Connect with us

magazin

“Pojedeno Sunce”: Što je pomrčina Sunca?

Objavljeno

-

Pixabay

Tijekom većeg dijela ljudske povijesti, kozmički događaji nisu shvaćeni kao jednostavan rezultat fizike – umjesto toga, oni su doživljavani kao poruke od Boga ili proročanstva.

Događaj koji fascinira

Ovo posebno vrijedi za potpunu pomrčinu Sunca, gdje Mjesec potpuno zaklanja Sunce, donoseći noć na nekoliko minuta tijekom dana, navodi Popular Science.

Događaj koji je neobičan poput potpune pomrčine Sunca bio je nešto što su naši preci smatrali vrijednim bilježenja.

Najranija zabilježena pomrčina Sunca dogodila se 1223. godine prije Krista. Zabilježili su je Mezopotamci i to u glinenu pločicu. Tisućljećima nakon tog prvog zapisa, kulture diljem svijeta dokumentirale su i tumačile pomrčine Sunca na razne načine. Ti povijesni zapisi pomažu znanstvenicima da danas bolje razumiju sunce.

Danas pomrčinu Sunca razumijemo kao slučajno (ali predvidljivo) poravnanje Zemlje, Mjeseca i Sunca, tako da iz naše perspektive Mjesec zaklanja Sunce.

Iako je vrlo vjerojatno da drugi planeti doživljavaju djelomične pomrčine, naš je mjesec jedinstveno smješten tako da njegova prividna veličina točno odgovara onoj Sunca, potpuno blokirajući njegovu svjetlost.

Neki od najstarijih zapisa o pomrčinama nalaze se u knjigama kao što je “Povijest Peloponeskog rata”, starogrčkog učenjaka Tukidida.

“Prvih dana sljedećeg ljeta dogodila se pomrčina sunca u vrijeme mladog mjeseca”, piše.

“Pojedeno sunce”

Postoje razni zapisi primjerice u Irskoj ili jugozapadu Amerike koji također upućuju na drevna opažanja pomrčina. Jedan drevni kineski zapis tako opisuje nebesku pojavu “sunca koje je pojedeno”.

Drevni hinduistički tekst pod nazivom Rig Veda govori o tome kako je sunce nestalo oko 4000. godine prije Krista, sve dok ga nije oslobodio vjerska figura Rishi Atri.

Pomrčine su kroz povijest raznim kulturama predstavljale sudbinski događaj ili nesreću. Kraljevi i carevi iz nacija poput drevne Mezopotamije često su vidjeli pomrčinu kao siguran znak svoje propasti. Slučaj kralja Henryja I. učvrstio je europsko praznovjerje o pomrčinama kao lošem znaku budući da je umro nedugo nakon pomrčine.

Otprilike oko 1600. godine nastala je solarna znanost kakvu danas poznajemo. Slavni astronom Johannes Kepler sugerirao je da je korona – prsten od niti i tanke svjetlosti koji postaje vidljiv oko Sunca tijekom pomrčine – zapravo dio Sunca, što sada znamo da je istina. U 1800-tima ljudi su snimili prve fotografije pomrčine Sunca, a danas ljudi diljem svijeta snimaju selfije dok pomrčina prolazi kroz njihov dio svijeta.

Povijest pomrčina ne samo da nas povezuje s prošlošću, nego također ukazuje na suptilna kretanja u našem Sunčevom sustavu. Na primjer, zapisi o pomrčinama sugeriraju da se Zemlja rotira približno istom brzinom kao prije 3000 godina i omogućuju nam praćenje promjena u kretanju planeta.

Pomrčine su također odgovorne za neka velika znanstvena otkrića, poput otkrića kemijskog elementa helija i testiranja poznate Einsteinove opće teorije relativnosti.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

NOVOPOKRENUTI FESTIVAL U ZADRU / Rekordno niske rujanske temperature donose RISK! Evo programa…

Objavljeno

-

By

Nastavljamo s RISK-om, novopokrenutim festivalom suvremenog kazališta i performansa koji kroz cijeli rujan donosi niz programa pop-up izvedbi, radionica i kulturnih događanja na raznim zadarskim lokacijama i kvartovima.

U novom RISK bloku u sklopu programa RISK u gostima 23.9. družimo se sa zadarskom spisateljicom Mirjanom Mrkelom koja nas je pozvala u goste na razgovor ugodni u sklopu programa događanja koje ova svestrana zadarska umjetnica organizira u Udruzi slijepih Zadarske županije.

27.9. ispred Centra za mlade Zadar Gildo Bavčević i Claudio D’Iglio izvode performans Može više! Mora više!, a Irena Boćkai isti dan izvodi svoj performans pohvale dokolici Sunčanje.

U riskantnoj rujanskoj festivalskoj završnici selimo se u prostor Nigdjezemske na RISKantni party zatvaranja by Holandez.

PROGRAM:

Ponedjeljak 23.9. / 18h, Udruga slijepih Zadarske županije (Poljana Požarišće 1, 23000 Zadar)

RISK u gostima kod Mirjane Mrkele

Petak, 27.9. 18:00-20:00h, Centar za mlade Zadar

Gildo Bavčević (Split) i Claudio D’Iglio (Sicilija): Može više! Mora više!, performans

Irena Boćkai: Sunčanje, performans

20:30-00:00 Nigdjezemska

RISKantni party zatvaranja by Holandez

Fb event: https://fb.me/e/6UOYlz5q1

 
Nastavi čitati

magazin

Ključna stvar koju trebate napraviti prije nego uključite grijanje: Može vam uštedjeti novac

Objavljeno

-

By

Pixabay

Prije nego što uključite grijanje, potrebno je napraviti jednu ključnu stvar, a to je čišćenje unutrašnjosti radijatora.

Naime, u unutrašnjosti radijatora nakupljaju se prašina i prljavština, a to sve može dovesti do toga da radijatori budu manje učinkoviti.

Možda vam se čini da je ovo prilično izazovan zadatak, ali postoje neki trikovi koji vam to mogu olakšati, a u konačnici vam to može pomoći da uštedite i nešto novca jer čisti radijatori učinkovitije grijati prostorije.

Stručnjaci upozoravaju da prljavi radijator troši više energije za zagrijavanje prostorije. U nastavku otkrijte kako jednostavno očistiti radijatore i pripremiti ih za novu sezonu grijanja.

Kako očistiti radijator?

Najprije provjerite da je grijanje isključeno. Andrew Collinge, stručnjak za proizvode za grijanje u tvrtki BestHeating, objasnio je da je hladne radijatore lakše čistiti jer povlače manje prašine tijekom čišenja.

Kako piše The Sun, u čišćenju vam može pomoći usisavač jer će dobro povući prašinu koja se nagomilala u radijatoru. Dobro usisajte radijator i oko njega, a ako vaš usisavač ima i manje nastavke, iskoristite ih da dobro usisate oko svih rešetki.

Potom ispod radijatora stavite krpu ili stari ručnik koji će pokupiti sve nečistoće koje ispadaju iz radijatora. Uzmite štap ili komad drveta i omotajte ga krpom od mikrovlakana, a možete je pričvrstiti i ljepljivom trakom. Potom dobro prođite izmđeu svih rešetki radijatora, a pri tome možete koristiti i sušilo za kosu da ispušete sve nečistoće.

Nakon toga uzmite deterdžen i vlažnu spužvicu i radijator dobro šprebrišite sa svih strana. Zatim osušite radijator krpom od mikrovlakana ili starim ručnikom kako biste bili sigurni da se neće pojaviti hrđa od kapljica vode. Nemojte koristiti ništa previše abrazivno da ne biste uzrokovali štetu poput ogrebotina.

Nakon čišćenja radijatora, provjerite lajsne i zidove oko njih da vidite je li na njih pala ikakva prašina s radijatora i prebrišite ih. Time je završeno čišćenje i vaši radijatori su spremni grijati dom.

 
Nastavi čitati

magazin

Ovo je i službeno popis najzdravijeg povrća na svijetu

Objavljeno

-

By

Pixabay

Svi znamo da su svježi proizvodi poput voća i povrća kamen temeljac zdrave prehrane, ali jeste li se ikada zapitali koje povrće ima najveću nutritivnu vrijednost?

Od salata prepunih lisnatog povrća do šarenog pečenog povrća, opcija ne manjka. No sada je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) službeno objavio popis najzdravijeg povrća. Nedavno objavljena studija otkriva koje je povrće vrhunsko kada je riječ o količini hranjivih tvari, a rezultati su iznenađujući!

Kako je određeno koje je najzdravije povrće?

Kako bi rangirali voće i povrće, istraživači CDC-a koristili su podatke o hranjivim tvarima u sirovom obliku voća i povrća. Ova metoda je osigurala da gubitak hranjivih tvari tijekom kuhanja nije faktor, iako je važno napomenuti da metode kuhanja mogu utjecati na sadržaj hranjivih tvari u velikom broju povrća, prenosi Yahoo.

Istraživači su postavili prag kako bi odredili što bi se kvalificiralo kao “moćno” voće ili povrće, zahtijevajući da hrana dostigne ili premaši ocjenu 10 na svojoj ljestvici gustoće hranjivih tvari. Gustoća hranjivih tvari odnosi se na koncentraciju vitamina, minerala i drugih korisnih spojeva i iako ne postoji jasna definicija ‘snažnog’ voća i povrća (PFV), studija ih je identificirala kao namirnice koje su “snažno povezane sa smanjenim rizikom od kroničnih bolesti, što uključuje zeleno lisnato, žuto/narančasto, citrusno i križasto voće”.

Studija CDC-a usredotočila se na 17 ključnih nutrijenata, uključujući vlakna, kalij, željezo i vitamine A, C, D, E i K.

Koje je najzdravije povrće?

Na samom vrhu ovog popisa je – potočarka sa savršenom ocjenom gustoće hranjivih tvari od 100. Odmah iza nje bilo je drugo lisnato povrće poput kineskog kupusa, blitve, cikle i špinata. Ovo povrće zaslužilo je svoje mjesto jer je bogato esencijalnim vitaminima i mineralima, a ima malo kalorija.

Prvih 10 vrsta povrća, koje je klasificirano kao “moćno povrće”

Potočarka (100,00)
Kineski kupus (91,99)
Blitva (89,27)
Zelena repa (87,08)
Špinat (86,43)
Cikorija (73,36)
Lisnata salata (70,73)
Peršin (65,59)
Salata Romaine (63,48)
Zeleni kelj (62,49)

Što ovo povrće čini tako zdravim?

Povrće koje je bilo na vrhu CDC-ove ljestvice dijeli zajedničke osobine koje doprinose njihovoj visokoj gustoći hranjivih tvari. Uglavnom je to tamno lisnato povrće koje je prepuno vitamina A, C i K, zajedno s vlaknima, željezom i antioksidansima. Ove su hranjive tvari vitalne za razne tjelesne funkcije, od poboljšanja imunološkog zdravlja do održavanja jakih kostiju i promicanja zdravlja srca.

Vlakna posebno pomažu regulirati probavu i mogu spriječiti određena kronična stanja poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Antioksidansi koji se nalaze u mnogim od ovih vrsta povrća, poput špinata i cikle, pomažu neutralizirati slobodne radikale u tijelu, smanjujući upalu i potencijalno smanjujući rizik od raka.

Više o najzdravijem povrću: Potočarki

Potočarka je lisnata zelena vodena biljka koja pripada istoj obitelji kao kupus i brokula. Porijeklom je iz Europe i Azije, gdje se stoljećima konzumira zbog svojih nutritivnih i ljekovitih svojstava.

Poznata je po svom paprenom, blago ljutom okusu. Nutritivne prednosti potočarke čine je odličnom hranom za jačanje imunološkog sustava, podržavanje zdravlja kostiju i promicanje zdrave kože. Visoke razine antioksidansa u biljci pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa, što može smanjiti rizik od kroničnih bolesti poput raka i bolesti srca.

Potočarka se lako može uklopiti u obroke dodavanjem u salate, sendviče ili juhe.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu