Connect with us

magazin

GASTRO PONUDA ADVENTA U ZADRU (2. DIO) / Ima svega: Black angus kobasice i ćevapi, divljač, slatki cronut, originalni coctaili, panettone koji se pije…

Objavljeno

-

U nekoliko nastavaka predstavljamo najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica na zadarskom Adventu.

U ovom drugom dijelu idemo redom po kućicama zalogaj po zalogaj, gutljaj po gutljaj…

Didova kućica
Ova je kućica treća u zajedničkom timu u kojem su još Lavova kućica i Kod Rođe, tako da je i ponuda gotovo istovjetna: domaće svinjsko-juneće blago dimljene, ali i konfekcijske kobasice, plate pršuta i sira, fritule, kuhano vino i kuhani gin glavni su im aduti. I, naravno, široki osmijesi kuharice i konobarice.

Christmas Colonna
Jedan od najboljih zadarskih coctail majstora mlađe generacije, Moreno Samobilić, sa svojom je partnericom Dijanom Kreber iz njihovog obližnjeg coctail bara Colonna na Advent donio selekciju hladnih i toplih mješavina.  Feliz Navidad dobio je naziv po slavnoj božićnoj pjesmi i samo je jedan od njihovih tekućih bisera idealnih za hladne adventske večeri. U njemu su tequila, agava, liker od naranče, kompot od jabuke i čokolada. I vrlo je vruć. Ponudu hrane Diana i Moreno sveli su na svega nekoliko jela, od kojih izdvajamo tri burgera: El Classico s pljeskavicom u sjajnom Kroštulinom brioche pecivu (i svi ostali burgeri su s pecivom ove izvrsne pekare), Schwartz &  Negro u crnom pecivu i Alternativno, veganski burger kojeg bi poželjeli i ortodoksni mesojedi. Sjajna Slavonka – dimljena kobasica od mesa crne slavonske svinje zasluženo je prenesena iz lanjske adventske ponude ove kućice.

Boogie X Picnic
Maestro zadarskog fast fooda Vedran Božićev već se proslavio sa svojim food truckom i kućicama na zagrebačkim i zadarskim adventskim sajmovima, a u ovoj se kućici se udružio zagrebačkim Boogie Labom, svježom i vrhunskom ugostiteljskom pričom. Već i je ranija poveznica bila Kroštula artisan pekara čija su peciva, naravno, drugi najvažniji dio svih zalogaja u ponudi ove kućice. Prvi najvažniji dio je mesni sadržaj. Božićev je ovaj put umnožio ponudu na način da svatko može izabrati svoje jelo birajući između ćevapa od odležane black agnus junetine, black agnus kobasice ili domaće kobasice Biloglav, paš i hrenovke, te ih po volji kombinirati s četiri vrste originalna priloga: azijskim, s tartufima, fažolom ili sirnim od padana. Ukupno 16 kombinacija! Kulinarske kreativnosti ne nedostaje ni u slatkim jelima i coctailima: Cronut je sjajna kremasta fuzija između američke krafne i francuskog kroasana s  kremom od pistaccia i čokolade ili nutelle s prahom brusnice, a kuhani panettone je topli coctail s votkom, kamilicom i komadićem tog Kroštulinog kolača. Đumbirka i nekoliko drugih toplih coctaila se može naručiti ako vam se baš ne jede i pije istovremeno…

Tradicija u čašici
Šime Katuša, poduzetnik koji sa suprugom vodi i ozbiljni OPG, na ovoj je kućici ponudio dio svojih domaćih proizvoda i kuharsko poznavanje  hrvatske tradicionalne kuhinje. Tako u velikom kazanu kuha svoje vlastito vino i nudi blago dimljene kobasice koje je sam proizveo po vlastitom tajnom receptu. Šime nekoliko puta tjedno obogaćuje ponudu kuhanim jelima, pa nas je iznenadio s izvrsnim gulašem od divljači, srnetine i veprovine, s njokima naravno. To jelo, inače, izmjenjuje s fažolom te svojom kobasicom i suhim mesom. Da bi i ljubitelji nešto brže hrane došli na svoje, gostima Tradicije nudi grillani odležani ramstek u sendviču. Ovu kućicu je lako prepoznati po visećim ukrasima – panceti, slanini i domaćim kobasicama.

Lička kuća
Očekivano, Lička kuća nudi ličke specijalitete počevši od pravog ličkog krumpira, od koje radi svašta, pa čak i peče police s pancetom. Simpatični glavni kuhar i konobar Danijel u kotliću kuha čak pet vrsta kobasica, a domaća lička kobasica se nalazi i u kombinaciji s kiselim kupusom i kuhanim buncekom. Dobro je da se netko sjetio kuhati suho svinjsko meso, pravu zimsku delikatesu, kao i klasičnu sarmu koju Danijel servira s buncekom na daščici. Drvo je podloga i Ličke daščice s narezanom suhom kobasicom. Osim sarme Danijel će ponekad skuhati divljač te ponuditi i Lički pladanj s kiselim kupusom, buncekom i domaćom kobasicom. Ponuda pića bi bila uobičajeno adventska da nije prave dobre ličke šljivovice koja se može degustirati jedino na ovoj kućici.

Mediteranneo
Iskusni zadarski chef i predavač u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi, Robert Pinto, u svoju je adventsku je kućicu prenio dio kuharske filozofije Trattorie Mediteranneo, koju godinama uspješno vodi. Dnevno mijenja dva kuhana jela poput janjetine s bižima i bobom, obrazina s njokima, srnetine.., a petkom je obavezan bakalar kao fritura od sitne ribe i kozica. Odlični maneštrun od sipe i čičvarde dočekao nas je jedne srijede, a trebalo je još probati, recimo, slavonsku blagu domaću kobasicu ili baranjsku ljutu, koje su, naravno, stalno u ponudi. Pinto kuha vino po vlastitom receptu. Teskerin pinot obogaćen je s karameliziranim šećerom i chefovom kombinacijom začina, a Mediteranneo nudi i vlastito bijelo vino cijeđeno od maraštine iz vinograda Tomislava Glavića u Nadinu. Treba li veća preporuka?!

BoogieXPicnic-4_1600_1067

Image 5 of 44

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FOTO / Provjerite kovanice, ova od 20 centi prodaje se i za 10.000 eura

Objavljeno

-

By

Pexels

Talijanska kovanica od 20 centi iz 2002. godine sa skulpturom talijanskog umjetnika Umberta Boccionija na stražnjoj strani mogla bi vrijediti gotovo 10.000 eura. Zato treba jako dobro paziti, da ne izmakne.

Na eBayu se za taj novčić traže visoki iznosi. Nudi se za 10.000 eura ili više, ali neke su i nešto jeftinije pa se kreću na oko 8000 eura, ali prije kupovine treba biti izrazito oprezan. Primjerice, da bi dosegnule takvu vrijednost, moraju na njima postojati tzv. tiskarske greške.

Dakle, na što treba obratiti pozornost da bi se prepoznala vrijednost kovanice?

Stručnjaci za kovanice ističu da znakovi istrošenosti nisu dovoljni da bi se kovanica klasificirala kao vrijedna.

20 centi
Pexels

Ponekad se brkaju s tiskarskim greškama, koje su prilično rijetke i povećavaju vrijednost. Kod pogrešnog utiskivanja npr. motiv je pomaknut, nedostaje natpis ili slovo, ponekad se radi o materijalnom nedostatku. Na takve posebnosti treba obratiti pozornost i kod ove kovanice.

Ako niste sigurni radi li se zapravo o vrijednom novčiću, obratite se stručnjaku. Ta osoba može procijeniti je li ponuda realna i ozbiljna.

 
Nastavi čitati

magazin

Brzi uštipci s jogurtom – hrskavi izvana, a iznutra mekani: Recept za tijesto bez kvasca i mlijeka

Objavljeno

-

By

Pixabay

Nema ništa ljepše nego kada se ujutro kućom proširi miris svježe prženih uštipaka. Ovakav doručak od tijesta vole sve generacije, a domaćice uporno traže recept koji im neće oduzeti puno vremena i koji će se lako kombinirati i sa slatkim i sa slanim namazima.

Uz to, često se događa da uštipci upiju veću količinu ulja, pa onda postaju teški za probavu.

Recept za uštipke koji vam predlažemo brz je i jednostavan za pripremu, a zahvaljujući jednom sastojku tijesto neće upiti masnoću u kojoj se prži.

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 1 jaje
  • 150 ml jogurta
  • 1 žlica rakije
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • Prstohvat soli

Priprema:

Umutite jaje, dodajte mu jogurt i sol po ukusu, ulijte rakiju, brašno i prašak za pecivo te sve dobro promiješajte kuhačom. Smjesa bi trebala biti gusta, ali ipak rjeđa od smjese za palačinke.

U dublju tavu ili lonac ulijte ulje ili mast za prženje i zagrijte. Žlicu premažite hladnim uljem, a zatim njome vadite uštipke i spuštajte ih u zagrijanu masnoću.

Kako uštipci ne bi iznutra bili žilavi, temperatura ploče ne smije biti na maksimumu.

Ispržene uštipke stavite na papirnati ubrus da upije višak masnoće, a zatim ih poslužite dok su još topli, piše krstarica.com.

 
Nastavi čitati

magazin

130 GODINA OD ROĐENJA GOTOVCA I TIJARDOVIĆA / U Ninu večeras započinje Koncertni ciklus Hrvatske – Konci.hr 

Objavljeno

-

By

Nakon što je četvrtak u Zagrebu predstavljen Koncertni ciklus Hrvatske, glazbeno putovanje započinje u kraljevskom gradu Ninu u subotu, 22. 3. 2025., u Dom kulture u 19:30 h, i to nastupom našeg najboljeg muškog zbora, Gradskog zbora Brodosplit.

Pod vodstvom mo. Vlade Sunka zbor će izvesti poznata djela hrvatskih skladatelja: Jakova Gotovca, Ive Tijardovića, Josipa Hatzea, Ljube Stipišića Delmate, Pere Gotovca i Vlade Sunka.

Ovaj program posebno stavlja naglasak na dvije važne obljetnice, 130. godina od rođenja velikana hrvatske glazbene scene Jakova Gotovca i Ive Tijardovića.

Hrvatska udruga glazbenih organizatora daje vjetar u leđa lokalnim partnerima, jer nas uskoro očekuje otvorenje Društvenog doma u Ninu kao centra kulturnih aktivnosti. 

Ukratko:
* 30 koncerata
* 12 u Koncertnom ciklusu za djecu
* 18 u Koncertnom ciklusu Hrvatske 
* 12 gradova/partnerskih institucija
* 110 hrvatskih glazbenika 

Organizator: Hrvatska udruga glazbenih organizatora

Pokrovitelj: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu