magazin
POČETAK GRIPE: Lako se može zamijeniti s prehladom, a za neke je vrlo opasna

Početak gripe karakteriziraju nagli i intenzivni simptomi koje je, na prvu, lako zamijeniti simptomima obične prehlade. No, ipak je važno brzo reagirati kako bi se daljni razvoj bolesti što više ublažio. Jednako tako, gripa može biti opasna za starije osobe koje se dodatno moraju paziti.
Gripa je bolest koja nas može iznenaditi naglim i intenzivnim simptomima zbog čega je važno prepoznati ju na vrijeme i pravilno reagirati. Na samom početku bolesti već možemo poduzeti određene mjere kako bismo izbjegli znatno pojačanje simptoma i ozdravili što prije. Početak gripe se može prepoznati po umoru, temperaturi ili pak bolovima u raznim dijelovima tijela.
Početak gripe – simptomi
Početak gripe je, na prvu, vrlo lako zamijeniti sa simptomima obične prehlade jer ove dvije bolesti dijele gotovo identične simptome. Ipak razlikuju se po tome što simptomi gripe dolaze naglo i nekoliko njih se pojavljuje istovremeno. Rani simptomi gripe su tako:
neobjašnjivi umor, odnosno iscrpljenost
temperatura iznad 38 stupnjeva
upaljeno grlo
kašalj
zimica
probavne smetnje
bol u mišićima i kostima
curenje nosa
Kako se liječiti na početku gripe
S obzirom na to da simptomi gripe napreduju prilično brzo, potrebno ih je liječiti čim prije kako kroz njihovo napredovanje ne bi bili toliko intenzivni, odnosno kako bi oporavak trajao što kraće. Stoga se, već u samom početku gripe, preporuča:
- piti dovoljno tekućine poput vode ili nezaslađenog čaja
- izbjegavati alkohol, kofein i pušenje
- jesti manje i lagane obroke poput bistrih juha, zobene kaše na vodi, tosta i slično
- konzumirati više povrća i voća, osobito onog bogatog vitaminom C
- odmarati i smanjiti fizičke aktivnosti
- uzimati lijekove bez recepta poput paracetamola, pastila za grlo, aspirina i slično
Također, jako je važno da kada primijetite prve simptome gripe ostanete kod kuće i ne dolazite u bliski kontakt s drugim osobama. Na ovaj način će se spriječiti daljnje širenje ove zarazne bolesti.
Kada posjetiti liječnika
Gripa je progresivna bolest što znači da će se simptomi, nakon onih početnih, dodatno pogoršati sve dok ne dosegnu vrhunac i tijelo se počne oporavljati, što također treba uzeti u obzir tijekom uobičajenog, kućnog liječenja. No, ponekad se i kod gripe mogu dogoditi komplikacije, a u najvećoj opasnosti su: osobe starije od 65 godina, djeca mlađa od 5 godina, osobe s kroničnim stanjima poput astme, dijabetesa i srčani bolesnici. Paziti se moraju i trudnice i žene koje su rodile prije manje od mjesec dana, ali i osobe sa znatno narušenim imunitetom npr. od kemoterapija.
Ove osobe bi odmah, čim primijete prve simptome gripe, trebale kontaktirati svog liječnika koji će im prepisati potrebne lijekove. Osobe koje su inače zdrave, liječnika trebaju kontaktirati ako primijete neke od ovih simptoma: poteškoće s disanjem i kratkoću daha, bol u prsima, zbunjenost, učestalo povraćanje ili nagla vrtoglavica.
Kod male djece se, osim poteškoća u disanju, još mogu pojaviti i simptomi kao što su plavičasta koža, iznimno visoka temperatura i osip, odbijanje hrane i tekućine te plač bez suza što su, zapravo, simptomi teške dehidracije zbog čega je potrebno odmah posjetiti liječnika.
Zaključak
Gripa je bolest koja se brzo razvija i ima intenzive simptome što ju čini ozbiljnijom od obične prehlade. Zato je odmah na početku gripe, čim se pojave simptomi, potrebno započeti s odgovarajućim liječenjem koje uključuje hidrataciju, laganu prehranu, odmor i lijekove bez recepta poput paracetamola, aspirina i slično.
Kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti, važno je izbjegavati kontakt s drugim osobama. Posebnu pažnju također treba obratiti na vrlo osjetljive skupine poput starijih osoba, male djece i kroničnih bolesnika kod kojih gripa može predstavljati opasno stanje. U slučaju pojave ozbiljnih simptoma poput poteškoća s disanjem, teške dehidracije i vrlo visoke temperature, hitno je potrebno potražiti lječničku pomoć.
Magazin
Što je intuitivno jedenje i kako funkcionira?

Intuitivno jedenje su 1995. godine utemeljile dijetetičarke Evelyn Tribole i Elyse Resch, a često se pogrešno tumači kao dijeta temeljena na gladi i sitosti. Intuitivno jedenje je “ne-dijetalni” pristup temeljen na spoznaji da većina pomodnih dijeta dugoročno ne djeluje. Intuitivno jedenje temelji se na skupu principa koji potiču odmak od dijeta, pravila i restrikcija.
Ne fokusira se na mršavljenje, već na zdravstvene navike koje su korisne za fizičko i mentalno zdravlje, piše bbc.
Odbacuje koncept “dobre” i “loše” hrane, potičući pomirenje fleksibilan način prehrane.
Šest principa intuitivnog jedenja
Odbacite mentalitet dijete
Istraživanja pokazuju da pomodne dijete ne funkcioniraju za većinu ljudi. One mogu dovesti do stalnih oscilacija u težini, što dugoročno može biti štetno.
Istina je da težina sama po sebi ne određuje zdravlje. Ne možemo procijeniti nečije zdravlje samo na temelju izgleda. Zato je odbacivanje dijeta i brzih rješenja ključno u intuitivnom jedenju.
Krećite se – osjetite razliku
U intuitivnom jedenju fokus je na radosti pokreta, umjesto na vježbanju radi mršavljenja.
Poštujte glad
Prepoznavanje vlastitih signala gladi i adekvatno reagiranje na njih je ključno. Lako je pobrkati ili ignorirati signale gladi. Poštivanje gladi znači jesti kad se oni pojave, bez obzira na doba dana. .
Pomirite se s hranom
Gledajte svu hranu kao dio uravnotežene prehrane. U intuitivnom jedenju sva je hrana dopuštena i može se konzumirati bez osjećaja krivnje ili srama, ali u kontekstu nutritivno uravnotežene prehrane.
Poštujte sitost
Slušanje signala sitosti i prestanak jedenja kada se osjećate siti ključni su aspekti intuitivnog jedenja. To uključuje sporije konzumiranje obroka, svjesnije jedenje i povjerenje u vlastito tijelo.
Poštujte svoje tijelo
Naglasak je na poštovanju vlastitog tijela i usmjeravanju pažnje na sve pozitivno što nam pruža.
Magazin
Jetrene probe: Što sve mjere i zašto ih trebate napraviti?

Jetrene probe su skup krvnih pretraga kojima se prati funkcija jetre te otkrivaju njene bolesti i oštećenja. Ovi testovi mjere razine raznih enzima, proteina i tvari u krvi koje jetra proizvodi ili obrađuje. Na njih upućuje liječnik kada se pojave određeni simptomi. Jetrene probe su skup krvnih pretraga koje se koriste za procjenu funkcije jetre i otkrivanja njenih eventualnih oštećenja ili pak bolesti.
Zašto treba napraviti jetrene probe?
Jetrene probe preporučuju se napraviti u slučaju pojave simptoma ili stanja koji bi mogli ukazivati na probleme s jetrom.
Jetrene probe rade se iz uzorka izvađene krvi, a prije samog vađenja krvi, otprilike 10 do 12 sati, ne smije se ništa jesti ni piti osim lijekova koje uzimate redovito.
Najčešći simptomi zbog kojih se rade jetrene probe su:
– žutilo kože i bjeloočnica
– bol u gornjem desnom dijelu abdomena
– tamni urin i/ili svijetla stolica
– nadutost i tvrd trbuh
– lak nastanak modrica
– povećana jetra
– učestala slabost i mučnina
– svrbež
– oticanje nogu i gležnjeva
Jetrene probe stoga se koriste za otkrivanje infekcija jetre poput, na primjer, hepatitisa. Njima se mogu otkriti i oštećenja jetre poput ciroze, a služe i za nadziranje procesa liječenja bolesti koje utječu na jetru.
Osim toga, provode se i za nadziranje mogućeg utjecaja nekih lijekova na jetru.
Što sve mjere jetrene probe?
Kao što je već navedeno, jetrene probe objedinjuju mnoštvo pretraga vezanih uz funkciju jetre, a neki od uobičajenih testova su oni koji mjere:
Alanin aminotransferaza (ALT/SGPT)
ALT je enzim prisutan u jetri koji pomaže u pretvaranju proteina u energiju potrebnu za rad jetrenih stanica. Kada je jetra oštećena, ALT se oslobađa u krvotok što povećava njegovu razinu.
Aspartat aminotransferaza (AST/SGOT)
AST je enzim koji pomaže tijelu razgraditi aminokiseline. Povećana razina AST-a može ukazivati na oštećenje i bolesti jetre te oštećenje mišića.
Alkalna fosfataza (ALP)
ALP je enzim prisutan u jetri i kostima te je jako važan u razgradnji proteina. Povišene razine ALP-a mogu ukazivati na oštećenje jetre, začepljen žučni kanal ili čak bolesti kostiju jer se ovaj enzim nalazi i u kostima.
Albumin i ukupni proteini
Jedan od nekoliko proteina koje proizvodi jetra je i albumin, a ti su proteini potrebni tijelu kako bi se borilo protiv infekcija i za ostale funkcije. Ako su razine albumina i drugih proteina niže od uobičajenih, to može ukazivati na oštećenje ili bolesti jetre, ali i na gastrointestinalna i bubrežna stanja.
Bilirubin
Bilirubin je tvar koja nastaje tijekom razgradnje crvenih krvnih stanica. Prolazi kroz jetru i izlučuje se stolicom. Povišene razine bilirubina mogu ukazati na bolesti i oštećenja jetre.
Gama-glutamiltransferaza (GGT)
GGT je enzim prisutan u krvi, a povišene razine, između ostalog, mogu ukazivati na oštećenje jetre ili žučnih kanala.
Protrombinsko vrijeme (PT)
PT je vrijeme koje je potrebno da bi se krv zgrušala, a produženo PT vrijeme, osim ako ne uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, može ukazivati na oštećenje jetre.
Zaključak
Jetrene probe su skup krvnih pretraga koje se koriste za procjenu funkcije jetre i otkrivanja njenih eventualnih oštećenja ili pak bolesti. Jetrene probe preporučuje se napraviti u slučaju pojave simptoma ili stanja koja bi mogla ukazivati na probleme s jetrom.
Jetrene probe objedinjuju mnoštvo pretraga vezanih uz funkciju jetre, a neki od uobičajenih testova su oni koji mjere alanin aminotransferaza (ALT), gama-glutamiltransferaza (GGT), bilirubin i druge.
Za izradu jetrenih probi priprema se kao i za uobičajeno vađenje krvi – postom otprilike 12 sati prije vađenja krvi.
Magazin
Uvijek znaju što će se dogoditi: Tri najintuitivnija horoskopska znaka

Neki ljudi jednostavno imaju unutarnji osjećaj za ono što dolazi. Intuicija im omogućava da donesu prave odluke u pravom trenutku, čak i kada nemaju sve informacije. Ljudi rođeni u ovim horoskopskim znakovima poznati su po svojoj sposobnosti da osjete stvari prije nego što se dogode, a njihovo šesto čulo ih rijetko vara.
Ribe
Ribe su nevjerojatno intuitivne i često se oslanjaju na svoj unutarnji glas. One mogu osjetiti tuđe emocije i lako prepoznaju kada nešto nije u redu, čak i ako im se ništa ne kaže. Njihova sposobnost čitanja između redaka pomaže im da izbjegnu neugodne situacije i donesu mudre odluke.
Škorpion
Škorpioni su poznati po svojoj pronicljivosti i sposobnosti da prepoznaju laž ili obmanu. Njihova intuicija ih rijetko vara, a često mogu osjetiti što netko misli prije nego što to izgovori. Zbog toga su izvrsni u analiziranju ljudi i situacija te donose odluke koje ih rijetko vode u krivi smjer.
Rak
Rakovi imaju iznimno razvijenu emocionalnu intuiciju. Oni osjete kada su njihovi bližnji uznemireni i često znaju kako pomoći, a da im se išta ne kaže. Njihova empatija im omogućava da prepoznaju energetske promjene u svojoj okolini, zbog čega često donose ispravne odluke i izbjegavaju probleme.
-
magazin1 tjedan prije
ŠPICA!
-
ZADAR / ŽUPANIJA1 tjedan prije
MORATE U SPIZU? Donosimo radno vrijeme trgovina u Zadru ove nedjelje…
-
ZADAR / ŽUPANIJA6 dana prije
TEŠKA PROMETNA U BILJANIMA / U bolnici preminula 31-godišnjakinja
-
magazin6 dana prije
Stavite lovorov list u limun i iznenadit ćete se što će vam se dogoditi u kući