Connect with us

magazin

GASTRO PONUDA ADVENTA U ZADRU (2. DIO) / Ima svega: Black angus kobasice i ćevapi, divljač, slatki cronut, originalni coctaili, panettone koji se pije…

Objavljeno

-

U nekoliko nastavaka predstavljamo najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica na zadarskom Adventu.

U ovom drugom dijelu idemo redom po kućicama zalogaj po zalogaj, gutljaj po gutljaj…

Didova kućica
Ova je kućica treća u zajedničkom timu u kojem su još Lavova kućica i Kod Rođe, tako da je i ponuda gotovo istovjetna: domaće svinjsko-juneće blago dimljene, ali i konfekcijske kobasice, plate pršuta i sira, fritule, kuhano vino i kuhani gin glavni su im aduti. I, naravno, široki osmijesi kuharice i konobarice.

Christmas Colonna
Jedan od najboljih zadarskih coctail majstora mlađe generacije, Moreno Samobilić, sa svojom je partnericom Dijanom Kreber iz njihovog obližnjeg coctail bara Colonna na Advent donio selekciju hladnih i toplih mješavina.  Feliz Navidad dobio je naziv po slavnoj božićnoj pjesmi i samo je jedan od njihovih tekućih bisera idealnih za hladne adventske večeri. U njemu su tequila, agava, liker od naranče, kompot od jabuke i čokolada. I vrlo je vruć. Ponudu hrane Diana i Moreno sveli su na svega nekoliko jela, od kojih izdvajamo tri burgera: El Classico s pljeskavicom u sjajnom Kroštulinom brioche pecivu (i svi ostali burgeri su s pecivom ove izvrsne pekare), Schwartz &  Negro u crnom pecivu i Alternativno, veganski burger kojeg bi poželjeli i ortodoksni mesojedi. Sjajna Slavonka – dimljena kobasica od mesa crne slavonske svinje zasluženo je prenesena iz lanjske adventske ponude ove kućice.

Boogie X Picnic
Maestro zadarskog fast fooda Vedran Božićev već se proslavio sa svojim food truckom i kućicama na zagrebačkim i zadarskim adventskim sajmovima, a u ovoj se kućici se udružio zagrebačkim Boogie Labom, svježom i vrhunskom ugostiteljskom pričom. Već i je ranija poveznica bila Kroštula artisan pekara čija su peciva, naravno, drugi najvažniji dio svih zalogaja u ponudi ove kućice. Prvi najvažniji dio je mesni sadržaj. Božićev je ovaj put umnožio ponudu na način da svatko može izabrati svoje jelo birajući između ćevapa od odležane black agnus junetine, black agnus kobasice ili domaće kobasice Biloglav, paš i hrenovke, te ih po volji kombinirati s četiri vrste originalna priloga: azijskim, s tartufima, fažolom ili sirnim od padana. Ukupno 16 kombinacija! Kulinarske kreativnosti ne nedostaje ni u slatkim jelima i coctailima: Cronut je sjajna kremasta fuzija između američke krafne i francuskog kroasana s  kremom od pistaccia i čokolade ili nutelle s prahom brusnice, a kuhani panettone je topli coctail s votkom, kamilicom i komadićem tog Kroštulinog kolača. Đumbirka i nekoliko drugih toplih coctaila se može naručiti ako vam se baš ne jede i pije istovremeno…

Tradicija u čašici
Šime Katuša, poduzetnik koji sa suprugom vodi i ozbiljni OPG, na ovoj je kućici ponudio dio svojih domaćih proizvoda i kuharsko poznavanje  hrvatske tradicionalne kuhinje. Tako u velikom kazanu kuha svoje vlastito vino i nudi blago dimljene kobasice koje je sam proizveo po vlastitom tajnom receptu. Šime nekoliko puta tjedno obogaćuje ponudu kuhanim jelima, pa nas je iznenadio s izvrsnim gulašem od divljači, srnetine i veprovine, s njokima naravno. To jelo, inače, izmjenjuje s fažolom te svojom kobasicom i suhim mesom. Da bi i ljubitelji nešto brže hrane došli na svoje, gostima Tradicije nudi grillani odležani ramstek u sendviču. Ovu kućicu je lako prepoznati po visećim ukrasima – panceti, slanini i domaćim kobasicama.

Lička kuća
Očekivano, Lička kuća nudi ličke specijalitete počevši od pravog ličkog krumpira, od koje radi svašta, pa čak i peče police s pancetom. Simpatični glavni kuhar i konobar Danijel u kotliću kuha čak pet vrsta kobasica, a domaća lička kobasica se nalazi i u kombinaciji s kiselim kupusom i kuhanim buncekom. Dobro je da se netko sjetio kuhati suho svinjsko meso, pravu zimsku delikatesu, kao i klasičnu sarmu koju Danijel servira s buncekom na daščici. Drvo je podloga i Ličke daščice s narezanom suhom kobasicom. Osim sarme Danijel će ponekad skuhati divljač te ponuditi i Lički pladanj s kiselim kupusom, buncekom i domaćom kobasicom. Ponuda pića bi bila uobičajeno adventska da nije prave dobre ličke šljivovice koja se može degustirati jedino na ovoj kućici.

Mediteranneo
Iskusni zadarski chef i predavač u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi, Robert Pinto, u svoju je adventsku je kućicu prenio dio kuharske filozofije Trattorie Mediteranneo, koju godinama uspješno vodi. Dnevno mijenja dva kuhana jela poput janjetine s bižima i bobom, obrazina s njokima, srnetine.., a petkom je obavezan bakalar kao fritura od sitne ribe i kozica. Odlični maneštrun od sipe i čičvarde dočekao nas je jedne srijede, a trebalo je još probati, recimo, slavonsku blagu domaću kobasicu ili baranjsku ljutu, koje su, naravno, stalno u ponudi. Pinto kuha vino po vlastitom receptu. Teskerin pinot obogaćen je s karameliziranim šećerom i chefovom kombinacijom začina, a Mediteranneo nudi i vlastito bijelo vino cijeđeno od maraštine iz vinograda Tomislava Glavića u Nadinu. Treba li veća preporuka?!

Tradicija-u-casici-4_1600_1067

Image 42 of 44

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

OD 29. LIPNJA DO 3. SRPNJA / Šesti “Mediteraneo” u zadarskom Kazalištu lutaka. Donosimo PROGRAM…

Objavljeno

-

By

I ove godine, Kazalište lutaka Zadar, uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Zadarske županije i Grada Zadra organizira Mediteranski lutkarski festival „Mediteraneo“!

Šesti “Mediteraneo” održati će se od 29. lipnja do 3. srpnja 2024., a posjetitelje očekuju izvedbe iz Hrvatske, Slovenije, Španjolske i Francuske, te je u prvom planu namijenjen odrasloj publici.

Otvorenje festivala biti će 29. lipnja, kada će se u 20 sati održat promocija knjige Ane Prolić pod nazivom “Djevojčica”, a u 21 sat posjetitelje očekuje predstava “Harms je kriv!” u produkciji slovenskog kazališta Teatro Matita i MCLU Koper.

U sklopu Festivala održati će se okrugli stol u organizaciji Kazališnog Epicentra, te koncert Nere Gojanović i Gordane Pavić “Bernstein Theatre Songs”

Ulaz na sve predstave je besplatan, a rezervacija karata je moguća na blagajni kazališta ili putem maila na klz@klz.hr

Program festivala možete preuzeti u nastavku:

 
Nastavi čitati

magazin

VIDEO / Od danas u prodaji “Kofer”, novi album Sergeja Ćetkovića 

Objavljeno

-

By

Vrhunski kantautor i glazbenik, Sergej Ćetković, predstavlja dugoočekivani novi studijski album “Kofer”. Poznat po emotivnim i ljubavnim baladama koje su obilježile njegovu karijeru, Sergej je i ovoga puta uspio publici priredi autentičnu glazbenu priču ispričanu kroz dvanaest pjesama. Njegov cilj je pokloniti ono što najbolje zna, dobru glazbu i iskrenu emociju, a baš to je publika i prepoznala u pjesmama s albuma.

“Dolazim” je pjesma kojom je najavio album i započeo seriju na svom YouTube kanalu gdje je osam pjesama predstavio u osam dana te na taj način svakoj pjesmi pružio priliku da se predstavi slušateljima. Kako su pjesme izlazile, počele su pristizati brojne pozitivne reakcije, a svaka nova se isčekivala s nestrpljenjem. 

Uz osam novih, na albumu se nalaze i četiri pjesme koje je Sergej ranije predstavio publici. Jedna od njih je i pjesma “Kofer” koju je objavio prije tri godine, a kasnije je po njoj album i dobio ime. 

“Kofer” nosi simboliku novog početka i putovanja koje nikad ne završava. Sergejevo putovanje traje već 25 godina, miljenik publike postao je zahvaljujući svojim bezvremenskim hitovima i sposobnošću da životne priče ispriča jezikom glazbe. Bogatu karijeru proslavit će i trostrukim koncertnom u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog krajem godine.  

Album “Sergej Ćetković – Kofer” u prodaji je u svim glazbenim prodavanicama te na webshopu Croatia Recordsa.

 
Nastavi čitati

magazin

Je li intervalni post stvarno dobar za mršavljenje?

Objavljeno

-

By

Pixabay

Intervalni post i redovito uzimanje proteina navodno pomažu u mršavljenju i poboljšavaju mikrobiom crijeva, kaže jedna nova studija. Stručnjaci su sumnjičavi.

Među brojnim prijedlozima dijeta za mršavljenje posljednjih godina je osobito popularan takozvani intervalni post. Kod intervalnog posta se radi o izostavljanju večere ili doručka tako da čovjek tijekom osam sati dnevno jede normalno, a onda 16 sati ne jede ništa. Ili da pet dana u tjednu jede normalno, a onda dva dana uzima samo minimalnu količinu hrane (oko 500 kilokalorija na dan), prenosi DW.

Tijelo tako mora duže razdoblje izdržati bez hrane. Mnogi ljudi na taj način uspijevaju smanjiti svoju tjelesnu težinu.

Proteini u malim dozama

Intervalni post u kombinaciji s takozvanim protein-pacingom, kod kojeg se u redovitim razmacima uzimaju male količine bjelančevina, prema jednoj novoj studiji pozitivno utječe i na mikrobiom crijeva i tako pomaže u mršavljenju. Mikrobiom označava sve mikroorganizme i crijevne bakterije u našem probavnom traktu.

Ali, sumnje u ovu studiju izaziva već činjenica da ju je financijski pomogao jedan proizvođač takvih proteinskih pripravaka, američka tvrtka Isagenix International LLC. U prošlosti su takve studije izazivale veliku pozornost, osobito na društvenim mrežama.

U studiji je sudjelovala 41 pretila osoba. Polovica njih je tijekom osam tjedana prakticirala intervalni post s protein-pacingom, dok se druga polovica hranila mediteranskom kuhinjom s manje kaloričnom hranom.

Sudionici u intervalnom postu s hranom bogatom proteinima u prosjeku su smanjili svoju tjelesnu težinu za oko tri posto više nego kontrolna skupina s mediteranskom hranom, a imali su i manje probavnih problema. Osim toga znanstvenici su kod njih utvrdili povećanje broja crijevnih bakterija što je prema studiji povezano s mršavljenjem. To zvuči obećavajuće.

Stručnjaci kritiziraju studiju

Ali, neovisni stručnjaci sumnjaju da se iz rezultata studije mogu izvući zaključci koji se izvlače. Uzročno-posljedičnu povezanost hrane, mikrobioma i njihovog djelovanja studija ne može dokazati.

Stručnjaci osobito kritiziraju način na koji je studija rađena: premalo sudionika i prekratko razdoblje promatranja. “Broj sudionika u studiji je relativno malen, za temeljne medicinske podatke – kao što su tjelesna težina ili rutinske vrijednosti krvi – to je nedovoljno za izvođenje zaključaka”, kaže liječnik dr. Stefan Kabisch, stručnjak za studije na Klinici za endokrinologiju i medicinu metabolizma u berlinskoj bolnici Charite.

Osim toga za studiju su odabrane samo osobe koje nisu imale poteškoća tipičnih za adipozitas. „Sudionici nisu imali poremećaje metabolizma kao primjerice visoki krvni tlak ili dijabetes. Zato se teško mogu utvrditi klinički relevantna poboljšanja metabolizma, a i u razdoblju od osam tjedana teško se može očekivati moguća pogoršanja.”

Utječe li mikrobiom na smanjenje tjelesne težine?

Studija objavljena u stručnom časopisu Nature Communications koncentrira se prije svega na pozitivne efekte za mikrobiom, koji utječe na naš metabolizam i imunosni sustav. Kod osoba normalne tjelesne težine mikrobiom je drukčije sastavljen nego kod pretilih i osoba koje pate od adipozitasa. Sastav mikrobioma razlikuje se od osobe do osobe i ovisi o brojnim čimbenicima, kao što su genetski preduvjeti, okoliš, starosna dob, ali i navike u prehrani.

Ako promijenimo svoj način prehrane i primjerice jedemo više bjelančevina, balastnih tvari, ugljikohidrata, različitih masti ili tvari kao dodataka hrani, onda se promijeni i naš mikrobiom, kaže Kabisch. A to može utjecati na zdravlje.

Međutim, nije dokazano da promijenjeni mikrobiom utječe na mršavljenje, kaže Kabisch. “Koja komponenta je izazvala koje djelovanje, to je potpuno nejasno. Smanjenje tjelesne težine može biti posljedica, uzrok ili nebitna popratna pojava promjene mikrobioma”, ističe.

Dosadašnje spoznaje o učincima mikrobioma na tijelo zasnivaju se na istraživanjima na životinjama. Studije na čovjeku pokazuju većinom samo korelaciju, a ne uzročno-posljedičnu povezanost. “Da su ti efekti stvarno povezani kauzalno, to se može pretpostavljati ali ne dokazati”, kaže profesor dr. Christian Sina, direktor Instituta za medicinu prehrane na Sveučilišnoj klinici Schleswig-Holstein.

Bjelančevine su važne kod dijete

Nova studija je ipak zanimljiva: upravo kroz veliki konzum bjelančevina sudionici u novoj studiji su smršavjeli drugačije nego što je uobičajeno.

Intervalni post u većini dosadašnjih studija pokazao je smanjenje tjelesne težine koje se može usporediti s drugim dijetama, ali ne jače mršavljenje. U više studija je smanjenje tjelesne težine bilo rezultat smanjenja mišićne mase, a ne količine masti.

“U ovoj novoj studiji to je drugačije. Sudionici su jače smanjili prije svega količinu masti”, kaže Kabisch. Mehanizam koji se krije iza toga nije jasan, ali je definitivno zanimljiv, kaže Kabisch. Najvjerojatnije je da je uzrok velik udio bjelančevina u prehrani, a ne intervalni post, kaže ovaj liječnik: “Intervalni post pri uzimanju velike količine bjelančevina izgleda da jače zasićuje nego neka druga dijeta pri uzimanju iste količine kalorija.”

Bjelančevine se ne nalaze samo u mesu, ribi, mliječnim proizvodima i jajima. Njih ima puno i u mahunarkama kao što su leća, grah, grašak ili slanutak, zatim u lješnjacima, orasima, heljdi i kvinoji.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu