ZADAR / ŽUPANIJA
(FOTOGALERIJA) “MEAT ME 2.0”, DRUGI DAN U utorak planule stotine porcija s pulastrom, u srijedu je tema teletina
Tingul od pulastra, paprikaš i paštašuta od domaće kokice, pileći odresci na grillu, njoki i burgeri s piletinom – sve su to bili specijaliteti drugog dana zadarskog Festivala mesa „Meat Me 2.0“ koji se u organizaciji TZ Zadar i brojnih partnera održava sve do ovoga vikenda, točnije do završnih velikih gradelada u petak i subotu navečer.
Ekipa „Meat Me 2.0“, pogotovo učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar koji su najveseliji i najmarljiviji dio gastronomskog, zapravo „marendaškog“ eventa na Staroj pijaci, te njihov profesor Renato Kraljev, dobro se uhodala. I u utorak je planulo preko 300 porcija hrane kojima je osnovni sastojak bio meso pulastra, odnosno domaće mlade kokice. Jela su pripremali etablirani zadarski kuhari Tomislav Karamarko i Josip Vrsaljko, a svoje su vruće teće za ovu prigodu pripremili i restorani „Malo misto“, „Kornat“ i „Zadar-Jadera“. Točila su se sjajna vina Kraljevskih vinograda, a svoj je gastro show s veganskim burgerima (Bože, što bi na ovo rekao Ričard?!!!) imala i zadarska tvrtka „Marikomerc“. Naravno, na „Meat Me 2.0“ su stalno nazočni i destilerija „Mashtel“ sa svojim rakijama i likerima, „Maraska“ s koktelima i sokovima, Tvornica kruha Zadar s pecivima i kruhom, „Kotanyi“ sa začinima, OPG Butić s pršutima i pancetama, Paška sirana sa sjajnim sirevima…
Ukupni utržak od prodaje bonova za hranu i piće u prva dva dana „Meat Me“ je premašio 12.000 kn, pa je za vjerovati da će ovogodišnja donacija Odjelu Pedijatrije zadarske Opće bolnice biti puno veća od 32.000 kn koliko je iznosila 2019. godine na prvom „Meat Me“ Festivalu. Pogotovo zato što je trajanje ovogodišnje manifestacije dvostruko duže nego dvije godine ranije, iako meteorolozi zloguko u petak najavljuju kišu. Da ponovimo: sva sredstva prikupljena od prodaje bonova za piće i hranu namijenjena su zadarskoj Pedijatriji, a troškove organizacije Festivala snosi Turistička zajednica Zadar sa svojim partnerima.
U srijedu je na rasporedu teletina. Jela od te vrste mesa pripravljat će od namirnica koje Festivalu doniraju najbolje zadarske mesnice Biloglav, Paleka, Ikić, Gobin, Lukin i „Poličanka“, zadarski chef Josip Vrsaljko, a sudjelovat će i restorani „Bruschetta“, „Stipe“ na Poluotoku, „Stomorica“ i kuhinja hotela „Mediteran“.
Znači, navalite na dobre mesne porcije na „Meat Me 2.0“ prije kiše!!!
ZADAR / ŽUPANIJA
Uoči Božića, zadarski Lions Klub završio dvije humanitarne akcije
Zadarski Lions klub je na najljepši način zaokružio ovu godinu punu humanitarnih aktivnosti.
Članovi kluba su uoči Božića u prostore koje udruga Svjetlo uskoro napušta, jer je od Grada Zadra dobila nove, odnijeli lijepu donaciju ostvarenu sredstvima prikupljenim na svom tradicionalnom božićnom balu.
Predsjednica Kluba Nela Šarić je tom prigodom tajnici udruge Svjetlo, Ivi Župan uručila dva stolna računala te printer i skener. Rad će nam uz njih ubuduće biti puno lakši, istakla je Iva Župan, a primopredaji su prisustvovali i neki od članova Udruge koja skrbi o osobama s mentalnim teškoćama.
Zadarski su Lionsi, tako, u svega mjesec dana, s velikim uspjehom okončali dvije humanitarne akcije.
Prije ove, za udrugu Svjetlo, priredili su, naime, u suradnji sa slikaricom Anom Kolegom, prodajnu izložbu njenih slika i raznih oslikanih uporabnih predmeta. Prikupljenim su sredstvima osigurali čak 185 terapija za štićenike Udruge za Down sindrom.
U blagdansko su okružje, tako, ušli ispunjeni zadovoljstvom da su još jednom pomogli tamo gdje je pomoć potrebna. I iskreno zahvalni brojnim prijateljima i ljudima dobre volje koji ih u takvim akcijama podupiru.
ZADAR / ŽUPANIJA
FOTO / 3D mapping na svetom Donatu
Sinoć je započeo omiljeni 3D mapping na crkvi sv. Donata. Ova svjetlosna čarolija, koju organizira Turistička zajednica grada Zadra u suradnji s tvrtkom D&L Consulting, donosi brojne blagdanske motive na drevne zidove ovog zadarskog simbola, stvarajući nezaboravan vizualni doživljaj za sve posjetitelje koji obožavaju to zabilježiti svojim mobitelima i poslati dalje u svijet.
Svakodnevno do 1. siječnja, posjetitelji mogu uživati u ovoj jedinstvenoj atrakciji koja dodatno obogaćuje blagdanski ugođaj grada.
ZADAR / ŽUPANIJA
IDE LJEPŠE VRIJEME / Kiša, snijeg i bura do četvrtka, pa dulje stabilno razdoblje…
Danas umjereno do pretežno oblačno i vjetrovito. Ponegdje u unutrašnjosti kiša i snijeg, osobito na istoku, u Lici i u Zagori, a snijega nošenog burom može biti ponegdje na obali. Vjetar umjeren, mjestimice i jak sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu umjerena i jaka, ponegdje olujna bura, uglavnom podno Velebita s orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura od 0 do 6, na Jadranu između 6 i 11 °C.
Na Božić u prvom dijelu dana umjereno do pretežno oblačno, u Lici i Slavoniji mjestimice snijeg, a ponegdje u središnjim predjelima oborina na granici snijega i kiše. Potom djelomično razvedravanje, snijeg još mjestimice u Lici. I dalje vjetrovito uz umjeren sjeveroistočnjak i sjeverac, ponegdje s jakim, moguće i olujnim udarima. Na Jadranu umjerena i jaka, mjestimice olujna bura s orkanskim udarima. Najniža jutarnja temperatura od -2 do 3, na Jadranu 2 do 7 °C. Najviša dnevna temperatura između 2 i 7, na Jadranu 7 i 12 °C.
IZGLEDI VREMENA:
Većinom sunčano, osobito u četvrtak. U srijedu te u petak povremeno umjerena naoblaka, mjestimice moguće slaba oborina, u unutrašnjosti kiša i snijeg, a na moru slaba kiša ili snijeg nošen burom. Puhat će u srijedu slab i umjeren sjeveroistočnjak i sjeverac, mjestimice na udare još jak. Na Jadranu umjerena do jaka bura, mjestimice s olujnim udarima, u srijedu podno Velebita i orkanskim, oslabjet će od četvrtka. Jutra na kopnu malo hladnija, a dnevna temperatura malo će porasti, posebno na Jadranu.