Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Zadarska županija domaćin je poslovnog sastanka Hrvatske mreže zdravih gradova

Objavljeno

-

Zadarska županija od 2. do 4. listopada 2024. godine domaćin je 29. jesenskog poslovnog sastanka Hrvatske mreže zdravih gradova kojem je središnja tema  Zdravlje i socijalno blagostanje – dostupnost zdravstvene zaštite

Kao i svake godine sastanak će okupiti  koordinatore i članove Mreže zdravih gradova, a uz redovita izvješća o provedenim aktivnostima i planovima  za slijedeću godinu, bit će  prikazani  modeli dobre prakse domaćina te održana radionica „Koordinacija skrbi u zajednici.“

Hrvatska mreža zdravih gradova je udruga hrvatskih gradova i županija okupljenih oko ideje promicanja zdravlja. Mrežu čine gradovi/županije koji su na svojim gradskim/županijskim Vijećima/Skupštinama donijeli odluku o pokretanju projekta „Zdravi grad/Zdrava županija” i odluku o pristupanju Hrvatskoj mreži zdravih gradova.

Funkcija Mreže je okupljanje gradova i županija i njihovo povezivanje u Mrežu radi bolje međusobne suradnje, lakše razmjene iskustava, spoznaja, ideja i aktivnosti te međusobne podrške i praktične pomoći. Redovite godišnje aktivnosti Mreže (travanj – Sajam zdravlja, lipanj/srpanj – Motovunska ljetna škola, listopad – Poslovni sastanak mreže) okupljaju i povezuju članove, olakšavaju razmjenu iskustava, unapređuju međusobnu suradnju te omogućavaju pružanje (i dobivanje) praktične pomoći i podrške. Kroz Mrežu je hrvatskim gradovima i županijama članovima Mreže omogućena suradnja i povezivanje s drugim projektnim gradovima u Europi, drugim nacionalnim mrežama (NETWORK – Europska mreža nacionalnih mreža zdravih gradova) i Europskim uredom Svjetske zdravstvene organizacije. Gradovi i županije mogu se interesno okupljati oko pojedinih tema koje prepoznaju kao značajne u svojoj sredini te svoja iskustva razmjenjivati nacionalno i međunarodno (Multy-City Action Groups).

Status članova Mreže imaju slijedeći gradovi i županije: Crikvenica, Dubrovnik, Karlovac, Labin, Opatija, Osijek, Poreč, Pula, Rab, Rijeka, Split, Varaždin, Vinkovci, Zabok, Zadar, Zagreb, Istarska županija, Krapinsko-zagorska županija, Primorsko-goranska županija, Vukovarsko-srijemska županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Zagrebačka županija, Sisačko-moslavačka županija, Međimurska županija, Zadarska županija i Požeško-slavonska županija.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

NIZ OBAVIJESTI IZ VODOVODA: U četvrtak bez vode Vrsi i šest ulica u Zadru; a u petak…

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu, dana 04.10.2024. godine  (petak) u vremenu od 08:00 h pa do 15:00 h  biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u gradu Zadru u ulicama : Ulica Romansa, ulica Suha Punta, ulica Mali Milini, te Ulica Krešimirova obala od kućnog broja 28 pa do kućnog broja 16.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Romansa kod kućnog broja 1.  

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu, dana 03.10.2024. godine  (četvrtak) u vremenu od 08:00 h pa do 10:00 h  biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u mjestu Vrsi.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene  na Trgu hrvatskih branitelja kod kućnog broja 2, i u ulici Put Mula kod kućnog broja 1.  

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 03.10.2024. godine  ( četvrtak),  biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u gradu Zadru u ulicama : Ulica Borisa Papandopula, Ulica Dragutina Blažekovića, Ulica Ivana Rendića, Ulica baruna Vjenceslava Lilenberga, Ulica Antuna Augustinčića, te Ulica Ante Topića Mimare.

Normalizacija vodoopskrbe očekuje se u poslijepodnevnim satima.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Dragutina Blažekovića  kod kućnog broja 9.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SUBOTA NA FORUMU: Sportski dan Hrvatske Lutrije

Objavljeno

-

By

Hrvatska Lutrija za svoje igrače organizira veliki event 5. listopada na Forumu u Zadru.

Od 10:30 do 14:00 sati svi punoljetni posjetitelji imat će priliku sudjelovati u Bingo tomboli, Sportskom kvizu te brojnim drugim zanimljivim igrama te prigodnim nagradama.

Program će voditi loto voditeljica Ana-Klaudija Štilinović, a za glazbeni ugođaj pobrinut će se pjevačica Ema Jusić.

Hrvatski olimpijci džudašice Lara Cvjetko i Karla Prodan te vaterpolist Mate Anić bit će posebni gosti. Uz njih će svoje vještine uživo pokazati sportaši boksačkog kluba Ares Diabolik, odbojkaškog kluba Zadar te atletskog kluba Alojzije Stepinac Zadar.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

BOLJI UVJETI ZA DJELATNIKE, ZA PACIJENTE JOŠ PRECIZNIJE DIJAGNOZE / Na Odjelu za patologiju i citologiju OB Zadar edukacija za rad na uređaju Ventana HE 600

Objavljeno

-

By

Na Odjelu za patologiju i citologiju Opće bolnice Zadar u tijeku je edukacija djelatnika za rad na uređaju Ventana HE 600. Riječ je o potpuno automatiziranom in vitro dijagnostičkom uređaju za bojenje patohistoloških uzoraka metodom hematoksilin i eozin koji, u odnosu na do sada korišten uređaj, ima nekoliko prednosti. Ona daleko najvažnija jest da je zaštita djelatnika na prvom mjestu. Ventana HE 600 je zatvoren sustav koji ne koristi ksilen niti alkohol, nema isparavanja štetnih tvari što za rezultat ima sigurnije i zdravije radno mjesto.

Uređaj je ovo najnovije generacije koji objedinjuje procese sušenja, deparafinizacije i bojenja patohistoloških preparata na predmetnim stakalcima s potpuno integriranim i neovisnim modulom za pokrivanje stakalca. Proces je automatiziran, pa liječnicima omogućuje brzo i precizno postavljanje dijagnoze. Na zadarsku Patologiju stiže sav operativni materijal iz endoskopskih i kirurških sala te ide u obradu. Kapacitet novog uređaja je obrada 200 uzoraka po satu. Kod nas je dnevni prosjek 40 uputnica, no na jednu uputnicu može se vezati jedan uzorak odnosno stakalce na kojemu je preparat, a može i nekoliko desetaka, koliko ih je primjerice potrebno za uzorke većih operativnih zahvata. Novi uređaj ubrzava rad jer se sada preskače proces sušenja, dok je kvaliteta bojenja patohistoloških preparata ujednačenija.

Na ovu se dijagnostiku najviše oslanjaju pacijenti oboljeli od raka, a sustav VENTANA HE 600 ujedno mijenja na bolje i standard skrbi za laboratorijsko osoblje i liječnike patologe. Zadarska Opća bolnica jedina je opća bolnica u Hrvatskoj s ovim sustavom. Instaliran je još u tri hrvatska KBC-a i jednu Kliničku bolnicu.

Naša je ustanova ovime udarila temelje standardizacije i automatizacije radnog procesa u patohistološkom laboratoriju na koje se uskoro nadograđuje projekt PATODIGITAL. Nositelj projekta je Javna zdravstvena ustanova Opšta bolnica „Blažo Orlandić” Bar, dok su partneri na projektu Opća bolnica Zadar i Sveučilište u Mostaru. Cilj projekta je unaprjeđenje načina rada digitalizacijom Odjela patologije te unaprjeđenje znanja zdravstvenih djelatnika u prekograničnom području kao i pružanje boljih zdravstvenih usluga. Uspostavljena zajednička platforma omogućit će razmjenu znanja zdravstvenih djelatnika s ciljem davanja što konkretnije dijagnoze pacijentima. Patolozi će se tako jednostavno konzultirati s kolegama diljem svijeta što dovodi do točnijih dijagnoza i odluka o liječenju, priopćeno je iz OB Zadar.

Inače, na Odjelu za patologiju i citologiju Opće bolnice Zadar, nažalost, prevelik je opseg posla. Znatno se povećao broj dijagnostičkih uzoraka bronhoskopije, stereotaksijske i core biopsije dojke i iglene biopsije prostate kao i broj uzoraka ostalih endoskopskih zahvata. Sve se odradi na vrijeme, iako naš patohistološki laboratorij, baš poput svih ostalih u Hrvatskoj, ima jednu boljku; manjak prostora.

Naša će bolnica tom problemu doskočiti u skoroj budućnosti gradnjom Centra za simulacije na prostoru stare Interne gdje će se smjestiti i Odjel za patologiju i citologiju. Tamo će laboratorijski stručnjaci i liječnici, inače predani inovacijama, nastaviti svoju misiju osnaživanja zdravstvenog sustava i brige o pacijentima uz korištenje najsuvremenijih dijagnostičkih rješenja, dodaju iz OB.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu