Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

DUBROVNIK / Zapaženo sudjelovanje zadarskih kirurga na 16. kongresu Hrvatskog društva za endoskopsku kirurgiju

Objavljeno

-

Proteklog je vikenda u Dubrovniku održan 16. kongres Hrvatskog društva za endoskopsku kirurgiju (HDEK) s međunarodnim sudjelovanjem. Naši kirurzi, već tradicionalno, aktivno sudjeluju u radu kongresa HDEK-a koji se održava svake dvije godine, pa su i ovaj put branili boje Zadra s četiri predavanja.

Sjednicom video-asistirane torakoskopske kirurgije (VATS) je predsjedavao voditelj Službe za kirurgiju OB Zadar, izv. prof. dr. sc. Ivan Bačić, dr.med.

Sjednicu je otvorio predavanjem o multiplim primarnim karcinomima pluća koji se sve češće otkrivaju prilikom probirnog snimanja pluća CT-om. Izazov leži u razlikovanju multicentričnih karcinoma od metastaza što značajno mijenja liječenje i prognozu.

Na kongresu su izloženi načini i postupci koji dovode do postavljanja točne dijagnoze ove specifične vrste karcinoma, kao i uspješnog, minimalno invazivnog liječenja uz poštedu plućnog tkiva koje treba odstraniti što smanjuje komplikacije nakon operacije. Inače, multidisciplinarni tim Opće bolnice Zadar za karcinome pluća, koji se sastoji od pulmologa, radiologa i torakalnih kirurga, uspješno funkcionira već dulji niz godina.

Dr. Domagoj Morović je predstavio dvadesetogodišnje iskustvo naše bolnice u ranom otkrivanju i liječenju gnojnih infekcija poplućnice minimalno invazivnim kirurškim pristupom.

Zanimljivu sjednicu o novim primjenama umjetne inteligencije u kirurgiji otvorio je svojim predavanjem doc. dr. sc. Jakov Mihanović.

Predstavljeni su zavidni rezultati rada tima za gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB) koji je formalno osnovan u ožujku ove godine i u kojem zajedno rade gastroenterolozi, radiolozi i kirurzi kako bi bolesnicima koji pate od ove učestale i uporne bolesti mogli što bolje odrediti način liječenja. Prema podatcima HZZO-a, u Općoj bolnici Zadar se godišnje obavlja najveći broj laparoskopskih fundoplikacija u Hrvatskoj, koje su zlatni standard u kirurškom liječenju tvrdokornog GERB-a.

Veliki interes kirurga iz Hrvatske i regije izazvala je prezentacija upotrebe EndoVAC stenta u našoj bolnici kao nezamjenjivog rješenja u zbrinjavanju komplikacija operacija karcinoma jednjaka i želuca.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

Više od sporta: AK Alojzije Stepinac i Škabrnja ugostili najbolje kros trkače Hrvatske

Objavljeno

-

By

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog atletskog saveza, Podravke, Športske zajednice Grada Zadra, Zadarske županije te Općine Škabrnja, u Škabrnji je u subotu održano Podravka Pojedinačno prvenstvo Hrvatske u krosu, koje je organizirao Atletski klub Alojzije Stepinac Zadar.
Natjecanje je otvorio Ante Dražina, predsjednik Općinskog vijeća Općine Škabrnja, koji je svima poželio dobre rezultate i ugodan boravak u Škabrnji. U ime domaćina, organizatora Atletskog kluba Alojzije Stepinac, sve nazočne je pozdravio Slobodan Miolović, zahvalivši svima na dolasku u Škabrnju, koja je već jednom bila organizator ovog natjecanja i to 2018. godine.
Nakon cjelodnevnog natjecanja dobili smo i državne prvake u krosu za 2024. godinu. Benjamin Gojko Sarač iz AK Moslavina, Kutina osvojio je prvo mjesto u kategoriji limača na 1 km, dok je u kategoriji limačica na 1 km slavila Nika Junačko iz AK Zagreb. U kategoriji mlađih kadeta na 1,5 km pobjednik je bio Ivan Draganić iz HAAK Mladost, Zagreb, a kod mlađih kadetkinja na 1,5 km najbolja je bila Iva Mažar iz AK Moslavina, Kutina.
Kod kadeta na 2 km prvo mjesto je osvojio Noa Žele iz AK Agram, Zagreb, dok je među kadetkinjama na 2 km slavila Pia Teskera iz AK Sportske igre mladih, Split. Filip Orkić iz AK Marsonia, Slavonski Brod bio je najbolji u kategoriji mlađih juniora na 4 km, a kod mlađih juniorki na 3 km najbrža je bila Chiara Zuzzi iz AK Kvarner, Rijeka.
U kategoriji juniora na 6 km slavio je Sven Franjković iz AK Karlovac, dok je među juniorkama na 4 km pobjednica bila Dorja Salopek iz AK Svetice, Zagreb. Kod seniora na 10 km najbrži je bio Lovro Nedjeljković iz AK Slavonija-Žito, Osijek, dok je u kategoriji seniorki na 8 km prvo mjesto osvojila Tea Faber iz AK Fit, Zaprešić. U mješovitoj štafeti seniora i seniorki na 4×2 km najuspješniji su bili članovi AK Dinamo-Zrinjevac.
Na krosu su bili prisutni i predstavnici braniteljske udruge dragovoljaca Domovinskog rata Općine Škabrnja, predsjednik Zoran Gurlica te legendarni zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnja Marko Miljanić, koji su pružili logističku pomoć u organizaciji. Za sve sudionike branitelji su pripremili fažol na škabrnjski način.
Cijela atmosfera bila je ugodna, zahvaljujući zadarskoj klapi Lanterna, čije su izvedbe oduševile sve sudionike prvenstva, volontere i gledatelje.
„Ovim putem želimo zahvaliti načelniku Općine Škabrnje na gostoprimstvu i uslužnosti, svim volonterima bez kojih provedba ovog značajnog sportskog natjecanja ne bi bila moguća, sponzorima, roditeljima te gledateljima koji su došli bodriti sve sudionike. Također, zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji Podravka Pojedinačnog prvenstva Hrvatske u krosu te čestitamo svim natjecateljima i njihovim trenerima na ostvarenim rezultatima“, poručio je Slobodan Miolović u ime organizatora Atletskog kluba Alojzije Stepinac.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Plesna poslastica Salto Animato inspirirana Mozartom stiže u Zadar

Objavljeno

-

By

Nastavak Plesne sezone ovaj put u prostoru Centra kreativnih industrija donosi 30. listopada u 20 sati, plesnu poslasticu Salto Animato autorica Filipe Bavčević i Nastasje Štefanić. U Zadar kao respektabilni plesni centar organizator projekta plesne sezone Zadarski plesni ansambl u suradnji s Gradom Zadrom već četvrtu godinu za redom dovodi plesne predstave iz Hrvatske i Europe. Institucionalna kazališta i umjetničke organizacije svih formata gosti su u desetak navrata tijekom godine kroz kazališnu i plesnu sezonu na pozornicama koje nudi Zadar: Hrvatsko narodno kazalište Zadar, Kazalište lutaka Zadar, Prostor Kneževe i Providurove palače, Koncertna dvorana braće Bersa i Centar kreativnih industrija. Svakako se tu mora napomenuti i razvoj publike koja se profilira i educira kroz ovakva događanja.
U predstavi Salto Animato sudjeluju i dvije plesačice iz Zadra: Filipa Bavčević i Nataša Kustura. Filipa je završila plesnu akademiju u Salzburgu, a Nataša u Zagrebu; Filipa trenutno pleše u Studiju za suvremeni ples, a Nataša u Zagrebačkom plesnom ansamblu. Obje su preko Zadarskog plesnog ansambla povezane s matičnim gradom.
Ideju i koncept predstave koja se tematski i strukturalno oslanja na operu Figarov pir Wolfganga Amadeusa Mozarta, potpisuju Filipa Bavčević i Nastasja Štefanić. Salto Animato je opera za tijelo u pet činova. Iz strukture opere ne preuzimaju se arhetipski odnosi, kao ni specifične spletke koje čine okosnicu originalne radnje, već je fokus na liku Figara i njegovim unutarnjim previranjima koja u krajnjoj konsekvenciji vode prema cijepanju lika na dva entiteta, ne čineći više nužno cjelinu. Time se reduciraju svi ostali likovi te širi narativni kontekst, a u prvom planu uz već spomenutog Figara razlažu se ključni pojmovi poput virtuoznosti, spletke, sukoba, razrješenja, sretnog kraja…
Ekvivalent opernoj izvedbi koju karakteriziraju snaga, ali i istodobna lakoća proizašla iz visokog stupnja virtuoznosti, dovela je do poigravanja idejom maksimuma – kako izvedbenih tako i tjelesnih, unutar kojih se forme tijela prepuštaju stalim izmjenama tijekom činova u kojima se poigrava opernim konvencijama i značenjima te se tako gradi vlastiti narativ u otklonu od originala. Visok stupanj virtuoznosti i stilizacije otvorili su prostor komentara spram pitanja poput što bi to bila majstorska plesna izvedba? Do koje mjere možemo izazvati virtuoznost pokreta? Od čega se uopće sastoji sretan kraj?
Činovi:

  1. 1.SEMPLICEMENTE FIGARO
  2. 2.CAPRICIOSSO FORTISSIMO
  3. 3.ESPRESSIVO, CANTABILE
  4. 4.TENUTO
  5. 5.SCHERZO PER DUE
  6. Ideja i koncept: Filipa Bavčević i Nastasja Štefanić
  7. Koreografija i izvedba: Filipa Bavčević, Nastasja Štefanić i Nataša Kustura
  8. Dramaturška podrška: Nikolina Rafaj
  9. Glazba: Hrvoje Nikšić i Nastasja Štefanić
  10. Dizajn svjetla: Marino Frankola
  11. Kostimografija: Dalibor Šakić
  12. Grafičko oblikovanje: Dinko Uglešić
  13. Fotografija i video: Neven Petrović
  14. Produkcija: Tena Bošnjaković
  15. Koprodukcija: Zagrebački plesni centar

Projekt je nastao u suradnji s Udrugom plesnih umjetnika Hrvatske (UPUH), a financiran je od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba, dok je pokrovitelj projekta Plesne sezone Grad Zadar i Zaklada Kultura nova.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Klasična gimnazija Ivan Pavao II. Zadar proslavila Dan škole

Objavljeno

-

By

foto: Ines Grbić/Zadarska nadbiskupija

Klasična gimnazija Ivan Pavao II. Zadar proslavila je svoj Dan škole na blagdan sv. Ivana Pavla II., u utorak, 22. listopada. Svečano misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nadbiskup je čestitao učenicima i profesorima blagdan njihovog naslovnika i zaštitnika i Dan škole, istaknuvši da je Ivan Pavao II. pokazao kako se istinski ljubi Crkvu.

„Pokazao je ljubav prema svim generacijama i svim narodima, i prema našem narodu kojeg je pohodio tri puta, a 2003. godine bio je veličanstveno dočekan i u Zadru. Ivan Pavao II. jako je volio mlade i pokrenuo je održavanje svjetskih susreta mladih. Posvećivao im je puno vremena i pažnje, s puno strpljenja i ljubavi je tumačio Božju riječ“, rekao je mons. Zgrablić, poželjevši svima njegov zagovor.

Nadbiskup je podsjetio na poruku sv. Ivana Pavla II.: „Izgradnja svijeta bez Boga, prije ili poslije, završava protiv čovjeka“. To se događa u pojedincima i u društvu, rekao je mons. Zgrablić. „Znanje treba stjecati, treba učiti, stalno se nešto razvija, ali, to nije dovoljno. Puno ulažemo u znanje, što je potrebno da bismo se razvijali, da bi život bio bolji i napredovao. Ali, samo to nije dovoljno. Svatko osobno treba graditi svoj život s Bogom i u Bogu da bi život bio blagoslovljen. Ako život počiva na Bogu, onda vodi u veliko bogatstvo i blagoslov“, poručio je mons. Zgrablić.

Nadbiskup je pojasnio tri stvarnosti iz navještenog evanđelja koje su poticaj da se ne izgubimo na putu života. „Isus kaže učenicima da trebaju biti kao oni koji čekaju svoga zaručnika koji se vraća sa svadbe. U takvoj atmosferi života trebamo živjeti. Vjeru moramo živjeti kao napetost u kojoj čekamo, iščekujemo nešto veliko, onoga koji nas ljubi, svoga zaručnika“, rekao je mons. Zgrablić, upozorivši da se ne smijemo priviknuti na znakove koji nas okružuju, nego moramo bdjeti da nam uvijek budu podsjetnik na Boga koji nas ljubi.

Isus kaže i neka nam bokovi budu opasani. To je slika čovjeka koji je u Isusovo vrijeme nosio dugu haljinu koja je bila opasana, da bi mogao nesmetano hodati. „Naše bokove opasujemo Božjim zapovijedima, one su taj pojas. Bog je čovjeku dao Dekalog, a deka logos znači deset riječi. Bog je izgovorio svoju riječ. Bog nas je uputio na koji način moramo živjeti. Rekao je gdje se nalazi opasnost. Bog nam progovara ne da nam nešto zabranjuje, nego iz velike ljubavi prema nama; da nam otkrije istinu, jer mi istinu ne prepoznajemo i ne vidimo. Nekad je prepoznamo kasno, shvatimo da smo bili prevareni, premda nas je isprva nešto privlačilo. Božja riječ nam pomaže da otkrijemo pravo mjesto u našem životu“, poručio je mons. Zgrablić, istaknuvši da Isus sve zapovijedi svodi na zapovijed ljubavi.

„Isus kaže i da imamo upaljene svjetiljke. Za svjetiljku je bitno da ima ulja. Ulje su dobra djela koja činimo u životu. Nije dobro samo da nešto ne činiš. Treba činiti dobro drugome, ne činiti mu nažao. Kad to činimo, naše svjetiljke punimo uljem. One nam pomažu da hodamo ispravno u životu. Na kraju života te svjetiljke će nam pomoći da obasjamo naše lice, da Gospodin može prepoznati u nama odraz svoga lica“, rekao je mons. Zgrablić.

Nadbiskup je potaknuo učenike da grade kuću svoga života na stijeni Isusu, da budu ponosni što ih Bog ljubi; da imaju puno svjetla u duši i da budu opasanih bokova, jer su tada sigurni u koracima svoga života, da ih ne zahvati zlo i da ih ništa ne rastavi od ljubavi Božje. Za vrijeme mise na oltaru se nalazio relikvijar s moćima sv. Ivana Pavla II.

Misi u katedrali prethodio je susret učenika i profesora u sportskoj dvorani Klasične gimnazije gdje je prigodni program održalo Hrvatsko nadzemlje. Izveli su skečeve o molitvi, potrebi izgradnje osobnog odnosa s Bogom, značenju mise; prikazali su kratke motivacijske filmove, npr. o značenju ispovijedi. Poticajni nagovor srednjoškolcima u gimnaziji održale su Josipa Krželj i Anita Dadić iz Hrvatskog nadzemlja. Don Ante Dražina, ravnatelj Klasične gimnazije, čestitao je učenicima i djelatnicima Dan škole, poželjevši svima da nasljeduju vrednote koje je promicao sv. Ivan Pavao II.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu