Connect with us

magazin

OD GERMKNEDLE DO SVINJETINE / Burgeri, tripice, churos… Ovo je samo dio gastro ponude Adventa u Zadru 2023…

Objavljeno

-

Gastronomski standardi Adventa u Zadru – kobasice, burgeri, fritule, kuhano vino i gin… – odavno su postavljeni, ti su bazni zalogaji poput ikona sveprisutni i na drugim, većim i poznatijim adventskim sajmovima, a zadržat će se i ove godine u ponudi na trgovima Petra Zoranića i Pet bunara.

Međutim, već pažljivijim pregledom pristiglih prijava 25 ugostitelja koji su dobili svoje mjesto pod svjetlećim parangalima, jasno je kako će ponuda hrane na Adventu u Zadru biti daleko zanimljivija i raznolikija od osnovnih standarda i kako se, makar dio ugostitelja, trudi u svoju ponudu uvesti različita osvježenja i iznenađenja. Uz zabavni program, gastro ponuda će biti i najzanimljiviji dio zadarskog Adventa, a ambicioznim i maštovitim ugostiteljima potrebna je i znatiželjna i gladna publika, spremna na istraživanja u moru kućica. U nekoliko ćemo nastavaka predstaviti najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica. Pa, krenimo redom po kućicama…

Red Fox
I prijašnjih je godina Zadranin Vinko Fain u ponudu svog Red Foxa atraktivne inovacije poput čokoladnih jestivih čaša za rakije, likere i gin ili burger od janjetine, a dio je tih ‘noviteta’ zadržao i ove godine. Ipak, ovaj put iznenadio je s jednim zaista hrabrim jelom – burgerom od tripica. Jednostavno, odlučio je sadržaj kultnog marendaškog jela Zadra i cijele Dalmacije, dalmatinske tripice, utrpati u toplo burger pecivo. Pecivo najprije zapeče, pa jednu polovinu premaže s umakom genovese, a drugu s crvenim od rajčice, posloži kuhane tripice, doduše s minimalnio umaka kojeg inače ima u tanjuru, te još ubaci cheddar sir i rikolu. Tako je ovo tradicionalno jelo potpuno približio ideji street fooda i uspio. Kako je krenulo prvih dana kod Faina će se za ovo jelo trebati rezervirati na vrijeme.

Jetti fritule
Ova kućica je i jedina na Adventu u Zadru koja ove godine nema mesnih ili slanih jela. Kod vlasnika Drage Klopke i njegove ekipe sve je slatko, a glavni aduti ponude su ovdašnje tradicionalne fritule i španjolski hrskavi uštipci – churosi. Ali i šećerna vata, nekoliko vrsta originalnih lizalica, vafle i palačinke. Klopka je na Advent dopremio i pravi stroj za fritule – iz desetak šupljina ovog specijalnog alata u duboko vruće ulje cijedi se tekuće tijesto. Tako su sve fritule u naručenoj porciji brzo i jednako pržene, a lagane su i prozračne, uvijek tople. Chorosi su u Jetti kućici hrskavi i također lagani, a jednu i drugu slasticu, po želji gosta, slastičarka preliva s više vrsta slatkih umaka od čokolade, nutelle i vanilije.

Tri mudraca
Ravno s bavarskih i austrijskih skijališta u kućicu Tine Buljat stigao je moćni zimski, pravi snježni desert – germknedla. Doduše, u Tri mudraca možete dobiti i domaću kobasicu, vegansku tortilju, sushi i zadarsko craft pivo Donat, ali je germknedla zvijezda ponude ove kućice. I baš će odgovarati jako gladnima. Kugla od tijesta veličine dobre muške šake puni se pekmezom od šljiva, a zatim na nekoliko minuta stavlja u specijalni aparat za parenje na nekoliko minuta. Tako skuhanu veliku knedlu Tina zatim preljeva kremom od vanilije. Tako topla i puna bogatih slatkih okusa dobro će doći i za zagrijavanje na pravim burama koje se još čekaju na Adventu.

Marvel
Ekipa Marvela pojednostavila je svoju gastro ponudu te je svela na svega nekoliko aduta: dobru domaću svinjsku kobasicu iz sušare jednog opg-a iz okolice Zadra, serviranu u velikom toplom pecivu te male nizozemske palačnike (poffertjes). Ove su palačinke su slične američkima, peku se od tijesta s kvascem, ali su puno manje pa iz zovu još i dječje. Uglavnom, kad ih u Marvelu nutellom, linoladom, mrvljenim petit beurre ili oreo keksima stvore pravu malu slatku senzaciju za klince. I odrasle također.

Kod Rođe
Ovo je najdugovječnija kućica na zadarskom Adventu. Prisutna je na zadarskom božićnom sajmu još od samih početaka, tamo od polovine prošlog desetljeća. Rođina ponuda je ostala tradicionalna: na pultu će vas dočekati nekoliko katova više vrsta kobasica koje se najprije kratko prepreku na ploči te se zatim kuhaju u velikom kotlu za kotlovinu. U ponudi je pet vrsta kobasica, od debrecinki do pikantih svinjskih. Dio je dobavljen iz asortimana jednog velikog hrvatskog mesnog kombinata, a dio ovaj tim iz Murvice priprema sam od svinjetine i junetine. Burger i domaće fritule su također standardni dio Rođine ponude.

Lavova kućica
Lav je sestrinski povezan s kućicom Kod Rođe, pa je i ova kućica svake godine prisutna na Adventu u Zadru s gotovo istom ponudom dobrih domaćih fritula, hrpom uvijek vrućih kobasica različitih punjenja i kuhanih vina te drugih vrućih napitaka. Ali i s najboljim pogledom na adventsku pozornicu!

Finger Food
I ova je kućica već sudjelovala na zadarskim adventima, a nudi domaće kobasice i burgere, fritule i kolače, ali i jedan osobiti specijalitet – trganu svinjetinu (pulled pork) u pecivu s prženim batat krumpirićima. Ovo je već ozbiljno adventsko jelo. Ekipa Finger Fooda čak 14 sati na niskoj temperaturi peče svinjetinu tako da se može doslovno rastrgati u toplom pecivu premazanim barbecue umakom. Tako posložen sendvič se dopunjava corslow i zelenom salatom i eto gušta! Kuhani gin ove kućice dvije je prethodne godine proglašen najboljim na zadarskom Adventu, a u ponudi ima još zanimljivosti – Didovo domaće kuhano vino dolazi iz okolice Skradina, a tu je i Babin rum punch kako bi Dida imao družicu, kao i vrući Maraschino Hot, mješavina više vrsta čajeva začinjena s pravim zadarskim Maraschinom. Konačno da je netko na Advent u Zadru uveo i ovaj svjetski poznat, a naš liker.

Marvel-3_1600_1067

Image 17 of 25

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Ava Karabatić najavila: Kandidirat ću se za predsjednicu

Objavljeno

-

By

foto: Instagram

Ava Karabatić objavila je na Instagramu da će se kandidirati na predsjedničkim izborima.

“Ovim putem želim obavijestiti javnost da službeno objavljujem svoju kandidaturu za predstojeće predsjedničke izbore. Kao profesorica talijanskog i latinskog jezika, s diplomom stečenom na državnom sveučilištu, naglašavam važnost obrazovanja, kulture i profesionalnog pristupa u svim aspektima društvenog djelovanja.

S obzirom na to, zahtijevam da me se u javnosti oslovljava mojim stvarnim stručnim i akademskim kvalifikacijama, a ne senzacionalističkim etiketama poput ‘starleta’, koje omalovažavaju moj trud i rad”, napisala je Karabatić na Instagramu.

“Danas sam u hotelu Osijek imala izuzetno konstruktivan i inspirativan razgovor s ministricom kulture, gospođom Ninom Obuljen Koržinek. Taj susret, obilježen međusobnim razumijevanjem dodatno me potaknuo da donesem ovu važnu odluku i najavim svoju kandidaturu.

Kultura, obrazovanje i društvena odgovornost temelj su mog programa, s ciljem da zajednički izgradimo društvo u kojem se cijeni rad, stručnost i inovativnost.
Zahvaljujem na podršci i radujem se što ću s vama dijeliti svoju viziju boljeg društva”, objavila je.

 
Nastavi čitati

magazin

PRESTIŽNA NAGRADA / Aminess Avalona Camping Resort 5* na Pagu proglašen najboljim kampom 2024.!

Objavljeno

-

By

Opatija, 23. studenoga 2024. – Aminess Avalona Camping Resort 5*, koji je dio jedne od najbrže rastućih turističkih kompanija u Hrvatskoj Aminess Hotels & Resorts, osvojio je prestižnu nagradu “Kamp godine” na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma, održanim 21. i 22. studenog u Hotelu Kvarner u Opatiji. Ova nagrada, koju dodjeljuju Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora, predstavlja potvrdu izvanredne kvalitete, inovativnog pristupa i predanosti stvaranju nezaboravnih iskustava za goste.

Novootvoreni Aminess Avalona Camping Resort, smješten na otoku Pagu, svojim konceptom luksuznog kampiranja redefinira standarde u industriji. Kombinacijom ekskluzivnih glamping vila, parcela s privatnim bazenima i vrhunskog aquaparka, ovaj resort pruža savršen spoj opuštanja, zabave i autentičnih doživljaja. Posebna pažnja posvećena je održivosti i lokalnoj gastronomiji, čime Avalona ističe važnost povezanosti s prirodom i lokalnom zajednicom.

Ova nagrada odraz je naše filozofije da kampiranje može biti više od odmora – može biti luksuzno, održivo i puno nezaboravnih iskustava. Ponosni smo na ovaj uspjeh koji dijelimo s našim gostima i partnerima. Naša snaga leži u ljudima koji svakodnevno ulažu svoje znanje i strast kako bi svaki boravak naših gostiju bio poseban. Ovo priznanje nas motivira da nastavimo istraživati nove ideje i rješenja koja će dodatno unaprijediti naša odredišta” izjavio je Dalibor Matovina, regionalni direktor operacija u Aminess Hotels & Resorts.

Dodjela nagrade “Kamp godine” održana je u sklopu Dana hrvatskog turizma, najvećeg godišnjeg okupljanja turističke industrije u Hrvatskoj. Više od 1000 sudionika iz različitih sektora okupilo se kako bi analiziralo rezultate uspješne turističke godine te kroz predavanja, radionice i rasprave istražilo nove mogućnosti za rast i razvoj industrije.

Ovo prestižno priznanje potvrđuje poziciju Aminessa kao lidera u industriji, koji nastavlja postavljati nove standarde u turizmu spajajući održivost, luksuz i autentičnost u jedinstvena iskustva za svakog gosta.

 
Nastavi čitati

magazin

Liječnik opće prakse otkrio koja tri vitamina treba uzimati zimi

Objavljeno

-

By

Pixabay

Kako se približava zima, liječnik opće prakse NHS-a, dr. Dave Nichols, istaknuo je važnost očuvanja dobrog zdravlja kako bi se izbjegle sezonske bolesti. Fokusirajući se na preventivnu skrb umjesto liječenja, dr. Nichols naglasio je ulogu određenih vitamina i minerala u podršci imunološkom sustavu.

Posebno je istaknuo ključnu funkciju vitamina D: “Vitamin D ima važnu ulogu u funkcioniranju našeg imunološkog sustava u borbi protiv bolesti. Nedostatak ovog vitamina može povećati vjerojatnost obolijevanja od prehlada, produljiti oporavak ili dovesti do učestalih respiratornih infekcija.”

Jedan liječnik također preporučuje održavanje odgovarajuće razine vitamina B12: “Niske razine željeza, folata i vitamina B12 mogu uzrokovati da se ljudi osjećaju umorno ili imaju manje energije nego inače, a u nekim slučajevima mogu dovesti do anemije, što ove simptome može učiniti ozbiljnijima.”

Dr. Nichols naglasio je za Mirror da ormarić prepun lijekova nije nužan za izbjegavanje zimskih tegoba te savjetovao da uravnotežena prehrana i pametne životne navike mogu zadovoljiti naše prehrambene potrebe. Objasnio je: “Jedite najmanje pet porcija voća i povrća kako biste osigurali dovoljan unos ključnih vitamina, uključujući vitamine A, C i D, dok povećavate unos omega-3 masnih kiselina.”

Dodao je: “Namirnice bogate proteinima također su važne za oporavak stanica i mišića, što je korisno ako se osjećate loše. Novija istraživanja sugeriraju da probiotici mogu biti korisni u prevenciji respiratornih infekcija, dok se pokazalo da suplementacija cinkom također može biti učinkovita.”

Zaključno, liječnik je apelirao na prepoznavanje znakova nedostatka vitamina, koji uključuju gubitak kose i promjene na koži poput izbijanja ekcema: “Novija istraživanja također ukazuju na moguću povezanost s poremećajima raspoloženja, poput depresije ili anksioznosti.”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu