Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Đir po gradu

Objavljeno

-

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) KOLIJEVKA KINESKE CIVILIZACIJE / Izaslanstvo pokrajine Henan na Sveučilištu u Zadru 

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru danas je posjetilo izaslanstvo provincije Henan, pokrajine s oko 100 milijuna stanovnika, koja se smatra kolijevkom kineske civilizacije. Među gostima koji su stigli u posjet rektoru prof. dr. sc. Josipu Faričiću i prorektorima, kako bi se stvorili mostovi prijateljstva i potpisao sporazum o suradnji, bili su Yang Mengya, prorektor Sveučilišta Henan te potpredsjednik Pokrajinskog odbora Henan Kineske narodne političke savjetodavne konferencije Dai Bohua.

Rektor Faričić predstavio je dugu sveučilišnu tradiciju Zadra i samo Sveučilište, koje uz tradicionalne humanističke studije razvija i one iz prirodnih znanosti. Na Sveučilištu je, u suradnji s Konfucijevim institutom, studentima omogućeno učenje kineskog jezika, a važna znanja o Kini mogu se dobiti i na studiju geografije.

– Nadamo se da bismo mogli fizički ili online uključiti i vaše nastavnike, da našim studentima održe predavanja na engleskom jeziku. Naravno, bilo bi izvrsno kada bismo im omogućili da s izvornim govornikom uče jezik i upoznaju se s vašom bogatom kulturom, a da neki od njih dobiju i mogućnost studiranja u Kini, rekao je Faričić.

Prorektor Mengya istaknuo je kako na Sveučilištu Henan studira oko 50 tisuća studenata. Kako je ova provincija poznata po visoko razvijenoj poljoprivredi, usmjereni su na znanja iz tre djelatnosti, ali i AI tehnologije te obnovljivih izvora energije. Pokrajina i njezin glavni grad Zhengzhou sa svojih 12 milijuna stanovnika izvrsno su povezani s inozemstvom te nude dobre prilike za studiranje stranim studentima. Što se tiče njihovih studenata, pokrajina Henan pokriva sve troškove boravka na inozemnim sveučilištima.

– Možemo krenuti s malim koracima, razmjenom studenata jer smo uvjereni kako bi mnogi naš mladi ljudi voljeli studirati u ovako lijepom gradu. Pozivamo vas da nas posjetite i da produbimo danas započetu suradnju, rekao je Mengya.

Nakon potpisivanja sporazuma u suradnji razmijenjeni su prigodni pokloni, a izaslanstvo Henan darovalo je Sveučilištu zanimljiv prikaz povijesti kineske pokrajine otisnut na platnu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

GRAD ZADAR: Prijem dobrodošlice za učenike i nastavnike osnovne škole iz Terézvárosa

Objavljeno

-

By

 U Velikoj vijećnici Grada Zadra održan  je prijem dobrodošlice za  učenike i nastavnike osnovne škole Theresa Town iz Terézvárosa i njihove domaćine iz  O. Š. Kruna Krstića iz Zadra, u pratnji njihovih nastavnica i ravnateljice Jasmine Matešić.

Sudionike ovogodišnje školske međunarodne razmjene je u ime gradonačelnika Branka Dukića pozdravila pročelnica Upravnog odjela za odgoj i školstvo Tihana Magaš, uz koju su na primanju bili njezin zamjenik Ivan Hajdić i pomoćnica pročelnice Ivana Guglielmini, te viša savjetnica – specijalistica za međunarodnu suradnju Anita Gržan Martinović.

Grad Zadar i Grad Terézváros (VI. okrug Budimpešte) sklopili su Sporazum o prijateljstvu i suradnji 30. lipnja 2015. Godine. Suradnja škola započela je već 2016. godine uz financijsku pomoć i podršku dviju zbratimljenih lokalnih samouprava. Projekt zajedničkog učenja engleskog jezika pod nazivom CHAT (Croatian-Hungarian Alliance Team), obogaćuje se svake godine novim, korisnim i zanimljivim sadržajima i provodi se s velikim entuzijazmom s obje strane. Uz poboljšanje vještina komuniciranja na engleskom jeziku, pokazao se izuzetno vrijednim za upoznavanje novih jezika kultura i običaja, prirodnih i kulturnih ljepota obiju zemalja i gradova, a susreti su temelj za sklapanje trajnih prijateljstava.

Pročelnica Magaš pozvala je učenike da se malo predstave i iznesu svoje dojmove o ovom projektu i boravku u Zadru. Učenici su pokazali izvrsno poznavanje engleskog jezika, slobodno i vrlo tečno izražavajući svoja mišljenja i utiske s ove razmjene, kao i prethodno održane u Budimpešti u svibnju ove godine.

Vjerujemo da će se ova vrijedna suradnja nastaviti i ubuduće i da će što više učenika dobiti priliku sudjelovati, jer nam o potrebi ovakvih projekata suradnje najbolje govore utisci dosadašnjih sudionika.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTO / Uvertira u zadarsku Europsku noć istraživača radionicom u Znanstvenoj knjižnici Sveučilišta u Zadru

Objavljeno

-

By

Održana radionica – „Upoznajmo se što u Znanstvenoj knjižnici rade znanstvenici?

Znanstvena knjižnica Sveučilišta u Zadru svojom aktivnošću pridružila se u ovogodišnjoj Noći istraživača. Europska noć istraživača predstavlja dugogodišnju inicijativu Europske komisije u području znanosti usmjerenu povećanju i razvijanju svijesti opće populacije o pozitivnoj ulozi i važnosti istraživanja u društvu te na povećanju interesa mladih za istraživačku karijeru.

“Ovom radionicom željeli smo otvoriti zadarsku Europsku noć istraživača kroz radionicu namijenjenu osnovnoškolskom uzrastu (posjetili su nas učenici 4. C razreda Osnovne škole Petra Preradovića sa svojom razrednicom). Radionicu su vodili Tomislav Blažević (Znanstvena knjižnica Sveučilišta u Zadru) i Ana Šitina Žepina (Odjel za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru). Tema radionice je bila da osnovnoškolce upoznamo što u Znanstvenoj knjižnici rade znanstvenici, odnosno zašto znanstvenik ili znanstvenica dolaze u Znanstvenu knjižnicu Sveučilišta u Zadru. Jedna od aktivnosti ovogodišnje Noći istraživača je i „Postani znanstvenik na jedan dan” te kroz ovu aktivnost želimo polaznicima radionica prikazati kako znanstvenik istražuje, što sve koristi u svom istraživanju i kako Znanstvena knjižnica pomaže znanstvenicima u njihovom istraživanju.”

Ova radionica dio je praktične nastave jer učenici uče kroz predmet Priroda i društvo što je to znanstvenik i što on radi pa im upravo ova radionica, razgovor i praktično iskustvo može približiti spoznaje kako jedan znanstvenik istražuje. Na radionici je osim interakcije s učenicima kroz razgovor održana i edukativna društvena igra.

Za one koji još ne znaju, organizacija Europske noći istraživača glavna je aktivnost Obzor Europa projekta Reconnect science with the blue society – Blue-connect 2.0, koja za cilj ima predstaviti najnovija znanstvena otkrića na razumljiv i zabavan način, približiti istraživački rad javnosti i pokazati utjecaj znanosti na naš svakodnevni život.”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu