magazin
OD GERMKNEDLE DO SVINJETINE / Burgeri, tripice, churos… Ovo je samo dio gastro ponude Adventa u Zadru 2023…
Gastronomski standardi Adventa u Zadru – kobasice, burgeri, fritule, kuhano vino i gin… – odavno su postavljeni, ti su bazni zalogaji poput ikona sveprisutni i na drugim, većim i poznatijim adventskim sajmovima, a zadržat će se i ove godine u ponudi na trgovima Petra Zoranića i Pet bunara.
Međutim, već pažljivijim pregledom pristiglih prijava 25 ugostitelja koji su dobili svoje mjesto pod svjetlećim parangalima, jasno je kako će ponuda hrane na Adventu u Zadru biti daleko zanimljivija i raznolikija od osnovnih standarda i kako se, makar dio ugostitelja, trudi u svoju ponudu uvesti različita osvježenja i iznenađenja. Uz zabavni program, gastro ponuda će biti i najzanimljiviji dio zadarskog Adventa, a ambicioznim i maštovitim ugostiteljima potrebna je i znatiželjna i gladna publika, spremna na istraživanja u moru kućica. U nekoliko ćemo nastavaka predstaviti najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica. Pa, krenimo redom po kućicama…
Red Fox
I prijašnjih je godina Zadranin Vinko Fain u ponudu svog Red Foxa atraktivne inovacije poput čokoladnih jestivih čaša za rakije, likere i gin ili burger od janjetine, a dio je tih ‘noviteta’ zadržao i ove godine. Ipak, ovaj put iznenadio je s jednim zaista hrabrim jelom – burgerom od tripica. Jednostavno, odlučio je sadržaj kultnog marendaškog jela Zadra i cijele Dalmacije, dalmatinske tripice, utrpati u toplo burger pecivo. Pecivo najprije zapeče, pa jednu polovinu premaže s umakom genovese, a drugu s crvenim od rajčice, posloži kuhane tripice, doduše s minimalnio umaka kojeg inače ima u tanjuru, te još ubaci cheddar sir i rikolu. Tako je ovo tradicionalno jelo potpuno približio ideji street fooda i uspio. Kako je krenulo prvih dana kod Faina će se za ovo jelo trebati rezervirati na vrijeme.
Jetti fritule
Ova kućica je i jedina na Adventu u Zadru koja ove godine nema mesnih ili slanih jela. Kod vlasnika Drage Klopke i njegove ekipe sve je slatko, a glavni aduti ponude su ovdašnje tradicionalne fritule i španjolski hrskavi uštipci – churosi. Ali i šećerna vata, nekoliko vrsta originalnih lizalica, vafle i palačinke. Klopka je na Advent dopremio i pravi stroj za fritule – iz desetak šupljina ovog specijalnog alata u duboko vruće ulje cijedi se tekuće tijesto. Tako su sve fritule u naručenoj porciji brzo i jednako pržene, a lagane su i prozračne, uvijek tople. Chorosi su u Jetti kućici hrskavi i također lagani, a jednu i drugu slasticu, po želji gosta, slastičarka preliva s više vrsta slatkih umaka od čokolade, nutelle i vanilije.
Tri mudraca
Ravno s bavarskih i austrijskih skijališta u kućicu Tine Buljat stigao je moćni zimski, pravi snježni desert – germknedla. Doduše, u Tri mudraca možete dobiti i domaću kobasicu, vegansku tortilju, sushi i zadarsko craft pivo Donat, ali je germknedla zvijezda ponude ove kućice. I baš će odgovarati jako gladnima. Kugla od tijesta veličine dobre muške šake puni se pekmezom od šljiva, a zatim na nekoliko minuta stavlja u specijalni aparat za parenje na nekoliko minuta. Tako skuhanu veliku knedlu Tina zatim preljeva kremom od vanilije. Tako topla i puna bogatih slatkih okusa dobro će doći i za zagrijavanje na pravim burama koje se još čekaju na Adventu.
Marvel
Ekipa Marvela pojednostavila je svoju gastro ponudu te je svela na svega nekoliko aduta: dobru domaću svinjsku kobasicu iz sušare jednog opg-a iz okolice Zadra, serviranu u velikom toplom pecivu te male nizozemske palačnike (poffertjes). Ove su palačinke su slične američkima, peku se od tijesta s kvascem, ali su puno manje pa iz zovu još i dječje. Uglavnom, kad ih u Marvelu nutellom, linoladom, mrvljenim petit beurre ili oreo keksima stvore pravu malu slatku senzaciju za klince. I odrasle također.
Kod Rođe
Ovo je najdugovječnija kućica na zadarskom Adventu. Prisutna je na zadarskom božićnom sajmu još od samih početaka, tamo od polovine prošlog desetljeća. Rođina ponuda je ostala tradicionalna: na pultu će vas dočekati nekoliko katova više vrsta kobasica koje se najprije kratko prepreku na ploči te se zatim kuhaju u velikom kotlu za kotlovinu. U ponudi je pet vrsta kobasica, od debrecinki do pikantih svinjskih. Dio je dobavljen iz asortimana jednog velikog hrvatskog mesnog kombinata, a dio ovaj tim iz Murvice priprema sam od svinjetine i junetine. Burger i domaće fritule su također standardni dio Rođine ponude.
Lavova kućica
Lav je sestrinski povezan s kućicom Kod Rođe, pa je i ova kućica svake godine prisutna na Adventu u Zadru s gotovo istom ponudom dobrih domaćih fritula, hrpom uvijek vrućih kobasica različitih punjenja i kuhanih vina te drugih vrućih napitaka. Ali i s najboljim pogledom na adventsku pozornicu!
Finger Food
I ova je kućica već sudjelovala na zadarskim adventima, a nudi domaće kobasice i burgere, fritule i kolače, ali i jedan osobiti specijalitet – trganu svinjetinu (pulled pork) u pecivu s prženim batat krumpirićima. Ovo je već ozbiljno adventsko jelo. Ekipa Finger Fooda čak 14 sati na niskoj temperaturi peče svinjetinu tako da se može doslovno rastrgati u toplom pecivu premazanim barbecue umakom. Tako posložen sendvič se dopunjava corslow i zelenom salatom i eto gušta! Kuhani gin ove kućice dvije je prethodne godine proglašen najboljim na zadarskom Adventu, a u ponudi ima još zanimljivosti – Didovo domaće kuhano vino dolazi iz okolice Skradina, a tu je i Babin rum punch kako bi Dida imao družicu, kao i vrući Maraschino Hot, mješavina više vrsta čajeva začinjena s pravim zadarskim Maraschinom. Konačno da je netko na Advent u Zadru uveo i ovaj svjetski poznat, a naš liker.
magazin
ŠPICA!
magazin
VIDEO / Zadarski projekt Elkan Florida osvaja publiku svojom najnovijom pjesmom “Nova Godina (Krug oko sunca)”
Zadarski projekt Elkan Florida osvaja publiku svojom najnovijom pjesmom “Nova Godina (Krug oko sunca)”.
Nakon uspješnih predstavljanja sa pjesmama „Ajte kući“ i „Tomos 4“ u izdanju Croatie Records koje su poprilično privukle pažnju i Elkana Floridu predstavile široj javnosti kao zanimljivog i novog izvođača na sceni, dolazi i singl novogodišnje tematike.
Ovaj veseli i zarazni singl, idealan za kraj godine, nosi svoju poruku i slavi novi početak uz glazbenu energiju koja će vas zasigurno natjerati da zaplešete.
Glazbu potpisuju Renato Babić i Elkan Petrov, dok je tekst napisao Zvonko Ćoso. Za aranžman pjesme zaslužan je Renato Babić koji je ujedno odsvirao gitare, bubnjeve i bas, te dao svoj doprinos kao prateći vokal. Glavni vokal pjesme pripada Elkanu Petrovu, a crno-bijeli videospot, koji savršeno prati atmosferu pjesme i naglašava autentičnost benda u pravom glazbenom elementu, režirao je Renato Babić u svom Liquid Cat Studiju.
Elkan Florida nastao je kao spontani projekt trojice zadarskih glazbenika s bogatim iskustvom i zajedničkom ljubavlju prema stvaranju. Renato Babić i Zvonko Ćoso, nekadašnji članovi kultnog benda Postolar Tripper (gitarist i menadžer), u suradnji s mladim kantautorom Elkanom Petrovom, udružili su snage kako bi oživjeli svoje ideje. Sve je započelo ležernim druženjem, a projekt se postepeno razvija u pravu bendovsku formaciju što obećava još mnogo uzbudljivih izdanja.
magazin
NEDJELJA: Maja Šuput donosi veselje na zadarsku adventsku pozornicu
Pred sam kraj adventskih zbivanja i priprema za doček Nove godine, u nedjelju 29. prosinca na Trgu Petra Zoranića nastupit će jedna od najvećih zvijezda domaće glazbene scene Maja Šuput. Omiljena hrvatska pjevačica, zabavljačica i trendsetterica, popularnost održava zahvaljujući atraktivnim nastupima, veselim pjesmama, ali i upečatljivim sudjelovanjem u showu Supertalent koji je nedavno završio.
U Zadru je redovita gošća više od dva desetljeća, a ovog ljeta izabrala ga je za bazu iz koje je putovala na nastupe po cijeloj Hrvatskoj.
– Od tih brojnih nastupa pamtim nekoliko uzastopnih Uskrsa u Podroomu, ljetne koncerte na terasi Kulta i Dišpeta, Božić u Berekinu i milijun i jednu svadbu. Udomaćila sam se u Zadru, u kolovozu sam se čak i stacionirala u Petrčanima jer je srednja Dalmacija najbolja za život ljeti, a i mogla sam putovati u bilo kojem smjeru, kaže Maja.
Nedjelja pred Novu godinu bit će ujedno prva nakon dugo vremena na kojoj će se Maju moći vidjeti isključivo uživo, a ne pred ekranima. Svojim komentarima i stylingom i ovog je puta privukla veliku pažnju svojih obožavatelja.
– Djevojčice su zaista fascinirane Supertalentom i kreacijama koje nosim. Taj trud i muka imaju svoju cijenu, lijepo je znati da ima rezultata i da se curice dolaze slikati, da se stvara baza s novim fanovima. Svi u tome uživamo, kaže Šuput.
Što se tiče samog nastupa na Adventu, on će biti u njezinom stilu.
– Bit će specifičan utoliko što ću imati jednu božićnu pjesmu i što ću zbog temperature biti nešto više odjevena nego inače, ali bit će u mom stilu. Bitno je da se ljudi zabavljaju, provest ćemo se kao uvijek kad smo zajedno, poručuje Šuput.
Početak koncerta zakazan je za 20 sati.
Istog dana, u nedjelju 29. prosinca na Narodnom trgu će nastupiti AKA Crescendo u jutarnjem terminu s početkom u 11 sati. Riječ je o sastavu kojeg su pokrenuli tadašnji studenti Sveučilišta u Zadru, no s obzirom na brojne uspjehe i prepoznatljivost, naročito po mash-upovima, nastavili su karijeru i nakon studija.