magazin
GASTRO PONUDA ADVENTA U ZADRU (2. DIO) / Ima svega: Black angus kobasice i ćevapi, divljač, slatki cronut, originalni coctaili, panettone koji se pije…

U nekoliko nastavaka predstavljamo najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica na zadarskom Adventu.
U ovom drugom dijelu idemo redom po kućicama zalogaj po zalogaj, gutljaj po gutljaj…
Didova kućica
Ova je kućica treća u zajedničkom timu u kojem su još Lavova kućica i Kod Rođe, tako da je i ponuda gotovo istovjetna: domaće svinjsko-juneće blago dimljene, ali i konfekcijske kobasice, plate pršuta i sira, fritule, kuhano vino i kuhani gin glavni su im aduti. I, naravno, široki osmijesi kuharice i konobarice.
Christmas Colonna
Jedan od najboljih zadarskih coctail majstora mlađe generacije, Moreno Samobilić, sa svojom je partnericom Dijanom Kreber iz njihovog obližnjeg coctail bara Colonna na Advent donio selekciju hladnih i toplih mješavina. Feliz Navidad dobio je naziv po slavnoj božićnoj pjesmi i samo je jedan od njihovih tekućih bisera idealnih za hladne adventske večeri. U njemu su tequila, agava, liker od naranče, kompot od jabuke i čokolada. I vrlo je vruć. Ponudu hrane Diana i Moreno sveli su na svega nekoliko jela, od kojih izdvajamo tri burgera: El Classico s pljeskavicom u sjajnom Kroštulinom brioche pecivu (i svi ostali burgeri su s pecivom ove izvrsne pekare), Schwartz & Negro u crnom pecivu i Alternativno, veganski burger kojeg bi poželjeli i ortodoksni mesojedi. Sjajna Slavonka – dimljena kobasica od mesa crne slavonske svinje zasluženo je prenesena iz lanjske adventske ponude ove kućice.
Boogie X Picnic
Maestro zadarskog fast fooda Vedran Božićev već se proslavio sa svojim food truckom i kućicama na zagrebačkim i zadarskim adventskim sajmovima, a u ovoj se kućici se udružio zagrebačkim Boogie Labom, svježom i vrhunskom ugostiteljskom pričom. Već i je ranija poveznica bila Kroštula artisan pekara čija su peciva, naravno, drugi najvažniji dio svih zalogaja u ponudi ove kućice. Prvi najvažniji dio je mesni sadržaj. Božićev je ovaj put umnožio ponudu na način da svatko može izabrati svoje jelo birajući između ćevapa od odležane black agnus junetine, black agnus kobasice ili domaće kobasice Biloglav, paš i hrenovke, te ih po volji kombinirati s četiri vrste originalna priloga: azijskim, s tartufima, fažolom ili sirnim od padana. Ukupno 16 kombinacija! Kulinarske kreativnosti ne nedostaje ni u slatkim jelima i coctailima: Cronut je sjajna kremasta fuzija između američke krafne i francuskog kroasana s kremom od pistaccia i čokolade ili nutelle s prahom brusnice, a kuhani panettone je topli coctail s votkom, kamilicom i komadićem tog Kroštulinog kolača. Đumbirka i nekoliko drugih toplih coctaila se može naručiti ako vam se baš ne jede i pije istovremeno…
Tradicija u čašici
Šime Katuša, poduzetnik koji sa suprugom vodi i ozbiljni OPG, na ovoj je kućici ponudio dio svojih domaćih proizvoda i kuharsko poznavanje hrvatske tradicionalne kuhinje. Tako u velikom kazanu kuha svoje vlastito vino i nudi blago dimljene kobasice koje je sam proizveo po vlastitom tajnom receptu. Šime nekoliko puta tjedno obogaćuje ponudu kuhanim jelima, pa nas je iznenadio s izvrsnim gulašem od divljači, srnetine i veprovine, s njokima naravno. To jelo, inače, izmjenjuje s fažolom te svojom kobasicom i suhim mesom. Da bi i ljubitelji nešto brže hrane došli na svoje, gostima Tradicije nudi grillani odležani ramstek u sendviču. Ovu kućicu je lako prepoznati po visećim ukrasima – panceti, slanini i domaćim kobasicama.
Lička kuća
Očekivano, Lička kuća nudi ličke specijalitete počevši od pravog ličkog krumpira, od koje radi svašta, pa čak i peče police s pancetom. Simpatični glavni kuhar i konobar Danijel u kotliću kuha čak pet vrsta kobasica, a domaća lička kobasica se nalazi i u kombinaciji s kiselim kupusom i kuhanim buncekom. Dobro je da se netko sjetio kuhati suho svinjsko meso, pravu zimsku delikatesu, kao i klasičnu sarmu koju Danijel servira s buncekom na daščici. Drvo je podloga i Ličke daščice s narezanom suhom kobasicom. Osim sarme Danijel će ponekad skuhati divljač te ponuditi i Lički pladanj s kiselim kupusom, buncekom i domaćom kobasicom. Ponuda pića bi bila uobičajeno adventska da nije prave dobre ličke šljivovice koja se može degustirati jedino na ovoj kućici.
Mediteranneo
Iskusni zadarski chef i predavač u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi, Robert Pinto, u svoju je adventsku je kućicu prenio dio kuharske filozofije Trattorie Mediteranneo, koju godinama uspješno vodi. Dnevno mijenja dva kuhana jela poput janjetine s bižima i bobom, obrazina s njokima, srnetine.., a petkom je obavezan bakalar kao fritura od sitne ribe i kozica. Odlični maneštrun od sipe i čičvarde dočekao nas je jedne srijede, a trebalo je još probati, recimo, slavonsku blagu domaću kobasicu ili baranjsku ljutu, koje su, naravno, stalno u ponudi. Pinto kuha vino po vlastitom receptu. Teskerin pinot obogaćen je s karameliziranim šećerom i chefovom kombinacijom začina, a Mediteranneo nudi i vlastito bijelo vino cijeđeno od maraštine iz vinograda Tomislava Glavića u Nadinu. Treba li veća preporuka?!
magazin
(FOTO) RADOVI PRI KRAJU / Otvara se prvi Hyatt u Hrvatskoj – Hyatt Regency Zadar

Zadar, 19. ožujka 2025. –Hyatt Regency Zadar, prvi hotel u Hrvatskoj pod okriljem poznatog hotelskog brenda Hyatt, uskoro se otvara u središtu Zadra. Nakon tri godine opsežnih radova na izgradnji i uređenju hotela, od 1. svibnja otvorene su rezervacije za prve goste.
Smješten u impresivnoj zgradi bivše tvornice Maraska, na samoj obali i u neposrednoj blizini zadarske povijesne jezgre, ovaj luksuzni hotel donosi novu razinu gostoprimstva u Hrvatsku, ali i ovaj dio Europe.
Investicija Doğuş grupe vrijedna 55 milijuna eura označava važan iskorak u pozicioniranju Zadra na globalnoj turističkoj karti, uz poštivanje bogate lokalne baštine. Prepoznatljivi potpis poznatog arhitekta Borisa Podrecce ogleda se u suptilnom spoju povijesne arhitekture i suvremenog dizajna, koji unosi novu energiju u jedno od najznamenitijih zdanja grada.
S ukupno 133 elegantno uređene smještajne jedinice – uključujući 110 soba i 23 apartmana – Hyatt Regency Zadar je trenutno jedini hotel s pet zvjezdica u središtu Zadra. Svaka soba dizajnirana je kako bi spojila visoke estetske standarde s tehnološkim inovacijama, omogućujući maksimalnu udobnost i funkcionalnost – bilo da je riječ o poslovnim ili privatnim putovanjima.
Gostima će na raspolaganju biti i niz sadržaja vrhunske kvalitete: wellness centar na 700 četvornih metara, potpuno opremljeni fitness, te više od 740 četvornih metara prostora za konferencije, sastanke i posebna događanja. Sve to pozicionira hotel kao ključnu destinaciju za odmor, ali i za poslovna okupljanja na najvišoj razini.
“U ovom trenutku, u Zadru i okolici ne postoji hotel s ovakvom ponudom, lokacijom i standardima. Interes koji već sada dolazi od strane međunarodnih i domaćih partnera pokazuje da tržište prepoznaje vrijednost ovog projekta. Posebno nas veseli što će brojni vjerni gosti Hyatt brenda, koji biraju smještaj isključivo u našim hotelima, sada imati priliku istražiti Hrvatsku kroz prepoznatljivo iskustvo Hyatt brenda”, istaknuo je Valentin Röttger, generalni direktor hotela Hyatt Regency Zadar.
U gastronomskom dijelu ponude ističu se čak četiri različita koncepta. Glavni restoran Palm House reinterpretira dalmatinske i mediteranske klasike kroz suvremeni pristup, dok će Fenix ponuditi inovativan spoj azijske i južnoameričke kuhinje. Alfred’s Bar savršeno je mjesto za opuštanje uz vrhunska regionalna vina i koktele s potpisom, a Estival će uz bazen nuditi lagane zalogaje i osvježenje u ležernoj atmosferi.
Poseban naglasak stavljen je na povezivanje s lokalnom zajednicom – od dizajnerskih detalja do nabave namirnica. Hotel će aktivno surađivati s lokalnim proizvođačima, ribarima i poljoprivrednicima, čime želi doprinijeti održivosti, ali i autentičnosti svakog iskustva koje nudi svojim gostima.
Otvaranjem hotela Hyatt Regency Zadar, Hrvatska ulazi na kartu destinacija jednog od najuglednijih svjetskih hotelskih lanaca, a Zadar dobiva snažan poticaj za daljnji razvoj turizma, poslovnog sektora i međunarodne vidljivosti.
magazin
XYZ Fashion Store sada dostupan i online – luksuz na dohvat ruke!

XYZ Fashion Store, jedan od vodećih odredišta za premium modu, sa zadovoljstvom najavljuje lansiranje svog novog online shopa! Ova prestižna multi koncept trgovina omogućuje ljubiteljima mode istraživanje najnovijih luksuznih i premium artikala iz udobnosti vlastitog doma.
Na novoj web platformi, kupci će imati priliku uživati u širokoj ponudi najprestižnijih brendova u industriji mode, uključujući ekskluzivne kolekcije imena kao što su Marciano by Guess, Moose Knuckles, Patrizia Pepe, Versace Jeans Couture, Just Cavalli, Woolrich, BOSS, Peuterey, Antony Morato, AllSaints, Golden Goose, Emporio Armani, Kurt Geiger, Coach, Armani Exchange i UGG. Za ljubitelje vrhunske mode, ovo su odlične vijesti! Bilo da ste u potrazi za sofisticiranim komadima, statement odjevnim predmetima ili vječnim modnim klasicima, sve to sada možete naručiti iz udobnosti vlastitog doma!
„S ponosom predstavljamo našu novu online platformu koja je osmišljena da pruži jednostavno, pregledno i sigurno iskustvo kupovine. Sada, naši kupci mogu lako pristupiti luksuznim artiklima koji su ranije bili dostupni samo u našim fizičkim trgovinama u Arena centru u Zagrebi i City centru one Split.“ – poručuju iz XYZ Fashion Storea.
Kupovina na XYZ Fashion Store webshopu je brza i jednostavna, a svi posjetitelji imaju mogućnost prijave na XYZ newsletter kako bi bili informirani o najnovijim događanjima, ekskluzivnim ponudama i specijalnim promocijama.
Osim toga, svi kupci mogu se pridružiti XYZ Privilege programu, koji nudi jedinstvene pogodnosti i benefite. Članstvom u ovom programu, kupci otkrivaju svijet posebnih ponuda, a svakom kupovinom otključavaju nove privilegije. Članovi koji dostignu Silver, Gold ili Black status uživaju dodatne popuste prilikom svake kupnje.
Za više informacija i da započnete svoju premium avanturu kupovine, posjetite nas na https://xyzfashionstore.com/hr
Iskoristite priliku i uživajte u luksuzu koji nikada nije bio dostupniji!
magazin
KINO ZONA / U četvrtak repriza dokumentarca “Fiume o morte!”, potom “Stvarna bol” za kraj revije “Večer s Oskarima”

U četvrtak 20. ožujka u Kino Zoni vas očekuje nova prilika za gledanjem senzacionalnog dokumentarnog filma Igora Bezinovića ”Fiume o morte!”, a nakon njega i završetak revije ‘Večer s Oskarima’ uz komičnu dramu Jessea Eisenberga – ”Stvarna bol”!
Poezija, kokain, dinamit, puške, nogomet, avioni, pokućstvo koje leti kroz prozor, koncerti, zatvori, sunčanje, tisuće vojnika, milijuni metaka, beskonačni govori i čak jedan čudnovati kljunaš… Sve su to dijelovi jedne od najbizarnijih okupacija u povijesti čovječanstva.
Godine 1919. talijanski pjesnik, dandy i propovjednik rata Gabriele D’Annunzio okupirao je grad Fiume. Građani Fiuma, danas zvanog Rijeka, prepričavaju i reinterpretiraju bizarnu priču o 16-mjesečnoj okupaciji njihova grada u brutalno činjeničnom, ali prkosno punkerskom filmskom putovanju…
Anarhičan, hrabar, originalan, poseban – tek su neki od epiteta koji se lijepe za najnoviji autorski trijumf Igora Bezinovića, redatelja poznatog po nizu uspješnih, nagrađivanih i hvaljenih kratkometražnih, eksperimentalnih, dokumentarnih pa i igranih filmova poput ”Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio”, ”Kratki izlet” ili ”Blokada”. ”Fiume o morte!” je do sad osvojio žiri i kritiku Rotterdam film festivala, a vjerujemo kako je to tek početak njegovih festivalskih trijumfa i pohoda na kino dvorane.
U ”Stvarnoj boli” rođaci Benji i David odlaze na putovanje Poljskom kako bi odali počast nedavno preminuloj baki koja je preživjela holokaust. Nekoć vrlo bliski, njih dvojica shvaćaju da su se s vremenom potpuno udaljili. Oženjen i s djetetom, David je ozbiljan, zaposlen i pomalo uštogljen, dok je Benji potpuno nepredvidljiv i nespreman odrasti…
Jesse Eisenberg se u novom mileniju s lakoćom prometnuo u jednog od najslavnijih holivudskih glumaca, no da njegovi talenti tu ne prestaju dokazuje nam i sa svojim redateljsko-scenarističkim trijumfom ”Stvarna bol” koja mu je donio niz prestižnih priznanja uključujući i BAFTA-u za najbolji originalni scenarij.
Uz toplu, duhovitu, nerijetku i dirljivu priču, valja prije svega istaknuti i briljantnu izvedbu Kierana Culkina koji je prava duša ovog filma. Njegov Benji je duhovit, ranjiv, životan. Culkin je dakako ‘pomeo’ sve moguće nagrade uključujući Zlatne Globuse, BAFTA-u, a na kraju i Oskara i sigurni smo kako ćete se uz ovaj mali film itekako zabaviti.
”Fiume o morte!” je na rasporedu u četvrtak 20. ožujka s početkom od 18h u Koncertnoj dvorani Kneževe palače, a ulaznice se mogu kupiti na samoj lokaciji prikazivanja od 17h. ”Stvarnu bol” pak gledamo od 20h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače. Ulaznice za taj film mogu se kupiti na spomenutoj lokaciji prikazivanja od 19h.
*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.
*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Zadarske županije, Zaklade kultura Nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.