Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Pred nama hladni dani i nova kišna epizoda. Evo kad kreće…

Objavljeno

-

foto: Saša Čuka

Danas pretežno sunčano, mjestimice s umjerenom naoblakom. Ujutro je lokalno moguća magla, osobito po kotlinama, a ponajprije u gorskim krajevima i slab mraz. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena i jaka, na udare olujna bura, u postupnom slabljenju i od sredine dana u okretanju na sjeverozapadni vjetar. Najviša temperatura zraka većinom između 16 i 21 °C.

U utorak djelomice, a u Dalmaciji i pretežno sunčano. Ujutro mjestimice kratkotrajna magla, osobito uz Savu. Vjetar uglavnom slab. U Dalmaciji će puhati do umjeren sjeverozapadnjak i bura, a na sjevernom Jadranu krajem dana jugozapadnjak i jugo u jačanju. Minimalna temperatura zraka od 3 do 7, a na Jadranu od 11 do 16 °C. Maksimalna uglavnom između 16 i 19, a na Jadranu 20 i 23 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U unutrašnjosti u utorak djelomice sunčano, ujutro mjestimice s maglom. Zatim će prevladavati oblačno povremeno i mjestimice s kišom, obilnijom u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar slab do umjeren, u srijedu uglavnom jugozapadni, a u četvrtak sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu u utorak pretežno sunčano. U srijedu i četvrtak promjenljivo do pretežno oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, ponegdje i izraženijim. Puhat će umjereno do jako jugo, a u četvrtak na sjevernom dijelu bura. I na kopnu i na Jadranu najniža jutarnja temperatura zraka u osjetnom porastu, dok će najviša dnevna biti bez veće promjene.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PRVI PUT DO SADA / Zadarska redovnica napisala tekst Devetnice za pobožnost čašćenja sv. Šimuna u Zadru

Objavljeno

-

By

Prvi put u pobožnosti čašćenja sv. Šimuna, puku se predaje napisani tekst Devetnice sv. Šimunu koji se sastoji od devet razmatranja i Litanija sv. Šimunu. Na poticaj don Damira Šehića, čuvara svetišta sv. Šime u Zadru, autorica sadržaja te Devetnice je jedna redovnica.

Nakon uvodne molitve čiji je autor zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, koji je tu molitvu napisao 2023. godine te se kao molitva od tada službeno moli u zadarskom svetištu sv. Šime, slijedi devet prigodnih razmatranja čije su teme, redom po danima: Iščekivanje Mesije, Pouzdanje u milost, Vjera u Božji plan, Postojanost u duhovnoj suši, Sebedarje za druge, Odricanje od vlastitih planova, Suočavanje s prolaznošću života, Ustrajnost u iščekivanju i Zahvalnost za primljena dobra. Nakon svakog razmatranja slijedi prigodna molitva napisana  baš za ovu Devetnicu, ovisno o temi razmatranja, zatim Oče naš, Zdravo Marijo i Slava ocu te Litanije sv. Šimunu.

Razmatranja opisuju kreposti sv. Šimuna i potiču na njegovo nasljedovanje temeljem biblijskog teksta u Lukinom evanđelju gdje je opisan susret Šimuna te Marije i Josipa koji su došli prikazati Isusa u jeruzalemski hram četrdeseti dan od njegovog rođenja. „Živio tada u Jeruzalemu čovjek po imenu Šimun. Taj čovjek, pravedan i bogobojazan, iščekivaše Utjehu Izraelovu i Duh Sveti bijaše na njemu“ (Lk 2,25).

U Devetnici se navodi kako Šimunovo iščekivanje Mesije „budi nadu u ispunjenje i ostvarenje Božjih obećanja. Šimun je primjer velike vjere i pouzdanja. Njegovo pouzdanje u milost, u taj nezasluženi Božji dar, omogućilo mu je i dočekati ispunjenje Božjih obećanja. Pouzdati se u milost znači uistinu vjerovati kako se Gospodin brine za naše živote, kako On proviđa i nesebično daje. Bog nas uvijek nadmašuje u svojoj ljubavi, iznenađuje svojom dobrotom, potiče svojom pomoći, prestiže u svojoj velikodušnosti i neumorno nam iznova oprašta naše grijehe“, navodi se u razmatranju.

Sv. Šimun je bio „poslušan glasu Duha Svetoga, ponizni i ustrajni molitelj“, „primjer vjernosti i postojanosti čak i u teškim trenucima života, u vremenima duhovne suše i neshvaćanja Božjeg plana“ te ga se kao „potpuno predanog Gospodinu“ moli da nam bude pratitelj u borbama života, uz poruku da Bog puno bolje planira od nas naš život.

Kao zaštitnik od smrtnog straha, sv. Šime svojim primjerom ukazuje na radost Vječnosti s Gospodinom. Primjer je strpljenja i istinski Božji glasnik koji je svojim poniznim i skrivenim životom razglasio istinu o Božjoj vjernosti.

„Prolazom hodočasnika kroz svetište sv. Šime, uvidjeli smo potrebu za napisanom molitvom Devetnice koja će razmotriti život sv. Šime i njegovo iščekivanje Mesije u hramu. S tom nakanom je priređena Devetnica koja  obuhvaća devet prizora iz života sv. Šime i vodi nas kroz otajstvo iščekivanja Mesije. Sv. Šimuna promatra se u jeruzalemskom hramu koji je do svoje pozne dobi iščekivao Mesiju i u svom srcu gajio pouzdanje, vjeru, ufanje, ushićenost u susretu s malenim djetetom Isusom, ali i ispunjenje njegovog očekivanja, a to je očekivanje i cijelog Izraela, da će susresti Mesiju, Spasitelja svega svijeta“, rekao je don Damir Šehić, inicijator sastavljanja Devetnice čija razmatranja o životu sv. Šimuna vode i kroz teološko značenje iščekivanja, očekivanja Mesije.

„Molitva Devetnice vodi nas prema vrhuncu svetkovine sv. Šime i susreće nas sa sv. Šimom, starcem, kao paradigmom istinskog kršćanskog života, hodočasnikom koji je cijeli svoj život posvetio najbitnijoj vrijednosti, a to je susret sa živim Bogom. Šimun nije centar ni cilj, on je sredstvo prema najvažnijem, a to je Isus Krist i susret s njim“, istaknuo je don Damir, rekavši: „Devetnica je napisana u duhovnoj skrovitosti jedne redovnice koja je dobila zadatak duboko promisliti život sv. Šimuna. Zazivi litanija proizašli su iz molitve. Vjerujem da će vjernici to rado primiti i da će je nastaviti moliti i izvan vremena Devetnice kao pripreme za blagdan sv. Šime, inače tijekom godine, u pobožnosti prema sv. Šimi“. 

Šehić je podsjetio kako se sv. Šimi utječu kao zagovorniku i zaštitniku osobito majke koje ne mogu začeti dijete, ljudi kod obiteljskih problema, za bolesnu djecu. „Roditelji često dolaze u svetište sv. Šime, donose svoju djecu i prikazuju ih. Nedavno je u svetištu bila majka s djetetom koje ima tešku dijagnozu maligne bolesti, došla je moliti ispred relikvije sv. Šime da Bog zaštiti njeno dijete. I brojne druge majke i očevi dolaze pred tijelo sv. Šime sa svojom djecom“, rekao je don Damir. Najavio je da se ove godine tijekom Devetnice osniva i Bratovština sv. Šime „koja je pozvana biti prvi molitelj i pronositelj te velike Devetnice, promicatelj molitve prema sv. Šimi“.

Cijeli tekst Devetnice s razmatranjima i Litanijama sv. Šimunu objavljen je na poveznici Zadarske nadbiskupije NOVO: DEVETNICA SV. ŠIMUNU – Razmatranja i Litanije sv. Šimunu čije se tijelo nalazi u Zadru | Zadarska nadbiskupija 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZAŠTITNIK GRADA ZADRA / Započela je Devetnica u čast sv. Šime. Nadbiskupija objavila raspored događanja…

Objavljeno

-

By

Devetnica u čast sv. Šime, zaštitnika grada Zadra, u crkvi sv. Šime u Zadru započela je danas i traje do uočnice blagdana sv. Šime u ponedjeljak, 7. listopada.

Od ponedjeljka, 30. rujna do subote, 5. listopada, misna slavlja tijekom Devetnice su svaki dan u 19 sati i predvodi ih drugi svećenik.

U ponedjeljak, 30. rujna, utorak, 1. listopada i srijedu, 2. listopada, misna slavlja predvode profesori s KBF-a u Splitu: mr. don Ivo Bezina, dr. don Ivan Bodrožić i dr. fra Ante Akrap. U četvrtak, 3. listopada, misno slavlje predvodi dr. fra Šimun Bilokapić, dekan KBF-a u Splitu. U petak, 4. listopada, misu predvodi mons. Šime Perić iz Zadra, a u subotu, 5. listopada, don Ivan Šibalić, SDB, studentski kapelan u Zadru. U nedjelju, 6. listopada, misno slavlje predvodi vlč. Ivan Vučak, župnik Krašića i dekan. U ponedjeljak, 7. listopada, misu u 8,30 predvodi don Zdenko Milić, kanonik Stolnog kaptola sv. Stošije.

Svečanu Večernju na uočnicu svetkovine, u ponedjeljak, 7. listopada, s početkom u 19 sati, u svetištu sv. Šime u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.  

Na svetkovinu sv. Šime, u utorak, 8. listopada, svečano prijepodnevno misno slavlje u 11 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Svečano večernje koncelebrirano slavlje u 19 sati predvodi požeški biskup Ivo Martinović.

Na blagdan sv. Šime mise su još u 7 i 8.30 sati, a misu s blagoslovom djece u 17 sati predvodi don Damir Stojić.

Tijelo sv. Šime nalazi se u škrinji iznad glavnog oltara u crkvi sv. Šime.

U osmini nakon blagdana, od srijede, 9. do srijede, 16. listopada, Škrinja sv. Šime će biti otvorena i izložena za čašćenje hodočasnicima.

U srijedu, 9. listopada, misno slavlje s osobitom nakanom za bolesne predvodi umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Za vrijeme mise će se podijeliti i sakrament bolesničkog pomazanja.

U četvrtak, 10. listopada, svečano misno slavlje u svetištu sv. Šime u 19 sati predvodi mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u RH.   

Tijekom Osmine, od petka, 11. listopada do utorka, 15. listopada, misa u crkvi sv. Šime je u 8 sati. U utorak, 15. listopada, nakon mise u 8 sati će biti izložen Presveti oltarski sakrament za 40-satno klanjanje.

Osmina od svetkovine sv. Šime završava u srijedu, 16. listopada, završetkom 40-satnog klanjanja i misom u 19 sati sa svečanim Tebe Boga hvalimo koje predvodi dr. don Zdenko Dundović, ravnatelj Teološko – katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru.

Susret svetog Šimuna i Isusa opisan je u Lukinom evanđelju (Lk 2, 22 – 35).

Marija i Josip došli su u jeruzalemski hram prikazati Isusa četrdeseti dan od njegovog rođenja. Prorok Šimun je tada u djetetu Isusu prepoznao iščekivanog Mesiju i rekao da je Isus „Svjetlo na prosvjetljenje naroda, slava puka svoga Izraelskoga. Ovaj je, evo, postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan“, a Mariji je prorokovao: „I tebi sâmoj će mač probosti dušu, da se razotkriju namisli mnogih srdaca”.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / Tjedan počinje sunčano, od srijede jugo, opća kiša i pad temperature

Objavljeno

-

By

Danas na Jadranu većinom sunčano. U unutrašnjosti još ujutro pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu, osobito na istoku Hrvatske, a zatim razvedravanje sa zapada. U unutrašnjosti će puhati umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Na moru jaka, na udare i olujna bura, a podno Velebita prijepodne i orkanski udari. Najviša dnevna temperatura zraka od 13 do 18, a na Jadranu između 20 i 25 °C.

U ponedjeljak će prevladavati sunčano mjestimice s umjerenom naoblakom. Ujutro je lokalno moguća magla, osobito u kotlinama, a u gorskim krajevima moguć je i slab mraz. U unutrašnjosti vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu još u noći i ujutro jaka, na udare olujna bura, sredinom dana slabi i okreće na sjeverozapadni vjetar. Najniža temperatura zraka od 2 do 7, a na Jadranu između 11 i 15 °C. Najviša dnevna uglavnom između 16 i 20 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano uz prohladna jutra u unutrašnjosti. U srijedu na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana te u zapadnim krajevima unutrašnjosti promjenljivo s kišom i pljuskovima. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na moru sjeverozapadnjak, a potkraj srijede jugo. Temperatura u postupnom porastu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu