magazin
OD GERMKNEDLE DO SVINJETINE / Burgeri, tripice, churos… Ovo je samo dio gastro ponude Adventa u Zadru 2023…

Gastronomski standardi Adventa u Zadru – kobasice, burgeri, fritule, kuhano vino i gin… – odavno su postavljeni, ti su bazni zalogaji poput ikona sveprisutni i na drugim, većim i poznatijim adventskim sajmovima, a zadržat će se i ove godine u ponudi na trgovima Petra Zoranića i Pet bunara.
Međutim, već pažljivijim pregledom pristiglih prijava 25 ugostitelja koji su dobili svoje mjesto pod svjetlećim parangalima, jasno je kako će ponuda hrane na Adventu u Zadru biti daleko zanimljivija i raznolikija od osnovnih standarda i kako se, makar dio ugostitelja, trudi u svoju ponudu uvesti različita osvježenja i iznenađenja. Uz zabavni program, gastro ponuda će biti i najzanimljiviji dio zadarskog Adventa, a ambicioznim i maštovitim ugostiteljima potrebna je i znatiželjna i gladna publika, spremna na istraživanja u moru kućica. U nekoliko ćemo nastavaka predstaviti najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica. Pa, krenimo redom po kućicama…
Red Fox
I prijašnjih je godina Zadranin Vinko Fain u ponudu svog Red Foxa atraktivne inovacije poput čokoladnih jestivih čaša za rakije, likere i gin ili burger od janjetine, a dio je tih ‘noviteta’ zadržao i ove godine. Ipak, ovaj put iznenadio je s jednim zaista hrabrim jelom – burgerom od tripica. Jednostavno, odlučio je sadržaj kultnog marendaškog jela Zadra i cijele Dalmacije, dalmatinske tripice, utrpati u toplo burger pecivo. Pecivo najprije zapeče, pa jednu polovinu premaže s umakom genovese, a drugu s crvenim od rajčice, posloži kuhane tripice, doduše s minimalnio umaka kojeg inače ima u tanjuru, te još ubaci cheddar sir i rikolu. Tako je ovo tradicionalno jelo potpuno približio ideji street fooda i uspio. Kako je krenulo prvih dana kod Faina će se za ovo jelo trebati rezervirati na vrijeme.
Jetti fritule
Ova kućica je i jedina na Adventu u Zadru koja ove godine nema mesnih ili slanih jela. Kod vlasnika Drage Klopke i njegove ekipe sve je slatko, a glavni aduti ponude su ovdašnje tradicionalne fritule i španjolski hrskavi uštipci – churosi. Ali i šećerna vata, nekoliko vrsta originalnih lizalica, vafle i palačinke. Klopka je na Advent dopremio i pravi stroj za fritule – iz desetak šupljina ovog specijalnog alata u duboko vruće ulje cijedi se tekuće tijesto. Tako su sve fritule u naručenoj porciji brzo i jednako pržene, a lagane su i prozračne, uvijek tople. Chorosi su u Jetti kućici hrskavi i također lagani, a jednu i drugu slasticu, po želji gosta, slastičarka preliva s više vrsta slatkih umaka od čokolade, nutelle i vanilije.
Tri mudraca
Ravno s bavarskih i austrijskih skijališta u kućicu Tine Buljat stigao je moćni zimski, pravi snježni desert – germknedla. Doduše, u Tri mudraca možete dobiti i domaću kobasicu, vegansku tortilju, sushi i zadarsko craft pivo Donat, ali je germknedla zvijezda ponude ove kućice. I baš će odgovarati jako gladnima. Kugla od tijesta veličine dobre muške šake puni se pekmezom od šljiva, a zatim na nekoliko minuta stavlja u specijalni aparat za parenje na nekoliko minuta. Tako skuhanu veliku knedlu Tina zatim preljeva kremom od vanilije. Tako topla i puna bogatih slatkih okusa dobro će doći i za zagrijavanje na pravim burama koje se još čekaju na Adventu.
Marvel
Ekipa Marvela pojednostavila je svoju gastro ponudu te je svela na svega nekoliko aduta: dobru domaću svinjsku kobasicu iz sušare jednog opg-a iz okolice Zadra, serviranu u velikom toplom pecivu te male nizozemske palačnike (poffertjes). Ove su palačinke su slične američkima, peku se od tijesta s kvascem, ali su puno manje pa iz zovu još i dječje. Uglavnom, kad ih u Marvelu nutellom, linoladom, mrvljenim petit beurre ili oreo keksima stvore pravu malu slatku senzaciju za klince. I odrasle također.
Kod Rođe
Ovo je najdugovječnija kućica na zadarskom Adventu. Prisutna je na zadarskom božićnom sajmu još od samih početaka, tamo od polovine prošlog desetljeća. Rođina ponuda je ostala tradicionalna: na pultu će vas dočekati nekoliko katova više vrsta kobasica koje se najprije kratko prepreku na ploči te se zatim kuhaju u velikom kotlu za kotlovinu. U ponudi je pet vrsta kobasica, od debrecinki do pikantih svinjskih. Dio je dobavljen iz asortimana jednog velikog hrvatskog mesnog kombinata, a dio ovaj tim iz Murvice priprema sam od svinjetine i junetine. Burger i domaće fritule su također standardni dio Rođine ponude.
Lavova kućica
Lav je sestrinski povezan s kućicom Kod Rođe, pa je i ova kućica svake godine prisutna na Adventu u Zadru s gotovo istom ponudom dobrih domaćih fritula, hrpom uvijek vrućih kobasica različitih punjenja i kuhanih vina te drugih vrućih napitaka. Ali i s najboljim pogledom na adventsku pozornicu!
Finger Food
I ova je kućica već sudjelovala na zadarskim adventima, a nudi domaće kobasice i burgere, fritule i kolače, ali i jedan osobiti specijalitet – trganu svinjetinu (pulled pork) u pecivu s prženim batat krumpirićima. Ovo je već ozbiljno adventsko jelo. Ekipa Finger Fooda čak 14 sati na niskoj temperaturi peče svinjetinu tako da se može doslovno rastrgati u toplom pecivu premazanim barbecue umakom. Tako posložen sendvič se dopunjava corslow i zelenom salatom i eto gušta! Kuhani gin ove kućice dvije je prethodne godine proglašen najboljim na zadarskom Adventu, a u ponudi ima još zanimljivosti – Didovo domaće kuhano vino dolazi iz okolice Skradina, a tu je i Babin rum punch kako bi Dida imao družicu, kao i vrući Maraschino Hot, mješavina više vrsta čajeva začinjena s pravim zadarskim Maraschinom. Konačno da je netko na Advent u Zadru uveo i ovaj svjetski poznat, a naš liker.
magazin
Ogromno otkriće: Otkrivena prva crna rupa koja putuje svemirom potpuno sama

Prvi put je potvrđeno da usamljena crna rupa luta kozmosom u samoći brzino od oko 51 kilometar u sekundi.
Leti brzinom od 51 kilometar u sekundi
Nova analiza pokazuje da crna rupa ima masu oko 7,15 puta veću od Sunčeve, da je udaljena oko 4958 svjetlosnih godina i da leti kroz svemir brzinom od oko 51 kilometar u sekundi.
Ali ono što je zaista posebno u vezi s njom jest da je to jedina potvrđena usamljena crna rupa otkrivena kako luta Svemirom. Ostali iz ove klase obično imaju “kolege”. U našoj galaksiji to su uglavnom zvijezde, a čudna titranja u tim daleko vidljivijim prijateljima odaju prisutnost crne rupe.
Nadalje, parovi crnih rupa također su otkriveni kroz gravitacijske valove koje emitiraju dok kruže jedna oko druge i spajaju se.
Bez prijatelja, ova crna rupa se javila kroz drugačiji mehanizam, nazvanim gravitacijska mikroleća. U suštini, njena intenzivna gravitacija je iskrivila svjetlost pozadinske zvijezde, pojačala je i privremeno promijenila njen prividni položaj na nebu.
Izračunata masa leće, kao i nedostatak vlastite emitirane svjetlosti, ukazuju na crnu rupu. Međutim, put do njegove identifikacije nije bio tako gladak kao što zvuči.
Prvi se put pojavila 2011.
Objekt se prvi put pojavio u podacima 2011. godine, iz dva odvojena istraživanja koja su tragala za točno ovakvom vrstom događaja: Optical Gravitational Lensing Experiment (OGLE) i Microlensing Observations in Astrophysics (MOA).
Svemirski teleskop Hubble pratio je osam promatranja tijekom šest godina, kako bi utvrdio koliko je ta svjetlost zvijezda bila iskrivljena. Fotometrijski podaci prikupljeni su sa 16 različitih teleskopa, a spektroskopska promatranja su snimljena na vrhuncu pojačanja.
Zajedno, ovi podaci upućuju na solo crnu rupu od oko 7,1 puta veće mase od solarne, udaljenu oko 5153 svjetlosnih godina.
Ali druga analiza provedena 2022., koristeći više Hubbleovih podataka, došla je do drugačijeg zaključka. Ovaj tim je precizirao procjenu mase na između 1,6 i 4,4 solarne mase. Budući da je to općenito premaleno da bi bilo crna rupa, predložili su da je neutronska zvijezda vjerojatniji kandidat.
Međutim, niz naknadnih studija, uključujući jednu od tima za neutronske zvijezde, daje veću težinu objašnjenju crne rupe.
Prva potpuno sama crna rupa
Sada, nova analiza, koja uključuje mnoge znanstvenike iz izvorne studije, nedvosmisleno potvrđuje taj identitet. Uključuje dodatna tri Hubbleova promatranja, produžujući vremenski okvir analize na 11 godina, kao i ažurirane OGLE podatke.
“Naša revidirana analiza, s dodatnim Hubbleovim opažanjima i uključenom ažuriranom fotometrijom, dovodi do rezultata koji imaju veću točnost, ali su u skladu s našim prethodnim mjerenjima i našim zaključkom da je leća crna rupa zvjezdane mase”, piše tim u novom radu.
Jedan od najvećih izazova u promatranju objektivom je taj što svjetlost susjedne pozadinske zvijezde umanjuje njen susjed intenzivne svjetlosti. Znanstvenici su morali vrlo pažljivo oduzeti tu svjetlost za svako opažanje, kao i uzeti u obzir varijacije uzrokovane različitim toplinskim okruženjima u svakoj Hubbleovoj orbiti.
Tim je također tražio bilo kakve znakove pratioca i otkrio da ne postoji ništa veće od 0,2 solarne mase unutar najmanje 2000 puta udaljenosti između Zemlje i Sunca, prenosi Science Alert.
Ovo je možda prva crna rupa za koju je potvrđeno da ide usamljena svemirom, ali daleko od toga da je jedina. Svemir bi trebao vrviti tim nevidljivim lupežima – samo je iznimno rijetko da znanstvenicima neka od njih i ukaže.
magazin
Horoskop za 26. travnja 2025.

Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Mnogima će izgledati da ih vodi neka nevidljiva ruka ka još većoj sreći. Ili ste zaljubljeni ili se zaljubljujete.
KARIJERA: Vaša sklonost da se poigravate ljudima nije uvijek zdrava. Ljudi su mnogo više od igračke.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite ono što jeste.
Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Neki među vama vjerojatno će pokazati osjećaje prema prijatelju što bi moglo zbuniti njihovog partnera.
KARIJERA: Očekivana protekcija mogla bi se dogoditi danas. Bit ćete spremni na suradnju, ali trebat će se i dokazati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nemate briga.
Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Vaša veza i danas će se bazirati na seksu. Na taj način uspijevat ćete se partneru uvući pod kožu.
KARIJERA: Potrudit ćete se oko nekih sponzora kojim ćete ojačati financijsku strukturu firme u kojoj radite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prelazite s riječi na djela.
Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Oni koji su od voljene osobe očekivali da im pruži sigurnost, danas će to dočekati. Bit će zadovoljni.
KARIJERA: Zahvaljivat ćete svojim suradnicima što vas slijede i imaju povjerenja u vaše nove ideje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nosit ćete ogrlicu oko vrata.
Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Partner će pokazati zavidnu količinu emocija koju vi možda nećete moći slijediti ili razumjeti.
KARIJERA: Na dnevnom redu bi se mogao naći novi ugovor o radu. Dobro proučite detalje, pa tek onda odlučujte.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit će i ugodnih susreta.
Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Osjećat ćete veliku plimu emocija kako raste u vama. One će vam biti kriterij za sve današnje teme.
KARIJERA: Na dnevnom redu naći će se financije. Razmatrat ćete nove mogućnosti zarađivanja i povećanja profita.
ZDRAVLJE&SAVJET: Male sentimentalnosti.
Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Vjerojatno ćete se najbolje osjećati zaštićeni u vlastitom domu. Danas vas izlasci neće zanimati.
KARIJERA: Neće vam se dati raditi jer će vam nedostajati energije i motivacije. Ipak, ono što morate, odradite profesionalno.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne pretjerujte s kolačima i slatkim.
Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Činit će vam se da je ljubav daleko od vas čak i ako ste u paru. Ojačat će vaše čežnje i uspomene.
KARIJERA: Tokom današnjeg dana vjerojatno će vam postati jasno u kom pravcu treba razvijati karijeru.
ZDRAVLJE&SAVJET: Čeka vas ljepše sutra.
Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Ne odustajete od zavođenja i strasti, pa makar vam je partner i više nego odan. To je jednostavno vaš stil.
KARIJERA: Osjetit ćete veliku podšku svojih suradnika. To obvezuje i provocira vašu odgovornost u poslu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pobjeđujete u borbi.
Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Neki će odlučivati o tome kako učvrstiti svoju vezu. Ono što si zacrtaju provest će dosljedno u djelo.
KARIJERA: Sredstva koja vam stoje na raspoloaganju ili koja ste zaradili danas ćete biti skloni upotrijebiti za nešto lijepo.
ZDRAVLJE&SAVJET: Znate što želite.
Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Moguće je da će vam danas netko izraziti ljubav ili obratno. Bit će to veselo, s dosta iskrenih emocija.
KARIJERA: Bit ćete kreativni i originalni. Oni čiji je posao manje zanimljiv tražit će načine da se izraze.
ZDRAVLJE&SAVJET: Uozbiljite se.
Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Oni koji su bili na pragu zaljubljivanja danas će vjerojatno shvatiti da im se to upravo događa.
KARIJERA: Pozivat ćete se na rezultate svog prethodnog rada koja nisu zanemarivi. Morat će vas uvažiti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Cijenite dobre namjere drugih.
magazin
Zadar Street Food Festival donosi proljetno izdanje na novoj lokaciji – na zadarskim bedemima!

Prije jubilarnog, desetog izdanja, Zadar Street Food Festival doživljava veliki zaokret!
Ovo deveto izdanje, koje će se održati od 30. travnja do 4. svibnja 2025., zasigurno će ostati zapamćeno – ne samo po izvrsnoj gastro ponudi i glazbenom programu, već i po potpuno novoj lokaciji: na zadarskim bedemima, poznatim kao – Muraj!
Nova lokacija donosi i novu atmosferu – festival u proljetnom ruhu pretvara se u chill & lounge zonu u srcu grada, gdje će se mirisi vrhunske ulične hrane stapati s poviješću, glazbom i opuštenim druženjima. Savršeno, zar ne?
Prvi dan festivala posebno obilježavamo jer je riječ o Međunarodnom danu jazza, a tim povodom publiku očekuje live jazz koncert na otvorenom: stiže nam Black Coffee-Karlo Klarić & Ivor Lakić u 20:00h!
U nastavku festivala, tijekom vikenda i praznika, pozornicu preuzimaju zadarski DJ-evi i glazbenici, čime festival dodatno naglašava podršku lokalnoj sceni.
Gastro ponuda i dalje ostaje u središtu pažnje – pažljivo odabrana selekcija uključuje:
Burgers & More
Fish House
Maguro
Picnic
Wine Bar
Cocktail Bar
Ovo je novo poglavlje festivala koji već godinama na Puntamici okuplja sve generacije u zajedničkoj strasti prema dobroj hrani, glazbi i druženju.
U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zadra posebno upućujemo zahvalu Gradu Zadru, bez kojeg ova festivalska transformacija ne bi bila moguća.
Više informacija, vizuale i detaljan program dostupni su na upit.
Veselimo se vašoj objavi i – vidimo se na Muraju!
-
ZADAR / ŽUPANIJA5 dana prije
#BARABA / Sveti Šime (Erlić)
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prije
ŽUPANIJSKI DANI 2025. / U petak Smotra klapa Zadarske županije u crkvi sv. Donata
-
ZADAR / ŽUPANIJA5 sati prije
DUHOVNO-GLAZBENI PROGRAM I MISA / Sutra na Forumu proslava Nedjelje Božjeg milosrđa
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prije
ZGRABLIĆ UPUTIO DOPIS SVEĆENICIMA: “U subotu neka sva crkvena zvona zazvone prema mjesnim običajima za sprovod”