Magazin
Ova pogreška može vam trajno uništiti zimsku jaknu: Evo kako je očistiti kod kuće
Kada je riječ o zimskim jaknama, različite tkanine zahtijevaju različitu njegu, pa provjerite etiketu. S prelaskom u hladniji dio godine vrijeme je da posložimo garderobu i u prvi plan izbacimo topliju odjeću, uključujući zimske kapute, jakne i bunde. Ljetnu i jesensku odjeću odlažemo, a kako zimske hladnoće znaju biti prilično nemilosrdne, pogotovo ujutro i navečer, debela jakna je neizostavna, prenosi Net.hr.
Možda ste primijetili da je na njoj ostalo nekoliko mrljica od prošle sezone. Kako tome doskočiti bez gubljenja vremena i novca na kemijsku čistionicu, pročitajte u nastavku ovog teksta!
Kada je riječ o zimskim kaputima i jaknama, različite tkanine zahtijevaju različitu njegu. Stoga prije pranja uvijek provjerite upute proizvođača.
Budući da ćete etiketu s nove bunde ili kaputa najvjerojatnije skinuti ili će s vremenom izblijediti, preporučuje se da je prethodno fotografirate.
Jaknu ili kaput nemojte stavljati u perilicu, čak ni na najnižu temperaturu i najosjetljiviji program, ako proizvođač preporučuje samo profesionalno kemijsko čišćenje.
Ova greška, koju ne želite napraviti, može vas skupo stajati, jer kao što znamo, kvalitetna zimska odjeća nije jeftina.
Način skladištenja važan je kao i samo čišćenje
Objesite kaput na kvalitetnu drvenu vješalicu kako njegova težina ne bi rastegla područje ramena. Potpuno ispraznite džepove nakon svakog nošenja jer bi se zbog težine u njima mogli potrgati ili izgubiti oblik.
Nemojte gužvati kaput jer neke tkanine mogu stvoriti nabore koje je nemoguće izravnati.
Nemojte gurati kapute u tijesan ormar s ostalim stvarima, dobra cirkulacija zraka u ormaru pomoći će da materijal dulje traje.
Manje mrlje na kaputu ili jakni uklonite tako da površinu tretirate pamučnom krpom ili papirnatim ručnikom namočenim u hladnu vodu. Ne trljajte agresivno jer ovaj postupak može uništiti materijal.
Pernate jakne
Pernatu jaknu perite jednom ili dvaput u sezoni. Češće pranje može uzrokovati da se perje počne raspadati i izgubiti volumen. Uvijek perite u hladnoj vodi na osjetljivom programu i tekućim deterdžentom za pranje rublja koji ne sadrži jake kemikalije.
Također, pazite da bubanj perilice ne bude prenatrpan i perite samo jednu po jednu jaknu. Sušite je u sušilici zajedno s tri teniske loptice, što će osigurati da se perje rasporedi po cijeloj površini.
Iz sušilice je izvadite tek kada je potpuno suha.
Jakna od flisa
Kada perete flis, okrenite odjeću naopako i perite kao i obično. Ako je potrebno, pokrenite dodatni ciklus ispiranja kako biste uklonili sve ostatke deterdženta i osušite na zraku.
Vuneni kaput
Ne preporučuje se pranje vunenih kaputa više od jednom u sezoni. Budući da se radi o prilično osjetljivom materijalu, s vremena na vrijeme potrebno je kemijsko čišćenje.
Suhu prljavštinu s površine materijala možete ukloniti tvrdom četkom, ali pazite da ne oštetite tkaninu. Ovratnik i gumbe čistite vlažnom krpom uz dodatak male količine blagog deterdženta za dodatno osvježenje.
Koža i antilop
Kako bi koža što duže ostala u izvornom stanju, jednom godišnje posao prepustite profesionalcu. Ne preporučuje se tretiranje kožne odjeće vodom. Utrljajte losion za kožu kako bi materijal ostao mekan i gladak.
Antilop je potrebno često četkati kako bi bio u vrhunskom stanju.
Masne mrlje na rukavima i ovratniku možete prebrisati otopinom medicinskog alkohola i vode, octa i vode ili limunovog soka i vode, a potom namazati otopinom glicerina koji će omekšati kožu i produljiti joj trajnost.
Umjetna koža
Provjerite etiketu da vidite je li vaš odjevni predmet siguran za stavljanje u perilicu. U tom slučaju okrenite kaput ili jaknu naopako i postavite program za vunu s temperaturom vode od 30 stupnjeva Celzijusa.
Dodajte malu količinu deterdženta, operite i pustite da se jakna osuši na zraku. Zatim nježno iščetkajte umjetno krzno četkom s prirodnom dlakom.
Pranje u perilici rublja
Prije nego što zimski kaput bacite u perilicu, provjerite sve džepove i provjerite jeste li uklonili sve predmete koji bi mogli oštetiti kaput.
Razne olovke, ključevi, kovanice, maramice, tablete i slično ne smiju u perilicu rublja. Zatim zakopčajte sve kopče, gumbe i patentne zatvarače.
Magazin
Četiri razloga zbog kojih ljudi uništavaju veze, prema psihologinji s Harvarda
Mnogi od nas žele kvalitetne i značajne romantične veze, no ponekad ih nesvjesno sabotiramo vlastitim postupcima i uvjerenjima. Sabotiranje veza često proizlazi iz straha, nesigurnosti ili prošlih iskustava, a može ozbiljno narušiti našu sposobnost povezivanja s drugima. Psihologinja s Harvarda, dr. Cortney Warren, otkrila je četiri glavna razloga zašto ljudi sabotiraju svoje romantične odnose te kako ih prepoznati i prevladati kako bismo izgradili zdravije veze.
Strah
Najčešći razlog za sabotiranje odnosa je strah. “Ljudi se boje biti povrijeđeni, napušteni ili odbijeni, osobito kada im je jako stalo do partnera. Ponekad je to strah od samog povezivanja ili obveze. Ovaj strah može dovesti do misli poput: ‘Radije ću otići prije nego što me povrijede.’ ili ‘Ne želim se previše vezati jer će me kasnije povrijediti'”, objašnjava psihologinja za YourTango.
Nisko samopouzdanje
Ljudi s niskim samopouzdanjem često sabotiraju odnose jer ne vjeruju da zaslužuju ljubav i zdravu vezu. Zbog negativne slike o sebi, mogu se povući ili stvoriti prepreke u odnosu, tvrdi dr. Warren. “Takve misli mogu izgledati poput fraza: ‘Nisam dovoljno dobar za ljubav’ ili ‘Naći će nešto bolje čim shvate da sam slomljen'”, dodala je.
Poljuljano povjerenje
Prethodne veze, obilježene nevjerom, neiskrenošću ili izdajom, mogu dovesti do dubokog nepovjerenja. Psihologinja navodi: “Ljudi u ovakvim situacijama često vjeruju da nitko ne zaslužuje njihovo povjerenje, zbog čega izbjegavaju dublju povezanost. Misli poput: ‘Nikada više nikome ne vjerujem 100 posto’ ili ‘Uvijek čekam trenutak kad će prekršiti moje povjerenje’, znakovi su ovog problema.”
Nerealno visoka očekivanja
Perfekcionistički pogledi na veze ili vjerovanje u romantične bajke često dovode do razočaranja. Ljudi s nerealnim očekivanjima brzo odbacuju partnere zbog manjih nesavršenosti.
“Dobra vijest je da prepoznavanjem ovih obrazaca možete raditi na njihovu mijenjanju. Razumijevanje vlastitih postupaka i razloga zašto sabotirate odnose prvi je korak prema izgradnji zdravijih i ispunjenijih veza”, zaključila je dr. Warren.
Magazin
Znate li u kojoj je europskoj državi zabranjeno voziti u zimskoj jakni/kaputu?
Ideja iza ovog pravila je da vas zimska jakna ograničava u vožnji, odnosno limitira vaše pokrete za upravljačem, ali postoji još jedan ozbiljan problem… Ta država je Španjolska! Dakle, vozite li sa zimskom jaknom i kaputom možete dobiti do 200 eura kazne. Ideja iza ovog pravila je da vas zimska jakna ograničava u vožnji, odnosno limitira vaše pokrete za upravljačem. U Španjolskoj isto vrijedi ako na sebi imate šal ili rukavice. Podsjetimo, testovi Njemačkog autokluba (ADAC) pokazali su da sa zimskom jaknom možete imati i drugi tip problema. Naime, ona će onemogućiti pravilno zatezanje sigurnosnog pojasa, on može skliznuti preko trbuha i ozlijediti crijeva, jetru ili slezenu, piše HAK Revija.
Zbog punjenja zimske odjeće ostaje prostor između pojasa i tijela pa se pojas u trenutku nesreće duboko ureže u želudac. To može uzrokovati ozbiljne ozljede mekih tkiva, poput crijeva, jetre ili slezene, pa čak i dovesti do unutarnjeg krvarenja. Dakle, stres za unutarnje organe je mnogo veći nego da vam pojas stoji bliže tijelu. Stoga preporučujemo da skinete jaknu ili je barem navučete preko pojasa prije ulaska. Djeca bi također trebala biti vezana na ovaj način ili, još bolje, bez debele zimske odjeće.
Magazin
Ispecite ga savršeno u pećnici: Sastojak iz hladnjaka za još finiji pečeni krumpir
Ovaj pečeni krumpir nadahnut grčkom gastronomijom bit će sjajan prilog brojnim jelima, a posebno dobro će odgovarati uz komad pečene svinjetine, janjetine ili junetine. Malo limunova soka poboljšat će okus gotovo svakog jela. Savršeno se sljubljuje i s pečenim krumpirom. No kada se krumpiru i limunu doda i nešto senfa – jelu se produbljuje okus i ono dobiva posebnu sočnost, piše Punkufer.
Krumpir nakratko marinirajte u kombinaciji limunova soka, maslinova ulja, senfa, češnjaka i sušenog origana prije nego što ga stavite peći u pećnici otprilike oko sat vremena.
Nemojte se bojati dodati i nešto vode – ona će krumpiru dati neočekivano divnu mekoću.
Ovaj pečeni krumpir nadahnut grčkom gastronomijom bit će sjajan prilog brojnim jelima, a posebno dobro će odgovarati uz komad pečene svinjetine, janjetine ili junetine.
Sastojci za pečeni krumpir s limunom i senfom:
1 kg krumpira
125 ml limunova soka
125 ml vode
75 ml maslinova ulja
60 g senfa
3-4 češnja češnjaka
2 čajne žličice sušenog origana
sol i papar po želji
svježi origano za posluživanje
Priprema pečenog krumpira s limunom i senfom:
Krumpir ogulite i narežite na kocke veličine oko 2,5 centimetara. Narežete li krumpir na otprilike istu veličinu, termički će se obraditi u isto vrijeme. U većoj zdjeli pomiješajte limunov sok, maslinovo ulje, senf, nasjeckani češnjak i sušeni origano. Dobro posolite i poparite i u dobivenu marinadu ubacite krumpir.
Marinirani krumpir prebacite u prethodno namašćeni lim za pečenje s poklopcem u jednom ravnomjernom sloju.
Preko svega dodajte 125 ml vode.
Poklopite sve sastojke i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva na oko sat vremena.
Po isteku tog vremena podignite poklopac i pustite da se krumpir zapeče, a tekućina ispari do kraja. Za to će vam biti potrebno još oko 20-ak minuta.
Krumpir poslužite topao kao prilog uz meso po želji. Dobar tek!
-
magazin3 dana ago
Špica!
-
ZADAR / ŽUPANIJA3 dana ago
(NE)RADNI DANI / Donosimo radno vrijeme trgovina u Zadru u nedjelju i ponedjeljak…
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana ago
DANI SJEĆANJA / U Benkovcu danas duhovni susret za branitelje i njihove obitelji, potom noćni hod do Škabrnje
-
magazin3 dana ago
NE PROPUSTITE! / Jesenska Subotnja špica u City Galleriji uz Udrugu Cukrići!