ZADAR / ŽUPANIJA
FOTOGALERIJA Održana Završna konferencija projekta PBU “Kompetentan djelatnik na putu izlaska iz ovisnosti o alkoholu”

Održana je Završna konferencija projekta Psihijatrijske bolnice Ugljan „Kompetentan djelatnik na putu izlaska iz ovisnosti o alkoholu“, u Centru za kreativne industrije INOVAcija.
Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“. Cilj projekta je „Unaprijediti znanja i vještine zdravstvenih djelatnika i zaposlenika Psihijatrijske bolnice Ugljan kako bi se promoviralo mentalno zdravlje te preveniralo ovisnosti o alkoholu“.
Na konferenciji su nazočili brojni djelatnici Psihijatrijske bolnice Ugljan te njihovi stručni suradnici. Konferenciju je otvorio ravnatelj bolnice doc.dr.sc. Mladen Mavar.
Sve nazočne pozdravio je i zamjenik župana Zadarske županije, Šime Vicković te je pohvalio uspješno proveden projekt „Kompetentan djelatnik na putu izlaska iz ovisnosti o alkoholu“ koji je bolnica prijavila na Otvoreni trajni poziv na dostavu projektnih prijedloga „Promocija zdravlja i prevencija bolesti – Faza I“ kojeg je Ministarstvo zdravstva objavilo u veljači 2018. god. Dotaknuo se i energetske obnove koja je provedena u prijašnjim godinama, a koju Zadarska županija snažno potiče i podržava kod svih svojih ustanova. Zadarska Županija, osnivač Psihijatrijske bolnice Ugljan kontinuirano prati potrebe bolnice te ih podržava u razičitim aspektima.
Ravnatelj, Mladen Mavar se prisjetio dugogodišnjeg iskustva Psihjatrijske bolnice Ugljan u pružanju zdravstvene skrbi osobama oboljelim od duševnih oboljenja: „Bolnica je osnovana 1955. god. kao odgovor na prenapučenost tadašnje Bolnice za duševne bolesti Vrapče. Već 1971. god. osnovan je odjel za liječenje alkoholizma (muški), tzv. Odjel X. Odjel je smješten u zgradi koja je do tada služila za stanovanje liječnika, a njegov prvi voditelj prim. dr. Dušan Knežević uvodi suvremene sociopsihijatrijske metode i tehnike liječenja te humanizira prostore za boravak i rekreaciju pacijenata. Prim. dr. Paško Paić postaje voditelj Odjela X 1976. god. te se u sljedećem periodu ostvaruje zapaženi pionirski rad na primarnoj i tercijarnoj prevenciji alkoholizma dalmatinske regije.
Mavar je dodao: „Obzirom da je naša Bolnica i tada imala regionalni karakter, vrlo dobro je povezivala klubove liječenih alkoholičara koji su u to vrijeme djelovali. Svake prve subote u mjesecu tu su se organizirali susreti klubova s područja cijele Dalmacije. Također, tim susretima prisustvovali su i predstavnici radnih organizacija čiji djelatnici su se nalazili na liječenju u našoj Bolnici. Naši djelatnici ujedno su održavali terapijske sastanke s osobama liječenim od ovisnosti o alkoholu u različitim tvrtkama, a bili su i angažirani kao terapeuti u klubovima liječenih alkoholičara.“
Zaključio je o projektu: „Liječenje ovisnosti o alkoholu i danas je vrlo aktualno pa naša Bolnica, koristeći kvalitetne programe liječenja, kako ambulantno, tako i hospitalno, skrbi o osobama ovisnim o alkoholu. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva za provedbu projekta s ciljem unapređenja kompetencija i vještina zdravstvenih djelatnika koji skrbe o pacijentima koji se liječe od ovisnosti o alkoholu dodatno će podići razinu kvalitete terapijskog rada. Ovim projektom osigurali smo održavanje predavanja stručnjaka koji su zaposlenici naše Bolnice, ali i onih specijalista koji zdravstvenu skrb pružaju unutar općih bolnica. Njihovi stručni radovi zapisani u ovoj brošuri ostat će vrijedan zalog za naše buduće pružanje zdravstvene skrbi pacijentima koji se liječe od ovisnosti o alkoholu.
Voditeljica projekta, Danijela Stipanić-Graf predstavila je rezultate projekta „Kompetentan djelatnik na putu izlaska iz ovisnosti o alkoholu“: „Važno je naglasiti kako se projekt financira iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“. Posredničko tijelo razine 1 je Ministarstvo zdravstva, dok je Posredničko tijelo razine 2 Hrvatski zavod za zapošljavanje. Vrijednost projekta je 609.446,78 kn, a intenzitet potpore je 100 %.
Cilj projekta je „Unaprijediti znanja i vještine zdravstvenih radnika i zaposlenika Psihijatrijske bolnice Ugljan kako bi se promoviralo mentalno zdravlje te preveniralo ovisnosti o alkoholu“. Ciljana skupina su Psihijatrijska bolnica Ugljan kao prijavitelj te zdravstveni radnici – liječnici, medicinske sestre i tehničari, psiholozi, socijalni radnici, radni terapeuti.
S ponosom mogu reći da smo u vrlo zahtjevnim epidemiološkim uvjetima uspjeli provesti sve planirane aktivnosti. Tako su svoje edukacije za zdravstvene radnike održali: prof.dr.sc. Zoran Zoričić, psihijatar – alkoholog, naša dr. Olivera Vuksan Kolega, psihijatar – alkoholog, klinička psihologinja Lucijana Rupić Krstić, socijalna radnica Martina Šarin, magistra sestrinstva Biljana Babić, dr. Sanja Kalanj, neurologinja, doc.dr.sc. Melanija Ražov Radac, spec. interne medicine – gastroenterolog, dr. Zorislav Šušak, spec. interne medicine – kardiolog i dr.sc. Jelena Vučak Lonačr, spec. interne medicine – endokrinolog. Predavanja svih navedenih stručnjaka objedinjena su u zbirci radova koju smo objavili u sklopu provedbe ovog projekta. Organizirali smo i okrugli stol početkom svibnja u Kneževoj palači u Zadru, a govornici su bili stručnjaci koji su održali predavanja.
Studijsko putovanje organizirali smo u Sloveniji, točnije u Ljubljani. Tamo smo posjetili Psihijatrijsku kliniku Ljubljana te nihov Centar za mentalno zdravlje, zatim Žarek upanja – udrugu koja se bavi tretmanom ovisnika te Savez udruga (klubova) Slovenije koji se bave ovisnicima.“
Graf-Stipanić je zaključila:“Na kraju provedbe ovog projekta okrećemo se planiranju novih projekata te iščekujemo objavu novih poziva za financiranje.“
Cebtar kreativnih industrija - predavanje o alkoholu - PBU
ZADAR / ŽUPANIJA
HRANI NIJE MJESTO U SMEĆU! / Otpad od hrane – 1/3 otpada!

OTPAD OD HRANE – 1/3 OTPADA
Stvaranje otpada od hrane u dućanima, restoranima, ali i kućanstvima postao je ozbiljan problem i veliki izazov suvremenog svijeta.
Posljedice bacanja hrane koja u konačnici završava na odlagalištu otpada su daleko veće nego što se čini na prvi pogled. Takvo postupanje ne utječe negativno samo na budžet, već dugoročno i izrazito negativno djeluje na okoliš.
KOLIČINA HRANE KOJA SE GODIŠNJE BACI U HR, EU, ALI I U SVIJETU
U Hrvatskoj godišnje u otpadu završi gotovo 300 000 t hrane, odnosno 70-80 kg po stanovniku, a u EU baci se 88 milijuna tona hrane godišnje.
Na globalnoj razini, godišnje se baci oko 1.3 milijarde tona hrane, od čega je veliki dio još pogodan za prehranu ljudi.
FAZE PREHRAMBENOG LANCA U KOJIMA SE BACA HRANA
Otpad od hrane nastaje iz različitih razloga kroz cijeli lanac opskrbe hranom, od proizvodnje, prerade, distribucije, skladištenja i prodaje. Razlozi su uglavnom oštećena ili hrana kojoj je istekao rok trajanja, viškovi kuhane hrane, hrana bačena tijekom pripreme, ostatci obroka i sl. U Hrvatskoj u hrani koja završi u otpadu prednjače voće i povrće sa 46%.
Namirnica najčešće koja završi u smeću, na globalnoj razini to je kruh. Znači, namirnica koja je neizostavna u velikoj većini kućanstava i koju se jednostavno može i čuvati i iskoristiti.
KVALIFIKACIJA OTPADA OD HRANE
Ključno je razlikovati izbježan i neizbježan otpad od hrane:
• izbježan otpad – podrazumijeva odbačenu hranu koja je prije odbacivanja bila jestiva i hranu koja je pripremljena ili poslužena u prevelikim količinama ili koja je oštećena prilikom pripremanja kao i proizvode kojima je istekao rok upotrebe,
• potencijalno izbježan otpad – podrazumijeva hranu koju neki ljudi konzumiraju, a drugi ne, ili koja ovisno o pripremi može ili ne mora biti jestiva,
• neizbježan otpad – podrazumijeva otpad koji nastaje prilikom pripreme hrane koji nije jestiv, niti je ikada bio. Aktivnosti koje se preporučuju kako bi se smanjio otpad od hrane prema hijerarhiji gospodarenja
NAČINI NA KOJE MOŽEMO SPRIJEČITI NASTANAK OTPADA OD HRANE
Najviše otpada od hrane nastaje u kućanstvima, čak – 53% od ukupnog udjela. Izbjegavanje nastajanja takvog otpada je najpovoljnija metoda za rješavanje navedenog problema.
Evo par savjeta kako spriječiti nastanak otpada od hrane:
- Planirajte kupnju/ kupujte samo što vam je potrebno i u odgovarajućoj količini)
- Provjerite datume kada kupujete veće količine namirnica i radite zalihe
- Vodite računa o značenju datuma na oznakama: “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do” te o pravilnom skladištenju namirnica
- Poslužujte manje količine hrane/ planirajte obroke (tjedni jelovnik)
- Višak hrane ne bacajte u smeće, već je sljedeći dan iskoristite za neki obrok ili je zamrznite
- Kreativno iskorištavanje hrane – kuhanje obroka od ostataka hrane
- Pravilno čuvajte / skladištite hranu (hladnjak 1-5 stupnjeva) da bi se smanjio rizik od kvarenja
- Napravite džem, smoothie domaće pekmeze, kompote, sokove, povrtne namaze, umake, temeljce za variva ili rižota. Voće i povrće također se može oprati i dobro osušiti, narezati ili smiksati u te zamrznuti. Na taj način spriječit ćete bacanje hrane, a sezonsko voće i povrće moći iskoristiti u jelima i izvan sezone. Zamrznuto voće i povrće moguće je kuhati bez prethodnog odmrzavanja.
- Pretvorite ostatke hrane u kompost i gnojivo
- Donirajte višak hrane
POSLJEDICE BACANJA HRANE NA OKOLIŠ I ZDRAVLJE LJUDI
Hrana pomiješana sa MKO i kao takva bude odložena dugoročno i izrazito negativno djeluje
na okoliš. Procesi koji se odlaganjem biorazgradivog otpada razvijaju na odlagalištima su: emisije metana i ostalih stakleničkih plinova te onečišćenje procjednih voda. Ne treba posebno naglašavati štetnost tih procesa i posljedice na kvalitetu života na Zemlji i zdravlje ljudi. Bacanje hrane znači i trošenje resursa poput vode, zemlje, energije koji su potrebni za proizvodnju i distribuciju hrane.
HIJERARHIJA GOSPODARENJA OTPADOM OD HRANE
PREVENCIJA
PONOVNA UPORABA
RECIKLIRANJE
OPORABA
ODLAGANJE
KOMPOSTIRANJE KAO JEDAN OD NAČINA RJEŠAVANJA PROBLEMA NEISKORIŠTENE I ODBAČENE HRANE
Prosječan sastav kućnog otpada ukazuje da se čak trećina takvog otpada može reciklirati na ovaj način. Dakle, ako prosječno kućanstvo proizvede 3 kg otpada na dan, 1 kg otpada se može kompostirati, odnosno tijekom godine možemo preraditi više od 300 kg otpada. Na ovaj način biootpad postaje korisna sirovina, a ne problematično „smeće“.
Kompostiranje je prirodni proces recikliranja biootpada koji možemo sami pokrenuti i nadzirati. Biootpad čini kuhinjski, vrtni i zeleni otpad. Kompostiranjem biootpada smanjujemo količinu otpada koja se odlaže na odlagalištima i ograničavamo razvoj nepovoljnih i za okoliš opasnih procesa te proizvodimo humus za biljke koje uzgajamo u svom kućanstvu
Može se kompostirati:
– kuhinjski otpad (ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave,vrećice od čaja, ostaci kruha, listovi salate, blitve, kelja i sl.)
– vrtni ili zeleni otpad (uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice,zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća i sl.);
Ne mogu se kompostirati: – tekući ostaci kuhane hrane,meso, riba, kosti, koža, mliječni proizvodi, ulja i masti
HRANI NIJE MJESTO U SMEĆU!
ZADAR / ŽUPANIJA
SVEUČILIŠTE / Predstavljanje knjige Zdenci-Tomašanci: prapovijesno naselje kod Đakova autora Brunislava Marijanovića

Sveučilište u Zadru poziva na predstavljanje knjige Zdenci-Tomašanci: prapovijesno naselje kod Đakova autora Brunislava Marijanovića.
Predstavljanje će se održati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u četvrtak, 17. travnja, u 12.00 sati.
ZADAR / ŽUPANIJA
Meteoalarm upozorava na olujan vjetar, obilnu oborinu i moguće poplave

Donosimo vremensku prognozu meteorologinje Tee Blažević
Pretežno je oblačno diljem zemlje s kišom i pljuskovima, kako u unutrašnjosti tako i duž Jadrana. Na moru puše jako i olujno jugo, ima poteškoća u pomorskom prometu. Vjetrovito je i u gorju.
U nastavku ponedjeljka i dalje će biti snažan vjetar južnog smjera u gorju i na Jadranu, treba računati i na obilniju oborinu, osobito duž Jadrana i uz Jadran. Za gospićku i riječku regiju na snazi je upozorenje putem sustava Meteoalarm Državnog hidrometeorološkog zavoda na obilnu kišu i moguće poplavljivanje, odnosno, bujične i urbane poplave.
Obilnije oborine bit će i tijekom utorka, izglednije u gorju i na sjevernom Jadranu, iako izraženijih pljuskova može biti i južnije na moru.
Tijekom srijede će oborina biti rijetka, bit će pretežno sunčano i toplije, no bit će to tek kratki predah.
Već u četvrtak ponovno će češći biti kiša i pljuskovi, lokalno i izraženiji.
Nestabilno će biti i na Veliki petak, lokalno uz izraženije kišu i pljuskove, osobito duž Jadrana i uz Jadran. Manje toplo.
Stabilizacije vremena neće biti niti uoči Uskrsa niti na sam Uskrs, barem tako u ovim trenucima pokazuju prognostički materijali. No, očekuje se porast temperatura.
-
magazin1 tjedan prije
ŠPICA!
-
magazin4 dana prije
(FOTOGALERIJA) SUPERNOVA ZADAR / Peek & Cloppenburg otvorio petu trgovinu u Hrvatskoj
-
ZADAR / ŽUPANIJA1 tjedan prije
DOBRO JE ZNATI / Radno vrijeme trgovina u Zadru ove nedjelje…
-
ZADAR / ŽUPANIJA1 dan prije
DI U SPIZU? / Danas su u Zadru otvorene sljedeće trgovine…