Connect with us

Svijet

Golemi meteorit je razbio morsko dno, a oceani su prokuhali

Objavljeno

-

Ogromni meteorit otkriven 2014. godine izazvao je tsunami veći od bilo kojeg u ljudskoj povijesti i prokuhao oceane, otkrili su znanstvenici. Svemirska stijena, koja je bila 200 puta veća od one koja je uništila dinosaure, udarila je u Zemlju dok je još bila u povojima prije tri milijarde godina.

Znanstvenici su došli do mjesta udara u Južnoj Africi kako bi uzeli uzorke stijena i bolje razumjeli što se dogodilo. Pronašli su dokaze da golemi udari asteroida nisu donijeli samo uništenje, nego su pomogli razvoju ranog života na Zemlji, piše BBC.

“Život je bio otporniji nakon tih golemih utjecaja”
“Nakon što je Zemlja formirana, znamo da je svemirom letjelo još puno krhotina koje su se razbijale o Zemlju. Ali sada smo otkrili da je život bio otporniji nakon ovih golemih utjecaja, te da je zapravo cvjetao i napredovao”, kaže profesorica Nadja Drabon sa sveučilišta Harvard, glavna autorica novog istraživanja.

Meteorit S2 bio je mnogo veći od svemirskog kamena koji nam je najpoznatiji. Onaj koji je doveo do izumiranja dinosaura prije 66 milijuna godina bio je širok oko 10 km. Ali S2 je bio širok 40-60 km i njegova masa je bila 50-200 puta veća.

Udario je u Zemlju dok je još bila u ranim godinama i izgledala je bitno drugačije. Bio je to vodeni svijet sa samo nekoliko kontinenata koji su stršali iz mora. Život je bio vrlo jednostavan – mikroorganizmi sastavljeni od pojedinačnih stanica.

Jedno od najstarijih mjesta na Zemlji s ostacima meteorita
Mjesto udara u istočnom Barberton Greenbeltu jedno je od najstarijih mjesta na Zemlji s ostacima meteorita. Profesorica Drabon tamo je putovala tri puta sa svojim kolegama, vozeći se što je moguće dalje u zabačene planine prije nego što je ostatak puta pješačila s ruksacima.

Rendžeri su ih pratili s puškama u rukama kako bi ih zaštitili od divljih životinja poput slonova ili nosoroga, pa čak i od lovokradica u nacionalnom parku.

Tražili su kuglaste čestice ili sićušne komadiće stijene koje je ostavio udar. Koristeći čekiće, sakupili su stotine kilograma kamena i odnijeli ih natrag u laboratorije na analizu.

“S neba su padale kapljice rastaljenog kamena
Profesorica Drabon spremila je najdragocjenije komade u svoju prtljagu: “Obično me zaustavi aerodromsko osiguranje, ali onda im ispričam priču o tome koliko je znanost uzbudljiva pa im postane dosadno i puste da prođem”.

Znanstvenici su sada rekonstruirali što je dogodilo kada je meteorit S2 udario u Zemlju. Izdubio je krater od 500 km i usitnio stijene koje su se izbacile nevjerojatno velikim brzinama i formirale oblak koji je kružio oko svijeta.

“Zamislite kišni oblak, ali umjesto kapljica vode, s neba padaju kapljice rastaljenog kamena”, kaže prof. Drabon. Ogromni tsunami je prošao cijelim svijetom, uništio morsko dno i poplavio obale. Tsunami u Indijskom oceanu iz 2004. bio bi slabašan u usporedbi s ovim, sugerira prof. Drabon.

Sva ta energija proizvela je goleme količine topline koja bi prokuhala oceane uzrokujući isparavanje i do desetaka metara vode. Također je povećao temperaturu zraka do 100 stupnjeva Celzija.

Nebo je postalo crno, zagušeno prašinom i česticama. Bez sunčeve svjetlosti koja prodire kroz tamu, jednostavan život na kopnu ili u plitkoj vodi koji se oslanjao na fotosintezu bio je izbrisan.

“Život ne samo da je bio otporan…”
Ovi su udari slični onome što su geolozi otkrili o drugim velikim udarima meteorita i onome što se sumnjalo o S2. Ali ono što su profesorica Drabon i njezini suradnici nakon toga otkrili bilo je iznenađujuće. Kameni dokazi pokazali su da je udar uzburkao hranjive tvari poput fosfora i željeza kojima su se hranili jednostavni organizmi.

“Život ne samo da je bio otporan, već se zapravo brzo oporavio i napredovao. To je kao kad ujutro perete zube. To ubija 99,9% bakterija, ali do večeri se sve vrate”, kaže Drabon.

Nova otkrića upućuju na to da su veliki utjecaji bili poput golemog gnojiva, šaljući bitne sastojke za život poput fosfora diljem svijeta. Tsunami koji je zahvatio planet također je donio vodu bogatu željezom iz dubina na površinu, dajući mikrobima dodatnu energiju.

Ova otkrića pridonose rastućem stajalištu među znanstvenicima da su ranom životu zapravo pomogli udari meteora o Zemlju u njezinim ranim godinama, tvrdi profesorica Drabon: “Čini se da je život nakon udara zapravo naišao na povoljnije uvjete koji su mu omogućili procvat”.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Mađarski predsjednik u posjetu Vučiću: Učinit ćemo sve da Srbija čim prije postane članica EU-a

Objavljeno

-

By

Mađarski predsjednik Tamás Sulyok izjavio je u Beogradu kako će Budimpešta učiniti sve da Srbija čim prije postane članicom Europske unije, ocijenivši da bez toga nema dugoročne stabilnosti Balkana.

Odnosi na najvišoj, povijesnoj razini
Tamás Sulyok boravi u dvodnevnom posjetu Srbiji, koji je započeo u nedjelju na Paliću razgovorom s političkim predstavnicima mađarske zajednice, a danas mu je svečani doček uz najviše državne počasti priredio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je ranije više puta istaknuo da su odnosi dviju zemalja na najvišoj, povijesnoj razini.

“Vrijeme je da se obećanje koje je Europska unija dala zapadnom Balkanu najzad, poslije dvadesetak godina i ostvari”, rekao je mađarski šef države na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Aleksandrom Vučićem.

Za Mađarsku nema energetske sigurnosti bez Srbije i obrnuto jer je pouzdan tranzitni partner Mađarske u pogledu opskrbe plinom, rekao je Sulyok poslije razgovora u četiri oka s Vučićem. On je istaknuo nadu da će u narednim godinama biti uspostavljen željeznički promet između Beograda i Budimpešte, pohvalivši odnos prema mađarskoj zajednici. Zadovoljni smo što mađarski narod ima u Srbiji stabilnu poziciju i živi u sređenim okolnostima, izjavio je Sulyok, a prenosi HRT.

Vučić: Mađarska strateški partner i iskreni prijatelj
Mađarsku ne doživljavamo samo kao strateškog partnera, već i kao iskrenog prijatelja, uzvratio je Vučić, istaknuvši da je prema trgovinskoj razmjeni četvrti po veličini partner Srbije, ali da rezultati mogu biti bolji. Gospodarstvo potvrđuje razinu političkih veza, ustvrdio je Vučić, navodeći da je trgovinska razmjena dviju država prije 12 godina bila 768 milijuna eura, a u prošloj godini 3,1 milijardu eura.

Vučić je ocijenio da će brza pruga između Novog Sada i Budimpešte biti “iznimno značajna za građane”, istaknuvši uvjerenje da će prije njenog otvaranja države potpisati izjavu o uspostavi brze pruge između četiri zemlje – Mađarske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Grčke.

U nastavku posjeta Vučić i Sulyok će kasnije tijekom dana u vojvođanskom mjestu Čurug položiti vijence i odati počast “žrtvama jedne i druge strane” tijekom Drugog svjetskog rata.

 
Nastavi čitati

Svijet

Staklenički plinovi dosegli rekordnu razinu

Objavljeno

-

Razine stakleničkih plinova porasle su u tolikoj mjeri da su u 2023. dosegnule rekordnu razinu, upozorili su stručnjaci UN-a.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je da se ugljični dioksid (CO2) u atmosferi nakuplja brže nego ikada dosad tijekom ljudskog postojanja na Zemlji. Njegova je razina u samo dvadeset godina porasla za više od 10 posto.

U svome godišnjem biltenu o stakleničkim plinovima objavljenom u ponedjeljak, WMO piše da su u 2023. globalne prosječne površinske koncentracije stakleničkih plinova CO2, metana i dušikova oksida dosegnule 151 posto, 265 posto, odnosno 125 posto predindustrijskih razina.

“Zvono na uzbunu”
Povećanje je posljedica golemih požara koji su zahvatili vegetaciju i mogućeg smanjenja apsorpcije ugljika iz šuma tijekom 2023. u kombinaciji s konstantno visokim emisijama fosilnih goriva koja nastaju zbog ljudske aktivnosti, kazali su stručnjaci.

Bilten, koji donosi izvještaj o koncentracijama stakleničkih plinova, a ne o razini njihovih emisija, objavljen je uoči održavanja godišnje konferencije UN-a o klimi da bi poslužio kao skup informacija sudionicima, a sljedeći mjesec u Azerbajdžanu se održava Konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP29).

“Još jedna godina i još jedan rekord. Ovi bi podaci trebali zvoniti na uzbunu donositeljima odluka”, rekla je glavna tajnica WMO-a Celeste Saulo.

Dodala je kako je sada sasvim jasno da je svijet “skrenuo s pravog puta” kada je posrijedi ispunjenje ciljeva Pariškog sporazuma UN-a kojim su se članice obvezale da će globalno zagrijavanje nastojati ograničiti znatno ispod 2 Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijske razine, a konkretan je cilj bio postići maksimalno ograničenje na 1.5 °C iznad predindustrijske razine. “Ovo je više od obične statistike. Svako i najmanje povećanje temperature rezultira konkretnim utjecajem na naše živote i naš planet”, upozorila je.

CO2 se zadržava
Povećanje ugljičnog dioksida u atmosferi tijekom 2023. bilo je veće od onoga u 2022., premda niže u odnosu na povećanje evidentirano tri godine prije toga, kažu meteorolozi.

No sve dok se emisije događaju, staklenički plinovi će se nastaviti nakupljati u atmosferi, što neminovno rezultira porastom temperature na globalnoj razini.

S obzirom na iznimno dug životni vijek CO2 u atmosferi, razina temperature koja je već uočena zadržat će se nekoliko desetljeća, čak i ako se emisije brzo uspiju smanjiti na neto nulu. Pojam neto nule odnosi se na ravnotežu između količine emitiranih i uklonjenih stakleničkih plinova u atmosferi.

U posljednjih 20 godina razine ugljičnog dioksida porasle su za 11.4 posto u odnosu na one koje je 2004. evidentirala WMO-ova mreža nadzornih stanica ‘Global Atmosphere Watch’.

 
Nastavi čitati

Svijet

Iran najavio odgovor na izraelski napad

Objavljeno

-

By

Teheran će “iskoristiti sve dostupne alate” da odgovori na izraelski napad na vojne ciljeve u Iranu prošlog vikenda, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Ismail Bagei u ponedjeljak. Iran je ranije omalovažavao izraelski zračni napad u subotu, rekavši da je prouzročio tek ograničenu štetu, a američki predsjednik Joe Biden je pozvao na zaustavljanje eskalacije koja je povećala strah od sveopćeg sukoba na Bliskom istoku.

Govoreći na tjednoj tiskovnoj konferenciji, Bagei je kazao: “Iran će iskoristiti sve dostupne alate kako bi pružio jasan i učinkovit odgovor cionističkom režimu Izraelu.”

Narav iranskog odgovora ovisi o prirodi izraelskog napada, dodao je Bagei, no nije pružio daljnje pojedinosti. Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei je u nedjelju kazao da bi iranski dužnosnici trebali odrediti najbolji način da se Izraelu pokaže iranska snaga, dodavši da izraelski napad ne bi trebalo “ni omalovažavati ni preuveličavati”.

Brojni izraelski ratni zrakoplovi su prije zore u subotu u tri vala napali tvornice projektila i druge objekte blizu Teherana i na zapadu Irana, objavila je izraelska vojska.

Teško naoružani suparnici se mjesecima uzajamno napadaju, pri čemu je subotnji napad predstavljao odgovor na iranski napad raketama 1. listopada, za koje je Izrael rekao da ih je uglavnom oborila njegova protuzračna obrana.

Iran podupire Hezbolah, koji se bori protiv izraelskih snaga u Libanonu te palestinsku militantnu skupinu Hamas, koja se protiv Izraela bori u Pojasu Gaze.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu