Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADRANI SLAVE SVOG ZAŠTITNIKA / U utorak je blagdan sv. Šime. Svečane mise u 11 i 19, blagoslov djece u 17 sati

Objavljeno

-

Devetnica u čast sv. Šime, zaštitnika grada Zadra, u crkvi sv. Šime u Zadru traje do uočnice blagdana sv. Šime u ponedjeljak, 7. listopada.

Do subote, 5. listopada, misna slavlja tijekom Devetnice su svaki dan u 19 sati i predvodi ih drugi svećenik.

Danas misno slavlje predvodi dr. fra Šimun Bilokapić, dekan KBF-a u Splitu.

U petak, 4. listopada, misu predvodi mons. Šime Perić iz Zadra, a u subotu, 5. listopada, don Ivan Šibalić, SDB, studentski kapelan u Zadru.

U nedjelju, 6. listopada, misno slavlje predvodi vlč. Ivan Vučak, župnik Krašića i dekan.

U ponedjeljak, 7. listopada, misu u 8,30 predvodi don Zdenko Milić, kanonik Stolnog kaptola sv. Stošije.

Svečanu Večernju na uočnicu svetkovine, u ponedjeljak, 7. listopada, s početkom u 19 sati, u svetištu sv. Šime u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.  

Na svetkovinu sv. Šime, u utorak, 8. listopada, svečano prijepodnevno misno slavlje u 11 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Svečano večernje koncelebrirano slavlje u 19 sati predvodi požeški biskup Ivo Martinović.

Na blagdan sv. Šime mise su još u 7 i 8.30 sati, a misu s blagoslovom djece u 17 sati predvodi don Damir Stojić.

Tijelo sv. Šime nalazi se u škrinji iznad glavnog oltara u crkvi sv. Šime.

U osmini nakon blagdana, od srijede, 9. do srijede, 16. listopada, Škrinja sv. Šime će biti otvorena i izložena za čašćenje hodočasnicima.

U srijedu, 9. listopada, misno slavlje s osobitom nakanom za bolesne predvodi umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Za vrijeme mise će se podijeliti i sakrament bolesničkog pomazanja.

U četvrtak, 10. listopada, svečano misno slavlje u svetištu sv. Šime u 19 sati predvodi mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u RH.   

Tijekom Osmine, od petka, 11. listopada do utorka, 15. listopada, misa u crkvi sv. Šime je u 8 sati. U utorak, 15. listopada, nakon mise u 8 sati će biti izložen Presveti oltarski sakrament za 40-satno klanjanje.

Osmina od svetkovine sv. Šime završava u srijedu, 16. listopada, završetkom 40-satnog klanjanja i misom u 19 sati sa svečanim Tebe Boga hvalimo koje predvodi dr. don Zdenko Dundović, ravnatelj Teološko – katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru.

Susret svetog Šimuna i Isusa opisan je u Lukinom evanđelju (Lk 2, 22 – 35).

Marija i Josip došli su u jeruzalemski hram prikazati Isusa četrdeseti dan od njegovog rođenja. Prorok Šimun je tada u djetetu Isusu prepoznao iščekivanog Mesiju i rekao da je Isus „Svjetlo na prosvjetljenje naroda, slava puka svoga Izraelskoga. Ovaj je, evo, postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan“, a Mariji je prorokovao: „I tebi sâmoj će mač probosti dušu, da se razotkriju namisli mnogih srdaca”.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

Direktor zadarske Čistoće o “zbrci” zbog novih računa, a ima i poruku za stanare višestambenih zgrada…

Objavljeno

-

By

foto: Čistoća d.o.o.

Dio naših sugrađana ovih je dana neugodno iznenađen novim računima za Čistoću, iako je poskupljenje izglasano na sjednici zadarskog Gradskog vijeća, piše Radio Zadar.

Kako se moglo čuti, nekima su iznosi veći i za sto posto, a osim zbog poskupljenja građani negoduju i zbog kašnjenja računa bez dodatnih pojašnjenja stavki.

Pojašnjenja donosi direktor zadarske Čistoće koji je gostovao u jutarnjem programu Radio Zadra

Direktor Čistoće John Ivan Krstičević podsjeća kako je tu riječ o usklađivanju s novim Zakonom o gospodarenju otpadom. Pojašnjava kako je tu fiksni, ali i varijabilni dio cijene usluge. Tu su i naši sugrađani koji se bave turizmom i koji moraju računati na veće račune u određenom periodu godine.

 A s izračunavanjem varijabilnog dijela tek se kreće, razdvajanje otpada zato je ključno, kao i organizacija oko uređenja prostora gdje se drže spremnici za otpad, to je problem dodatno izražen kada su u pitanju višestambene zgrade. 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NAJVEĆI POSLODAVAC U ŽUPANIJI / Opća bolnica Zadar po prvi put stipendira učenike i studente deficitarnih zanimanja. Donosimo sve detalje…

Objavljeno

-

By

Opća bolnica Zadar ove je školske i akademske godine odlučila napraviti značajan iskorak i po prvi put stipendirati učenike i studente deficitarnih zanimanja. Dodijelit će ukupno 25 stipendija i to:

10 stipendija redovitim učenicima 5.razreda srednje Medicinske škole – smjer medicinska sestra/medicinski tehničar,

10 stipendija studentima 3.godine Odjela zdravstvenih studija – prijediplomskog stručnog studija Sestrinstvo,

5 stipendija redovitim učenicima 3.razreda srednje Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole – smjer kuhar.

Mjesečni iznos stipendija za buduće medicinsko osoblje iznosit će 200 eura, a za kuhare 150 eura. Stipendije će se isplaćivati za razdoblje od odabira kandidata po provedenom natječaju do završetka školske/akademske godine, sve dok korisnik stipendije ispunjava uvjete.

Na službenoj web stranici Opće bolnice Zadar tijekom listopada će biti objavljen javni natječaj za dodjelu stipendija sa svim potrebnim detaljima.

„Na ovaj način želimo potaknuti buduće generacije medicinskih sestara/medicinskih tehničara i kuhara da nakon završetka obrazovanja svoj radni put uspješno započnu u našoj ustanovi. Opća bolnica Zadar najveći je poslodavac u Zadarskoj županiji, poslodavac koji nudi kvalitetnu radnu sredinu, stalnu edukaciju i mogućnost napredovanja, stoga očekujemo dobar odaziv kako učenika tako i studenata. Zajedno ćemo raditi na realizaciji njihovih poslovnih ciljeva što nas izuzetno veseli“, poruka je Ravnateljstva Opće bolnice Zadar.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

KNEŽEVA / 10. listopada međunarodni znanstveni skup “Kult svetog Šime u prostoru i vremenu”

Objavljeno

-

By

U četvrtak 10. listopada 2024. s početkom u 14:30 u Kneževoj palači će se održati međunarodni znanstveni skup “Kult svetog Šime u prostoru i vremenu”.

Kult svetog Šimuna Pravednika zauzima posebno mjesto u religijskoj tradiciji Zadra, jednog od najstarijih gradova na hrvatskoj obali. Ovaj svetac, koji je živio u 1. stoljeću, jedan je od svetaca zaštitnika Zadra, a njegova kultna prisutnost duboko je ukorijenjena u lokalnoj kulturi i tradiciji. O tome najzornije svjedoči škrinja svetog Šimuna u kojoj je pohranjeno svečevo neraspadnuto tijelo, a koja je zlatnim vezom utkana u identifikacijsku sliku grada. Prema predaji, sveti Šimun je bio čovjek duboke duhovnosti koji je vodio asketski život. Njegov kult u Zadru počinje u srednjem vijeku, kada su ga počeli štovati kao zaštitnika grada i njegovih stanovnika. Tijekom stoljeća kult svetog Šimuna postao je simbol identiteta i otpornosti Zadrana. Kult svetog Šimuna u Zadru predstavlja više od religijske prakse; on je važan dio kulturnog identiteta grada. Kroz liturgiju, tradiciju, umjetnost i svečane proslave, svetac ne samo da čuva duh Zadra, već i povezuje generacije kršćana u zajedničkoj potrazi za duhovnim smislom i zajedništvom. Svečev kult, ukorijenjen u stoljećima, ostaje živa tradicija koja se prenosi s koljena na koljeno te osnažuje lokalnu zajednicu i udahnjuje joj osjećaj pripadnosti. Na tragu dubokih povijesnih poveznica i društveno-političkih mijena u zadarskoj prošlosti nije pretendeciozno zaključiti da je kult svetog Šimuna gotovo osam stoljeća bio i ostao prepoznatljiva zadarska konstanta. Ta činjenica bila je temeljni pokretač organizacije ovog znanstvenog skupa kojim se žele predstaviti različita motrišta štovanja svetog Šimuna Pravednika u Zadru, Hrvatskoj, ali i u cijelom kršćanskom svijetu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu