Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

“NASMIJEŠENO SUNCE” Gradonačelnik Dukić: “Turistički djelatnici nezamjenjiv su dio zadarskog turističkog imidža”

Objavljeno

-

U dvorištu palače Cedulin održana je tradicionalna svečana dodjela nagrada u akciji Gradonačelnika  Grada Zadra „Nasmiješeno sunce“ za turističku 2021.godinu.

Priznanja je uručio gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić, a prigodne poklone direktor TZ grada Zadra Mario Paleka.

Čestitajući dobitnicima gradonačelnik Dukić naglasio je kako ovo blagdansko vrijeme donosi zbrajanje poslovnih rezultata u godini na izmaku.

– Turizam je bez dvojbe danas nezamjenjiva gospodarska djelatnost, izvozno orijentirana, koja zapošljava, donosi dodanu vrijednost i nove investicije. Pokazala je to i ova godina, nakon depresije 2020. koju smo prebrodili zahvaljujući poduzetničkoj profesionalnosti i mjerama potpora od državne do lokalne razine, kazao je gradonačelnik Dukić istaknuvši kako turizam nije samo statistika te je dodao:

– Turizam je prije svega dojam i emocija. A za pozitivan dojam je potrebna stručnost, kreativnost i motiviranost. Baš svaki kotačić tog složenog mehanizma i ove je sezone funkcionirao uhodano, a Zadar je opet bio poželjno odredište. Takvim ga oduvijek čine ljudi, prije svega oni u turističkom sektoru našeg grada. Vi, dobitnici ovogodišnjeg Nasmiješenog sunca, nezamjenjivi ste dio zadarskog turističkog imagea. S vašim i znanjem i radom svih vaših kolega, nastavljamo s pozitivnim poslovnim rezultatima i vedrim duhom.

Nagrađeni u akciji Gradonačelnika  Grada Zadra „Nasmiješeno sunce“ za turističku 2021.godinu:

U kategoriji najkvalitetniji ugostiteljski objekt za 2021.godinu priznanje se dodjeljuje za:

NAJBOLJI RESTORAN

Restoran „4 Kantuna“

Na frekventnoj lokaciji zadarskog Poluotoka, na mjestu nekadašnjeg najstarijeg fast fooda u gradu Nane, otvoren je novi, moderni i jako lijepi restoran naziva 4 kantuna. Restoran 4 Kantuna je vrhunski zadarski restoran s idejom vodiljom prikazivanja povijesne baštine Zadra. Njeguju koncept visoke gastronomije koja osvaja domaće i strane goste uz bogatu vinsku kartu i zato s pravom zaslužuje ovo priznanje. Blagodati jela pripremaju se u mediteranskom stilu ali ga obogaćuju i prstohvatom novih ideja tako da za što god se odlučite nećete pogriješiti. 

NAJBOLJI CAFFE BAR

Caffe bar „Marex“

Uz samu obalu u Zadru smjestio se šarmantni kafić Marex, koji na prvu osvaja simpatičnim interijerom ali i napitcima koji su oku i nepcu ugodni. Moment guštanja i uživanja možete doživjeti na terasi caffe bara Marex. Uz dugu tradiciju poslovanja cilj mu je bio stvoriti ležerno i ugodno mjesto  ispijanja kave uz more i gledati zalazak sunca – neprocjenjivo je.

NAJBOLJA KONOBA

Konoba „Tovar“

Konoba „Tovar“ je jedan od simbola Varoši. U svega desetak kvadrata njegove konobe stalo je sve: šank, stara kredenca s posuđem, minijaturna kuhinja, nekoliko visokih stolica i laktaši. Čak je ostao i bunar star nekoliko stoljeća!” „Tovar“ je uvjerljivo najmanja konoba na svijetu, s interijerom kojeg krase fotografije starog Zadra i originalni ručni radovi, Varoš kakva je nekad bila, mjesto za čuvanje vina i ulja, ali za druženja, tuge i veselja Varošana – težaka. Njeguju okuse domaće tradicionalne kuhinje te raznih specijaliteta od ribe i mesa. Konoba Tovar teži očuvanju autentičnosti i ugođaja spajajući vrhunsku kulinarsku tehniku i dušu.

U kategoriji novi suvenir nagrađuje se:

Maja Biloglav »souvenir to go«

Gospođa Maja Biloglav sasvim je slučajno osmislila genijalnu ideju – »souvenir to go«, namijenjen svim ljubiteljima vina, opuštenih večeri, plutenih čepova i našeg predivnog grada! Od plutenog čepa nakon popijene butelje vina i još nekoliko ručno rađenih i iscrtanih komadića keramike, sastavi se suvenir u obliku crkve sv. Donata. Sve ukupno pravi je suvenir koji sadrži i uspomenu, osobni doživljaj prilike u kojoj se to vino popilo.

U kategoriji najljepše uređeni izlog trgovine nagrađuje se:

Cvjećarnica „Fiorentino“u Zadru

Izrađuje jedinstvene i kreativne bukete i cvjetne aranžmane za razne prigode od svježeg, suhog i umjetnog cvijeća. Izlog cvjećarnice svojim izgledom i asortimanom mami poglede građana i doprinosi blagdanskom ugođaju grada Zadra te je stoga i proglašen najljepšim izlogom.

NAJUREĐENIJI VRT

NASADI D.O.O. – Perivoj Vrulje

Od zadarskih perivoja izvan stare gradske jezgre važan je Perivoj Vrulje zbog, kako mu i ime kaže – izvora vode. Kako je u Dalmaciji tekuća slatka voda rijetkost, ovaj perivoj ima veliku vrijednost zbog većeg broja vrulja na malom prostoru. One tvore potočiće što se pedesetak metara pred utok u more spajaju u jedan veći potok koji ne presušuje ni ljeti. Potok se ulijeva u uvalu Vrulje smještene na sjevernom dijelu luke, na njenom izlazu. Oko potoka je podignut perivoj s većim brojem biljnih vrsta. Prije nekoliko godina napravljen je i još jedan mostić. U budućnosti će se sigurno posvetiti još veća pažnja kao vrlo važnom elementu povijesne baštine, a u interesu što sadržajnije turističke ponude grada.

NAJUREĐENIJA BENZINSKA POSTAJA

Petrol, Bulevar 

U kategoriji djelatnik godine dodjeljuju se priznanja i nagrađuju:

NAJBOLJI TURISTIČKI VODIČ

Gospodin Ivica Škriljevečki

Rođen 1978. u Zagrebu, po završetku Hotelijersko-turističke škole preselio u Zadar radi studija Kulture i turizma koji je završio kao diplomirani turistički komunikolog. Licencirani turistički vodič za Zadarsku, Šibensko-Kninsku i Splitsko dalmatinsku županiju te vlasnik turističkog obrta I TRAVEL.

NAJBOLJI KUHAR

Gospodin Dario Kapović

Gospodin Dario Kapović nakon završene srednje ugostiteljske škole otišao je na razne brodove kao kuhar. Sedam god. kasnije se vraća i počinje život u Zadru. Nakon posla u Falkensteineru u Zadru put ga dalje vodi u najpoznatije zadarske restorane. Sudjelovao je na raznim gastro prezentacijama Vir Turizma diljem lijepe naše i izvan njenih granica  kuhajući u vrhunskim hotelima naša domaća autohtona jela prezentirana na moderan način  kuhanja. Danas je zaposlen u Brusketi. Za sebe kaže da je zaista sretan čovjek jer radi posao koji voli i nada se da ću ga raditi još dugo.

NAJBOLJI KONOBAR

Gospodin Ante Butić

Ante Butić, poznati zadarski konobar, barmen i ugostitelj te vrhunski poznavatelj umjetnosti miješanja pića, od kojih su mnogi i nagrađivani prestižnim svjetskim nagradama. Član udruge „back 2 basic“  koja se baviti edukacijom barmena, barista i konobara. Uz svoje profesionalno iskustvo i osobnost koja oduševljava goste omiljen je i u svojem timu te uživa u poslu kojim se bavi.

NAJBOLJI PRODAVAČ

Gospođa Tanja Nekić trgovac je s višegodišnjim iskustvom na gradskoj tržnici Zadar. Vlasnca je OPG-a Nekić Tanja. Kad trebate pomoć kod izbora svježe blitve, rajčice, krastavaca, paprike, krumpira ili  mrkva velikim povjerenjem prepustite se iskusnim savjetima i preporukama gospođe Tanje Nekić.

NAJBOLJI POLICAJAC

Gospodin Ante Mitrović

Gospodin Ante Mitrović zaposlen je u Postaji pomorske i aerodromske policije Zadar, na radnom mjestu policijskog službenika za graničnu kontrolu. Svojim radom je doprinuo podizanju ugleda policije te kvalitetno i profesionalno obavljao postavljene zadaće. Ljubazan i uljudan prema strankama, svojom učinkovitošću, znanju, komunikaciji i samostalnošću u radu, uvelike je doprinio povećanju sigurnosti turističke sezone 2021.u gradu Zadru.

NAJBOLJI ČISTAČ

Gospodin Marijan Baričević

Gospodin Marijan Baričević svojim svakodnevnim radom i zalaganjem doprinosi da ulice Zadra budu čiste i uredne a sugrađani i posjetitelji našeg grada zadovoljni njegovom čistoćom i ljepotom. Gospodin Marijan je zaposlen u Čistoći d.o.o. na radnom mjestu pometač javno-prometnih površina. Do izražaja dolazi njegova temeljitost, profesionalnost i odgovornost. Upravo zbog toga cijenjen je u svojoj radnoj sredini, a ljubaznost i komunikativnost najviše dolazi do izražaja u komunikaciji s korisnicima na terenu.

NAJBOLJI DJELATNIK TURISTIČKE AGENCIJE

Gospođa Terezija Radošević iz agencije „Romeo & Juliet“.

Gospođa Terezija Radošević je vlasnica Romeo & Juliet obrta za turizam i nekretnine. Dugogodišnji je turistički vodič za Zadarsku županiju. Šetajući zadarskim ulicama starijim više od 3.000 godina gđa. Terezija će vam pokazati cijeli spektar spomenika i skrivenih kaleta prepričavajući priče i legende. Svaki gost osjetit će puls grada iz prošlosti i današnjeg svakodnevnog života. Dugo nakon odlaska sjetit će se Zadra i zadarske šetnje.

NAJBOLJI SPASILAC NA PLAŽI

Nikolina i Luka su spasioci Hrvatskog Crvenog križa, radili su kao spasioci na plaži Kolovare u Zadru. Tijekom dežurstva uočili su osobu u moru na 50 metara od obale koja se počela utapati. Nakon uočavanja osobe u nevolji pokrenuta je akcija spašavanja. Spasioci su doplivali do unesrećene osobe, prihvatili je i doveli do obale. Obavili su brzu procjenu stanje unesrećene osobe te odmah započeli postupak oživljavanja. Spasioci su pružali prvu pomoć unesrećenoj osobi do dolaska hitne medicinske službe. Zahvaljujući brzom i pravovremenom reakcijom Nikoline i Luka spašen je ljudski život. Dobitnici su i nagrade Hrvatske turističke zajednice “Čovjek ključ uspjeha u turizmu” u kategoriji Spasilac godine za 2021.

Posebna priznanja za izniman doprinos uspješnom odvijanju turističke sezone dodjeljuju se:

  • Posebno priznanje za izniman doprinos uspješnom odvijanju turističke sezone 2021. godine dodjeljuje se: Zavod za javno zdravstvo Zadar

Za izniman doprinos uspješnoj borbi protiv Covid-19 pandemije.

  • Posebno priznanje za izniman doprinos uspješnom odvijanju turističke sezone 2021. godine dodjeljuje se Zadar Sunset Festival

Prvi Zadar Sunset festival privukao je maksimalan broj posjetitelja. Svojim hitovima, ali i dobro poznatim evergreenima u svom aranžmanu razveselili su zadarsku publiku. Festival je ispunio sva očekivanja kako publike tako i nas. Ples i izvrsna energija su činili posjetitelji iz čak 32 zemlje među kojim su SAD, Kanada, Njemačka i druge. Zadar je dobio novu glazbenu razglednicu

  • Posebno priznanje za izniman doprinos uspješnom odvijanju turističke sezone 2021. godine dodjeljuje se Zadar Jazz & Blues festival

Svakog ljeta u srcu sezone od 2015. godine Hrvatsko narodno kazalište Zadar u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zadra organizira Zadar Jazz & Blues Festival. Koncerti se odvijaju na prekrasnoj otvorenoj terasi Muzeja antičkog stakla, s koje se pruža prekrasan pogled na uvalu Jazine, gradski most i zidine. U takvoj atmosferi predstavili su se živom svirkom poznata imena svjetske jazz i blues scene.

  • Posebno priznanje za izniman doprinos uspješnom odvijanju turističke sezone 2021. godine dodjeljuje se „Tribute to Queen Festival“

 Tribute to Queen Festival ” je jedinstveni program sa gostovanjem vrhunskih svjetskih umjetnika. Uz najbolji europski Tribute to Queen band, “Queen Real Tribute”, iza kojih su velike turneje po Kini, Južnoj Koreji, Rusiji i gotovo cijeloj Europi, jedan od gostiju koncerta je i Michelle Luppi, član legendarnog benda Whitesnake, koji je sa Queen Real Tribute-om izveo nekoliko skladbi grupe Queen i Whitesnakea

  • Posebno priznanje za izniman doprinos uspješnom odvijanju turističke sezone 2021. godine dodjeljuje se novinarki Ani Dobrović

Ana Dobrović je novinarka HRT-a i autorica romantično-povijesnog romana – „Plovidba kamenim brodom“. Godinama donosi na male ekrane u emisiji „More“  zanimljive reportaže o moru, podmorju i otocima. 

  • Posebno priznanje za izniman doprinos uspješnom odvijanju turističke sezone 2021. godine dodjeljuje se Konzervatorski odjel u Zadru

Povijest zadarskih konzervatora seže u 1946. god. kada se, u tada još uvijek porušenom Zadru, osniva (od strane konzervatorskog zavoda za Dalmaciju) povjerenstvo u Zadru. Nedugo zatim, 1952.godine osnovan je Konzervatorski ured u Zadru. I napokon 1954. godine Konzervatorski odjel postaje samostalna ustanova. Novim Zakonom i ustrojstvom sredinom 90-tih i postaje Konzervatorski odjel Ministarstva Kulture.

Akcija „Nasmiješeno sunce“ kojom se nagrađuju najuspješniji u ostvarenju turističke sezone. Akciju provodi Gradonačelnik u suradnji s gospodarskom i obrtničkom komorom, TZ Županije i Grada, Udruženjem obrtnika Zadar i Udrugom zadarskih ugostitelja. Provodi se s ciljem dodatnog motiviranja za pružanje što kvalitetnijih usluga, za poticanje međusobne konkurencije u uređenju objekata i razine usluga te naposljetku kao rezultat svega, prezentiranje grada Zadra na način dostojan njegove tradicije, povijesnog i kulturnog značaja i zahtjeva sadašnjeg vremena.

Nasmjesenosunce2021128

Image 7 of 23

 

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA IZ KISTANJA / Nadbiskup Zgrablić predvodio misno slavlje povodom 25 godina djelovanja Schönstattskog pokreta u Hrvatskoj

Objavljeno

-

By

foto: Ines Grbić/Zadarska nadbiskupija

Hrvatska Schönstattska obitelj proslavila je 25 godina ‘Akcije Hodočasničke Gospe’ u Hrvatskoj svečanim koncelebriranim misnim slavljem koje je u župnoj crkvi sv. Nikole u Kistanjama, u subotu, 5. listopada, predvodio zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Susret je okupio članove Schönstattskog pokreta iz Zadarske nadbiskupije, Splitsko – makarske nadbiskupije i iz Šibenske biskupije. Među šestoricom svećenika koncelebranata bio je i p. Christoph Horn, duhovnik Schönstattskog pokreta u Hrvatskoj.

„Reći Majka Božja podsjeća nas kako je Bog blizu čovjeku kao što je djetetu blizu majka koja ga nosi pod svojim srcem. Od trenutka Isusovog utjelovljenja, početka Marijinog majčinstva, nema više Boga bez čovjeka: tijelo Isusa, Sina Božjega, uzeto je od Marije jednom zauvijek. I nakon smrti, Isusovo tijelo preobraženo je u `mutaciji života`, u uskrsnuću. Isus je svojim proslavljenim uskrsnim tijelom uzašao na nebo. I Marija, Isusova Majka, nakon završetka ovozemaljskog života, dušom i tijelom uznesena je u nebesku slavu“, istaknuo je nadbiskup Zgrablić, podsjetivši na poticaj pape Franje da „pobožnost prema Mariji nije duhovni bonton, to je zahtjev kršćanskog života“.

„Riječ ‘majka’, na latinskom ‘mater’, podsjeća nas na riječ ‘materija’, na tvar koja se nalazi u svemiru. Beskonačni Bog prihvatio je na sebe materiju, ne samo zato da bi bio među nama, nego da bude kao i mi, u svemu nama sličan, osim u grijehu. Sv. Ivan Evanđelist kaže da se Riječ Božja utjelovila i nastanila među nama. U tom sjedinjenju Boga s čovjekom događa se čudo divote Božje i u isto vrijeme čudo divote Marijinog majčinstva. Čovjek više nije sam, nije više siroče, nego postaje posinjeno dijete Božje. Bog daruje čovjeku Duha posinstva u kojem može klicati Abba! Oče!. Marija rađa „blagoslovljeni plod utrobe tvoje“, kako molimo u Zdravomariji, ponavljajući Elizabetine riječi. Rađajući i nas u redu milosti, i mi imamo udjela u blagoslovu Isusa kojeg je Marija rodila. Imamo udjela i u divoti Marijinog majčinstva“, poručio je nadbiskup Zgrablić.

Tumačeći riječ ‘majka’ u odnosu na Krista uskrsloga i naše sudioništvo u njegovom uskrsnuću, nadbiskup je naglasio da po Isusovom uskrsnuću i našem krštenju, Isusova Majka postaje i naša Majka. Pritom je podsjetio na snažnu misao bl. Alojzija Stepinca: „…da je pravi čovjek, koji se rodio od Marije, Čovjek i Bog, Isus Krist; a drugi je samo čovjek, posinak Božji i Marijin. Ako se Isus Krist, Glava ljudi, rodio od Marije, tada se i predodređeni, ti udovi Crkve, nužno moraju roditi od nje. Nikada jedna te ista majka ne daje na svijet glavu bez udova, niti udove bez glave, jer to bi bila nakaza (anomalija) u prirodi; jednako tako i u redu milosti, Glavu i udove rađa jedna te ista majka“.

Nadbiskup je razmatrao i zaziv ‘Majko divna’, jer se prepoznatljiva slika Majke Božje u Schönstattskom pokretu naziva ‘Majka Triput Divna’.

„Naziv slike ‘Majka Triput Divna’ članovi Schönstattske zajednice preuzeli su od  ugledne Marijine kongregacije iz Ingolstatta u Bavarskoj koja je promišljala koji bi zaziv iz Lauretanskih litanija Majci Božjoj bio najdraži. Bl. o. Jakov Rem dobio je u duhovnoj viziji da je to zaziv ‘Majko Divna’. Stoga je o. Jakov potaknuo mjesnog kantora da Marijin zaziv ‘Majko divna’ pjevajući ponovi tri puta. Tako je nastao naziv ‘Majko Triput Divna’“, rekao je mons. Zgrablić.

„Studenti iz Zavoda palotinaca u Schönstattu, gradu u središnjoj Njemačkoj, na rijeci Rajni. okupljali su se na susretima sa svojim odgojiteljem o. Josephom Kentenichom. Ta zajednica koja se okupljala u kapeli sv. Mihaela u Schönstattu, 1915. dobila je na poklon Gospinu sliku od jednog njihovog profesora. To je bila slika Marije s Djetetom Isusom u naručju koju sada nazivamo i častimo kao ‘Schönstattsku Gospu’ ili Majku Triput Divnu. Taj profesor kupio je tu sliku na nekom njemačkom trgu, a djelo je talijanskog slikara Luigia Crosia, iz 1893. godine. Umjetnik je tu sliku nazvao ‘Utočište grešnika’“, podsjetio je nadbiskup.

Mons. Zgrablić se već kao dječak susreo s duhovnošću Schönstattskog pokreta i slikom Majke Triput Divne koju je imao među drugim ‘svetim sličicama’ koje je skupljao. Na jednom susretu toga pokreta, kad je predvoditelj razmatranja govorio o Majci Triput Divnoj, nadbiskup je rekao da se on, u dječačkoj dobi, pitao što to znači. „Kao mali sam razmišljao, ma kako je ta Gospa triput divna? Nisam shvatio, pa sam kao dijete sebi tumačio, možda je to Gospa koja ima tri pûti, tri tijela, tri života. Kao djeca u igri graničara, kad imaju ‘tri života’; ako ih ne pogodi lopta, imaju pravo tri puta ostati u igri. Možda i Gospa ima tri života. Tako sam ja to kao dijete zamišljao. Kasnije sam shvatio da to ne znači tri pûti, nego da je Gospa tri puta divna. To je ipak nešto drugo“.

Razmatrajući u čemu se sadrži Marijina divota, nadbiskup je rekao: „Marijina divota proizlazi iz prve riječi toga zaziva, iz riječi ‘majko’. Divota Marijina izvire iz njenog majčinstva. Mariju nazivamo Majka Božja. Ne zovemo Mariju samo Majka Isusova. Mariju kršćani od svojih prvih vremena, osobito od Efeškog sabora (431.), nazivaju Bogorodica, ona koja je Boga rodila, Majka Božja, jer je rodila Isusa Krista koji je pravi Bog i pravi čovjek. Isus je „Bog od Boga, Svjetlo od Svjetla, pravi Bog od pravoga Boga“, kako ispovijedamo u simbolu naše vjere. U riječima ‘Majka Božja’ sadržana je sjajna divota o Bogu, Mariji, ali i o nama. Otkad se Bog utjelovio u krilu Marije, on ostaje zauvijek usko povezan s čovjekom“, poručio je mons. Zgrablić, naglasivši: „Zadivljeni smo čudom koji je Bog učinio u Marijinom majčinstvu, rodivši Isusa, a po njegovom djelu otkupljenja i nas“.

„Kako je divno znati da smo ljubljena djeca Božja, da je Bog predivan! Kako je divno znati da se Bog u Mariji nama približio, da je Majka Božja po Isusovom utjelovljenju i otkupljenju i naša divna Majka. Kako je divno vjerovati da se i mi u Marijinom majčinstvu rađamo u Isusovom bogočovještvu. Divimo se kako je Bog po Mariji pobijedio naše siromaštvo. Pobijeđena je naša izgubljenost kao djeteta koje ne poznaje svoga oca i svoju majku“, poručio je mons. Zgrablić.

No, „nije dovoljno da se Mariji divimo“, istaknuo je nadbiskup. „Mariju u njenoj divoti trebamo nasljedovati. Obitelj Marije Triput Divne poziva nas da prihvatimo tri milosti koje nam Marija poklanja: po milosti duševnog udomljenja, milosti duhovne preobrazbe i milosti apostolskog poslanja. Da bismo primili te milosti, potrebno je živom vjerom prihvatiti Marijinu divotu. Pobožnost prema Mariji, razmišljanje o divotama koje je Bog učinio u njenom životu i nama pomaže da udomimo, primimo u svoje srce, učinimo svojim sve što su Isus i Marija činili, a sažeto je u molitvi otajstava krunice. Dok molimo krunicu, otvaramo naš dom i dušu Isusu i Mariji i svemu onome što su oni činili u životu i o tome razmišljamo“, rekao je nadbiskup.

Potaknuo je da u tišini promatrajući Isusa, „pustimo Isusa da govori našem srcu i djeluje u našoj duši kako bi njegova nježnost raspršila našu oholost, njegovo siromaštvo uznemirilo našu umišljenost, njegovo divno, nježno srce, pokrenulo naše neosjetljivo, ravnodušno i hladno srce. Tako milost Isusove i Marijine nazočnosti u našoj duši djeluje preobražavajuće i čuva našu slobodu od ropstva grijehu i omamljenosti slabostima ovoga svijeta“, poručio je mons. Zgrablić, rekavši: „Gledajući Mariju, ohrabreni smo ostaviti mnoge beskorisne terete i ponovno otkriti što je važno i najdivnije u našem životu“.

„Istinska vjera i pobožnost uvijek vode u apostolat i hrane se apostolatom. Milosti duševnog udomljenja i milosti duhovne preobrazbe života rađaju plodovima milosti apostolskog poslanja. Ono što smo vidjeli i čuli, što smo doživjeli kao Božju neizmjernu divotu, ono što je ostvarilo duhovnu preobrazbu našeg života, postaje najveće svjedočanstvo divotā koje Bog želi ostvariti u životu svakog čovjeka“, rekao je nadbiskup. Podsjetio je na misao sv. Bonaventure kako je ime Marije toliko slavno i divno, da i „đavolske sile strepe pred imenom i zaštitom Marijinom“; „neprijatelji ne strepe ni od dobro oboružane vojske“, kao od imena Marije kao majke Isusa Krista.

U zahvalnosti članovima Schönstattskog pokreta za njihov apostolat, molitve i sve što čine na dobro obitelji i Crkve, nadbiskup Zgrablić zamolio je Majku Triput Divnu da moli za nas, da štiti obitelji i našu domovinu te podari mir i blagoslovi cijelom svijetu.

Znakoviti prinos darova

Prinos darova koje su članovi Schönstattskog pokreta prinijeli pred oltar uručujući ih nadbiskupu Zgrabliću, prateći molitvom značenje svakog dara pročitale su Vesna Morić i Stanka Badurina. Prineseni su globus svijeta, u molitvi da rat, nasilje i krize prestanu ugrožavati svijet, a odgovorni odlučuju prema kršćanskim vrijednosnim načelima. Prinos svetišta u malom obliku znak je snage, mira i motivacije koje su ljudi zadobili u svetištima za novi početak. Svetišta su sredstvo koje pomaže izgraditi novi svijet te se molilo da se ljudi stave u službu življenja svetišta. Prinesen je svitak s popisom svih krugova u Hrvatskoj u kojima Majka dolazi u obitelji kao Gospa hodočasnica, s molbom da ljudi iskuse Marijinu blizinu i vodstvo, a Majka primi naše nakane, neuspjehe, strahove i nade, radosti i brige. Crvena nit je predana kao znak mladog naraštaja kojima su potrebni dobri pratitelji i uzori; bokal s vodom je znak življenja Saveza ljubavi, napora vjernika da kao apostoli surađuju u izgradnji budućnosti, da se svako djelo pretvori u vino blagoslova; svijeća je znak svjetla u molitvi za pokojne koji su primali Gospu hodočasnicu. Prinesena mreža je znak zahvale za veliku mrežu povezanosti i djela koja su o. Kentenich i đakon João Luiz Pozzobon učinili u Savezu ljubavi u srcima ljudi, u zemljama i svetištima, u molitvi da Bog nagradi njihovu ljubav i vjernost njihovim proglašenjem svetima.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

JESEN NA STEROIDIMA / Ponedjeljak sunčan, u utorak naoblaka, od srijede opća kiša…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas promjenjivo oblačno, uz najviše sunčanog vremena na sjevernom Jadranu. Uglavnom još u prvom dijelu dana ponegdje kiša, posebice na istoku i u Gorskoj Hrvatskoj, a u Dalmaciji mjestimice pljuskovi s grmljavinom. Poslijepodne postupno razvedravanje. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni, ujutro još uz obalu bura, podno Velebita jaka. Najviša dnevna temperatura između 13 i 17, na Jadranu od 19 do 23 °C.

U ponedjeljak u većem dijelu zemlje pretežno sunčano, ujutro uglavnom u unutrašnjosti mjestimice magla. Na zapadu umjereno do pretežno oblačno, a na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru lokalno može pasti malo kiše. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na Jadranu i jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka od 3 do 8, na Jadranu od 10 do 15 °C. Najviša dnevna većinom između 18 i 23 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U ponedjeljak u većem dijelu zemlje pretežno sunčano, no na zapadu umjereno do pretežno oblačno. Jutro će u unutrašnjosti ponegdje biti maglovito. U utorak postupan porast naoblake, mjestimična kiša očekuje se na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru, uglavnom u drugom dijelu dana. U srijedu će uz promjenjivu naoblaku kiše biti i drugdje, na Jadranu i uz njega i obilne, lokalno u obliku pljuskova s grmljavinom. Vjetar na kopnu slab do umjeren jugozapadni i južni, u gorju na udare povremeno i jak. Na moru će uz umjeren jugozapadnjak puhati i jugo, osobito u utorak i jako, ponegdje i olujno. Postupan porast temperature zraka, no jutro će u ponedjeljak biti svježe, posebice u unutrašnjosti.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Održana uspješna eko akcija u Vlašićima: Volonteri iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke očistili plažu i podmorje

Objavljeno

-

By


U Vlašićima je 5. listopada 2024., uspješno održana velika eko akcija čišćenja plaže i podmorja, u kojoj su, osim domaćih volontera, sudjelovali i posjetitelji iz Slovenije i Njemačke. Akcija je okupila dvadesetak ekoloških entuzijasta koji su udružili snage kako bi doprinijeli očuvanju okoliša ovog prekrasnog dijela otoka Paga.

Volonteri su temeljito očistili plažu i veliki dio rive, prikupljajući raznovrstan otpad. Na kopnu su pronađeni i uklonjeni razbijeni suncobrani, ležaljke, postolja za suncobrane, plastične boce i limenke, dok su iz mora izvučene automobilske gume, tepih, razni plastični, stakleni i metalni predmeti, pa čak i olupina razbijenog broda. Ova akcija je bila ključna za očuvanje prirodnog okoliša uvale Vlašići koja je posljednjih godina pod sve većim pritiskom zagađenja.

„Akcija je rezultirala uklanjanjem velike količine otpada, a zahvaljujući predanom radu volontera, napunjen je čitav kontejner prikupljenim otpadom s kopna i mora. Posebnu zahvalu upućujemo roniocima Borutu, Mauru, Anti, Dorianu, Andrijanu i Željanu na čelu s Kristijanom Gligorom, ACI ambasadorom i svim volonterima koji su danas sudjelovali u akciji i svojim trudom doprinijeli uspjehu ove inicijative. Svima koji su sudjelovali podijelili smo promotivne majice kampanje kao mali znak zahvalnosti za njihov nesebični doprinos. Ove majice, s ekološkim porukama i motivima, izazvale su posebno oduševljenje među sudionicima i poslužile ne samo kao uspomena, već i kao simbol zajedništva i posvećenosti očuvanju okoliša.  Bez predanosti i entuzijazma svih sudionika, ova akcija ne bi bila moguća. Njihova angažiranost još jednom je pokazala kako zajednički napori mogu doprinijeti zaštiti i očuvanju prirode, a istovremeno educirati i inspirirati druge da se pridruže ovakvim inicijativama. Hvala svima koji su svojim trudom i voljom doprinijeli ljepšem i čišćem okolišu uvale Vlašići!” – izjavila je na kraju akcije Ana Žunić, predsjednica udruge Volim Vlašići.

Eko akciju i Informativnu kampanju “Za čistu uvalu” financijski podržavaju Zadarska županija – UO za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove, ACI d.d., TZ Grada Paga, Grad Pag, Komunalno društvo Pag i Čistoća Pag.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu