Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SPORT, IZLOŽBE, SVETE MISE… / Grad i braniteljske udruge obilježavaju Dan obrane Zadra. Ovo je program događanja…

Objavljeno

-

foto: Grad Zadar

Grad Zadar u suradnji sa zadarskim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata organizira i ove godine program obilježavanja Dana obrane Zadra.

Cjeloviti program donosimo u nastavku, uz poziv građanima iz Grada Zadra da se pridruže u obilježavanju ove obljetnice:

PROGRAM OBILJEŽAVANJA DANA OBRANE GRADA ZADRA 2024.

                         Zadar, 3. – 6. listopada

Četvrtak, 3.10.

12.00 sati

Boćalište Crvene kuće

4. memorijalni braniteljski boćarski turnir u parovima „Obrana grada Zadra“

Udruga HVIDRa Zadar i Paraboćarski klub Zoilo Zadar

19.00 sati

Kneževa palača – izložbena dvorana

Likovna izložba

Ivica Šiško – Ciklusi

Udruga ratnih veterana 7. domobranske pukovnije

Petak, 4.10.

9.00 sati

Odavanje počasti paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na mjestima pogibije hrvatskih branitelja na liniji obrane grada

Zadarske braniteljske udruge

10.00 sati

Dvorana Matice hrvatske

Dokumentarni film „Zadar nije za dar – istinom protiv laži“

Okrugli stol

Sudjeluju: Petar Lozo, Zlatko Begonja, Dinko Denona, Luka Klapan, Miljenko Dujela, Filip Đinđić

Udruga liječnika dragovoljaca 1990. – 1991. Zadar

11.00 sati

Gimnazija Jurja Barakovića

Izložba fotografija i dokumenata 112. brigade HV Zadar

Udruga 112. brigade Zadar

18.00 sati

Crkva Svetog Šime

Sveta misa za hrvatske branitelje

18.45 sati

Spomen hodnja u čast poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu

Od crkve Svetog Šime do spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu

19.00 sati

Trg kneza Višeslava (uvala Jazine)

Odavanje počasti paljenjem svijeća uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu

Subota, 5.10.

9.30 sati

Bokanjac, Trg svetog Šimuna i Tadije

Polaganje vijenaca na spomen obilježje poginulim braniteljima

10.00 sati

Bokanjac, Trg svetog Šimuna i Tadije

6. atletska utrka „Linijom obrane grada“ 

Start Bokanjac, kod spomen obilježja / cilj Dračevac, kod spomen obilježja

Atletski savez Zadarske županije

10.00 sati

Streljana Mocire

Memorijalni turnir u streljaštvu povodom Dana obrane Zadra

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Zadarske županije

10.15 sati

Crno, spomen obilježje hrvatskim braniteljima (Mjesni odbor Crno)

Odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata

Nedjelja, 6.10.

08.00 sati

Budnica gradskim ulicama, Gradska glazba Zadar

09.30 sati

Gradsko groblje Zadar, središnji križ

Odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata

10.15 sati

Spomenik imotskim vitezovima u Zadru, Ulica dr. Ante Starčevića

Odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata,  3. imotske bojne

10.45 sati

Ploča, spomen obilježje na mjesnom groblju Ploča

Odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata

11.15 sati

Dračevac, spomen obilježja na mjestima pogibije hrvatskih branitelja

Odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata

12.00 sati

Dračevac, crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije

Sveta misa

13.00 sati

Dračevac, spomen obilježje

Svečana akademija

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

BOLJI UVJETI ZA DJELATNIKE, ZA PACIJENTE JOŠ PRECIZNIJE DIJAGNOZE / Na Odjelu za patologiju i citologiju OB Zadar edukacija za rad na uređaju Ventana HE 600

Objavljeno

-

By

Na Odjelu za patologiju i citologiju Opće bolnice Zadar u tijeku je edukacija djelatnika za rad na uređaju Ventana HE 600. Riječ je o potpuno automatiziranom in vitro dijagnostičkom uređaju za bojenje patohistoloških uzoraka metodom hematoksilin i eozin koji, u odnosu na do sada korišten uređaj, ima nekoliko prednosti. Ona daleko najvažnija jest da je zaštita djelatnika na prvom mjestu. Ventana HE 600 je zatvoren sustav koji ne koristi ksilen niti alkohol, nema isparavanja štetnih tvari što za rezultat ima sigurnije i zdravije radno mjesto.

Uređaj je ovo najnovije generacije koji objedinjuje procese sušenja, deparafinizacije i bojenja patohistoloških preparata na predmetnim stakalcima s potpuno integriranim i neovisnim modulom za pokrivanje stakalca. Proces je automatiziran, pa liječnicima omogućuje brzo i precizno postavljanje dijagnoze. Na zadarsku Patologiju stiže sav operativni materijal iz endoskopskih i kirurških sala te ide u obradu. Kapacitet novog uređaja je obrada 200 uzoraka po satu. Kod nas je dnevni prosjek 40 uputnica, no na jednu uputnicu može se vezati jedan uzorak odnosno stakalce na kojemu je preparat, a može i nekoliko desetaka, koliko ih je primjerice potrebno za uzorke većih operativnih zahvata. Novi uređaj ubrzava rad jer se sada preskače proces sušenja, dok je kvaliteta bojenja patohistoloških preparata ujednačenija.

Na ovu se dijagnostiku najviše oslanjaju pacijenti oboljeli od raka, a sustav VENTANA HE 600 ujedno mijenja na bolje i standard skrbi za laboratorijsko osoblje i liječnike patologe. Zadarska Opća bolnica jedina je opća bolnica u Hrvatskoj s ovim sustavom. Instaliran je još u tri hrvatska KBC-a i jednu Kliničku bolnicu.

Naša je ustanova ovime udarila temelje standardizacije i automatizacije radnog procesa u patohistološkom laboratoriju na koje se uskoro nadograđuje projekt PATODIGITAL. Nositelj projekta je Javna zdravstvena ustanova Opšta bolnica „Blažo Orlandić” Bar, dok su partneri na projektu Opća bolnica Zadar i Sveučilište u Mostaru. Cilj projekta je unaprjeđenje načina rada digitalizacijom Odjela patologije te unaprjeđenje znanja zdravstvenih djelatnika u prekograničnom području kao i pružanje boljih zdravstvenih usluga. Uspostavljena zajednička platforma omogućit će razmjenu znanja zdravstvenih djelatnika s ciljem davanja što konkretnije dijagnoze pacijentima. Patolozi će se tako jednostavno konzultirati s kolegama diljem svijeta što dovodi do točnijih dijagnoza i odluka o liječenju, priopćeno je iz OB Zadar.

Inače, na Odjelu za patologiju i citologiju Opće bolnice Zadar, nažalost, prevelik je opseg posla. Znatno se povećao broj dijagnostičkih uzoraka bronhoskopije, stereotaksijske i core biopsije dojke i iglene biopsije prostate kao i broj uzoraka ostalih endoskopskih zahvata. Sve se odradi na vrijeme, iako naš patohistološki laboratorij, baš poput svih ostalih u Hrvatskoj, ima jednu boljku; manjak prostora.

Naša će bolnica tom problemu doskočiti u skoroj budućnosti gradnjom Centra za simulacije na prostoru stare Interne gdje će se smjestiti i Odjel za patologiju i citologiju. Tamo će laboratorijski stručnjaci i liječnici, inače predani inovacijama, nastaviti svoju misiju osnaživanja zdravstvenog sustava i brige o pacijentima uz korištenje najsuvremenijih dijagnostičkih rješenja, dodaju iz OB.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Prijem studenata prve godine na Sveučilištu u Zadru 

Objavljeno

-

By

Zadarska studentska zajednica od oko pet tisuća studenata danas je primila svoje nove članove. Na Sveučilištu u Zadru studente prve godine jednopredmetnih i dvopredmetnih preddiplomskih studija u Svečanoj dvorani primili su rektor prof. dr. sc. Josip Faričić, prorektorica prof. dr. sc. Anita Pavić – Pintarić i voditeljica Studentske službe Emilija Matassi Botunac. Kasnije su im dobrodošlicu na matičnim odjelima zaželjeli pročelnici i nastavnici koji će biti uz njih sljedećih nekoliko godina.

Kako bi što lakše ušli u akademski svijet jutros su im se najprije obratili njihovi kolege studenti. Studentica psihologije Hana Sivec prenijela im je svoja iskustva studiranja, ali i bavljenja sportom, budući da se pridružila sveučilišnoj plivačkoj ekipi i tako stekla status studentice-sportašice, što joj je omogućilo bolje balansiranje obvezama iz studiranja i bavljenja sportom. Predsjednik Studentskog zbora Luka Lešić poželio im je puno uspjeha u novom poglavlju života koje otvaraju.

– Kao predsjednik Studentskog zbora mogu reći da niste sami. Kao kolege studenti borit ćemo se za vaša prava, interese i ideje jer nismo samo predstavnici, nego kolege koji će vas saslušati. Vrijeme je velikih promjena, studenti imaju snagu stvoriti bolju i jaču budućnost, a kroz Studentski zbor možete raditi na stvaranju okruženja u kojem se svi mogu jednako razvijati, poručio im je Lešić.

Rektor Faričić upoznao ih je s bogatom sveučilišnom tradicijom grada u kojeg su došli, počevši od prve visokoškolske ustanove na području današnje Hrvatske iz 1396., preko državnog sveučilišta za vrijeme francuske uprave do osnivanja Filozofskog fakulteta 1955. godine, a zatim i Sveučilišta u Zadru 2002.

– Naša vizija je stvaranje transfera novih znanja i tehnologija, inovativnih znanja prema potrebama društva i gospodarstva, uz društveno odgovorno ponašanje i etički visoke standarde. Dolaskom u Zadar učinili ste dobru stvar za svoje akademsko napredovanje, ne samo kroz ono što ćete čuti u učionicama, nego i kritičko razmatranje, radoznalost i skepsu. Bit ćemo vam dobro sugovornici, suputnici, možda ponekad i supatnici, ali nadam se da ćemo dijeliti više radosnih trenutaka. Obrazovanje mora slijediti tržište rada, ali ne smije stati na tome. Sveučilište mora prednjačiti i istraživati neke nove smjerove razvoja, stvarati nova tržišta rada. Neke spoznaje neće uvijek biti moguće primijeniti u aktualnim tržišnim okolnostima, iskoristiti ih za brzu zaradu, ali ćete graditi sebe kao harmonične osobe, graditelje onoga što slijedi u budućnosti, poručio im je rektor Faričić.

U prigodnom programu nekoliko glazbenih brojeva izveli su maestro Dražen Habuš, Marino Perović i Tajna Zorica, a nakon izlaska na štandovima su se mogli informirati o radu Studentskog zbora, Centra za tjelovježbu i studentski šport, Centra za strane jezike, europske alijanse sveučilišta EU-CONEXUS…

Prvog dana nove akademske godine i Ured za međunarodnu suradnju sudjelovao je na prijemu studenata prve godine prijediplomskih studija informativnim štandom na kojem su zainteresirani mogli saznati više o mogućnostima koje im tijekom studija nudi Erasmus+ program mobilnosti. Istovremeno, održan je i tzv. Welcome Day za 66 stranih studenta s partnerskih sveučilišta koji su odlučili provesti semestar na Sveučilištu u Zadru.

Antonija Čirjak Debuš, iz Ureda za međunarodnu suradnju, studente je upoznala sa Sveučilištem te ih informirala o administrativnim obvezama tijekom mobilnosti. Studenti iz udruge ESN Zadar predstavili su novim studentima svoj rad kao i plan aktivnosti koje su za njih osmislili. Uz navedene prezentacije, studentima je organiziran obilazak Sveučilišta i starog centra Zadra, kao i individualni prijemi na sveučilišnim odjelima. Također, u prvom tjednu mobilnosti za njih su organizirana i korisna predavanja Hrvatske gorske službe spašavanja i Studentskog savjetovališta, a sve s ciljem osvješćivanja potencijalnih opasnosti i povećanja sigurnosti studenata tijekom izleta u prirodu kao i psihološke pomoći i podrške koju studenti mogu zatrebati tijekom boravka u stranoj zemlji.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIDRUŽITE SE! / Donosimo popis akcija dobrovoljnih darivanja krvi u listopadu…

Objavljeno

-

By

Gradsko društvo Crvenog križa Zadar objavilo je popis akcija dobrovoljnih darivanja u listopadu:

“Pozivamo Vas da se pridružite akcijama i darujete dragocjenu tekućinu”, poručuju iz Društva.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu