Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / Kišno i vjetrovito i za vikend. Evo što donosi novi tjedan…

Objavljeno

-

foto: Saša Čuka

Danas umjereno do pretežno oblačno, kišovito i vjetrovito. Povremeno kiša, a u Dalmaciji i pljuskovi s grmljavinom, mjestimice izraženi uz obilnu oborinu. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, lokalno na udare jak. Na Jadranu umjerena do jaka bura, ponegdje s olujnim udarima, na jugu jugozapadnjak pa sjeverozapadnjak. Temperatura zraka u većem dijelu unutrašnjosti od 8 do 13, na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije većinom od 11 do 16, a na srednjem i južnom Jadranu između 16 i 22 °C.

U subotu pretežno oblačno, uglavnom u Dalmaciji sunčana razdoblja. Povremena kiša mjestimice na jugu u noći i ujutro te ponegdje u unutrašnjosti, posebice prema kraju dana. Vjetar slab i umjeren, mjestimice i jak sjeverozapadni i zapadni. Na Jadranu umjeren i jak sjeverac i bura, ponegdje s olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura od 5 do 10, na Jadranu 10 do 15 °C. Najviša dnevna temperatura između 11 i 16, na Jadranu 17 i 22 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U unutrašnjosti većinom oblačno, na Jadranu se očekuju sunčana razdoblja, ponegdje moguće i dugotrajnija. Povremeno kiša, osobito u unutrašnjosti u dane vikenda. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i zapadni, mjestimice na udare i jak. Na Jadranu umjerena, ponegdje i jaka bura s olujnim udarima, mjestimice i sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Zadržat će se razmjerno svježe.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

NAPREDNO LIJEČENJE KARCINOMA U OB ZADAR: Ekstremno niske temperature uništavat će i uklanjati stanice tumora!

Objavljeno

-

By

Opća bolnica Zadar unaprijedit će liječenje karcinoma i to zahvaljujući novoj tehnologiji za krioablaciju pod nadzorom kompjuterizirane tomografije (CT-a). Novi postupak podrazumijeva neinvazivno zaleđivanje malignih stanica, odnosno korištenje ekstremno niskih temperatura za uništavanje ili uklanjanje abmnormalnih stanica tumora. Ovaj moderni postupak liječenja karcinoma u Hrvatskoj je po prvi put izveden tek prije nekoliko mjeseci, a u Zadru će se primjenjivati zahvaljujući europskom novcu, kroz projekt DIGIHEALTH (Digital solutions for health service resilience and accesability).

Ugovor o sufinanciranju projekta, čiji je nositelj naša ustanova, potpisali su prije nešto manje od mjesec dana ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Šime Erlić i v.d.ravnatelja Opće bolnice Zadar, Željko Čulina, dr.med. Projektni partneri su Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru, Javna zdravstvena ustanova Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar i Sveučilište u Mostaru.

Projekt ima za cilj poboljšati kvalitetu zdravstvenih usluga za pacijente implementacijom digitalnih rješenja, a to su Digihealth hub, mobilna aplikacija i smjernice za kućni oporavak pacijenata nakon operacije. Kroz projekt će se nabaviti dodatna oprema (monitori) za praćenje svakog pacijenata na Jedinici intenzivnog liječenja i u operacijskoj sali tijekom operativnog postupka te će se povezati niz uređaja, tehnologija i sustava u jednu platformu. Osigurat će se tako redovitiji i točniji unos i potrošnja lijekova te omogućiti i brži oporavak pacijenata. Na Odjelu jedinice intenzivnog liječenja planira se instaliranje centralne stanice za praćenje stanja svih pacijenata koja će omogućiti prikupljanje podataka stanja svakog pacijenta te medicinskom osoblju omogućiti uvid u vitalne parametre i smanjiti fizički obilazak pacijenata iniciran isključivo u svrhu nadzora podataka s uređaja za monitoring. Također, novi sustav omogućit će proširenje usluge na način da bi se instalirala opcija sustava ranog upozoravanja i dojava na pametne telefone, priopćeno je iz OB Zadar.

Trajanje projekta je 30 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost je 1.728.415,27 eura uz stopu sufinanciranja 85% bespovratnim sredstvima te 15 % iz vlastitih sredstava. Početna konferencija projekta DIGIHEALTH održat će se 11.listopada, a domaćin je Opća bolnica Zadar.

Na poveznici pogledajte prilog emitiran u programu Hrvatske radiotelevizije:

https://vijesti.hrt.hr

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Iskoristite sunčani vikend, sljedeći tjedan nova runda ozbiljne kiše…

Objavljeno

-

By

Danas umjereno do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom uglavnom na Jadranu i predjelima uz njega. U Dalmaciji izraženi pljuskovi s grmljavinom i obilna oborina. Sunčana razdoblja većinom na sjeveru zemlje. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena do jaka bura, podno Velebita na udare olujna, a prema jugu istočni vjetar i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka između 19 i 24 °C, u gorskoj Hrvatskoj niža.

U petak djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, još mjestimice uz malo kiše, ponajprije u Gorskoj Hrvatskoj. U Dalmaciji lokalno pljuskovi s grmljavinom, osobito tijekom noći i jutra te ponovno poslijepodne. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni. Na Jadranu umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, poslijepodne će malo oslabjeti i u Dalmaciji prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 10 do 15, na Jadranu između 15 i 19 °C. Najviša dnevna većinom od 20 do 25 °C, malo niža u gorskoj Hrvatskoj.

IZGLEDI VREMENA:

Djelomice, za vikend i pretežno sunčano, osobito u nedjelju. Još u petak uz promjenjivu naoblaku mjestimice malo kiše ili poneki pljusak, a uz lokalno jači razvoj oblaka ponekog kratkotrajnog pljuska može biti i u dane vikenda, uglavnom na Jadranu i u predjelima uz njega. U subotu i nedjelju ujutro ponegdje moguća magla. Vjetar slab, još u petak do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu umjerena i jaka bura tijekom petka u slabljenju, u subotu danju mjestimice umjeren sjeverozapadnjak, a u nedjelju vjetar većinom slab. Temperatura zraka bez veće promjene.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POLICIJA: Nestala Poljakinja pronađena mrtva. Priveden 70-godišnji muškarac

Objavljeno

-

By

Jučer, 17. rujna u 16 sati na području mjesta Medviđe, tijekom pokrenute potrage za nestalom osobom pronađeno je tijelo ženske osobe.

Na mjestu događaja je proveden očevid, tijelo je pregledano od strane mrtvozornice te nisu pronađeni elementi nasilja, a naložena je obdukcija kako bi se utvrdio točan uzrok smrti.

Nadalje, utvrđeno je da se radi o 69-godišnjom poljskoj državljanki, za koju je policiji prijavljen nestanak 14. rujna 2024.godine.

Policija je zbog sumnje u kazneno djelo opisano u članku 124. KZ  provela kriminalističko istraživanje nad 70-godišnjim poljskim državljaninom.

Njega se sumnjiči da je dana 13. rujna u ranojutarnjim satima na benkovačkom području bez pomoći ostavio 69-godišnjakinju u prilikama koje su opasne za njezin život i zdravlje.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni 70-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske, dok je kaznena prijava zbog kaznenog djela Napuštanje nemoćne osobe dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu