Connect with us

magazin

Je li mono dijeta dobar izbor za gubitak kilograma?

Objavljeno

-

Pexels

Mono dijeta temelji se na konzumaciji samo jedne namirnice ili jedne grupe namirnica. Mnogi ju vole jer, ovisno o namirnici i unesenim količinama, može dovesti do brzog gubitka kilograma. Ipak, ova dijeta ima i brojne nedostatke, a može biti i opasna za organizam.

Mono dijeta je vrsta prehrane koja uključuje konzumaciju isključivo jedne namirnice ili jedne grupe namirnica kroz nekoliko dana ili tjedana. Pobornici mono dijete tvrde kako je, bez obzira na to što ne ograničava količinu unosa određene namirnice, vrlo učinkovita za brzi gubitak težine, smanjenje nadutosti, izbacivanje viška vode iz tijela i slično.

Kako slijediti mono dijetu?

Postoji nekoliko vrsta mono dijeta i različiti načini na koje se ovakav plan prehrane može slijediti. Jedan od najčešćih načina za provođenje mono dijete je konzumacija isključivo jedne namirnice za svaki obrok poput, na primjer, krumpira ili jaja. Drugi način uključuje konzumaciju samo jedne grupe namirnica. Na primjer, samo voće, povrće ili samo meso u svim obrocima.

Iako, kod mono dijete, ne postoje točne smjernice o tome koliko dugo bi se ona trebala provoditi, mnogi to najčešće rade kroz jedan ili najviše dva tjedna. Nakon toga se postupno uvode druge namirnice kao što su juhe, smoothiji i slično te se prelazi na uobičajenu, uravnoteženu prehranu. Cijeli proces se odvija postepeno kako bi se organizam navikao na nove namirnice,

Mono dijeta – što jesti?

U mono dijetu mogu biti uključene baš sve namirnice, ali neke su ipak najčešće, a to su:

  • krumpir
  • piletina
  • jaja
  • mlijeko
  • jabuke
  • banane
  • kruške
  • grejp

Također, osim pojedinačnih namirnica, neki se kod mono dijete odlučuju na cijele prehrambene grupe kao što su: meso i mesni proizvodi, mahunarke, voće ili povrće. Ovo je možda malo fleksibilnija opcija jer se mogu kombinirati više namirnica unutar jedne skupine.

Može li se smršavjeti mono dijetom?

S obzirom na to da se u mono dijeti konzumira samo jedna vrsta namirnica, to kod mnogih osoba uzrokuje gubitak na težini, odnosno mršavljenje. Naravno, sve ovisi o vrsti i količini namirnice koja se konzumira.

Ako se, na primjer, odlučite za mono dijetu s povrćem koje je niskokalorično, gubitak na težini bi mogao biti značajan dok će s druge strane kod unosa mesa (osobito u većim količinama), gubitak na težini možda biti slabiji. No, valja naglasiti i kako gubitak na težini kroz mono dijetu nije održiv s obzirom na to da se događa naglo i zbog vrlo restriktivne prehrane te da će se kilogrami prilično brzo vratiti kada se okrenete uobičajenoj prehrani.

Je li mono dijeta zdrava?

Pošto se mono dijeta temelji na konzumaciji samo jedne namirnice ili samo jedne vrste namirnica kroz nekoliko dana ili tjedana, to može dovesti do nedostatka nekih vrlo važnih nutrijenata jer samo jedna namirnica ne sadrži sve potrebne vitamine i minerale. Na primjer, prehrana isključivo bananama rezultirat će manjkom proteina, zdravih masti i vitamina poput B12 i A, dok mesu i ribi nedostaju vlakna, antioksidansi i vitamin C.

Takav pristup prehrani nije uravnotežen niti održiv jer se izgubljeni kilogrami vrlo brzo vraćaju nakon uvođenja uobičajene prehrane. Uz to, potiče nezdrave navike i može povećati rizik od pojave raznih poremećaja prehrane.

Zaključak

Mono dijeta je vrsta prehrane kojom se, kroz nekoliko dana ili tjedana konzumira isključivo jedna namirnica ili jedna vrsta namirnica. Mono dijeta se može provoditi s bilo kojom namirnicom, ali neke od najčešćih su jaja, krumpir, banane, piletina i slično.

S obzirom na to da se u mono dijeti konzumira samo jedna namirnica ili jedna vrsta koja je najčešće niskokalorična, to može dovesti do naglog gubitka kilograma zbog čega se ova dijeta često i provodi. No, takav gubitak kilograma nije održiv, a nije ni takav način prehrane s obzirom na to da niti jedna namirnica samostalno ne može nadomjestiti sve nutrijente potrebne za normalne tjelesne funkcije.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Što je intuitivno jedenje i kako funkcionira?

Objavljeno

-

By

Intuitivno jedenje su 1995. godine utemeljile dijetetičarke Evelyn Tribole i Elyse Resch, a često se pogrešno tumači kao dijeta temeljena na gladi i sitosti. Intuitivno jedenje je “ne-dijetalni” pristup temeljen na spoznaji da većina pomodnih dijeta dugoročno ne djeluje. Intuitivno jedenje temelji se na skupu principa koji potiču odmak od dijeta, pravila i restrikcija.

Ne fokusira se na mršavljenje, već na zdravstvene navike koje su korisne za fizičko i mentalno zdravlje, piše bbc.

Odbacuje koncept “dobre” i “loše” hrane, potičući pomirenje fleksibilan način prehrane.

Šest principa intuitivnog jedenja

Odbacite mentalitet dijete
Istraživanja pokazuju da pomodne dijete ne funkcioniraju za većinu ljudi. One mogu dovesti do stalnih oscilacija u težini, što dugoročno može biti štetno.

Istina je da težina sama po sebi ne određuje zdravlje. Ne možemo procijeniti nečije zdravlje samo na temelju izgleda. Zato je odbacivanje dijeta i brzih rješenja ključno u intuitivnom jedenju.

Krećite se – osjetite razliku
U intuitivnom jedenju fokus je na radosti pokreta, umjesto na vježbanju radi mršavljenja.

Poštujte glad
Prepoznavanje vlastitih signala gladi i adekvatno reagiranje na njih je ključno. Lako je pobrkati ili ignorirati signale gladi. Poštivanje gladi znači jesti kad se oni pojave, bez obzira na doba dana. .

Pomirite se s hranom
Gledajte svu hranu kao dio uravnotežene prehrane. U intuitivnom jedenju sva je hrana dopuštena i može se konzumirati bez osjećaja krivnje ili srama, ali u kontekstu nutritivno uravnotežene prehrane.

Poštujte sitost
Slušanje signala sitosti i prestanak jedenja kada se osjećate siti ključni su aspekti intuitivnog jedenja. To uključuje sporije konzumiranje obroka, svjesnije jedenje i povjerenje u vlastito tijelo.

Poštujte svoje tijelo
Naglasak je na poštovanju vlastitog tijela i usmjeravanju pažnje na sve pozitivno što nam pruža.

 
Nastavi čitati

Magazin

Jetrene probe: Što sve mjere i zašto ih trebate napraviti?

Objavljeno

-

By

Jetrene probe su skup krvnih pretraga kojima se prati funkcija jetre te otkrivaju njene bolesti i oštećenja. Ovi testovi mjere razine raznih enzima, proteina i tvari u krvi koje jetra proizvodi ili obrađuje. Na njih upućuje liječnik kada se pojave određeni simptomi. Jetrene probe su skup krvnih pretraga koje se koriste za procjenu funkcije jetre i otkrivanja njenih eventualnih oštećenja ili pak bolesti.

Zašto treba napraviti jetrene probe?
Jetrene probe preporučuju se napraviti u slučaju pojave simptoma ili stanja koji bi mogli ukazivati na probleme s jetrom.

Jetrene probe rade se iz uzorka izvađene krvi, a prije samog vađenja krvi, otprilike 10 do 12 sati, ne smije se ništa jesti ni piti osim lijekova koje uzimate redovito.

Najčešći simptomi zbog kojih se rade jetrene probe su:

– žutilo kože i bjeloočnica

– bol u gornjem desnom dijelu abdomena

– tamni urin i/ili svijetla stolica

– nadutost i tvrd trbuh

– lak nastanak modrica

– povećana jetra

– učestala slabost i mučnina

– svrbež

– oticanje nogu i gležnjeva

Jetrene probe stoga se koriste za otkrivanje infekcija jetre poput, na primjer, hepatitisa. Njima se mogu otkriti i oštećenja jetre poput ciroze, a služe i za nadziranje procesa liječenja bolesti koje utječu na jetru.

Osim toga, provode se i za nadziranje mogućeg utjecaja nekih lijekova na jetru.

Što sve mjere jetrene probe?
Kao što je već navedeno, jetrene probe objedinjuju mnoštvo pretraga vezanih uz funkciju jetre, a neki od uobičajenih testova su oni koji mjere:

Alanin aminotransferaza (ALT/SGPT)

    ALT je enzim prisutan u jetri koji pomaže u pretvaranju proteina u energiju potrebnu za rad jetrenih stanica. Kada je jetra oštećena, ALT se oslobađa u krvotok što povećava njegovu razinu.

    Aspartat aminotransferaza (AST/SGOT)

      AST je enzim koji pomaže tijelu razgraditi aminokiseline. Povećana razina AST-a može ukazivati na oštećenje i bolesti jetre te oštećenje mišića.

      Alkalna fosfataza (ALP)

        ALP je enzim prisutan u jetri i kostima te je jako važan u razgradnji proteina. Povišene razine ALP-a mogu ukazivati na oštećenje jetre, začepljen žučni kanal ili čak bolesti kostiju jer se ovaj enzim nalazi i u kostima.

        Albumin i ukupni proteini

          Jedan od nekoliko proteina koje proizvodi jetra je i albumin, a ti su proteini potrebni tijelu kako bi se borilo protiv infekcija i za ostale funkcije. Ako su razine albumina i drugih proteina niže od uobičajenih, to može ukazivati na oštećenje ili bolesti jetre, ali i na gastrointestinalna i bubrežna stanja.

          Bilirubin

            Bilirubin je tvar koja nastaje tijekom razgradnje crvenih krvnih stanica. Prolazi kroz jetru i izlučuje se stolicom. Povišene razine bilirubina mogu ukazati na bolesti i oštećenja jetre.

            Gama-glutamiltransferaza (GGT)

              GGT je enzim prisutan u krvi, a povišene razine, između ostalog, mogu ukazivati na oštećenje jetre ili žučnih kanala.

              Protrombinsko vrijeme (PT)

                PT je vrijeme koje je potrebno da bi se krv zgrušala, a produženo PT vrijeme, osim ako ne uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, može ukazivati na oštećenje jetre.

                Zaključak
                Jetrene probe su skup krvnih pretraga koje se koriste za procjenu funkcije jetre i otkrivanja njenih eventualnih oštećenja ili pak bolesti. Jetrene probe preporučuje se napraviti u slučaju pojave simptoma ili stanja koja bi mogla ukazivati na probleme s jetrom.

                Jetrene probe objedinjuju mnoštvo pretraga vezanih uz funkciju jetre, a neki od uobičajenih testova su oni koji mjere alanin aminotransferaza (ALT), gama-glutamiltransferaza (GGT), bilirubin i druge.

                Za izradu jetrenih probi priprema se kao i za uobičajeno vađenje krvi – postom otprilike 12 sati prije vađenja krvi.

                 
                Nastavi čitati

                Magazin

                Uvijek znaju što će se dogoditi: Tri najintuitivnija horoskopska znaka

                Objavljeno

                -

                Neki ljudi jednostavno imaju unutarnji osjećaj za ono što dolazi. Intuicija im omogućava da donesu prave odluke u pravom trenutku, čak i kada nemaju sve informacije. Ljudi rođeni u ovim horoskopskim znakovima poznati su po svojoj sposobnosti da osjete stvari prije nego što se dogode, a njihovo šesto čulo ih rijetko vara.

                Ribe
                Ribe su nevjerojatno intuitivne i često se oslanjaju na svoj unutarnji glas. One mogu osjetiti tuđe emocije i lako prepoznaju kada nešto nije u redu, čak i ako im se ništa ne kaže. Njihova sposobnost čitanja između redaka pomaže im da izbjegnu neugodne situacije i donesu mudre odluke.

                Škorpion
                Škorpioni su poznati po svojoj pronicljivosti i sposobnosti da prepoznaju laž ili obmanu. Njihova intuicija ih rijetko vara, a često mogu osjetiti što netko misli prije nego što to izgovori. Zbog toga su izvrsni u analiziranju ljudi i situacija te donose odluke koje ih rijetko vode u krivi smjer.

                Rak
                Rakovi imaju iznimno razvijenu emocionalnu intuiciju. Oni osjete kada su njihovi bližnji uznemireni i često znaju kako pomoći, a da im se išta ne kaže. Njihova empatija im omogućava da prepoznaju energetske promjene u svojoj okolini, zbog čega često donose ispravne odluke i izbjegavaju probleme.

                 
                Nastavi čitati
                Oglasi
                Oglasi
                Oglasi
                Oglasi
                Oglasi

                U trendu