Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST IZ ODVODNJE: Od ponedjeljka nastavak radova na području Kožina i MO Maslina!

Objavljeno

-

Iz zadarske Odvodnje dvije obavijesti:

Nastavak radova na izgradnji javnog sustava odvodnje na području MO Maslina- „ŠPADA“.

U sklopu izvođenja radova tvrtke Vodoinstalacija d.o.o. na izgradnji javnog sustava odvodnje na području naselja Špada, po projektu „Izgradnja sustava javne odvodnje komunalnih otpadnih voda u naselju Špada 1. faza u gradu Zadru“, od ponedjeljka, dana 21. listopada 2024. godine započinju radovi 3. faze na rekonstrukciji i dogradnji vodovodne i kanalizacijske mreže na području MO Maslina.

Predmetni radovi će se izvoditi prema odobrenoj prometnoj regulaciji prometa u Ulicama Otokara Keršovanija i Fra Eugena Zaninovića.

Predmetni radovi izvode se u sklopu izvođenja radova po „Projektu poboljšanja vodno- komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar – Petrčane“ i sufinanciranisu bespovratnim sredstvima Europske unije.

Informacija o početku radova u preostalim ulicama koje su sastavni dio ovoga projekta bit će dana pravovremeno putem medija.

Molimo sve sudionike u prometu da obrate pozornost, poštuju privremeno postavljenu signalizaciju i koriste obilazne pravce, te ih molimo za strpljenje i razumijevanje zbog mogućih poteškoća u prometu. Zahvaljujemo na razumijevanju.

______________

U sklopu izvođenja radova tvrtke Euro projekt d.o.o. na izgradnji javnog sustava odvodnje po projektu „Radovi na izgradnji sustava javne odvodnje sanitarnih otpadnih voda i rekonstrukciji sustava vodoopskrbe na području četvrti Puta Bokanjca u gradu Zadru i aglomeraciji Petrčane“, od ponedjeljaka, dana 21. listopada 2024. godine započinje nastavak radova 1. faze u ulici Zapadni put u sklopu izvođenja radova na rekonstrukciji i dogradnji kanalizacijske i vodoopskrbne mreže na području naselja Kožino.

Predmetni radovi 1. faze će se izvoditi prema odobrenoj prometnoj regulaciji prometa u ulici Zapadni put u naselju Kožino. Privremenom regulacijom prometa prve faze nastavlja se izvođenje radova u Ulici Zapadni put, zatvarajući Zapadni put u punom profilu ceste. Za vrijeme izvođenja radova stanarima predmetne ulice će biti omogućen pješački prolaz do vlastiti stambenih objekata.

U preostalom dijelu naselja promet će se odvijati bez smetnji.

Za vrijeme izvođenja radova prekidi i preusmjeravanja prometnih tokova izvodit će se u fazama kako bi tijekom cijelog razdoblja izvođenja radova promet u navedenom dijelu naselja mogao funkcionirati.

Predmetni radovi izvode se u sklopu izvođenja radova po „Projektu poboljšanja vodno- komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar – Petrčane“ i sufinanciranisu bespovratnim sredstvima Europske unije.

Informacija o početku radova u preostalim ulicama koje su sastavni dio ovoga projekta bit će dana pravovremeno, putem medija.

Molimo sve sudionike u prometu da obrate pozornost, poštuju privremeno postavljenu signalizaciju i koriste obilazne pravce, te ih molimo za strpljenje i razumijevanje zbog mogućih poteškoća u prometu. Zahvaljujemo na razumijevanju.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

Dodjela oznaka Hrvatski otočni proizvod (HOP) Benediktinskom samostanu Sv. Margarite u Pagu!

Objavljeno

-

By


Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije dodijelilo je prestižnu oznaku Hrvatski otočni proizvod (HOP) Benediktinskom samostanu Sv. Margarite u Pagu, kao priznanje za izuzetne proizvode koji vjerno čuvaju bogatu tradiciju, autentičnost i posebnosti grada Paga. Ove vrijedne oznake dodijeljene su za niz jedinstvenih proizvoda: koludrašku štriku, kolacić, paški baškotin i paški rafajol, kao i za nadaleko poznatu pašku čipku koju s velikom pažnjom i ljubavlju izrađuju časne sestre benediktinke.

Paški baškotin jedan je od najprepoznatljivijih simbola otočke slastičarske tradicije. Ovaj hrskavi, zlatno-pečeni biskvit koji se stoljećima izrađuje prema izvornoj recepturi koludrica, odlikuje se izrazito specifičnim okusom i dugim rokom trajanja. Njegov neodoljiv miris i bogatstvo okusa čine ga nezaobilaznim dijelom svake obiteljske svečanosti, ali i savršenim poklonom za drage i poštovane osobe. Baškotin, čuvan kao tajna otočka delicija nije samo kolač već i dio kulturne baštine grada Paga kojeg generacije otočana obožavaju i izuzetno cijene.

Koludraška štrika, prava poslastica među tradicionalnim otočkim slasticama, izdvojena je zbog svoje autentične izrade i neponovljive kvalitete. Ovaj osebujni slatki proizvod, rađen isključivo ručno, simbol je vještine, ljubavi i strpljenja. Štrika krasi svako paško vjenčanje i druge svečane prigode, a njezin poseban okus i nježna tekstura ostavljaju trajan dojam na svakog tko je kuša.

Paški rafajoli, još jedan dragulj iz paške kuhinje, tradicionalni su kolači izrađeni od prhkog tijesta, ispunjenog bogatim nadjevom od oraha. Ovi trokutasti kolačići odišu jednostavnošću, ali istovremeno oduševljavaju slojevitošću okusa i nježnošću. Izrađuju se prema starinskoj recepturi koja se brižno prenosi s generacije na generaciju, čineći ih autentičnom slatkom delicijom koja povezuje prošlost i sadašnjost grada Paga.

Kolacić, omiljeni među lokalnim stanovnicima i posjetiteljima Paga, mekano je pecivo s nježnom aromom anisa, oblikovano u prepoznatljiv oblik koluta. Ova jednostavna, ali neodoljiva slastica odiše domaćim mirisima i okusima koji vraćaju uspomene na stare otočke kuhinje, djetinjstvo i obiteljske trenutke.

Pored izvanrednih prehrambenih proizvoda, Benediktinski samostan Sv. Margarite u Pagu ponosni je čuvar i baštinik paške čipke, koja je također dobila prestižnu oznaku HOP. Paška čipka, izrađena rukama časnih sestara, pravi je umjetnički dragulj, čija složenost i ljepota predstavljaju vrhunac ručne izrade te su prepoznate i cijenjene diljem svijeta. Svaka čipka priča priču o strpljenju, tradiciji i vrhunskom umijeću.

Dodjela oznake HOP na razdoblje od pet godina ovim izvanrednim proizvodima još jednom potvrđuje njihovu izvornost, visoku kvalitetu i neprocjenjivu ulogu u očuvanju tradicionalne, kulturne i gastronomske baštine grada i otoka Paga. Ova oznaka predstavlja ne samo priznanje za trud i posvećenost koludrica u očuvanju tradicije, već i poticaj za daljnje promicanje lokalnih proizvoda, koji su svojim jedinstvenim karakteristikama postali prepoznatljivi simbol i na međunarodnoj sceni.

Ova dodjela posebne je važnosti za Samostan sv. Margarite i grad Pag, njegove stanovnike i posjetitelje jer slavi očuvanje autentičnih otočkih proizvoda koji ne samo da obogaćuju gastronomsku ponudu, već i čuvaju vrijednosti koje se prenose kroz generacije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OB ZADAR: Novi ultrazvučni uređaj na Odjelu za patologiju trudnoće!

Objavljeno

-

By

Opća bolnica Zadar, kao prva ustanova u sektoru javnog zdravstva u nas, nabavila je Voluson Signature 18, najnoviji model ultrazvučnog uređaja namijenjen ginekološkim i opstetričkim pregledima, renomiranog svjetskog proizvođača GE HealthCare. Aparat je instaliran u Službu za ginekologiju i opstetriciju, preciznije na Odjel za patologiju trudnoće.

Zahvaljujući ugrađenim alatima, baziranim na tehnologiji umjetne inteligencije, novi ultrazvučni uređaj omogućava brzo oslikavanje i pouzdane rezultate pregleda. Vrhunska tehnologija koju ovaj uređaj koristi omogućava liječnicima slike u visokoj rezoluciji s prikazom brojnih detalja, vrhunskim prikazom boja te iznadprosječnim 3D/4D prikazima. U konačnici to znači još kvalitetnije liječenje i zdraviju budućnost za sve žene bilo da je riječ o trudnicama čija se trudnoća vodi kao patološka ili ženama koje imaju dijagnozu karcinoma.

„Ovo je stepenica više u pružanju kvalitetne zdravstvene skrbi. Novi uređaji, poput ovog, imaju i bolju mogućnost primjene color dopplera kojim se prvenstveno pregledavaju krvne žile i protok krvi. Dijagnostika nesumnjivo grabi naprijed i mi kao ustanova ne zaostajemo za njom“, kazala je Milka Matešić, dr.med., voditeljica Odjela za patologiju trudnoće.

Uz pomoć tehnologija umjetne inteligencije i brojnih automatskih alata i mjerenja, trajanje samog pregleda je kraće, dok se dijagnostička pouzdanost povećava.

„Sve što je diferentnije problematike kod bolničkih pacijentica, pratimo sada ovim uređajem. Moderan je, brz i daje nam kvalitetniju sliku. Služba za ginekologiju i opstetriciju ima dovoljan broj ultrazvučnih aparata, a kako dijagnostika napreduje, mi obnavljamo našu opremu“, kazao je Zdenko Matas, dr.med., pročelnik Službe za ginekologiju i opstetriciju.

Sredstva za kupnju ultrazvučnog uređaja Voluson Signature 18, u iznosu od 95.975,00 eura, osiguralo je Ministarstvo zdravstva.

Podatak iz upravo objavljenog izvješća Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poslužio nam je kao prilika da s ovo dvoje liječnika provjerimo stopu nataliteta u Zadarskoj županiji. Prošle je godine u Hrvatskoj rođeno 32.170 djece, najmanje od 1991. godine. Gotovo dva desetljeća u našoj smo se županiji kretali između 1500 i 1800 novorođenih, no zadnje smo dvije godine pali ispod brojke 1500.

2024. godina bi mogla popraviti posljednju demografsku sliku, jer prema podacima iz zadarskog rodilišta do polovice listopada rođeno je stotinjak djece više nego li u istom razdoblju prošle godine.

Uz modernizaciju medicinske opreme te najavu preobrazbe zadarske Ginekologije kroz energetsku obnovu, nadajmo se kako će 2024. obilježiti i zaustavljanje trenda pada nataliteta.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

S VIŠNJIKA: Obavijest posjetiteljima humanitarnog koncerta „Misije DR Kongo ZaDar“

Objavljeno

-

By

FOTO: Nenad Opačić

Danas je na Višnjiku veliki humanitarni koncert duhovne glazbe MISIJE DR KONGO ZaDar. Na humanitarnom koncertu nastupit će: Emanuel, Amorose, fra Marin Karačić, sestre Halužan, Marina Matošević, Ivan Vidović-Eyevan, a samom koncertu prethodit će posebno pripremljeni molitveni program, molitva svete krunice u 19:30 sati.

Još uvijek se mogu nabaviti ulaznice na prodajnim mjestima i u sustavu Eventim, te na blagajni ŠC Višnjik.

Ulazi u Veliku dvoranu Krešimira Ćosića otvaraju se u 18:30. Molimo vas da dođete na vrijeme i tako izbjegnete prometnu gužvu, poruka je s Višnjika.

Ulazi B i D biti će otvoreni za ulaz na tribine, a za parter, osobe s invaliditetom i VIP sjeverni ulaz prizemlje lijevo i za parter sjeverni ulaz prizemlje desno.

Organizator koncerta je Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara Zadar. Koncert je posvećen slavljenju Božje ljubavi i prikupljanju sredstava za sestre franjevke Splitske provincije koje su, vođene Duhom Svetim, prije pola stoljeća krenule u DR Kongo, tadašnji Zair.

Sve informacije možete pronaći na službenoj mrežnoj stranici Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara Zadar.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu