu razinu kiselosti od svjetlije pečenja”, koje je bolje za vaše zube. Nisu zaboravili naglasiti važnost redovitih stomatoloških pregleda i razgovarati o svim posebnim nedoumicama sa svojim stomatologom.

Stomatologinja je također upozorila na korištenje tekućine za ispiranje usta s visokim udjelom alkohola od kojih usta mogu postati “kisela” zbog pH vrijednosti.

Za ljude koji škrguću zubima dok spavaju preporučuje štitnik za zube koji se prodaje u slobodnoj prodaji jer su mekši od onih koji se mogu nabaviti kod stomatologa. Iako bi zube trebalo prati barem dva puta dnevno, jedno istraživanje je pokazalo da ih mnogi ljudi peru samo jednom dnevno. U tom slučaju, važnije je prati zube prije spavanja kako se bakterije ne bi prekomjerno množile od ostataka hrane.

Za kraj je rekla da nikako ne bi trebalo dijeliti četkicu za zube s drugim ljudima. Iako je to većini jasno, jedna anketa je pokazala da iznenđujuće puno ljudi dijeli četkicu za zube.

 
Nastavi čitati

Magazin

Kako očistiti indukcijsku ploču

Objavljeno

-

By

Svakodnevna priprema hrane na bilo kojoj vrsti ploče za kuhanje zahtijeva i redovito čišćenje, što ponekad nije najugodniji zadatak. Dijelovi hrane koji su tijekom kuhanja pali na indukcijsku ploču brzo se suše i mogu biti vrlo tvrdoglava smetnja. Čista ploča za kuhanje radi učinkovitije, bolje i ima duži vijek trajanja, a čišća je i za svakodnevnu pripremu hrane. Postoje različite jednostavne metode čišćenja za različite vrste ploča za kuhanje.

Naravno, preporučuje se brzo čišćenje ploča nakon svake upotrebe posebnim sprejom za čišćenje i mekom krpom koja neće ostaviti ogrebotine na ploči. No, s vremena na vrijeme trebali biste odvojiti vrijeme za temeljito i generalno čišćenje svih tvrdokornih mrlja i svih osušenih ostataka hrane s ploče štednjaka.

Domaća sredstva za čišćenje
Kako biste uspješno uklonili masnoću i prljavštinu s ploče za kuhanje, postoje neka jednostavna sredstva za čišćenje koje možete brzo pripremiti kod kuće.

Pasta od limuna i sode bikarbone
Soda bikarbona i limun, odnosno limunov sok ili kapljice eteričnog ulja limuna vrlo su učinkovita sredstva za čišćenje kućanskih površina kao i ploče za kuhanje. Ulijte malo sode bikarbone i nekoliko kapi limuna ili limunovog soka u malu posudu i dodajte malu količinu tople vode.

Sve zajedno pomiješajte u gustu pastu za čišćenje koja će se uspješno nositi s tvrdokornim mrljama. Pasta ne smije biti tekuća, ali ni pregusta jer je želite kružnim pokretima nježno razmazati po prljavoj površini ploče za kuhanje. Pasta od vode i tableta za pranje posuđa
Još jedno jednostavno, domaće sredstvo za čišćenje koje će se uspješno boriti protiv tvrdokorne prljavštine na svim vrstama ploča za kuhanje je pasta napravljena od tople vode i jedne ili dvije tablete za pranje posuđa.

Tabletu na kratko potopiti u malu količinu tople vode, kako bi se počela postupno raspadati. Nemojte dopustiti da se potpuno otopi u previše vode. Malo vode i djelomično raspadnute tablete za pranje posuđa stvorit će pravu gustu pastu koja će se fantastično nositi s najtvrdokornijim ostacima hrane na ploči štednjaka.

Voda, limun i ocat
Sok od limuna i ocat su jedni od najučinkovitijih sredstava za čišćenje kuhinjskih površina. Pomiješajte ih s toplom vodom u raspršivaču tako da omjer octa i limuna prema toploj vodi bude jedan prema tri. Sok od limuna barem će malo ublažiti miris octa koji mnogima može biti neugodan. U tu svrhu u smjesu možete čak dodati nekoliko kapi eteričnog ulja limuna.

Proizvodi za čišćenje
Različite vrste ploča za kuhanje zahtijevaju različite vrste sredstava za čišćenje. U svakom slučaju, za zaštitu su vam potrebne rukavice za čišćenje, jedna ili dvije mekane krpe i mekša spužvica za čišćenje koja nema previše grube površine.

Za čišćenje električne i plinske ploče možete pripremiti i malo grublju spužvicu za čišćenje te staru četkicu za zube kojom već čistite ostale površine u stanu.

Bez obzira na to kakvu ploču štednjaka imate kod kuće, prvo se uvjerite da nije upaljena ili grijana. Ako se radi o plinskoj ili električnoj ploči za kuhanje, najbolje ju je potpuno isključiti ili isključiti iz utičnice. Sigurnost je na prvom mjestu. Čišćenje električnih ili plinskih ploča
Plinske ploče za kuhanje imaju najviše uklonjivih dijelova. Podignite rešetke i potopite ih 20 minuta u toplu vodu u koju ste dodali sredstvo za čišćenje. Učinite isto sa svim ostalim odvojivim metalnim dijelovima, ali ih namočite odvojeno od rešetki. Ne namačite rešetke i metalne dijelove predugo jer ne želite da počnu hrđati.

Potom na ploču nanesite jedan od spomenutih sredstava i proizvoda spomenutih u tekstu i uklonite tvrdokorne mrlje ili osušene ostatke hrane koji su se zalijepili za površinu ploče.

Četkicom za zube ili malom četkicom temeljito očistite prljavštinu oko plinskih prstenova, gdje se ona nakuplja.

Nakon uklanjanja mrlja, površinu ploče za kuhanje temeljito očistite najprije vlažnom, a zatim suhom mekom krpom. Ako je potrebno, spužvicom za čišćenje izribajte rešetke i metalne dijelove koji su bili natopljeni, zatim ih također pažljivo obrišite suhom krpom i vratite na mjesto.

Čišćenje staklokeramičkih i indukcijskih ploča
Čišćenje ove dvije vrste ploča za kuhanje zahtijeva nešto više pažnje zbog osjetljivije površine. Nikako ih ne smijete trljati pregrubim spužvama za čišćenje jer ih možete oštetiti ili izgrebati.

Provjerite je li ploča isključena i ohlađena prije čišćenja. Ako se na ploči za kuhanje nalaze veći osušeni ostaci hrane, sa staklokeramičke ploče za kuhanje ih možete ukloniti strugalicom, a s indukcijske ploče mekšom spužvicom za čišćenje.

Potom na ploču štednjaka kružnim pokretima namažite pastu od tableta za pranje posuđa ili sode bikarbone i limuna, a možete i poprskati sprejom od vode, limuna i octa. Ostavite da djeluje do 30 minuta, pazeći da se pasta potpuno ne osuši.

Zatim očistite ploču za kuhanje mekšom površinom spužvice za čišćenje. Završite posao brisanjem vlažnom, a zatim potpuno suhom krpom.

Koliko god se opirali čišćenju ploče za kuhanje, mnogo je ugodnije pripremati hranu na površini koju redovito čistite i održavate sjajnom. Uz malo truda i volje vašu će ploča za kuhanje biti čista i produžit će te joj vijek trajanja.

 
Nastavi čitati

Magazin

Pijete kavu čim se probudite? Evo zašto to nije najbolja ideja

Objavljeno

-

By

Ljubitelji kave dobili su upozorenje o tome kada bi trebali popiti svoju prvu šalicu. Ako se probudite i odmah natočite kavu, možda biste trebali preispitati tu naviku, jer prerano ispijanje kave moglo bi biti upravo razlog zašto vam je ona uopće potrebna. Mnogi ljudi misle da će ih šalica kave razbuditi i dati im više energije, ali, kako se ispostavilo, prerano konzumiranje moglo bi narušiti vaš san. Upozorenje dolazi usred nove studije koju je provela tvrtka Breville, a koja je otkrila da Britanci piju 3 šalice kave dnevno, obično prvu u 7 sati ujutro.

Zbog toga je Rex Isap, stručnjak za spavanje, izdao upozorenje Britancima, savjetujući ih da ne izbjegavaju kavu u potpunosti, nego da odgode njezino ispijanje unutar prvog sata nakon buđenja.

Zašto bih trebao izbjegavati kavu čim se probudim?
Rex je rekao za Express: “Tijekom dana vaš mozak proizvodi kemikaliju zvanu adenozin. U suštini, adenozin potiče san; što ste dulje budni, to se više nakuplja i pomaže vam da se osjećate pospano. No, kofein blokira adenozinske receptore, što vas održava budnima i pospješuje budnost. Ako ste ikada imali problema sa spavanjem nakon kave, ovo bi mogao biti razlog.”

Dalje objašnjava: “Kada je riječ o idealnom vremenu za prvu šalicu kave, skloni smo posegnuti za kuhalom čim se probudimo. Međutim, idealno bi bilo pričekati sat vremena nakon buđenja kako biste uistinu iskoristili prednosti kave.”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu