Connect with us

Sport

Hrvatska večeras ne smije izgubiti. Evo gdje je možete gledati

Objavljeno

-

Hrvatska od 20:45 igra protiv Poljske na Nacionalnom stadionu u Varšavi utakmicu četvrtog kola elitne, A Lige nacija. Prijenos je na Novoj TV. To je jako važan meč za obje reprezentacije. Igra se pet tjedana nakon što je Hrvatska u Osijeku pobijedila Poljsku 1:0 krasnim golom Luke Modrića. Ali, Poljskoj je za malo izmakao bod. Sada bi bod sjajno došao Hrvatskoj, dok Poljska mora ići na pobjedu ako misli preskočiti Hrvatsku, proći u nokaut fazu Lige nacija te ostati u njenom elitnom razredu.

Dramatična subotnja pobjeda Hrvatske nad Škotskom (2:1) na Maksimiru u trećem kolu Lige nacija enormno je i višestruko važna za Dalićevu momčad. Zahvaljujući tome što je VAR registrirao zaleđe prije izjednačujućeg gola Škotske na samom kraju sudačke nadoknade, Hrvatska je sačuvala pobjedu važnu zbog nastavka natjecanja u Ligi nacija, ali i što je još bitnije, statusa prilikom ždrijeba za Svjetsko prvenstvo 2026.

Hrvatska pobjedu Portugala kod Poljske slavi jednako kao svoju protiv Škotske
Hrvatska je pobjedom nad Škotskom praktički izbacila tu reprezentaciju iz kalkulacija za prva dva mjesta skupine jer bi Škoti za taj pothvat morali gotovo sigurno uzeti devet bodova iz preostale tri utakmice. Hrvatska je zatim čekala ishod utakmice između Poljske i Portugala. Navijala je za pobjedu Ronaldove ekipe jer bi time i Poljska došla u vrlo tešku situaciju.

Tako bi Hrvatskoj na današnjem gostovanju u Poljskoj za prolazak u nokaut fazu Lige nacija bio jako dobar i remi jer bi Poljska zbog lošijeg međusobnog omjera s Hrvatskom u zadnje dvije utakmice morala osvojiti barem četiri boda više od Hrvatske. I onda se i tu rasplelo upravo onako kako odgovara Hrvatskoj. Portugal je kod Poljske pobijedio 3:1 i tako je doveo u jako tešku situaciju pred današnju utakmicu s Hrvatskom, dok je gostima u Varšavi maksimalno olakšao.

Zašto je važno biti među prve dvije reprezentacije skupine Lige nacija?
Hrvatska je trenutačno druga na tablici skupine Lige nacija. Podsjetimo, dvije najbolje plasirane reprezentacije ostat će u A skupini Lige nacija. Četvrta momčad ispada u “drugu ligu”, dok treća ide u razigravanje za ostanak. To nije bitno samo zbog rezultata u tom natjecanju, nego je ključno i zbog ždrijeba za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. Hrvatska je tu u sjajnoj poziciji.

Liga nacija je od eksperimentalnog natjecanja postala jako bitna. UEFA ju je uzdigla do takvog statusa kako bi dala na prestižu, ali i značaju svojem najnovijem natjecanju reprezentacija. Sada i učinak u njoj, uz ranking na FIFA-inoj ljestvici, određuje koje reprezentacije će biti nositelji u kvalifikacijama za SP. Još nije službeno potvrđeno, ali po svemu sudeći od 12 nositelja u ždrijebu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine bit će 8 onih koji su u četiri skupine elitne A kategorije Lige nacija zauzeli prve dvije pozicije. Hrvatska bi, dakle, u konkurenciji Portugala, Poljske i Škotske nakon šest utakmica skupine morala biti barem druga kako bi imala povlašten status prilikom ždrijeba za SP.

Hrvatsku bilo koji rezultat osim poraza u Varšavi dovodi u sjajnu situaciju
Hrvatskoj je sada najvažnije da je napeto izborenom pobjedom nad Škotskom pred gostovanje u Varšavi praktički osigurala prvi pot prilikom ždrijeba kvalifikacija za SP. Stručnjaci s Football Meets Data, platforme za “primijenjenu nogometnu statistiku”, nakon tog ishoda na Maksimiru napravili su 10.000 simulacija raspleta za odluku koja reprezentacija će biti u kojem šeširu i Hrvatska je u prvom u 9996 njih.

Evo što bi se moralo dogoditi da Hrvatska ne završi u prvoj jakosnoj skupini ždrijeba za SP: Hrvatska bi morala pasti s drugog mjesta skupine Lige nacija, a to isto moralo bi se dogoditi Španjolskoj i Nizozemskoj. Simulacije nogometnih statističara kažu da su šanse za to 0.04 posto. Ipak, Hrvatska prije svega ne smije večeras izgubiti kod Poljske. Bilo koji drugi rezultat dovodi je u sjajnu poziciju u Ligi nacija, ali i u kvalifikacijama za SP.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Sport

(FOTO) OVO SU POBJEDNICI / Prvenstvo Dalmacije u krosu, sjajna uvertira u Prvenstvo Hrvatske

Objavljeno

-

By

U Zadru je u subotu 12. listopada, u organizaciji Atletskog kluba Alojzije Stepinac, održano Prvenstvo Dalmacije u krosu za sve uzrasne kategorije atletičarki i atletičara. Odlični rezultati  i jako dobar odaziv dalmatinskih atletskih klubova sjajna su najava za nadolazeće Podravka Pojedinačno prvenstva Hrvatske u krosu koje će se održati u subotu 26. listopada u Škabrnji.  

U kategoriji djevojaka rođenih 2008-2007 (1500 m), prvo mjesto zauzela je Miriam Medved (AK Fortius), druga je bila Lara Žunić (ASK Zadar), a treća Laura Kovačević (AK Hajduk). U muškoj konkurenciji iste dobne skupine, Emilio Pucar (ASK Zadar) osvojio je prvo mjesto, a Ivan Bakarić (AK Hajduk) drugo.

U kategoriji djevojaka 2010-2009 (1200 m), pobjednica je bila Luciana Katari Mrklić (AK Hajduk), drugo mjesto pripalo je Lari Bušljeta (AK Fortius), a treće Heleni Beader (AK Hajduk). Kod dječaka, Dorijan Jurešić (ASK Zadar) je osvojio prvo, a Mihael Dražević (ASK Zadar) drugo mjesto.

Kod djevojaka 2012-2011 (1000 m), prvo mjesto osvojila je Marijeta Carev (AK Hajduk), drugo Leona Glavan (AK Fortius), a treće Kiara Černigoj (AK Fortius). U kategoriji dječaka pobjednik je Leon Christian Jarec (AK Hajduk), drugo mjesto pripalo je Lovri Gulanu (ASK Zadar), a treće Ivanu Kovačeviću (AK Hajduk).

Kod djevojčica 2013. godište (800 m) sva tri odličja otišla su u Makarsku u AK Sv. Marko. Mia Brkulj je bila zlatna, Roza Čobrnjić srebrna, a Ariela Donata Čizmić brončana. U konkurenciji dječaka Emil Jones (AK Fit Zaprešić) je zauzeo prvo mjesto, Marko Dražić (AK Hajduk) drugo, a Jakov Knežević (AK Alojzije Stepinac Zadar) treće.

U kategoriji djevojaka 2014. godišta (600 m), Ružica Taslak (AK Hajduk) osvojila je prvo mjesto, Nika Odžaković (ASK Zadar) drugo, a Lili Taraš (AK Hajduk) treće. Kod dječaka slavio je Luka Visković (AK Sv. Marko Makarska), Josip Rušinić (ASK Zadar) je bio drugi, a Luka Gulan (ASK Zadar) treći.

U kategoriji djevojaka 2015. godišta (500 m), Matija Antišin (AK Alojzije Stepinac Zadar) osvojila je zlatnu medalju, Petra Jurlina (ASK Zadar) je bila srebrna, a Ina Grubešić (AK Alojzije Stepinac Zadar) brončana. Kod dječaka, pobjedu je odnio Nikša Poljak (ASK Zadar), Roko Đurović (AK Knin) bio je drugi, a Ivan Pavao Sarić (AK Hajduk) treći.

U kategoriji djevojaka rođenih 2016. (300 m), pobjednica je Mei Sutlović (AK Fortius), dok su drugo i treće mjesto pripale Noli Jovanović (AK Knin) i Luciji Vulić (AK Olympionik). Kod dječaka Tin Mrkić (AK Olympionik) je osvojio prvo mjesto, David Bakić (AK Olympionik) drugo, a Roko Knežević (AK Alojzije Stepinac Zadar) treće.

U kategoriji djevojčica rođenih 2017. i mlađih (200 m), Tija Šestan (AK Alojzije Stepinac Zadar) bila je prva, Ivana Srhoj Vilić (ASK Zadar) druga, a Viktorija Poljak (ASK Zadar) treća. Kod dječaka prvo mjesto zauzeo je Vjekoslav Vrdoljak (ASK Split), drugo Luka Juričić (AK Hajduk), a treće Toni Vranić (HAK Sv. Ante Poličnik).

U utrci seniora (3000 m) Lovro Anđelić (ASK Split) osvojio je prvo mjesto, Luka Perić (AK Alojzije Stepinac Zadar) drugo, a Ante Vranić (HAK Sv, Ante Poličnik) treće.

Među veterankama (3000 m), pobjedu je odnijela Vanja Petrović (AK Alojzije Stepinac Zadar), dok je drugo mjesto zauzela Marija Fuzul (AK Alojzije Stepinac Zadar). U kategoriji veterana (3000 m), Boško Rušinić (ASK Zadar) bio je prvi, a Robert Ordanić (AK Alojzije Stepinac Zadar) drugi.

 
Nastavi čitati

Sport

SJAJNI REZULTATI ZA PK JADERU / 18 medalja i pehar iz Sarajeva; iz Zagreba dvije bronce!

Objavljeno

-

By

05./06.10.2024. Pod vodstvom trenera Marijana Čuline, prof. u Sarajevu na natjecanju PLIVAČKI (re)START 2023 nastupili su: Dora Babić, Luka Čulina, Antonio Dobrić, Andrija Kačanić, Stipe Kasun, Gašpar Krstić, Klara Maruna, Niko Milin, Mate Molnar, Tia Morović, Adrian Pavić, Marcel Prenđa, Leona Rakvin, Erika Sommer Bem, Marin Šimičević, Jelena  Šimunac, Jakov Vučenović, Vito Vukoša.

Natjecanje je održano u dva dijela. U subotu su nastupali plivači od 12 godina i stariji koji su plivali u 50m bazenu dok je nedjelja bila rezervirana za natjecatelje od 11 godina i mlađe koji su nastupili u 25m bazenu. Na prvom natjecanju u ovoj sezoni u konkurenciji od skoro 500 natjecatelja iz 26 klubova BIH, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Švicarske i Turske svi naši plivači su isplivali osobne rekorde i vratili se sa 18 medalja i peharom.

Andrija Kačanić (2007) je nastupao u kategoriji B: 16 i 17 godina te je u sve 4 discipline doplivao do medalja. Zlatne medalje je osvojio u disciplinama: 200m mješovito (2:23.39), 100m leđno (1:03.84) i 50m leđno (29.85), dok je do srebrne medalje doplivao u disciplini 50m leptir (27.72). Andrija se takoćer plasirao u 2 superfinala gdje je 50m leđno (31.07) završio na 4.mjestu, a 50m leptir (27.25) na 5.mjestu.

Erika Sommer Bem (2013) je nastupila u kategoriji E: 11 godina te je također doplivala do medalja u svim disciplinama, a ujedno je osvojila i pehar za najveći zbroj bodova (1161) u svojoj kategoriji. Erika je doplivala do zlatnih medalja u disciplinama: 50m slobodno (33.03) i 50m leđno (37.94), dok je brončane osvojila u disciplinama: 50m leptir (38.19) i 100m mješovito (1:27.06).

Antonio Dobrić (2011) je nastupao u kategoriji D: 12 i 13 godina te je doplivao do 3 medalje. srebrnu medalju je osvojio u disciplini 50m slobodno (28.99), a do brončanih je doplivao u disciplinama: 50m prsno (37.81) i 100m prsno (1:24.56).

Mate Molnar (2008) je u kategoriji B: 16 i 17 godina doplivao do 3 medalje. U disciplini 50m slobodno (26.64) je doplivao do srebrne medalje, a brončane je osvojio u disciplinama: 50m prsno (34.57) i 100m slobodno (57.07)

Stipe Kasun (2006) je nastupio u kategoriji A: 18 godina i stariji gdje je doplivao do srebrne medalje u disciplini 100m prsno (1:19.38), dok je u disciplini 50m prsno (34.74) doplivao do brončane medalje.

Leona Rakvin (2014) je u kategoriji F: 10 godina doplivala do srebrne medalje u disciplini 50m leđno (43.05).

Dora Babić (2008) je u kategoriji B: 16 i 17 godina doplivala do brončane medalje na dionici 200m mješovito (3:05.02)

DVIJE BRONCE SA 19. MITINGA „VIDRA“

12.10.2024. na 25m bazenu „Utrina“ u Zagrebu održan je 19. Miting Vidra. Nakon što su protekli vikend odradili natjecanje u Sarajevu ovu subotu su pod vodstvom trenera Marijana Čulina, prof. boje PK Jadera branili: Dora Babić, Luka Čulina, Stipe Kasun, Gašpar Krstić, Mate Molnar i Ante Šimičević.

Do medalje su doplivali Stipe Kasun (2006) koji je svoju broncu osvojio u disciplini 100m prsno s vremenom 1:13.20, te Mate Molnar (2008) koji je do svoje medalje stigao s vremenom 1:58.66 u disciplini 200m slobodno.

 
Nastavi čitati

Sport

UZBUDLJIV SPORTSKI VIKEND / Na Višnjiku vatepolo, košarka i nogomet…

Objavljeno

-

By

Pripremite se za uzbudljiv sportski vikend na Višnjiku! Ove subote i nedjelje, mladi nogometaši iz raznih klubova natjecat će se u brojnim utakmicama, dok će u subotu uvečer KK Zadar ugostiti KK Budućnost u sklopu ABA lige.

Subota, 12.10.

NOGOMET: mlađi pioniri NK Zadarnova – NK Nošk u 08:00hNK Zara 2 – NK Hajduk (P) u 09:10h, papaline NK Zadarnova 2 – NK Hajduk (P) u 10:30h, NK Zadarnova 3 – HNK Zadar u 10:30h, mlađi pioniri NK Arbanasi – NK Neretva u 12:00h, pioniri NK Arbanasi – NK Neretva u 13:30h, papaline NK Zara – HNK Dalmatinac u 15:30h

VATERPOLO: VK Zadar 1952 otvara novu sezonu na bazenu Zatvorenog plivališta u 18:00 sati utakmicom prvog kola A-1 Regionalne vaterpolo lige protiv Budve.

KOŠARKA: KK Zadar u susretu 4. kola AdmiralBet ABA lige dočekuje momčad Budućnosti, utakmica počinje u 20 sati, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni ŠC Višnjik već u petak od 10:00 do 18:00 sati i u subotu na dan utakmice od 10:00 sati pa do poluvremena. Ulazi u dvoranu bit će otvoreni od 18:20 sati.

U 15 sati u dvorani 3 ŽKK Zadar – ŽKK Zagreb ogled Premijer ženske košarkaške lige

ODBOJKA: U 15:30 sati na rasporedu je susret Prve B odbojkaške lige Jug između OK Zadar – OK Šibenik 91

Nedjelja, 13.10.

NOGOMET: tići NK Zara – HNK Dalmatinac u 08:00h, NK Zadarnova 2 – NK Dragovoljac u 09:00h, mlađi pioniri NK Zara – NK Podgradina u 10:00h, pioniri NK Zara – NK Zara 2 u 11:20h, kadeti HNK Zadar – NK Junak u 12:30h, juniori HNK Zadar – NK Junak u 14:30h

KOŠARKA: u 16 sati u pomoćnoj dvorani 3 odigrati će se utakmica Prve muške košarkaške lige između KK Jazine Arbanasi – KK Gorica

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu