magazin
OD GERMKNEDLE DO SVINJETINE / Burgeri, tripice, churos… Ovo je samo dio gastro ponude Adventa u Zadru 2023…
Gastronomski standardi Adventa u Zadru – kobasice, burgeri, fritule, kuhano vino i gin… – odavno su postavljeni, ti su bazni zalogaji poput ikona sveprisutni i na drugim, većim i poznatijim adventskim sajmovima, a zadržat će se i ove godine u ponudi na trgovima Petra Zoranića i Pet bunara.
Međutim, već pažljivijim pregledom pristiglih prijava 25 ugostitelja koji su dobili svoje mjesto pod svjetlećim parangalima, jasno je kako će ponuda hrane na Adventu u Zadru biti daleko zanimljivija i raznolikija od osnovnih standarda i kako se, makar dio ugostitelja, trudi u svoju ponudu uvesti različita osvježenja i iznenađenja. Uz zabavni program, gastro ponuda će biti i najzanimljiviji dio zadarskog Adventa, a ambicioznim i maštovitim ugostiteljima potrebna je i znatiželjna i gladna publika, spremna na istraživanja u moru kućica. U nekoliko ćemo nastavaka predstaviti najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica. Pa, krenimo redom po kućicama…
Red Fox
I prijašnjih je godina Zadranin Vinko Fain u ponudu svog Red Foxa atraktivne inovacije poput čokoladnih jestivih čaša za rakije, likere i gin ili burger od janjetine, a dio je tih ‘noviteta’ zadržao i ove godine. Ipak, ovaj put iznenadio je s jednim zaista hrabrim jelom – burgerom od tripica. Jednostavno, odlučio je sadržaj kultnog marendaškog jela Zadra i cijele Dalmacije, dalmatinske tripice, utrpati u toplo burger pecivo. Pecivo najprije zapeče, pa jednu polovinu premaže s umakom genovese, a drugu s crvenim od rajčice, posloži kuhane tripice, doduše s minimalnio umaka kojeg inače ima u tanjuru, te još ubaci cheddar sir i rikolu. Tako je ovo tradicionalno jelo potpuno približio ideji street fooda i uspio. Kako je krenulo prvih dana kod Faina će se za ovo jelo trebati rezervirati na vrijeme.
Jetti fritule
Ova kućica je i jedina na Adventu u Zadru koja ove godine nema mesnih ili slanih jela. Kod vlasnika Drage Klopke i njegove ekipe sve je slatko, a glavni aduti ponude su ovdašnje tradicionalne fritule i španjolski hrskavi uštipci – churosi. Ali i šećerna vata, nekoliko vrsta originalnih lizalica, vafle i palačinke. Klopka je na Advent dopremio i pravi stroj za fritule – iz desetak šupljina ovog specijalnog alata u duboko vruće ulje cijedi se tekuće tijesto. Tako su sve fritule u naručenoj porciji brzo i jednako pržene, a lagane su i prozračne, uvijek tople. Chorosi su u Jetti kućici hrskavi i također lagani, a jednu i drugu slasticu, po želji gosta, slastičarka preliva s više vrsta slatkih umaka od čokolade, nutelle i vanilije.
Tri mudraca
Ravno s bavarskih i austrijskih skijališta u kućicu Tine Buljat stigao je moćni zimski, pravi snježni desert – germknedla. Doduše, u Tri mudraca možete dobiti i domaću kobasicu, vegansku tortilju, sushi i zadarsko craft pivo Donat, ali je germknedla zvijezda ponude ove kućice. I baš će odgovarati jako gladnima. Kugla od tijesta veličine dobre muške šake puni se pekmezom od šljiva, a zatim na nekoliko minuta stavlja u specijalni aparat za parenje na nekoliko minuta. Tako skuhanu veliku knedlu Tina zatim preljeva kremom od vanilije. Tako topla i puna bogatih slatkih okusa dobro će doći i za zagrijavanje na pravim burama koje se još čekaju na Adventu.
Marvel
Ekipa Marvela pojednostavila je svoju gastro ponudu te je svela na svega nekoliko aduta: dobru domaću svinjsku kobasicu iz sušare jednog opg-a iz okolice Zadra, serviranu u velikom toplom pecivu te male nizozemske palačnike (poffertjes). Ove su palačinke su slične američkima, peku se od tijesta s kvascem, ali su puno manje pa iz zovu još i dječje. Uglavnom, kad ih u Marvelu nutellom, linoladom, mrvljenim petit beurre ili oreo keksima stvore pravu malu slatku senzaciju za klince. I odrasle također.
Kod Rođe
Ovo je najdugovječnija kućica na zadarskom Adventu. Prisutna je na zadarskom božićnom sajmu još od samih početaka, tamo od polovine prošlog desetljeća. Rođina ponuda je ostala tradicionalna: na pultu će vas dočekati nekoliko katova više vrsta kobasica koje se najprije kratko prepreku na ploči te se zatim kuhaju u velikom kotlu za kotlovinu. U ponudi je pet vrsta kobasica, od debrecinki do pikantih svinjskih. Dio je dobavljen iz asortimana jednog velikog hrvatskog mesnog kombinata, a dio ovaj tim iz Murvice priprema sam od svinjetine i junetine. Burger i domaće fritule su također standardni dio Rođine ponude.
Lavova kućica
Lav je sestrinski povezan s kućicom Kod Rođe, pa je i ova kućica svake godine prisutna na Adventu u Zadru s gotovo istom ponudom dobrih domaćih fritula, hrpom uvijek vrućih kobasica različitih punjenja i kuhanih vina te drugih vrućih napitaka. Ali i s najboljim pogledom na adventsku pozornicu!
Finger Food
I ova je kućica već sudjelovala na zadarskim adventima, a nudi domaće kobasice i burgere, fritule i kolače, ali i jedan osobiti specijalitet – trganu svinjetinu (pulled pork) u pecivu s prženim batat krumpirićima. Ovo je već ozbiljno adventsko jelo. Ekipa Finger Fooda čak 14 sati na niskoj temperaturi peče svinjetinu tako da se može doslovno rastrgati u toplom pecivu premazanim barbecue umakom. Tako posložen sendvič se dopunjava corslow i zelenom salatom i eto gušta! Kuhani gin ove kućice dvije je prethodne godine proglašen najboljim na zadarskom Adventu, a u ponudi ima još zanimljivosti – Didovo domaće kuhano vino dolazi iz okolice Skradina, a tu je i Babin rum punch kako bi Dida imao družicu, kao i vrući Maraschino Hot, mješavina više vrsta čajeva začinjena s pravim zadarskim Maraschinom. Konačno da je netko na Advent u Zadru uveo i ovaj svjetski poznat, a naš liker.
magazin
Čitajte deklaracije: 10 sastojaka koji su opasni za zdravlje
Često ne znamo što znače nazivi navedeni na popisu sastojaka, no ove svakako trebate zapamtiti. Napravit ćete uslugu svome zdravlju.
Većina pri odabiru zapakirane hrane u trgovini uspoređuje cijene, neki i nutritivne vrijednosti, a trebalo bi svakako baciti oko i na popis sastojaka.
Ako znate što tražite, mogli biste saznati puno o vrijednosti proizvoda.
Pakirana hrana je praktična i ukusna no kako bi dobili te okuse, jarke boje i produljeni rok trajanja, proizvođači često koriste upitne sastojke.
Minimalno prerađena, cjelovita hrana pomaže vam da izbjegnete mnoge aditive koji se često nalaze u pakiranim opcijama.
Međutim, kada ipak posegnete za prerađenom hranom, važno je znati na koje sastojke morate pripaziti. Ovih10 sastojaka razlog su za brigu, prenosi Ordinacija.hr.
1. Visoko fruktozni kukuruzni sirup (high fructose corn syrup)
Od gaziranih pića i sokova do konzerviranog voća, žitarica i mliječnih proizvoda, visokofruktozni kukuruzni sirup (HFCS) čest je sastojak.
Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, HFCS je postao uobičajeni sastojak jer proizvođači traže jeftinije načine za zaslađivanje proizvoda.
Ovaj je sastojak jeftiniji od šećera, ali pruža sličnu slatkoću i može pomoći u teksturi i zadržavanju vlage u hrani.
Međutim, istraživanje sugerira da HFCS može povećati rizik od metaboličkih poremećaja i pretilosti.
Ujedno je i izvor praznih kalorija koje ne samo da pridonose težini, već mogu negativno utjecati i na zdravlje zubi.
2. Natrijev nitrit (sodium nitrite)
Natrijev nitrit najčešće ćete pronaći u suhomesnatim proizvodima, poput mesa za roštilj, delikatesnog mesa i suhomesnatih proizvoda.
Ovaj konzervans pomaže zadržati prirodnu boju mesa, ali dolazi s potencijalnim zdravstvenim rizicima.
Istraživanja pokazuju da natrijev nitrit u prerađenom mesu može proizvesti kancerogene spojeve, povećavajući rizik od raka.
Srećom, mnoge robne marke sada nude suhomesnate proizvode bez nitrata.
Usporedba popisa sastojaka može vam pomoći da pronađete ove zdravije opcije, a malo dodatnog truda može učiniti veliku razliku u poboljšanju kvalitete vaše košarice s namirnicama.
3. Crvena boja
Opsežna istraživanja izazvala su zabrinutost oko sigurnosti prehrambenih boja, a Red No. 3 nije iznimka.
Proizvođači dodaju ove prehrambene boje u hranu i piće kako bi stvorili privlačniju boju, posebno u proizvodima za djecu.
Iako jarke boje proizvode čine zanimljivijima, one istovremeno mogu naškoditi vašem zdravlju.
U jednoj studiji, štakori izloženi ovoj crvenoj boji razvili su veću učestalost tumora štitnjače.
Boja je također zabranjena u kozmetičkim proizvodima zbog potencijalnog kancerogenog djelovanja na životinje.
Uz ovakve rizike svakako je trebate izbjegavati i općenito ograničiti potrošnju bojila za hranu i umjetnih bojila.
4. Titanijev dioksid (titanium dioxide)
Iako je zabranjen za upotrebu u hrani u Europi, titanijev dioksid se još uvijek nalazi u mnogim popularnim proizvodima u SAD-u.
Ovaj se sastojak obično koristi u proizvedenoj hrani bijele boje, kao što je krema za kavu, guma, glazura i puding.
Istraživanja pokazuju da se titanijev dioksid može nakupljati u tijelu, što dovodi do potencijalnog oštećenja DNK i kromosoma.
FDA trenutno procjenjuje treba li opozvati njegovu upotrebu u hrani, a do onda, svakako ga izbjegavajte.
5. Tercijarni butilhidrokinon (tertiary butylhydroquinone)
TBHQ je uobičajeni aditiv u hrani koji se koristi kao konzervans, često uz druge kontroverzne sastojke.
Riječ je o sintetskom prehrambenom antioksidansu, koji se koristi za stabilizaciju hrane, masti i biljnih ulja protiv oksidativnog kvarenja i na taj način produljuje njihov vijek trajanja.
Stručnjaci preporučuju izbjegavanje citirajući istraživanje koje ga povezuje s većom učestalošću tumora kod štakora.
Ovaj se aditiv često pojavljuje u grickalicama, žitaricama i krekerima, uključujući mnoge proizvode namijenjene djeci poput žvakaćih guma ili pilećih medaljona.
6. BHA i BHT
Butilirani hidroksianizol (BHA) i butilirani hidroksitoluen (BHT) su konzervansi koji se obično koriste u prerađenoj hrani poput krekera i žitarica.
Ovi aditivi sprječavaju užeglost masti u hrani. Iako FDA smatra BHA i BHT sigurnima unutar određenih granica, studije na životinjama pokazuju da BHA može povećati rizik od raka kod ljudi.
Druga istraživanja pokazuju da i BHA i BHT mogu poremetiti spolne hormone.
Zbog tih zabrinutosti, mnogi se proizvođači okreću vitaminu E kao sigurnijoj i manje kontroverznoj alternativi.
7. Aspartam
Jedan od najčešće korištenih umjetnih zaslađivača, nalazi se u gaziranim sokovima, energetskim pićima, žvakaćim gumama i mnogim proizvodima s niskim udjelom šećera.
Dok neki ljudi prijavljuju blage nuspojave poput glavobolje i vrtoglavice, istraživanja sugeriraju da to može predstavljati ozbiljnije rizike.
Studije su povezale aspartam s potencijalnim problemima poput dijabetesa, pretilosti, intolerancije na glukozu i inzulin te promjenama u crijevnoj mikrobioti.
8. Kalijev bromat (potassium bromate)
Često se nalazi u brašnu i gotovim krušnim proizvodima.
Pekari ga tradicionalno koriste za povećanje volumena kruha i stvaranje željene teksture mrvica.
Dok se većina bromata tijekom pečenja brzo razgrađuje u bezopasni bromid, pokazalo se da sam bromat uzrokuje rak kod životinja.
Iako zaostali bromat u kruhu predstavlja samo mali rizik za potrošače, njegova je uporaba zabranjena u većini zemalja.
No, i dalje je važno provjeriti popise sastojaka i izbjegavati proizvode koji ga sadrže.
9. Acesulfam kalij (acesulfame potassium)
Poznat i kao Ace-K, ovaj zaslađivač s nula kalorija često se nalazi u dijetalnim pićima, žvakaćim gumama i bombonima s niskim sadržajem šećera.
Iako su istraživanja kontradiktorna, neka pokazuju da bi mogao predstavljati zdravstveni rizik, a jedna studija napominje i da može utjecati na kognitivnu funkciju.
Kada je prvi sigurnosni test proveden na Ace-K 1970-ih, podaci su sugerirali da bi mogao biti kancerogen kod štakora.
Međutim, smatralo se da su ti testovi bili pogrešni. Za svaki slučaj, mudro je ograničiti unos proizvoda koji sadrže ovaj umjetni zaslađivač.
10. Karamel boja
Uobičajeno se nalazi u gaziranim sokovima, pekarskim proizvodima i kuhanom mesu, a može predstavljati zdravstvene rizike.
Kada se karamelna boja proizvodi pomoću amonijaka, može nastati 4-metilimidazol, spoj koji studije povezuju s rakom pluća i leukemijom kod miševa i štakora.
Količina karamel boje koju možete konzumirati iz umaka, poput sojinog umaka i Worcestershire umaka, vjerojatno je minimalna.
Međutim, oni koji svakodnevno piju gazirana pića vjerojatno konzumiraju veću količinu.
magazin
Večeras na Adventu glazbena diva Zorica Kondža!
U četvrtak, 26. prosinca, Trg Petra Zoranića ispuniti će glas jedne od najvećih diva hrvatske glazbene scene, Zorice Kondže. S početkom u 20:30 sati, Zorica će publiku povesti na glazbeno putovanje kroz svoje najpoznatije hitove, unoseći strast i toplinu u još jednu čarobnu blagdansku večer zadarskog Adventa.
Zorica Kondža započela je svoju glazbenu karijeru početkom 1980-ih godina kao članica grupa Pirati, Novi Dan, ST i Stijene. Od 1984. godine nastupa samostalno, a njezin glas nevjerojatnog raspona spaja mediteranski temperament s modernim žanrovima poput soula, bluesa i rock and rolla, koje izvodi s lakoćom i strašću.
Poznata po bezvremenskim hitovima poput “Zar je voljeti grijeh” i “Ti si moj san”, Zorica svojim emotivnim izvedbama stvara jedinstvenu atmosferu, dok njezin simpatičan humor i iskrenost dodatno oduševljavaju publiku koja ju vjerno prati svih ovih godina.
Ne propustite priliku uživati u večeri ispunjenoj vrhunskim vokalom i pjesmama koje su obilježile domaću glazbenu scenu.
Vidimo se večeras na Trgu Petra Zoranića!
magazin
Horoskopski znakovi u božićnom kaosu: Tko je Djed Mraz, a tko Grinch?
Blagdansko vrijeme je ovdje, a s njim dolazi i prilika da se prepustimo čaroliji lampica, kolača i pomalo kaotičnih obiteljskih okupljanja. No, svi znamo da svatko od nas ima svoj jedinstveni način slavljenja Božića – od onih koji sve planiraju do zadnjeg detalja, do onih koji u zadnji trenutak trče po poklone (ili ih prosljeđuju). Ovaj smiješni horoskop koji smo složili uz pomoć umjetne inteligencije otkriva kako svaki horoskopski znak unosi svoju dozu humora, kaosa i šarma u blagdansko veselje.
Prepoznajete li sebe ili svoje bližnje?
Vrijeme je da saznamo kako vaš znak dodaje svoj “sjaj” božićnoj čaroliji!
Ovan (21. ožujka – 19. travnja)
Ovnovi su oni koji se penju na krov kako bi popravili lampice. Iako ih nitko to ne traži.
Natječu se u darivanju, a “slučajno” će spomenuti i cijenu poklona.
Bik (20. travnja – 20. svibnja)
Strateški se smještaju pored stola s grickalicama i možda skrivaju najbolje kolače za sebe.
Luksuzna pidžama i gurmanski topli kakao su njihov stil.
Ako im netko naruši božićni mir, neće se susprezati da toj osobi (tiho) daju do znanja da im dosađuje.
Blizanci (21. svibnja – 20. lipnja)
Istovremeno pjevaju božićne pjesme, šalju poruke u šest grupa i započinju raspravu o tome je li “Umri muški” božićni film.
Sve su poklone kupili u zadnji čas, ali njihov šarm sve nadoknađuje.
Ljudi sumnjaju da poklone prosljeđuju dalje. (I rade to.)
Rak (21. lipnja – 22. srpnja)
Njihova kuća izgleda kao set iz božićnog filma. Tu su kuhano vino, topli zagrljaji i malo previše agresivno inzistiranje na obiteljskom zajedništvu.
Ako nekome ne odgovaraju njihovi ukrasi, spremni su na pasivno-agresivnu borbu grudama.
Lav (23. srpnja – 22. kolovoza)
Doslovno su – Djed Mraz, ali glasniji. Njihovo drvce je spektakularno – vjerojatno se okreće i svira glazbu.
Oblače svog psa u Rudolfa za Instagram, a božićne slike im imaju natpise poput: “Zvončići zvone dok ja vladam.”
Djevica (23. kolovoza – 22. rujna)
Njihova božićna lista zadataka je laminirana, šarena i uključuje rezervne planove.
Poklone su počeli kupovati još u srpnju, a svaki je zamotan s vojničkom preciznošću.
Opustite se, Djevice, svijet neće propasti ako kolači budu malo prepečeni.
Vaga (23. rujna – 22. listopada)
Satima usklađuju božićni izgled – odjeću, omot poklona i rasvjetu.
Ali odlučiti gdje provesti blagdane? To je pravi izazov. Do trenutka kad odluče, već piju vino i mrmljaju kako će sljedeće godine biti bolje…
Škorpion (23. listopada – 21. studenoga)
Ne znate prepoznati Škorpiona? To je onaj misteriozni koji sjedi pored kamina, gleda duboko u plamen i pijucka kuhano vino kao da je čarobni napitak.
Znaju sve obiteljske tajne, ali ih neće podijeliti – osim ako ih netko ne podmiti tamnom čokoladom.
Strijelac (22. studenoga – 21. prosinca)
Ili su na putovanju po Europi jer žele doživjeti Božić u različitim kulturama ili pokušavaju pretvoriti božićnu večeru u zabavu.
Vjerojatno će dodati alkohol u punč, uvjeriti djecu da Djed Mraz voli margarite i nestati prije čišćenja kako bi išli na sanjkanje.
Jarac (22. prosinca – 19. siječnja)
Pretvorili su Božić u korporativni projekt.
Svaka minuta dana je planirana, a zahvalnice za poklone već su poslao, iako ih još nisu ni primili.
Ne brinite, njihovo će srce narasti tri broja nakon deserta.
Vodenjak (20. siječnja – 18. veljače)
Donose ekološke poklone koje nitko nije tražio (bambusove četkice za zube za sve!).
U nekom trenutku pokušat će uvesti novu “netradicionalnu” božićnu aktivnost, poput lasertaga.
Njihovi snjegovići izgledaju kao moderna umjetnička djela.
Ribe (19. veljače – 20. ožujka)
Danas su već tri puta plakali – jednom zbog božićne reklame, drugi put zbog lampica na drvcu, a treći put zbog emotivnog poklona.
Naći ćete ih pod toplom dekicom, kako pjevuše božićne pjesme, okruženi šarenim papirom za zamatanje.