magazin
(FOTO) Otvorena 16. izložba fotografija Otočni fotografi Zadarske županije
U glavnom holu Gradske knjižnice u Zadru održan je prikaz izbora fotografija izložbe fotografije Otočni fotografi Zadarske županije, organizator Foto klub „Kornat“.
Svoje recentne fotografske radove priredili su i obradili za prikaz 24 autora: Bačić Daša, Bačić Živko, Bilosnić Pablo, Bilosnić Tomislav Marijan, Blagdan Zdravko, Dešpoja Maja, Gržinčić Tihomir, Jaša Ante, Kasal Božidar, Kolenc Ivana, Kurtin Barbara, Lonić Boris, Luić Andrina, Luštica Boris, Mavar Ratko, Mavra Hrvoje, Panović Silvio, Piasevoli Nikola, Portada Josip, Skoblar Ivana, Šangulin Robbie, Šmit Elvis, Vitlov Slavko i pozvani gost izložbe Dorčić Dario iz Raba na otoku Rabu.
U proslovu o ovogodišnjoj jubilarnoj 16. izložbi kaže izbornik radova publicist Ante Jaša da su autori prikazali radove s kreativnom raznolikošću motiva iskazujući autorsku kreativnost u raznim fotografskim tehnikama. Život ljudi i njihovo okružje te radni ambijent mora i polja s detaljima u uvodnom dijelu slika, motivi su izloženih djela na početku ovog izloženog ciklusa.
Snimke otoci, obala i brodovi.
Autorica Andrina Luić snima jedrenjake ispred otoka „Kad jedra pišu priče“ s punim jedrima, a u daljini jedro s crvenim i bijeli kvadratima upotpunjuje priču na slici. Dario Dorčić i Ivana Skoblar snimaju usamljeni brodić u večernjim toplim bojama, Pablo Bilosnić prikazuje snimak „U središtu svega“ usamljenu barku s ribarima u prostranstvu mora budeći nam maštu o isčekivanju i povratku s pučine, a Boris Lonić snima grafiku svjetala i odraza.
Zdravko Blagdan snima usamljeni otok, a Živko Bačić i Robbie Šangulin snimaju otočje i obalu ispod neba s razigranim oblacima. Daša Bačić snima prizor u luci, a Tihomir Gržinčić prikazuje nam čarobni krajolik podmorja s skupinom riba koje čine zanimljiv kružni oblik.
Snimke ljudi u životnom okružju. Elvis Šmit snimio je čovjeka u silueti na putu prema paškom mostu, a svjetlo nam otkriva likovne elemente mosta. Boris Luštica otkriva nam iz magle vizuru Zadra, a Josip Portada snimio je skupinu žena u čakuli i detalj kamena s ljudskim likom kao okamenjenu riječ.
Ivana Kolenc snimila je staricu na ulaznim vratima pa njezin lik izviruje iz tame njenog doma i ovaj nam prizor dočarava njezinu usamljenost. Maja Dešpoja snimila je polje zasađenog smilju, a niz dijagonala na slici vodi nas do skupine žena u vrhu prizora.
Detalj prikazati kao zanimljiv prizor i likovno uskladiti sliku pošlo je za rukom Tomislavu Marijanu Bilosniću na slimci „Cvrčak“ prikazavši cvrčka na knjizi ispričao nam je maštovitu priču.
Silvio Panović snimio je likovno zanimljivu provu broda, a Slavko Vitlov jedro i most. Božidar Kasal snimio je natopljena rižina polja kao dijagonalne likovne oblike koje se nižu slikom, a Nikola Piasevoli prikazuje nam maslinik u skladu s nizom kamenih suhozida.
Svi autori nastojali su prikazati svoja najnovija i najbolja djela, pa je došla do izražaja raznolikost motiva brodova, razigranost mora, ljudi, arhitektura, detalji i otočni ambijent kamena i raslinja.
Posjetitelji izložbe do 23. srpnja tijekom radnog vremena Gradske knjižnice Zadar vidjeti će slike s prizorima prirodnih ljepota Zadarske županije i ljudima u životnom okružju raznolikosti ugođaja.
Fotografije:
Andrina Luić; Kad jedra pišu priče
Dario Dorčić; Zimski red plovidbe
Ante Jaša; Prova i zvonik
Boris Lonić; Mjesećina u luci
Maja Dešpoja; Onu u smilju
T. M. Bilosnić; Cvrčak
Elvis Šmit; Put na most
Ivana Kolenc; Baka na vratima
Silvio Panović; Prova
Tihomir Gržinčić; Gavuni
Zdravko Blagdan; Zlatni rat
Zahvaljujemo na suradnji uvrštenja.
magazin
Čitajte deklaracije: 10 sastojaka koji su opasni za zdravlje
Često ne znamo što znače nazivi navedeni na popisu sastojaka, no ove svakako trebate zapamtiti. Napravit ćete uslugu svome zdravlju.
Većina pri odabiru zapakirane hrane u trgovini uspoređuje cijene, neki i nutritivne vrijednosti, a trebalo bi svakako baciti oko i na popis sastojaka.
Ako znate što tražite, mogli biste saznati puno o vrijednosti proizvoda.
Pakirana hrana je praktična i ukusna no kako bi dobili te okuse, jarke boje i produljeni rok trajanja, proizvođači često koriste upitne sastojke.
Minimalno prerađena, cjelovita hrana pomaže vam da izbjegnete mnoge aditive koji se često nalaze u pakiranim opcijama.
Međutim, kada ipak posegnete za prerađenom hranom, važno je znati na koje sastojke morate pripaziti. Ovih10 sastojaka razlog su za brigu, prenosi Ordinacija.hr.
1. Visoko fruktozni kukuruzni sirup (high fructose corn syrup)
Od gaziranih pića i sokova do konzerviranog voća, žitarica i mliječnih proizvoda, visokofruktozni kukuruzni sirup (HFCS) čest je sastojak.
Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, HFCS je postao uobičajeni sastojak jer proizvođači traže jeftinije načine za zaslađivanje proizvoda.
Ovaj je sastojak jeftiniji od šećera, ali pruža sličnu slatkoću i može pomoći u teksturi i zadržavanju vlage u hrani.
Međutim, istraživanje sugerira da HFCS može povećati rizik od metaboličkih poremećaja i pretilosti.
Ujedno je i izvor praznih kalorija koje ne samo da pridonose težini, već mogu negativno utjecati i na zdravlje zubi.
2. Natrijev nitrit (sodium nitrite)
Natrijev nitrit najčešće ćete pronaći u suhomesnatim proizvodima, poput mesa za roštilj, delikatesnog mesa i suhomesnatih proizvoda.
Ovaj konzervans pomaže zadržati prirodnu boju mesa, ali dolazi s potencijalnim zdravstvenim rizicima.
Istraživanja pokazuju da natrijev nitrit u prerađenom mesu može proizvesti kancerogene spojeve, povećavajući rizik od raka.
Srećom, mnoge robne marke sada nude suhomesnate proizvode bez nitrata.
Usporedba popisa sastojaka može vam pomoći da pronađete ove zdravije opcije, a malo dodatnog truda može učiniti veliku razliku u poboljšanju kvalitete vaše košarice s namirnicama.
3. Crvena boja
Opsežna istraživanja izazvala su zabrinutost oko sigurnosti prehrambenih boja, a Red No. 3 nije iznimka.
Proizvođači dodaju ove prehrambene boje u hranu i piće kako bi stvorili privlačniju boju, posebno u proizvodima za djecu.
Iako jarke boje proizvode čine zanimljivijima, one istovremeno mogu naškoditi vašem zdravlju.
U jednoj studiji, štakori izloženi ovoj crvenoj boji razvili su veću učestalost tumora štitnjače.
Boja je također zabranjena u kozmetičkim proizvodima zbog potencijalnog kancerogenog djelovanja na životinje.
Uz ovakve rizike svakako je trebate izbjegavati i općenito ograničiti potrošnju bojila za hranu i umjetnih bojila.
4. Titanijev dioksid (titanium dioxide)
Iako je zabranjen za upotrebu u hrani u Europi, titanijev dioksid se još uvijek nalazi u mnogim popularnim proizvodima u SAD-u.
Ovaj se sastojak obično koristi u proizvedenoj hrani bijele boje, kao što je krema za kavu, guma, glazura i puding.
Istraživanja pokazuju da se titanijev dioksid može nakupljati u tijelu, što dovodi do potencijalnog oštećenja DNK i kromosoma.
FDA trenutno procjenjuje treba li opozvati njegovu upotrebu u hrani, a do onda, svakako ga izbjegavajte.
5. Tercijarni butilhidrokinon (tertiary butylhydroquinone)
TBHQ je uobičajeni aditiv u hrani koji se koristi kao konzervans, često uz druge kontroverzne sastojke.
Riječ je o sintetskom prehrambenom antioksidansu, koji se koristi za stabilizaciju hrane, masti i biljnih ulja protiv oksidativnog kvarenja i na taj način produljuje njihov vijek trajanja.
Stručnjaci preporučuju izbjegavanje citirajući istraživanje koje ga povezuje s većom učestalošću tumora kod štakora.
Ovaj se aditiv često pojavljuje u grickalicama, žitaricama i krekerima, uključujući mnoge proizvode namijenjene djeci poput žvakaćih guma ili pilećih medaljona.
6. BHA i BHT
Butilirani hidroksianizol (BHA) i butilirani hidroksitoluen (BHT) su konzervansi koji se obično koriste u prerađenoj hrani poput krekera i žitarica.
Ovi aditivi sprječavaju užeglost masti u hrani. Iako FDA smatra BHA i BHT sigurnima unutar određenih granica, studije na životinjama pokazuju da BHA može povećati rizik od raka kod ljudi.
Druga istraživanja pokazuju da i BHA i BHT mogu poremetiti spolne hormone.
Zbog tih zabrinutosti, mnogi se proizvođači okreću vitaminu E kao sigurnijoj i manje kontroverznoj alternativi.
7. Aspartam
Jedan od najčešće korištenih umjetnih zaslađivača, nalazi se u gaziranim sokovima, energetskim pićima, žvakaćim gumama i mnogim proizvodima s niskim udjelom šećera.
Dok neki ljudi prijavljuju blage nuspojave poput glavobolje i vrtoglavice, istraživanja sugeriraju da to može predstavljati ozbiljnije rizike.
Studije su povezale aspartam s potencijalnim problemima poput dijabetesa, pretilosti, intolerancije na glukozu i inzulin te promjenama u crijevnoj mikrobioti.
8. Kalijev bromat (potassium bromate)
Često se nalazi u brašnu i gotovim krušnim proizvodima.
Pekari ga tradicionalno koriste za povećanje volumena kruha i stvaranje željene teksture mrvica.
Dok se većina bromata tijekom pečenja brzo razgrađuje u bezopasni bromid, pokazalo se da sam bromat uzrokuje rak kod životinja.
Iako zaostali bromat u kruhu predstavlja samo mali rizik za potrošače, njegova je uporaba zabranjena u većini zemalja.
No, i dalje je važno provjeriti popise sastojaka i izbjegavati proizvode koji ga sadrže.
9. Acesulfam kalij (acesulfame potassium)
Poznat i kao Ace-K, ovaj zaslađivač s nula kalorija često se nalazi u dijetalnim pićima, žvakaćim gumama i bombonima s niskim sadržajem šećera.
Iako su istraživanja kontradiktorna, neka pokazuju da bi mogao predstavljati zdravstveni rizik, a jedna studija napominje i da može utjecati na kognitivnu funkciju.
Kada je prvi sigurnosni test proveden na Ace-K 1970-ih, podaci su sugerirali da bi mogao biti kancerogen kod štakora.
Međutim, smatralo se da su ti testovi bili pogrešni. Za svaki slučaj, mudro je ograničiti unos proizvoda koji sadrže ovaj umjetni zaslađivač.
10. Karamel boja
Uobičajeno se nalazi u gaziranim sokovima, pekarskim proizvodima i kuhanom mesu, a može predstavljati zdravstvene rizike.
Kada se karamelna boja proizvodi pomoću amonijaka, može nastati 4-metilimidazol, spoj koji studije povezuju s rakom pluća i leukemijom kod miševa i štakora.
Količina karamel boje koju možete konzumirati iz umaka, poput sojinog umaka i Worcestershire umaka, vjerojatno je minimalna.
Međutim, oni koji svakodnevno piju gazirana pića vjerojatno konzumiraju veću količinu.
magazin
Večeras na Adventu glazbena diva Zorica Kondža!
U četvrtak, 26. prosinca, Trg Petra Zoranića ispuniti će glas jedne od najvećih diva hrvatske glazbene scene, Zorice Kondže. S početkom u 20:30 sati, Zorica će publiku povesti na glazbeno putovanje kroz svoje najpoznatije hitove, unoseći strast i toplinu u još jednu čarobnu blagdansku večer zadarskog Adventa.
Zorica Kondža započela je svoju glazbenu karijeru početkom 1980-ih godina kao članica grupa Pirati, Novi Dan, ST i Stijene. Od 1984. godine nastupa samostalno, a njezin glas nevjerojatnog raspona spaja mediteranski temperament s modernim žanrovima poput soula, bluesa i rock and rolla, koje izvodi s lakoćom i strašću.
Poznata po bezvremenskim hitovima poput “Zar je voljeti grijeh” i “Ti si moj san”, Zorica svojim emotivnim izvedbama stvara jedinstvenu atmosferu, dok njezin simpatičan humor i iskrenost dodatno oduševljavaju publiku koja ju vjerno prati svih ovih godina.
Ne propustite priliku uživati u večeri ispunjenoj vrhunskim vokalom i pjesmama koje su obilježile domaću glazbenu scenu.
Vidimo se večeras na Trgu Petra Zoranića!
magazin
Horoskopski znakovi u božićnom kaosu: Tko je Djed Mraz, a tko Grinch?
Blagdansko vrijeme je ovdje, a s njim dolazi i prilika da se prepustimo čaroliji lampica, kolača i pomalo kaotičnih obiteljskih okupljanja. No, svi znamo da svatko od nas ima svoj jedinstveni način slavljenja Božića – od onih koji sve planiraju do zadnjeg detalja, do onih koji u zadnji trenutak trče po poklone (ili ih prosljeđuju). Ovaj smiješni horoskop koji smo složili uz pomoć umjetne inteligencije otkriva kako svaki horoskopski znak unosi svoju dozu humora, kaosa i šarma u blagdansko veselje.
Prepoznajete li sebe ili svoje bližnje?
Vrijeme je da saznamo kako vaš znak dodaje svoj “sjaj” božićnoj čaroliji!
Ovan (21. ožujka – 19. travnja)
Ovnovi su oni koji se penju na krov kako bi popravili lampice. Iako ih nitko to ne traži.
Natječu se u darivanju, a “slučajno” će spomenuti i cijenu poklona.
Bik (20. travnja – 20. svibnja)
Strateški se smještaju pored stola s grickalicama i možda skrivaju najbolje kolače za sebe.
Luksuzna pidžama i gurmanski topli kakao su njihov stil.
Ako im netko naruši božićni mir, neće se susprezati da toj osobi (tiho) daju do znanja da im dosađuje.
Blizanci (21. svibnja – 20. lipnja)
Istovremeno pjevaju božićne pjesme, šalju poruke u šest grupa i započinju raspravu o tome je li “Umri muški” božićni film.
Sve su poklone kupili u zadnji čas, ali njihov šarm sve nadoknađuje.
Ljudi sumnjaju da poklone prosljeđuju dalje. (I rade to.)
Rak (21. lipnja – 22. srpnja)
Njihova kuća izgleda kao set iz božićnog filma. Tu su kuhano vino, topli zagrljaji i malo previše agresivno inzistiranje na obiteljskom zajedništvu.
Ako nekome ne odgovaraju njihovi ukrasi, spremni su na pasivno-agresivnu borbu grudama.
Lav (23. srpnja – 22. kolovoza)
Doslovno su – Djed Mraz, ali glasniji. Njihovo drvce je spektakularno – vjerojatno se okreće i svira glazbu.
Oblače svog psa u Rudolfa za Instagram, a božićne slike im imaju natpise poput: “Zvončići zvone dok ja vladam.”
Djevica (23. kolovoza – 22. rujna)
Njihova božićna lista zadataka je laminirana, šarena i uključuje rezervne planove.
Poklone su počeli kupovati još u srpnju, a svaki je zamotan s vojničkom preciznošću.
Opustite se, Djevice, svijet neće propasti ako kolači budu malo prepečeni.
Vaga (23. rujna – 22. listopada)
Satima usklađuju božićni izgled – odjeću, omot poklona i rasvjetu.
Ali odlučiti gdje provesti blagdane? To je pravi izazov. Do trenutka kad odluče, već piju vino i mrmljaju kako će sljedeće godine biti bolje…
Škorpion (23. listopada – 21. studenoga)
Ne znate prepoznati Škorpiona? To je onaj misteriozni koji sjedi pored kamina, gleda duboko u plamen i pijucka kuhano vino kao da je čarobni napitak.
Znaju sve obiteljske tajne, ali ih neće podijeliti – osim ako ih netko ne podmiti tamnom čokoladom.
Strijelac (22. studenoga – 21. prosinca)
Ili su na putovanju po Europi jer žele doživjeti Božić u različitim kulturama ili pokušavaju pretvoriti božićnu večeru u zabavu.
Vjerojatno će dodati alkohol u punč, uvjeriti djecu da Djed Mraz voli margarite i nestati prije čišćenja kako bi išli na sanjkanje.
Jarac (22. prosinca – 19. siječnja)
Pretvorili su Božić u korporativni projekt.
Svaka minuta dana je planirana, a zahvalnice za poklone već su poslao, iako ih još nisu ni primili.
Ne brinite, njihovo će srce narasti tri broja nakon deserta.
Vodenjak (20. siječnja – 18. veljače)
Donose ekološke poklone koje nitko nije tražio (bambusove četkice za zube za sve!).
U nekom trenutku pokušat će uvesti novu “netradicionalnu” božićnu aktivnost, poput lasertaga.
Njihovi snjegovići izgledaju kao moderna umjetnička djela.
Ribe (19. veljače – 20. ožujka)
Danas su već tri puta plakali – jednom zbog božićne reklame, drugi put zbog lampica na drvcu, a treći put zbog emotivnog poklona.
Naći ćete ih pod toplom dekicom, kako pjevuše božićne pjesme, okruženi šarenim papirom za zamatanje.