ZADAR / ŽUPANIJA
(FOTOGALERIJA) “MEAT ME 2.0”, DRUGI DAN U utorak planule stotine porcija s pulastrom, u srijedu je tema teletina
Tingul od pulastra, paprikaš i paštašuta od domaće kokice, pileći odresci na grillu, njoki i burgeri s piletinom – sve su to bili specijaliteti drugog dana zadarskog Festivala mesa „Meat Me 2.0“ koji se u organizaciji TZ Zadar i brojnih partnera održava sve do ovoga vikenda, točnije do završnih velikih gradelada u petak i subotu navečer.
Ekipa „Meat Me 2.0“, pogotovo učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar koji su najveseliji i najmarljiviji dio gastronomskog, zapravo „marendaškog“ eventa na Staroj pijaci, te njihov profesor Renato Kraljev, dobro se uhodala. I u utorak je planulo preko 300 porcija hrane kojima je osnovni sastojak bio meso pulastra, odnosno domaće mlade kokice. Jela su pripremali etablirani zadarski kuhari Tomislav Karamarko i Josip Vrsaljko, a svoje su vruće teće za ovu prigodu pripremili i restorani „Malo misto“, „Kornat“ i „Zadar-Jadera“. Točila su se sjajna vina Kraljevskih vinograda, a svoj je gastro show s veganskim burgerima (Bože, što bi na ovo rekao Ričard?!!!) imala i zadarska tvrtka „Marikomerc“. Naravno, na „Meat Me 2.0“ su stalno nazočni i destilerija „Mashtel“ sa svojim rakijama i likerima, „Maraska“ s koktelima i sokovima, Tvornica kruha Zadar s pecivima i kruhom, „Kotanyi“ sa začinima, OPG Butić s pršutima i pancetama, Paška sirana sa sjajnim sirevima…
Ukupni utržak od prodaje bonova za hranu i piće u prva dva dana „Meat Me“ je premašio 12.000 kn, pa je za vjerovati da će ovogodišnja donacija Odjelu Pedijatrije zadarske Opće bolnice biti puno veća od 32.000 kn koliko je iznosila 2019. godine na prvom „Meat Me“ Festivalu. Pogotovo zato što je trajanje ovogodišnje manifestacije dvostruko duže nego dvije godine ranije, iako meteorolozi zloguko u petak najavljuju kišu. Da ponovimo: sva sredstva prikupljena od prodaje bonova za piće i hranu namijenjena su zadarskoj Pedijatriji, a troškove organizacije Festivala snosi Turistička zajednica Zadar sa svojim partnerima.
U srijedu je na rasporedu teletina. Jela od te vrste mesa pripravljat će od namirnica koje Festivalu doniraju najbolje zadarske mesnice Biloglav, Paleka, Ikić, Gobin, Lukin i „Poličanka“, zadarski chef Josip Vrsaljko, a sudjelovat će i restorani „Bruschetta“, „Stipe“ na Poluotoku, „Stomorica“ i kuhinja hotela „Mediteran“.
Znači, navalite na dobre mesne porcije na „Meat Me 2.0“ prije kiše!!!
ZADAR / ŽUPANIJA
SVEUČILIŠTE: Predavanje dr. sc. Mirka Sardelića “Renesansni brodovi kao ploveći sustavi i posrednici međukulturne razmjene”
Odjel za povijest organizira javno predavanje dr. sc. Mirka Sardelića “Renesansni brodovi kao ploveći sustavi i posrednici međukulturne razmjene”.
Predavanje će se održati u srijedu 27. studenog 2024. u 10.30h na Odjelu za povijest, Velika dvorana DHM (2. kat), Ruđera Boškovića 5. Svi su dobrodošli!
ZADAR / ŽUPANIJA
(FOTO) KNEŽEVA PALAČA / Predstavljena fotomonografija “Sveti otok / Holy Island“
U Kneževoj palači u Zadru, u prostoru Gradske knjižnice Grad ispunjene posjetiteljima, u četvrtak 21. studenoga 2024. godine, u organizaciji Foto kluba „Kornat“, održano je predstavljanje fotomonografije Ante Jaše „SVETI OTOK međunarodna izložba 2014.-2023.“ Predstavljanje monografije upriličeno je u povodu Dana grada Zadra i blagdana Sv. Krševana.
O monografiji „Sveti otok / Holy Island“ govorili su književnik i slikar Tomislav Marijan Bilosnić, koji je i napisao uvod monografiji, te urednik monografije Vladimir Alavanja, prof., ujedno i autor teksta o Anti Jaši, kao i Silvio Panović, dipl. ing., ispred Foto kluba „Kornat“. U programu je sudjelovao i čakavski pjesnik Zvonimir Sutlović, dok je voditeljica programa bila Vesna Benić.
Autor fotomonografije i predsjednik Foto kluba „Kornat“, inicijator i organizator međunarodne izložbe „Sveti otok / Holy Island“ Ante Jaša, napisao je predgovor monografiji s osvrtom na povijest ove manifestacije. Jaša je, inače, majstor fotografije, pisac i publicista, s međunarodnim fotografskim zvanjem Artist – FIAP i Ekselencija. Za svoje umjetničko djelovanje dobio je 62 nagrade, među kojima i Nagradu za životno djelo „Tošo Dabac“. Član je Hrvatskog foto saveza Zagreb. Uz manifestaciju „Sveti otok“ osnovao je i vodi međunarodne izložbe fotografije „Otok i more“ i „Otočni fotografi“. Ante Jaša izlagao je na 28 samostalne i 520 skupnih izložbi fotografija, a priredio je i 230 izložbi drugih autora fotografije.
ZADAR / ŽUPANIJA
FOTOGALERIJA / Orguljaški koncert prof. Pavla Mašića u zadarskoj katedrali
-
ZADAR / ŽUPANIJA1 dan prije
(NE)RADNI DANI / Donosimo radno vrijeme trgovina u Zadru ove nedjelje…
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prije
IZ GRADA: Objavljena je lista prvenstva za POS. Evo tko je i na kojem rednom mjestu…
-
Tech4 dana prije
Četiri vampirska uređaja zbog kojih računi rastu
-
Svijet4 dana prije
Popis namirnica u slučaju rata: Ovo su upute za preživljavanje koje dobivaju Skandinavci