magazin
Ovo je pet najzdravijih vrsta sira

Sir možda nije na vrhu popisa kada je u pitanju zdrava hrana, ali sir može biti zdrav izbor koji vašoj prehrani dodaje važne hranjive tvari.
“Sir ponekad ima lošu reputaciju jer je općenito bogat mastima, a određene vrste, poput prerađenog sira, nisu najbolji izbor jer mogu sadržavati dodana ulja, boje, pa čak i šećer”, kaže Frances Largeman-Roth, autorica knjige Eating in colour.
Međutim, sir apsolutno može dodati hranjive tvari, poput proteina i kalcija, vašoj prehrani.
Kozji sir
Kozji sir je poznat po svom izrazito ljutom okusu. Iako većina ljudi misli o mekim, mazivim varijantama, zapravo postoji širok izbor kozjih sireva – od mekih i svježih do tvrdih odležanih varijanti poput Crottin de Chavignol, koji imaju jači okus.
U usporedbi s kravljim mlijekom, kozje mlijeko ima manje laktoze, što znači da bi moglo biti bolja opcija za one koji ne podnose laktozu ili su osjetljivi. Također sadrži vrstu proteina koji se zove A2 kazein, za koji je, prema istraživanju, manja vjerojatnost da će uzrokovati gastrointestinalne tegobe od proteina u kravljem mlijeku.
Kozji sir također ima iznenađujuću količinu vitamina A, koji ima antioksidativna svojstva i podržava imunološki sustav. Jedna porcija sira sadrži oko 16 posto RDA za muškarce i 21 posto za žene.
Mozzarella
Mozzarella, koja se obično radi od kravljeg ili talijanskog bivoljeg mlijeka, može biti iznenađujuće dobra za nas.
Dok odležani sirevi imaju svoje prednosti, svježi sirevi s visokim postotkom vlage poput mozzarelle često imaju dodatnu prednost jer imaju nešto niži udio natrija. Također sadrži oko 15 posto preporučene dnevne doze 3 (RDA) kalcija u jednoj porciji.
Ricotta
Kremasta ricotta je mekani, svježi talijanski sir koji se tradicionalno pravi od ostataka drugih sireva. U osnovi, proizvođači sira rade neku vrstu sira sa svojim sirom, a zatim pretvaraju ostatke sirutke u ricottu.
To znači da je, u usporedbi s drugim sirevima, ricotta prilično bogata proteinom sirutke — jednim od najlakše apsorbiranih i najkorištenijih oblika proteina, za koji se pokazalo da pomaže u rastu mišića i snazi, zahvaljujući visokoj koncentraciji određenih aminokiselina poput leucina.
Parmezan
Parmezan je tvrdi, odležani sir napravljen od kravljeg mlijeka bogatog, okusa i pomalo zrnaste teksture. Parmezan proizveden u Italiji mora odležati najmanje godinu dana kako bi njegova kora dobila pečat Parmigiano-Reggiano, dok većina američkih verzija obično odležava najmanje 10 mjeseci.
Ako imate problema s probavom laktoze, parmezan može biti izvrstan izbor—i što duže odleži, to je bolji. Odležani sir sadrži puno manje laktoze, pa mnogi ljudi koji ne podnose tekuće mlijeko ili mekani sir mogu bez problema jesti odležane sireve.
Parmezan je također bogat proteinima i nutrijentima za izgradnju kostiju, kalcijem i fosforom, te sadrži oko 30 posto preporučene dnevne doze u jednoj porciji.
Cheddar
Cheddar se proizvodi od kravljeg mlijeka i ima blag do izrazito oštar okus. Oštre sorte prolaze kroz dulji proces starenja, pa je Cheddar još jedna potencijalno dobra opcija za osobe koje ne podnose laktozu.
Cheddar također obično sadrži pristojnu količinu vitamina K2, koji je neophodan za zadržavanje kalcija u mekim tkivima poput onih oko srca, tako da se može koristiti na odgovarajući način (za izgradnju jakih kostiju, itd.). Nedostaci vitamina K2 relativno su česti jer ga nema u mnogim namirnicama, ali punomasni mliječni proizvodi općenito su dobar izvor.
magazin
FJAKA FILM FESTIVAL U ZADRU / “Hagazussa” i “Vrijeme je za ljubav” u sklopu dvostrukog programa Kino Zone ove srijede

FJAKA Film Festival, jedini horor film festival u Hrvatskoj poznat po svom slavljenju horor i SF žanrova, ove godine donosi nešto posebno. U srijedu, 2. travnja, u sklopu Kino Zone u Providurovoj palači u Zadru, bit će prikazan film Hagazussa (2017.) – tematski uvod u nadolazeći festival koji će se održati 11. i 12. travnja u Sv. Filipu i Jakovu. Ova projekcija ne samo da najavljuje bogat filmski i glazbeni program, već označava i prvu suradnju između Kino Zone u Zadru i DKC Kina u Sv. Filipu i Jakovu, čime se dodatno povezuju zajednice i proširuju filmske mogućnosti u regiji.
Hagazussa je na rasporedu u Kino Zoni je u srijedu, 2. travnja u 20:00 h, a ulaz na projekciju je Slobodan. Radnja filma je smještena u ruralni krajolik 15. Stoljeća te prati mladu ženu Albrun (u tumačenju Aleksandre Strel), koja živi u osami šume, suočena s nadnaravnim i dubokim pitanjima vjerovanja, izolacije i sudbine. Film istražuje mračne aspekte folklora i paganskih običaja, povezujući elemente folk horora s psihološkim istraživanjima likova i njihovih unutarnjih borbi.

“Hagazussa” je film koji ne samo da istražuje teme straha, već i propituje granice između stvarnog i nadnaravnog, stvarajući napetu atmosferu koja ostavlja dubok dojam na gledatelje. “Ovaj film je pravo umjetničko djelo koje ne samo da istražuje nadnaravne elemente, već i duboko postavlja pitanja o vjerovanjima, prošlim traumama i unutarnjim borbama pojedinca,” izjavio je Vedran Eškinja, jedan od organizatora FJAKA Film Festivala.
Revitalizacija lokalnog kino života
FJAKA Film Festival, koji je pokrenut 2013. godine u Sv. Filipu i Jakovu, postao je važan događaj koji slavi horor i SF žanrove. Kroz godine, festival je postao simbol revitalizacije lokalnog kino života i promocije filmova koji nisu imali priliku biti prikazivani u mainstream kino dvoranama.
“Želja nam je bila oživjeti lokalnu kino dvoranu te ukazati na bogatstvo filmske umjetnosti i revitalizirati običaj odlaska u kino kao društveni trenutak,” dodao je Roko Vodopija, jedan od organizatora festivala.
Ovogodišnji FJAKA Film Festival održat će se 11. i 12. travnja u Sv. Filipu i Jakovu, a tema festivala bit će folk horor. Žanr koji istražuje mračne strane folklora, mitova i sukobe između modernog društva i drevnih tradicija bit će u središtu ovogodišnjeg programa. Kako objašnjava Vedran Eškinja: “Horor film, baš kao i horor književnost, od najranijih su dana usko povezani uz narodne priče i legende. Folklor i mitologija predstavljaju nepresušni izvor tema i likova vezanih uz nadnaravno.”
Festival će, osim filmskog programa, ponuditi bogat popratni sadržaj, uključujući glazbene nastupe i izložbe. Bendovi “T.V. Eye” i “Savršeni marginalci” nastupit će uživo, a među filmovima koji će se prikazivati bit će i dva ključna ostvarenja ovog žanra: The Wicker Man (1973.) i The Blood on Satan’s Claw (1971.) te nekoliko kratkometražnih filmova.
Širenje filmske ponude
Predstavljanje FJAKA Film Festivala u Zadru također je značajno jer označava prvu suradnju između Kino Zone u Zadru i DKC Kina Sv. Filip i Jakov. Ova suradnja omogućit će bolju povezanost i zajedničke filmske projekte u regiji, te pružiti priliku za širenje filmske ponude, uvođenje novijih žanrova i povezivanje filmskih entuzijasta.
“Suradnja s Kino Zonom u Zadru omogućit će nam proširiti doseg festivala i pružiti više mogućnosti ljubiteljima filma iz cijele regije. Ovo je nadam se tek početak našeg zajedničkog filmskog puta,” rekao je Roko Vodopija.
“Čast nam je i zadovoljstvo što imamo priliku ugostiti jedini hrvatski horor film festival, lokalnu priču nacionalnog odjeka i važnosti.” rekao je voditelj Kino Zone, Andrej Fric.
Nakon projekcije Hagazussa u Zadru, FJAKA Film Festival se vraća u Sv. Filip i Jakov 11. i 12. travnja. Uz spomenute filmove i glazbene nastupe, posjetitelji će uživati i u edukativnim predavanjima.
“Pozivamo sve ljubitelje horora, filmova i glazbe da nam se pridruže u Zadru 5. travnja na projekciji Hagazussa i na FJAKA Film Festivalu u Sv. Filipu i Jakovu 11. i 12. travnja. Uživajte u bogatom filmskom programu, edukativnim predavanjima, izložbama i glazbenim nastupima, u jedinstvenoj atmosferi koja spaja filmsku umjetnost, glazbu i društvenu koheziju”, kažu organizatori FJAKA Film Festivala.
Romantična drama “Vrijeme je za ljubav” kao uvertira

Redatelj John Crowley i scenarist Nick Payne donose nam klasičnu romantičnu priču o dvoje modernih mladih ljudi iz Londona – Almut i Tobiasu (Florence Pugh i Andrew Garfield) – koje doslovno spaja nehotični sudar. Kroz niz kratkih sekvenci njihovog zajedničkog života – od zaljubljivanja preko suživota te stvaranja obitelji – razotkriva se teška istina koja će uzdrmati temelje njihovog odnosa. Dok se zajednički upuštaju na izazovan put ograničen vremenom, shvatit će da je svaki trenutak njihove nekonvencionalne ljubavne priče izuzetno dragocjen u ovoj duboko dirljivoj romantičnoj priči čija se radnja proteže na nekoliko desetljeća…
Film “Vrijeme je za ljubav” na rasporedu je u srijedu, 2.travnja u 18:00 h, u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice se mogu kupiti na samoj lokaciji prikazivanja od 17h te online na platformi CoreEvent.
*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Zadarske županije, Zaklade kultura Nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.
magazin
1 BAR, 2 KONTINENTA, 3 BARMENA, 5 SATI ZABAVE, 7 VRHUNSKIH KOKTELA / Maraschino Mingle @ Picnic – koktelska avantura uz okuse Zadra!

Zadar postaje epicentar vrhunske miksologije jer nam u srijedu, 9.4., od 19 sati u Picnic na Voštarnici stižu tri međunarodno priznata barmena – i to s dva različita kontinenta i iz tri različite države! Ovo je njihovo prvo gostovanje u Hrvatskoj, a nakon Zadra nastupaju na prestižnom Weekend Food Festivalu u Rovinju, što znači da imamo ekskluzivnu priliku prvi kušati njihove koktele!
Zahra Azmoodeh (Iran) – prva kreće u 19 sati! Barmenica iz jednog od najluksuznijih hotela na svijetu, The Atlantis u Dubaiju, donosi dašak Orijenta u čaši.
Luca Cinalli (Italija) – od 21 sat ovaj internacionalni freelancer preuzima šank! Radio je u legendarnim londonskim barovima Nightjar i Oriole, a danas vodi vlastiti bar Apoteca del Mercato u Ženevi.
Slaven Macura (Hrvatska) – od 23 sata dolazi after party uz Slavena, Hrvata koji već 12 godina oduševljava u Dubaiju svojim koktelima punim energije i kreativnosti.
Okusi koji spajaju koktele i lokalnu gastronomiju
Kako bi doživljaj bio potpun, uz koktele ćemo poslužiti i posebne zalogaje pripremljene od sezonskih namirnica zadarskog kraja! Užitak za nepce donose maraška, divlje šparoge i paška skuta, sljubljeni s inovativnim koktelima u jedinstvenom gastro-miksološkom iskustvu.
Poseban naglasak ove večeri bit će na koktelima s Maraschinom, najpoznatijim zadarskim proizvodom koji zaslužuje svjetsku pažnju!
Ne propustite ovaj koktelski spektakl pod zvijezdama, uz zalazak sunca, dobru glazbu i još bolju atmosferu! Vidimo se na Maraschino Mingle @ Picnic!

magazin
Crvena jabuka dolazi u Zadar!

31. svibnja 2025. godine od 20:00 sati na zadarskom Višnjiku u Dvorani Krešimira Ćosića ćemo pjevati “Ima nešto od srca do srca”, “Tugo nesrećo”, “Nekako s proljeća”, “Dirlija”, “Bježi kišo s prozora”, “Stižu me sjećanja” i brojne druge hitove kultnog benda koji će sa koncertnom turnejom “bravo! Crvena jabuka” u više od 40 europskih gradova proslaviti 40 godina karijere.
Jedna od stanica turneje je i Zadar.
Arenu Zagreb je Crvena jabuka već rasprodala 2023. godine za Valentinovo.
Vrijeme je da ponovimo spektakl i 2025. privedemo kraju uz najveće hitove kultnog benda.
Ulaznice za koncert Crvene jabuke možete kupiti online putem sustava Upad.hr
-
magazin1 dan prije
FOTOGALERIJA / Hotel Pinija predstavio novi Congress & Event Center Zadar
-
ZADAR / ŽUPANIJA1 tjedan prije
MORATE U SPIZU? Ovo je radno vrijeme trgovina u Zadru ove nedjelje…
-
magazin18 sati prije
“PROLJETNO BUĐENJE” / Veliki popust u zadarskom E-shape centru. Evo detalja…
-
magazin3 dana prije
ŠPICA!