Connect with us

Hrvatska

Mnogi umirovljenici koji rade ne znaju da imaju pravo na ove dvije stvari

Objavljeno

-

Do novog Zakona o mirovinskom Vam je, ako ste korisnik mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, omogućen rad do polovice punog radnog vremena. Bez obustave primanja mirovine ste u slijedećim uvjetima. Godine 2019. godine omogućeno umirovljenicima u starosnoj mirovini da rade na pola radnog vremena, a da zadrže puni iznos mirovine. Dvije godine kasnije to je omogućeno i korisnicima obiteljskih mirovina. Sljedeći korak bit će da se umirovljenicima omogući i rad u punom radnom vremenu – osam sati, ali uz isplatu pola iznosa mirovine.

To će biti uvršteno u novi Zakon o mirovinskom osiguranju.

Do tada ako ste korisnik mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju omogućen vam je rad do polovice punog radnog vremena, bez obustave primanja mirovine ako ste:

– korisnik starosne mirovine
– korisnik starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika
– korisnik prijevremene starosne mirovine
– korisnik obiteljske mirovine

– korisnik kojem se umjesto pripadajuće isplaćuje najniža mirovina, prenosi Dnevnik.hr

Mirovina se neće obustaviti ako ste zaposleni i dulje od polovice punog radnog vremena, ako ste:

– korisnik invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad (ostvarene prema prijašnjim propisima)
– korisnik invalidske mirovine zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti

– korisnik koji obavlja sezonske poslove u poljoprivredi prema posebnim propisima kojima je ovo pitanje uređeno na drugačiji način, odnosno kojima je izričito propisano da se ne obustavlja isplata mirovine
– korisnik koji ostvaruje drugi dohodak, odnosno obavlja drugu djelatnost (npr. primici prema ugovoru o djelu, primici za rad u skupštinama i nadzornim odborima, sudskog tumača, konzultanta, djelatnost poljoprivrede i šumarstva, domaća radinost i slično).

Mirovina se ne obustavlja ako ste:
– korisnik starosne mirovine – ostvarene prema posebnim propisima o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba i zaposlenika na poslovima razminiranja
– hrvatski branitelj iz Domovinskog rata, korisnik starosne mirovine, starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika i korisnik prijevremene starosne mirovine koji je nastavio raditi do polovice punog radnog vremena uz izmijenjeni ugovor o radu ili koji se tijekom korištenja prava zaposlio do polovice punog radnog vremena

– hrvatski branitelj iz Domovinskog rata, korisnik invalidske mirovine zbog potpunog gubitka radne sposobnosti (opća nesposobnosti za rad) zaposlen manje od 3,5 sati dnevno
-hrvatski branitelj iz Domovinskog rata, korisnik invalidske mirovine zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti. Isplata mirovine obustavlja se ostalim korisnicima mirovina ostvarenim prema posebnim propisima (zastupnici u Hrvatskom saboru, bivši politički zatvorenici, sudionici NOR-a i drugi) za vrijeme zaposlenja ili obavljanja djelatnosti na temelju koje postoji obveza na osiguranje.

Ako se umirovljenik zaposli s punim radnim vremenom ili počne obavljati djelatnost na temelju koje postoji obveza na osiguranje i po toj osnovi navrši najmanje jednu godinu staža osiguranja ima pravo na ponovno određivanje mirovine odnosno može steći novu mirovinu ako su ispunjeni uvjeti godina života i mirovinskog staža za stjecanje prava.

To pravo ima i korisnik prijevremene starosne mirovine, starosne mirovine ili starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika koji je nakon ostvarenog prava na mirovinu navršio najmanje jednu godinu staža osiguranja po osnovi zaposlenja do polovice punog radnog vremena.

Pravo na godišnji
Korisnicima mirovine koji rade do polovice punog radnog vremena može se ponovno odrediti nova mirovina kada ispune zakonom propisani uvjet navršene jedne godine staža nakon umirovljenja, koji će u slučaju rada do polovice punog radnog vremena biti ispunjen tek nakon dvije godine rada s polovicom punog radnog vremena. Također mora biti ispunjen i uvjet staža i godina života propisan zakonom za stjecanje prava na novu mirovinu. Pravo na ponovno određivanje mirovine ima i umirovljenik koji je ostvario najmanje jednu godinu staža osiguranja po osnovi drugog dohotka za koji su u cijelosti uplaćeni doprinosi i ako je ispunjen uvjet godina života i mirovinskog staža za novu mirovinu. Omogućeno je i ponovno određivanje mirovine hrvatskog branitelja korisnika starosne, starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika i prijevremene starosne mirovine ako po osnovi zaposlenja nakon umirovljenja navrše staž osiguranja od najmanje jednu godinu i uvjete za novu mirovinu.

Zahtjev za ponovno određivanje mirovine podnosi se Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

Važno je naglasiti da umirovljenici radeći na pola radnog vremena ostvaruju jednaka prava kao i drugi zaposlenici, a to je pravo na godišnji odmor. U slučaju godišnjeg odmora, nema nikakve razlike između radnika u nepunom i punom radnom vremenu.

Na plaćeni godišnji odmor od najmanje četiri tjedna, odnosno 20 dana, imaju i umirovljenici koji rade do polovine radnog vremena.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Uoči Svih Svetih: Kakve će biti cijene cvijeća?

Objavljeno

-

By

Vrijeme uoči blagdana Svih svetih za cvjećare sa sjevera zemlje, koji opskrbljuju 80 posto domaćeg tržišta, znači posao od jutra do mraka. I dok je cvijeće u trgovinama skuplje i za 30 posto u odnosu na lani, oni svoje cijene, kako kažu, nisu dizali. Izazovi u proizvodnji cvijeća
U mjestu Cargovec pokraj Varaždina cvjećari kažu da, unatoč sve težim uvjetima proizvodnje, njihove cijene za kupce ne rastu, prenosi HRT.

Cijene od prošle godine nisu mijenjali isključivo zbog lojalnosti svojih kupaca. Ovo je zaista jedna posebna grana poljoprivrede, puna izazova i zaista nije lako opstati u ovom poslu. Dobro to zna i Ivica Težak.

Njegovi roditelji imaju OPG i već se 30 godina bave cvjećarstvom:

“Razvijamo posao, učeći i radeći stekao sam mnoga znanja i u inozemstvu i doma. Mislim da ima budućnosti, ali treba puno odricanja i treba se žrtvovati”, rekao je Težak.

Od 0 do 24
“Da, zadnji su dani, uvijek se sve prodaje zadnje dane (prije Svih Svetih, op.a.) tako da moramo danas raditi još i noćnu smjenu”, istaknuo je Težak.

Godina je bila klimatološki izazovna za uzgoj cvijeća, ali cvjećare uvoz guši u toj proizvodnji i prodaji. “Bila je dosta vruća i malo smo bili u strahu da će kasniti cvatnja. Ali evo, rascvast će se dobro, bit će idealno u zadnjih danima, tako da ipak neće biti problema. Sam uvoz nas malo muči, ali uspijevamo se još uvijek boriti s njim, kazao je Težak.

Iz plastenika obitelji Težak izaći će čak 40.000 šarenih cvjetova.

Visoke temperature pa kiša…
Iz plastenika u skladište. No neće ondje dugo ostati. Multiflore će uskoro put Maloga Lošinja.

Unatoč tomu što ih je ove godine mraz zaobišao, posljedice klimatskih promjena itekako primjećuju.

“Bile su najprije visoke temperature, pa onda kiša. Cvatnja kasni nekih tjedan do dva. Ajde sad se otvaraju, taj zadnji tjedan je stvarno lijepo vrijeme”, rekao je proizvođač cvijeća Ivica Rog, Nedeljanec.

Velikih oscilacija neće biti ni u cijeni koja privlači kupce u maloprodaji. “Svake godine dođemo tu, imaju lijepi izbor, tako da smo uvijek zadovoljni, dugo drže, lijepo okitimo grobove naših najmilijih. Zadovoljni smo s cijenama, uvijek su povoljni i stvarno je cijena prihvatljiva za naš budžet”, dodala je Marija Premužaj, Donje Ladanje.

Gužve su i u nedjelju, a Krklec već je naviknula na takav tempo.

Troškovi veliki, sav rizik na proizvođaču
“To je jako kratki period gdje moramo velike količine lončanica spakirati za centre i naše kupce i poslužiti ih. Bila je strašno stresna godina, ne samo sad”, kazala je proizvođačica cvijeća Karolina Krklec, Budislavec.

Zbog zahtjevnije proizvodnje, krizanteme prodaju po 10 eura, dok su multiflore upola jeftinije, pa samim time i traženije. Još jedan kamion će put Dalmacije i to u trgovačke centre.

Unatoč sigurnom plasmanu proizvoda, ova je grana poljoprivrede pred velikom prekretnicom.

“Jer su troškovi jako veliki, odgovornost je velika, svi rizici su na proizvođaču cvijeća i u tome se mora biti 24 sata. Jednostavno nije tolika zarada kolika su ulaganja i tu onda mladi ne vide budućnost!, naglasila je upraviteljica Poljoprivredno cvjećarske zadruge “Varaždinski cvijet” Ivana Matijašić.

Hoće li zarada ove godine biti pristojna – cvjećari će znati potkraj tjedna.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Nastavlja se bablje ljeto, uz čestu maglu: Evo kad stiže promjena

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Umjereno do pretežno oblačno je u većem dijelu zemlje, mjestimice ima vrlo guste magle u unutrašnjosti koja smanjuje vidljivost, također, na mjestima pod maglom kolnici su mokri i skliski, stoga se vozače poziva na oprez.

Magla bi se lokalno mogla i dulje zadržavati, no u većini predjela ipak će nedjelja proteći većinom sunčano, s temperaturama i do 25 stupnjeva.

Stabilno će početi i novi tjedan. U dijelovima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu tijekom ponedjeljka prijepodne mjestimice magla i niski oblaci koji se mogu dulje zadržavati, što će utjecati na temperature.

Veći dio novog tjedna u unutrašnjosti će biti u znaku magle i niske naoblake, što će definirati temperaturne vrijednosti. Na Jadranu većinom sunčano, osobito u Dalmaciji, ugodno toplo.

Čini se da bi kraj tjedna mogao donijeti promjenu, s kojom bi se do naših krajeva spustio hladniji zrak, no situacije je još podložna promjeni.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Za deset godina Hrvatska će imati ozbiljan manjak ljudi u ovom zanimanju

Objavljeno

-

By

Pexels

Unutar deset godina 28 posto računovođa planira u mirovinu, a u narednih pet godina još 24 posto, upozoreno je na 2. susretu računovođa Hrvatske obrtničke komore (HOK) koji je ovog vikenda u Trakošćanu okupio više od 200 računovođa.

Na susretu se govorilo o problemima računovodstvene struke, ali su izneseni i prijedlozi za njeno unapređenje.

Trebalo bi, istaknuto je, inicirati donošenje strukovnog kurikuluma za stjecanje kvalifikacije knjigovođa, inzistirati na izvještavanju po principu „jedan podatak jednom“, tj. da jednom dostavljeni podatak računovodstvenih ureda, državne institucije međusobno razmjenjuju za svoje potrebe.

Računovođe traže i ranije donošenje zakonskih izmjena koje na snagu stupaju 1. siječnja kako bi njihovi uredi, ali i poduzetnici općenito, imali vremena za prilagodbu.

Anketa koju je predstavila predsjednica Sekcije računovođa HOK-a Đurđica Mostarčić pokazala je, naime, da zakonske promjene kod 76 posto računovođa skraćuju vrijeme koje provode s obitelji, a polovica ih izjavljuje da promjene nužno znače i više vremena za pojašnjenja klijentima.

Kod čak 46 posto računovođa dovodi do nezadovoljstva i gubitka entuzijazma za rad.

U računovodstvenoj, knjigovodstvenoj i revizijskoj djelatnosti, poreznom savjetovanju u rujnu ove godine bilo je aktivno gotovo četiri tisuće obrta.

Zabilježen je i višestruki porast potražnje za njima, u prvoj polovici godine na portalu specijaliziranom za objavu natječaja za poslove zabilježeno je čak 21 posto više oglasa za poslove knjigovođe, računovođe, voditelja financija, nego u istom razdoblju prošle godine.

Bez računovođa se ne računa, jer su bitna spona između poduzetnika i svih nadležnih državnih institucija, priopćeno je u nedjelju iz HOK-a.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu