magazin
Istraživanje pokazalo da određena količina jogurta tjedno može smanjiti rizik od raka debelog crijeva

Nova studija pokazuje da redovito konzumiranje jogurta može smanjiti rizik od određene vrste raka debelog crijeva.
Istraživanje, objavljeno u časopisu Gut Microbes, pokazalo je da ljudi koji su rutinski konzumirali dva ili više obroka jogurta tjedno imaju niže stope proksimalnog kolorektalnog raka koji sadrži bakteriju zvanu Bifidobacterium.
“Jogurt je izvor probiotika koji mogu izravno utjecati na mikrobiom crijeva”, rekao je za Health gastroenterolog Peyton Berookim, koji nije bio uključen u studiju. “Redovita konzumacija jogurta mogla bi povećati populaciju korisnih bakterija” u crijevima.
Proksimalni kolorektalni karcinom javlja se na desnoj strani debelog crijeva. Smrtonosniji je od distalnog raka debelog crijeva, koji nastaje s lijeve strane, piše Health.
Tip pozitivan na Bifidobacterium prilično je čest i čini oko jednu trećinu kolorektalnih karcinoma, rekao je autor studije Shuji Ogino, profesor na Odjelu za epidemiologiju na Harvard.
Veza između jogurta i rizika od raka debelog crijeva
Iako je davno utvrđeno da su bakterije u jogurtu korisne za zdravlje, istraživači su rekli da su prethodne studije dovodile u pitanje njihov utjecaj na rak debelog crijeva. Njihovo je istraživanje imalo za cilj razjasniti ovu poveznicu s prehranom procjenom dugoročnih podataka prikupljenih od velikog broja sudionika.
Istraživači su otkrili da je, među ljudima koji su razvili kolorektalni rak, 31 posto slučajeva bilo Bifidobacterium-pozitivno, dok je 69 posto bilo Bifidobacterium-negativno.
Dok redovita konzumacija jogurta od dvije porcije tjedno ili više nije bila povezana s nižim rizikom od raka debelog crijeva općenito, bila je povezana s 20 posto nižim rizikom od Bifidobacterium-pozitivnog tipa.
Trebate li početi jesti više jogurta?
Iako studija obećava, znanost o povezanosti konzumiranja jogurta i rizika od raka debelog crijeva još je daleko od utvrđene. Istraživanje je u ranoj fazi, a trenutna studija ima neka značajna ograničenja.
Studija se također oslanjala na prehrambene navike koje su sudionici sami prijavili, povećavajući vjerojatnost pogrešaka.
Sve veći broj istraživanja pokazuje da žive i aktivne kulture u jogurtu i drugoj fermentiranoj hrani, od kojih mnoge sadrže probiotike, mogu pozitivno utjecati na crijeva.
“Redovito konzumiranje jogurta može pridonijeti uravnoteženom crijevnom mikrobiomu”, rekao je Berookim. “Uravnotežen mikrobiom mogao bi potencijalno smanjiti upalu ili disbiozu, za koju se zna da igra ulogu u razvoju raka debelog crijeva.”
“Ovo bi mogao biti pozitivan razlog za uključivanje hrane bogate probioticima poput jogurta u vašu prehranu kao dio cjelokupnog zdravog načina života”, dodao je Berookim.
Upamtite samo da je konzumacija jogurta – i prehrana općenito – samo jedan od mogućih čimbenika u prevenciji raka debelog crijeva. Genetika, vježbanje, konzumacija alkohola, težina, okoliš i drugi utjecaji mogu utjecati na rizik.
magazin
FOTOGALERIJA / Počeo Tuna, Sushi & Wine Festival: Maguro i Jadran tuna, Križanović i Cromaris, Antiquus i Burgers & More prvog jutra složili desetke različitih ukusnih ribljih rola, burgera, ražnjića…

Travanjsko jutro je u srijedu bilo idealno: svježa tramuntana koja nas je hladila prošlih dana se smirila, proljeće je ugrijalo pa se početak ovogodišnjeg Tuna, Sushi & Wine Festivala odigrao u idealnim uvjetima. Četiri kuharske ekipe, restorana Maguro, Antiquus, Burgers & More te Cromarisov sushi dvojac Mladen Križanović i Ivan Bašić, cijelog su jutra izbacivali na desetke slasnih zalogaja od jadranske ribe, prvenstveno tune, brancina i hame.
Uz kuharske timove, od kojih je Magurov bio tu samo na jedan dan, dok će ostali biti pod festivalskim šatorom sve do nedjelje, na festivalskom trgu se nalazi i Maraskin bar s bezalkohonim i alkoholnim pićima te koktelima, a Ivan Stiblik u Wine baru toči desetak ponaboljih vina zadarskog kraja. Udruženje obrtnika na nekoliko je štandova dovela svoje članove na Sajam rukotvorina, a na jednom se štandu nudi i vrhunsko maslinovo ulje nagrađivanog pakoštanskog uljara Tomislava Čudine.
Prvi dan Festivala završit će se u večernjim satima koncertom sestara Husar na istom mjestu uz besplatan ulaz, a Festival će se nastaviti u četvrtak s novim svježim namirnicama i jelima. Program će sutra biti obogaćen nastupima japanske gospel pjevačice Hikari te skupinom Katanayaichi Samurai na Poljani Šime Budinića. Sutra navečer će pod festivalskim šatorom koncert održati grupa Scifidelity Orchestra.
magazin
Nakon rasprodanih koncerata u Zagrebu, Puli i Rijeci, IDEM stiže u Zadar!

Otkako se pojavio na sceni s kantautorskim prvijencem “Poyy” IDEM je poput velikog praska eksplodirao na glazbenom nebu.
Ne čudi stoga što su Porin za novog izvođača godine kao tri Rock&Off nagrade (Veliki prasak, Rock&Off izvođač godine i album godine) otišle upravo u njegove ruke.
Jednako tako ne čudi što je IDEM s bendom rasprodao Tvornicu Kulture i Vintage industrial bar i od strane glazbenih kritičara proglašen glasom generacije.
Svojevrsni deja vu događa se i nakon drugog albuma “CIAO” čija je koncertna promocija počela u rasprodanoj Tvornici, nastavila se u klubu Boogaloo, pulskom klubu Kotač I riječkom Pogonu kulture, a večer za pamćenje Zadrane čeka 12. travnja u Polivalentnoj dvorani Providurove palače.
- IDEM bend je svježa priča i trenutno svaki nastup čekamo s velikim uzbuđenjem. Veselimo se proljeću na moru i sviranju u II Palače, rekao je Antun Aleksa – IDEM ususret nastupu na Urbofon Liveu.
Kao predgrupa će nastupiti mladi zadarski bend Treći kat.
Iz Udruge mladih Ahimsa, koja dugi niz godina okuplja mlade i pruža mogućnost dugoročnog volontiranja, a koja je preuzela vodoteljsku palicu cjelogodišnjeg koncertnog programa Urbofon Live, pozivaju sve zainteresirane mlade osobe da se prijave i dugoročno volontiraju na koncertima.u ovoj sezoni.
Koncert poćinje u 21,30 sati a najavljen je kao after party za trkače Zadar Night Runa.
Ulaznice po cijeni od 10 eura dostupne su online putem sustava Entrio i na ulazu u dvoranu na dan koncerta, sat vremena prije početka programa.
O Urbofon Live programu
Urbofon Live je cjelogodišnji koncertni program koji prati domaću nezavisnu glazbenu scenu zamišljen kao svojevrsni nastavak na radijsku emisiju Urbofon koja se od 2018. godine emitira na HR Radio Zadru. Ciljevi programa su razvoj i upoznavanje publike s recentnom hrvatskom nezavisnom glazbenom scenom, jačanje lokalne glazbene scene kroz povezivanje i umrežavanje s glazbenicima iz cijele Hrvatske, pozicioniranje Zadra na koncertnu kartu urbane glazbene scene u Hrvatskoj, razvoj kompetencija mladih u području kulturnih i kreativnih industrija kroz volonterski program i iskustveno učenje. Program je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija i Zadarske Županije, uz sponzorstvo HDS ZAMP službe. Program provodi Udruga mladih Ahimsa u suradnji s Koncertnim uredom Zadar, Udrugom Prizma i uz podršku Papice, Brewtal Brew co., Varoške pivovare i Troopera.
magazin
ĐIR PO GRADU sa Sašom Čukom
-
magazin1 tjedan prije
FOTOGALERIJA / Hotel Pinija predstavio novi Congress & Event Center Zadar
-
magazin1 tjedan prije
“PROLJETNO BUĐENJE” / Veliki popust u zadarskom E-shape centru. Evo detalja…
-
magazin4 dana prije
ŠPICA!
-
ZADAR / ŽUPANIJA1 tjedan prije
UZ SVJETSKI DAN ZDRAVLJA / U utorak i srijedu javnozdravstvena akcija za hrvatske branitelje u ŠC Višnjik