magazin
OD GERMKNEDLE DO SVINJETINE / Burgeri, tripice, churos… Ovo je samo dio gastro ponude Adventa u Zadru 2023…
Gastronomski standardi Adventa u Zadru – kobasice, burgeri, fritule, kuhano vino i gin… – odavno su postavljeni, ti su bazni zalogaji poput ikona sveprisutni i na drugim, većim i poznatijim adventskim sajmovima, a zadržat će se i ove godine u ponudi na trgovima Petra Zoranića i Pet bunara.
Međutim, već pažljivijim pregledom pristiglih prijava 25 ugostitelja koji su dobili svoje mjesto pod svjetlećim parangalima, jasno je kako će ponuda hrane na Adventu u Zadru biti daleko zanimljivija i raznolikija od osnovnih standarda i kako se, makar dio ugostitelja, trudi u svoju ponudu uvesti različita osvježenja i iznenađenja. Uz zabavni program, gastro ponuda će biti i najzanimljiviji dio zadarskog Adventa, a ambicioznim i maštovitim ugostiteljima potrebna je i znatiželjna i gladna publika, spremna na istraživanja u moru kućica. U nekoliko ćemo nastavaka predstaviti najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica. Pa, krenimo redom po kućicama…
Red Fox
I prijašnjih je godina Zadranin Vinko Fain u ponudu svog Red Foxa atraktivne inovacije poput čokoladnih jestivih čaša za rakije, likere i gin ili burger od janjetine, a dio je tih ‘noviteta’ zadržao i ove godine. Ipak, ovaj put iznenadio je s jednim zaista hrabrim jelom – burgerom od tripica. Jednostavno, odlučio je sadržaj kultnog marendaškog jela Zadra i cijele Dalmacije, dalmatinske tripice, utrpati u toplo burger pecivo. Pecivo najprije zapeče, pa jednu polovinu premaže s umakom genovese, a drugu s crvenim od rajčice, posloži kuhane tripice, doduše s minimalnio umaka kojeg inače ima u tanjuru, te još ubaci cheddar sir i rikolu. Tako je ovo tradicionalno jelo potpuno približio ideji street fooda i uspio. Kako je krenulo prvih dana kod Faina će se za ovo jelo trebati rezervirati na vrijeme.
Jetti fritule
Ova kućica je i jedina na Adventu u Zadru koja ove godine nema mesnih ili slanih jela. Kod vlasnika Drage Klopke i njegove ekipe sve je slatko, a glavni aduti ponude su ovdašnje tradicionalne fritule i španjolski hrskavi uštipci – churosi. Ali i šećerna vata, nekoliko vrsta originalnih lizalica, vafle i palačinke. Klopka je na Advent dopremio i pravi stroj za fritule – iz desetak šupljina ovog specijalnog alata u duboko vruće ulje cijedi se tekuće tijesto. Tako su sve fritule u naručenoj porciji brzo i jednako pržene, a lagane su i prozračne, uvijek tople. Chorosi su u Jetti kućici hrskavi i također lagani, a jednu i drugu slasticu, po želji gosta, slastičarka preliva s više vrsta slatkih umaka od čokolade, nutelle i vanilije.
Tri mudraca
Ravno s bavarskih i austrijskih skijališta u kućicu Tine Buljat stigao je moćni zimski, pravi snježni desert – germknedla. Doduše, u Tri mudraca možete dobiti i domaću kobasicu, vegansku tortilju, sushi i zadarsko craft pivo Donat, ali je germknedla zvijezda ponude ove kućice. I baš će odgovarati jako gladnima. Kugla od tijesta veličine dobre muške šake puni se pekmezom od šljiva, a zatim na nekoliko minuta stavlja u specijalni aparat za parenje na nekoliko minuta. Tako skuhanu veliku knedlu Tina zatim preljeva kremom od vanilije. Tako topla i puna bogatih slatkih okusa dobro će doći i za zagrijavanje na pravim burama koje se još čekaju na Adventu.
Marvel
Ekipa Marvela pojednostavila je svoju gastro ponudu te je svela na svega nekoliko aduta: dobru domaću svinjsku kobasicu iz sušare jednog opg-a iz okolice Zadra, serviranu u velikom toplom pecivu te male nizozemske palačnike (poffertjes). Ove su palačinke su slične američkima, peku se od tijesta s kvascem, ali su puno manje pa iz zovu još i dječje. Uglavnom, kad ih u Marvelu nutellom, linoladom, mrvljenim petit beurre ili oreo keksima stvore pravu malu slatku senzaciju za klince. I odrasle također.
Kod Rođe
Ovo je najdugovječnija kućica na zadarskom Adventu. Prisutna je na zadarskom božićnom sajmu još od samih početaka, tamo od polovine prošlog desetljeća. Rođina ponuda je ostala tradicionalna: na pultu će vas dočekati nekoliko katova više vrsta kobasica koje se najprije kratko prepreku na ploči te se zatim kuhaju u velikom kotlu za kotlovinu. U ponudi je pet vrsta kobasica, od debrecinki do pikantih svinjskih. Dio je dobavljen iz asortimana jednog velikog hrvatskog mesnog kombinata, a dio ovaj tim iz Murvice priprema sam od svinjetine i junetine. Burger i domaće fritule su također standardni dio Rođine ponude.
Lavova kućica
Lav je sestrinski povezan s kućicom Kod Rođe, pa je i ova kućica svake godine prisutna na Adventu u Zadru s gotovo istom ponudom dobrih domaćih fritula, hrpom uvijek vrućih kobasica različitih punjenja i kuhanih vina te drugih vrućih napitaka. Ali i s najboljim pogledom na adventsku pozornicu!
Finger Food
I ova je kućica već sudjelovala na zadarskim adventima, a nudi domaće kobasice i burgere, fritule i kolače, ali i jedan osobiti specijalitet – trganu svinjetinu (pulled pork) u pecivu s prženim batat krumpirićima. Ovo je već ozbiljno adventsko jelo. Ekipa Finger Fooda čak 14 sati na niskoj temperaturi peče svinjetinu tako da se može doslovno rastrgati u toplom pecivu premazanim barbecue umakom. Tako posložen sendvič se dopunjava corslow i zelenom salatom i eto gušta! Kuhani gin ove kućice dvije je prethodne godine proglašen najboljim na zadarskom Adventu, a u ponudi ima još zanimljivosti – Didovo domaće kuhano vino dolazi iz okolice Skradina, a tu je i Babin rum punch kako bi Dida imao družicu, kao i vrući Maraschino Hot, mješavina više vrsta čajeva začinjena s pravim zadarskim Maraschinom. Konačno da je netko na Advent u Zadru uveo i ovaj svjetski poznat, a naš liker.
magazin
Božić na Adventu uz Ivanu Kindl i grupu Forum
Na Božić, 25. prosinca, s početkom u 20:30 sati, na zadarskom Adventu nastupit će Ivana Kindl i grupa Forum.
Ivana Kindl, višestruko nagrađivana pjevačica prepoznatljivog vokala i zadarska grupa Forum udružit će svoje talente kako bi publici pružili nezaboravnu večer ispunjenu swing i jazz klasicima.
Tribute to Swing, zajednički projekt Ivane Kindl i frontmena grupe Forum, Davora Pekote, već je oduševio publiku diljem Hrvatske, interpretirajući bezvremenske hitove poput “My Way”, “New York, New York” i “Fly Me to the Moon”.
Posebnost ovog božićnog koncerta leži u toploj atmosferi zadarskog Adventa, gdje će se spojiti vrhunska glazba, odlična spiza adventskih kućica i jedinstveni blagdanski ugođaj.
– Bit će veselo, šaroliko, blagdanski! Pjevat ćemo brojne strane, ali i domaće hitove, tako da publika zaista može očekivati raznolik repertoar koji “pokriva” brojne glazbene godine tako da je namijenjen svim generacijama – najavio je Pekota te dodao kako će zasigurno zabavljati publiku preko dva sata!
– Da, imamo jako puno toga za otpjevati – smije se, dodajući kako se samo nada dobrom vremenu jer za odaziv publike se ne brine.
– Očekujem da će doći u velikom broju, podržati nas, ali i uživati u svemu što im spremamo za tu božićnu večer – zaključio je.
Zato ne propustite priliku provesti ugodnu večer uz vrhunske glazbenike i uživati u zvucima koji su obilježili glazbenu povijest.
Vidimo se na Trgu Petra Zoranića, 25. prosinca u 20:30 sati!
magazin
To se mora probati: Recept za božićni džin-tonik
Ljubiteljicama džin-tonika danas predlažemo jednu zimsku varijantu ovog omiljenog koktela. Ovaj put on je obogaćen okusom medenjaka. Točnije, amarettom, koji uz pomoć nekoliko “zimskih” začina dobiva prepoznatljiv okus medenjaka te uz dodatak triple seca stvara uistinu poseban džin-tonik.
Začinjeni amaretto – sastojci:
125 ml amaretta
1 štapić cimeta
1 zvjezdica anisa
1 komadić đumbira (veličine čajne žličice)
malo naribanog muškatnog oraščića
Džin-tonik – sastojci:
60 ml džina
90 ml tonika
20 ml začinjenog amaretta
10 ml triple seca
nekoliko kockica leda
Priprema:
Prvo napravite začinjeni amaretto jer on mora odstajati prije upotrebe. U staklenu posudicu s poklopcem ubacite amaretto, cimet, anis, đumbir i naribajte malo muškatnog oraščića. Promiješajte, zatvorite i ostavite da stoji 24 sata kako bi se svi okusi proželi.
Nakon 24 sata procijedite amaretto i on je spreman za upotrebu.
U šejker stavite amaretto, džin, triple sec i led. Dobro protresite i ulijte u čašu, a zatim u nju natočite tonik i tako poslužite.
magazin
Horoskop za 25. prosinca 2024.
Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 25.12.2024.
LJUBAV: Izvjesna je idealizacija osobe do koje vam je stalo ili ćete zaista u njoj prepoznati sve kvalitete koje tražite.
KARIJERA: Bit ćete usredotočeni na ljude oko sebe s kojim još niste definirali neke stvari. Dogovarat ćete se.
ZDRAVLJE&SAVJET: Idite svojim putem.
Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 25.12.2024.
LJUBAV: Osjećat ćete da je sreća u povezanosti s ljudima i zato ćete se danas pokazati kao iznimno društvena osoba.
KARIJERA: Nedostajat će vam osjećaj slobode. Pritisci da izvšite radne zadaće u rokovima sada osjećate kao breme.
ZDRAVLJE&SAVJET: Oslonite se na svoj smisao za humor.
Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 25.12.2024.
LJUBAV: Vaši prijatelji i društvo potaknut će vas da djelujete na ispravan način i zauzmete jedanak stav u ljubavnim pitanjima.
KARIJERA: U poslovima sa strankama, odnosno s ljudima, bit ćete iznimno uspješni. Mnogi će vas istaknuti kao primjer.
ZDRAVLJE&SAVJET: Znate tko je pravi, a tko nije.
Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 25.12.2024.
LJUBAV: Vaš stil udvaranja bit će simpatičan drugoj strani, ali će ona u isto vrijeme biti prilično osjetljiva i neće vam otkriti sve.
KARIJERA: Funkcionirat ćete dobro i bez većih zastoja odrađivati ono što treba. Nedostajat će vam izazova.
ZDRAVLJE&SAVJET: Cijenite trud drugih.
Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 25.12.2024.
LJUBAV: Uspjet ćete spojiti ugodno s korisnim. Voljenu osobu povezat ćete sa širim krugom ljudi s kojim i poslovno pregovarate.
KARIJERA: Snagom volje mirit ćete dvije strane koje imaju različit pristup u jednoj ideji. Vi ćete ih uvjeravati da je samo važno da se to napravi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Krenite na vrijeme na počinak.
Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 25.12.2024.
LJUBAV: Ako ima manjih problema u vašoj vezi, prijatelj će vas izvući iz krize i dati vam pošten savjet.
KARIJERA: Intuitivna strana vaše ličnosti danas će vas dovesti do iznimne dobitne kombinacije u poslu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Raste vaš elan.
Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 25.12.2024.
LJUBAV: Usaglašavanje stavova s voljenom osobom vjerojatno će se protegnuti i na današnji dan. Činit ćete to s humorom.
KARIJERA: Doći će do izražaja neracionalno trošenje novca, a vi ćete sve to morati pravdati i rješavati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nitko ne voli slušati kukanje.
Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 25.12.2024.
LJUBAV: Mudrim postupanjem vi ćete održavati status quo u vezi. Dobar provod moguć je s prijateljima ili sa širim društvom.
KARIJERA: Poslovi u kojim vi imate utjecaj razvijat će se odlično. Makar oni bili i skromni, budite svjesni svojih zasluga.
ZDRAVLJE&SAVJET: Veselite se jer idete na bolje.
Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 25.12.2024.
LJUBAV: Oni koji su sanjali, morat će se spustiti na zemlju. Voljena osoba će im u tome pomoći, a onda će shvatiti da je to zdravo.
KARIJERA: Netko bi vam mogao prigovoriti da na poslu trošite na nebitne stvari. Argumentirat ćete svoje izdatke.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite budni.
Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 25.12.2024.
LJUBAV: Bez obzira na svu zbrku u komunikaciji, vi ćete naći načina da izrazite svoje osjećaje i to će biti dobro.
KARIJERA: Vjerojatno će doći do vrlo zanimljivog rješenja kojim će vaši poslovni tokovi krenuti onako kako i trebaju ići.
ZDRAVLJE&SAVJET: Izdržite.
Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 25.12.2024.
LJUBAV: Prihvatit ćete mala gnjavljenja voljene osobe i opet pokazati koliko vam je stalo. Bit će dobar uvod u nastavak lijepe ljubavne priče.
KARIJERA: Vjerojatan je prolazni nesklad sa suradnicima jer će neki od njih pokazati svoju nestabilnost.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite razumni koliko god možete.
Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 25.12.2024.
LJUBAV: Bit ćete skloni idealizirati voljenu osobu ili će se ona danas zaista pokazati u najboljem svijetlu. Dobro je.
KARIJERA: Danas će postati očigledno da su vas drugi spremni podržati i utoliko ćete osjetiti olakšanje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne analizirajte svoje zasluge.