Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

DHMZ / Vikend donosi sunce i buru, te nešto niže temperature. Pogledajte prognozu za sljedeći tjedan…

Objavljeno

-

foto: Saša Čuka

Danas umjereno i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, ponegdje i pljuskovima s grmljavinom, osobito u prvom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren sjeverni, na istoku sjeverozapadni i zapadni. Na Jadranu sjeverozapadnjak i bura, na južnom dijelu jugo. Najviša dnevna temperatura od 10 do 15, na Jadranu od 17 do 23 °C.

U subotu promjenjivo, u unutrašnjosti pretežno oblačno. Mjestimice kiša, na Jadranu i pljuskovi s grmljavinom. Češća sunčana razdoblja u Dalmaciji. Vjetar slab, ponegdje do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu umjerena, podno Velebita u prvom dijelu dana jaka bura, u Dalmaciji poslijepodne sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak. Najniža temperatura zraka od 6 do 11, na Jadranu od 12 do 17 °C. Najviša dnevna uglavnom između 10 i 15, na Jadranu od 16 do 21 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U subotu u unutrašnjosti pretežno oblačno, na Jadranu sunčana razdoblja, osobito u Dalmaciji. Još lokalno malo kiše, na Jadranu i pljuskovi s grmljavinom. U nedjelju poslijepodne smanjenje naoblake na kopnu. Na Jadranu djelomice i pretežno sunčano, no uz više oblaka mjestimice pljuskovi. U ponedjeljak pretežno sunčano, na kopnu ujutro s maglom. Vjetar uglavnom slab. Za vikend na sjevernom Jadranu umjerena, još u subotu podno Velebita i jaka bura, i sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak. U ponedjeljak vjetar većinom slab. Temperatura zraka bez veće promjene.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

HDS ZAMP organizira dvije besplatne glazbene radionice u Zadru

Objavljeno

-

By

Prepoznavši veliki potencijal i odličnu dosadašnju izvedbu, stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja od ove godine partnerski podržava Urbofon Live. Urbofon Live je cjelogodišnji koncertni program koji u Zadar dovodi raznovrsnu glazbu, a za cilj ima razvoj nezavisne glazbene scene u gradu, umrežavanje lokalnih i gostujućih glazbenika i pozicioniranje Zadra na koncertnu kartu urbane glazbene scene u Hrvatskoj.

Tako u petak, 18. listopada u Koncertnoj dvorani braće Bersa Kneževe palače, HDS ZAMP organizira dvije zanimljive radionice pod nazivom “Kako uploadati svoju glazbu na digitalne servise & dobiti maksimum” te “Listening session – Slušaonica” s Denisom Mujadžićem Denykenom.

 “Ej Denis, jel možeš napravit da ova stvar bude, onak’, malo bolja?”

Jedan od najpoznatijih i najplodonosnijih rock producenata u Hrvatskoj i regiji, Denyken ove godine obilježava 35 godina karijere. Kao producent surađivao je s imenima kao što su Hladno Pivo, Majke, Jinx, Vatra, Pips,chips & videoclips, Zabranjeno pušenje, Kojoti, Bajaga, Arsen Dedić, Rade Šerbedžija, Darko Rundek, Rambo Amadeus, Edo Maajka, Mile Kekin, Gretta, Josipa Lisac, Nina Badrić, Vanna, Severina i mnogim drugima.

Dobitnik je šest nagrada Porin i tri nagrade Crni Mačak kao najbolji glazbeni producent te Rock Off nagrade za životno djelo 2023. godine.

Kao neupitan autoritet i sjajan suradnik, Denis Mujadžić Denyken će održati “slušaonicu” u kojoj će zadarskim glazbenicima iz prve ruke komentirati njihove pjesme. To će za mnoge glazbenike biti jedinstvena prilika da čuju mišljenje osobe koja je mnogim velikanima sa glazbene scene pomogao da budu još veći, a to radi i dalje.

“Cilj ovih radionica je omogućiti autorima i glazbenicima, pogotovo onima mlađe generacije, neposredno mentorstvo i povratnu informaciju priznatih glazbenih profesionalaca. Prilika je to i za razmjenu kreativnih iskustava i dojmova s drugim, uglavnom mladim ljudima, koji tek ulaze u glazbene vode. Savjet iskusnog producenta i komentar drugih glazbenika u kolegijalnoj atmosferi korisni su svakom glazbeniku, neovisno o žanru glazbe koju stvara. Ove slušaonice su nam već nekoliko godina pravi hit pa nam je drago da konačno dolazimo s jednom i u Zadar, i to uz Denykena” – najavljuju iz odjela Odnosa s javnošću HDS ZAMP-a.

“Digitalno nije više budućnost, već aktualna sadašnjost i poslovna svakodnevica”

Veoma važna tema za sve glazbenike je i postavljanje glazbe na internetske platforme i servise, te njezina monetizacija. Miro Tabak, voditelj Odjela digitalnih tehnologija ZAMP-a, održat će radionicu posebno korisnu svim autorima, bendovima i malim nezavisnim izdavačkim kućama koji žele poboljšati svoju online zaradu od digitalnih servisa i platformi – ili samo doznati nešto više o digitalnoj prezentaciji vlastite glazbe.

Kada i gdje?

Radionice će se održati u petak 18. listopada 2024. godine u Koncertnoj dvorani braće Bersa Kneževe palače u Zadru.

Satnica

17:00 – 18:00 = Kako uploadati svoju glazbu na glazbene servise & dobiti maksimum

18:15 – 19:45 = Listening Session / Slušaonica s Denykenom

Sudjelovanje na HDS ZAMP-ovim radionicama je, kao i uvijek, besplatno. Za autore koji žele sudjelovati u Slušaonici s Denykenom potrebno je do 15. listopada 2024. poslati audio snimku jedne pjesme, te vlastite podatke i osnovne informacije o pjesmi putem prijavnice: https://forms.gle/rfoGw2vKmPYuBmzM8

U obzir dolaze isključivo nove i aktualne pjesme, koje mogu biti i u demo-verziji, a organizatori predviđaju da će u radionicu moći uključiti oko 15 pjesama.

Nakon radionica, u okviru Urbofon Live koncertnog programa od 21 sat na pozornicu Polivalentne dvorane Providurove palače stat će jedinstveni riječki indie americana bend My Buddy Moose.

O Urbofon Live programu

Urbofon Live je cjelogodišnji koncertni program koji prati domaću nezavisnu glazbenu scenu zamišljen kao svojevrsni nastavak na radijsku emisiju Urbofon koja se od 2018. godine emitira na HR Radio Zadru. Ciljevi programa su razvoj i upoznavanje publike s recentnom hrvatskom nezavisnom glazbenom scenom, jačanje lokalne glazbene scene kroz povezivanje i umrežavanje s glazbenicima iz cijele Hrvatske, pozicioniranje Zadra na koncertnu kartu urbane glazbene scene u Hrvatskoj, razvoj kompetencija mladih u području kulturnih i kreativnih industrija kroz volonterski program i iskustveno učenje. Program je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija, Hrvatskog društva skladatelja, pilot projekta AJMO!, Zadarske županije, Grada Zadra, Turističke zajednice Grada Zadra, a održava se u suradnji s Koncertnim uredom Zadar i uz podršku Varoške Pivovare, Papice i Centra nezavisne kulture Zadar.

‘AJMO!’ je pilot projekt, rezultat višemjesečne suradnje i planiranja Ureda za izvoz glazbe Hrvatska s Ministarstvom kulture i medija RH koje i financira natječaj. Cilj projekta je poticanje koncertne aktivnosti u manjim sredinama i podršku domaćim glazbenicima i organizatorima u njihovom radu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ODJEL ZA EKONOMIJU: Međunarodna znanstvena konferencija IADERA 2024 

Objavljeno

-

By

Odjel za ekonomiju najavljuje održavanje Međunarodne znanstvene konferencije IADERA 2024, koja će se održati od 9. do 11. listopada 2024. na Sveučilištu u Zadru. Otvaranje konferencije bit će u srijedu 9. listopada u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.

Ova konferencija okuplja znanstvenike, istraživače, poduzetnike i donositelje odluka iz cijeloga svijeta kako bi raspravljali o ključnim temama iz područja inovacija, umjetne inteligencije, digitalizacije, ekonomije, turizma i održivog razvoja. Cilj konferencije je poticanje interdisciplinarne suradnje i razmjene ideja koje će pridonijeti razvoju održivih i inovativnih rješenja za budućnost gospodarstva.

Ključne teme konferencije uključuju:

Primjenu umjetne inteligencije u različitim industrijama

Utjecaj digitalizacije na globalnu ekonomiju

Održivost i inovacije u turizmu

Strategije za postizanje održivog razvoja

Poticanje inovacija i poduzetništva

Program konferencije sastojat će se od niza znanstvenih diskusija te posebnih poster sekcija, uključujući poseban segment namijenjen suradnji poduzetnika i znanstvenika, koji će se održati 11. listopada 2024..

Pozivamo sve zainteresirane da prisustvuju ovoj konferenciji te da iskoriste priliku za umrežavanje, razmjenu ideja i sudjelovanje u raspravama koje će oblikovati budućnost inovacija, održivosti i gospodarstva.

Više informacija o programu dostupno je na službenoj stranici konferencije: https://iadera.eu/

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) SVEUČILIŠTE / Otvoren 26. Simpozij – Teorija i praksa brodogradnje, In memoriam profesor Leopold Sorta – SORTA 2024 

Objavljeno

-

By

Na Sveučilištu u Zadru od 2. do 5. listopada održava se 26. Simpozij – Teorija i praksa brodogradnje, In memoriam profesor Leopold Sorta – SORTA 2024. Riječ je o tradicionalno simpoziju iz teorije i prakse brodogradnje na kojemu se kroz predavanja te znanstvene i stručne radove doprinosi integraciji postojećeg znanja i iskustva u kontekstu suvremenih znanstvenih i stručnih dostignuća u području brodogradnje, pomorstva i unutarnje plovidbe.

Leopold Sorta (1891 – 1956) bio je brodograđevni inženjer, jedan od prvih profesora Tehničke visoke škole u Zagrebu i osnivač modernog studija brodogradnje u Hrvatskoj. Bivši studenti profesora Sorte osnovali su 1974. simpozij kao oblik komuniciranja, razmjene znanja i iskustva unutar struke, koji se održava redovito svake dvije godine, a prvi put u Zadru.

Također, prvi put ima međunarodni karakter jer je uz Pomorski odjel Sveučilišta u Zadru ove godine suorganizator Sveučilište u Trstu i njegov Odjel za inženjerstvo i arhitekturu. Uime oba odjela skup su pozdravili izv. prof. dr. sc. Mate Barić i dr. sc. Luca Braidotti

Predsjednik Stalnog odbora SORTA-e prof. dr. sc. Joško Parunov prisjetio se kolega koje su dali veliki doprinos afirmaciji skupa, a od prošlog izdanja su preminuli te je za njih održana minuta šutnje.

– Teško je naći konferenciju s tolikom tradicijom, koja nije stajala ni za rata ni za pandemije. Nekoliko posljednjih konferencija obilježile su kriza u brodarstvu i brodogradnji, zahvalni smo Sveučilištu u Zadru što je od početka dalo podršku u organizaciji, a posebno Marku Valčiću i njegovom timu, rekao je Parunov u pozdravnom govoru.

Teme ovogodišnjeg skupa su gradnja brodova, regulacija, dizajn brodova, održavanje, ali i neke dodatne teme kao pomorski prijevoz, edukacija i trening stručnjaka te maritimna ekonomija. Radovi će biti objavljeni u bazi Scopus, što će jamčiti međunarodnu vidljivost.

– Drago da vidim znanstvenike iz polja gradnje brodova i srodnih disciplina u zajedničkom cilju razvoja maritimne djelatnosti i tehnologije. Zadar je izvrstan grad za organizaciju ovakvog skupa, jer je još od antičkih vremena usmjeren na more i brodove, koji su njegov dio života, komunikacije i samog identiteta. Navigacija je bila ključna za povezanost s brojnim otocima u zadarskom arhipelagu, a to nas je dovelo i do specifičnih konstrukcija plovila koje su naša baština, rekao je rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić proglašavajući skup otvorenim.

Program Simpozija uključuje tri značajna plenarna izlaganja s jednom panel diskusijom te izlaganje 70-ak znanstvenih i tehničko-komercijalnih prezentacija razvrstanih u desetak tematskih područja od projektiranja, hidrodinamike i gradnje plovnih objekata, do pomorskog transporta i srodnih suvremenih morskih tehnologija. Posebnu pažnju privukao je panel o dekarbonizaciji pomorstva, na kojemu su sudjelovali Oskar Levander (Kongsberg Maritime), Sander Klaasse (Wärtsilä Voyage), Joško Markov (Tankerska plovidba), Mladen Matak (Thome Croatia) i Roko Vuletić (Iskra brodogradilište), uz moderiranje Siniše Reljića, osnivača i bivšeg CEO-a Navis Consulta.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu