magazin
GASTRO PONUDA ADVENTA U ZADRU (2. DIO) / Ima svega: Black angus kobasice i ćevapi, divljač, slatki cronut, originalni coctaili, panettone koji se pije…

U nekoliko nastavaka predstavljamo najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica na zadarskom Adventu.
U ovom drugom dijelu idemo redom po kućicama zalogaj po zalogaj, gutljaj po gutljaj…
Didova kućica
Ova je kućica treća u zajedničkom timu u kojem su još Lavova kućica i Kod Rođe, tako da je i ponuda gotovo istovjetna: domaće svinjsko-juneće blago dimljene, ali i konfekcijske kobasice, plate pršuta i sira, fritule, kuhano vino i kuhani gin glavni su im aduti. I, naravno, široki osmijesi kuharice i konobarice.
Christmas Colonna
Jedan od najboljih zadarskih coctail majstora mlađe generacije, Moreno Samobilić, sa svojom je partnericom Dijanom Kreber iz njihovog obližnjeg coctail bara Colonna na Advent donio selekciju hladnih i toplih mješavina. Feliz Navidad dobio je naziv po slavnoj božićnoj pjesmi i samo je jedan od njihovih tekućih bisera idealnih za hladne adventske večeri. U njemu su tequila, agava, liker od naranče, kompot od jabuke i čokolada. I vrlo je vruć. Ponudu hrane Diana i Moreno sveli su na svega nekoliko jela, od kojih izdvajamo tri burgera: El Classico s pljeskavicom u sjajnom Kroštulinom brioche pecivu (i svi ostali burgeri su s pecivom ove izvrsne pekare), Schwartz & Negro u crnom pecivu i Alternativno, veganski burger kojeg bi poželjeli i ortodoksni mesojedi. Sjajna Slavonka – dimljena kobasica od mesa crne slavonske svinje zasluženo je prenesena iz lanjske adventske ponude ove kućice.
Boogie X Picnic
Maestro zadarskog fast fooda Vedran Božićev već se proslavio sa svojim food truckom i kućicama na zagrebačkim i zadarskim adventskim sajmovima, a u ovoj se kućici se udružio zagrebačkim Boogie Labom, svježom i vrhunskom ugostiteljskom pričom. Već i je ranija poveznica bila Kroštula artisan pekara čija su peciva, naravno, drugi najvažniji dio svih zalogaja u ponudi ove kućice. Prvi najvažniji dio je mesni sadržaj. Božićev je ovaj put umnožio ponudu na način da svatko može izabrati svoje jelo birajući između ćevapa od odležane black agnus junetine, black agnus kobasice ili domaće kobasice Biloglav, paš i hrenovke, te ih po volji kombinirati s četiri vrste originalna priloga: azijskim, s tartufima, fažolom ili sirnim od padana. Ukupno 16 kombinacija! Kulinarske kreativnosti ne nedostaje ni u slatkim jelima i coctailima: Cronut je sjajna kremasta fuzija između američke krafne i francuskog kroasana s kremom od pistaccia i čokolade ili nutelle s prahom brusnice, a kuhani panettone je topli coctail s votkom, kamilicom i komadićem tog Kroštulinog kolača. Đumbirka i nekoliko drugih toplih coctaila se može naručiti ako vam se baš ne jede i pije istovremeno…
Tradicija u čašici
Šime Katuša, poduzetnik koji sa suprugom vodi i ozbiljni OPG, na ovoj je kućici ponudio dio svojih domaćih proizvoda i kuharsko poznavanje hrvatske tradicionalne kuhinje. Tako u velikom kazanu kuha svoje vlastito vino i nudi blago dimljene kobasice koje je sam proizveo po vlastitom tajnom receptu. Šime nekoliko puta tjedno obogaćuje ponudu kuhanim jelima, pa nas je iznenadio s izvrsnim gulašem od divljači, srnetine i veprovine, s njokima naravno. To jelo, inače, izmjenjuje s fažolom te svojom kobasicom i suhim mesom. Da bi i ljubitelji nešto brže hrane došli na svoje, gostima Tradicije nudi grillani odležani ramstek u sendviču. Ovu kućicu je lako prepoznati po visećim ukrasima – panceti, slanini i domaćim kobasicama.
Lička kuća
Očekivano, Lička kuća nudi ličke specijalitete počevši od pravog ličkog krumpira, od koje radi svašta, pa čak i peče police s pancetom. Simpatični glavni kuhar i konobar Danijel u kotliću kuha čak pet vrsta kobasica, a domaća lička kobasica se nalazi i u kombinaciji s kiselim kupusom i kuhanim buncekom. Dobro je da se netko sjetio kuhati suho svinjsko meso, pravu zimsku delikatesu, kao i klasičnu sarmu koju Danijel servira s buncekom na daščici. Drvo je podloga i Ličke daščice s narezanom suhom kobasicom. Osim sarme Danijel će ponekad skuhati divljač te ponuditi i Lički pladanj s kiselim kupusom, buncekom i domaćom kobasicom. Ponuda pića bi bila uobičajeno adventska da nije prave dobre ličke šljivovice koja se može degustirati jedino na ovoj kućici.
Mediteranneo
Iskusni zadarski chef i predavač u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi, Robert Pinto, u svoju je adventsku je kućicu prenio dio kuharske filozofije Trattorie Mediteranneo, koju godinama uspješno vodi. Dnevno mijenja dva kuhana jela poput janjetine s bižima i bobom, obrazina s njokima, srnetine.., a petkom je obavezan bakalar kao fritura od sitne ribe i kozica. Odlični maneštrun od sipe i čičvarde dočekao nas je jedne srijede, a trebalo je još probati, recimo, slavonsku blagu domaću kobasicu ili baranjsku ljutu, koje su, naravno, stalno u ponudi. Pinto kuha vino po vlastitom receptu. Teskerin pinot obogaćen je s karameliziranim šećerom i chefovom kombinacijom začina, a Mediteranneo nudi i vlastito bijelo vino cijeđeno od maraštine iz vinograda Tomislava Glavića u Nadinu. Treba li veća preporuka?!
magazin
(VIDEO) NOVI GLAS 2025. / Nika Uzelac oduševila žiri i pobijedila u finalu glazbenog show-a Novog radija!

Nika Uzelac (18) iz Radovina pobjednica je druge sezone glazbenog natjecanja Novi glas Novog radija!
Ona je u uzbudljivoj završnici druge sezone Novog glasa oduševila naš žiri – Emiliju Kokić, Juru Brkljaču i Danijelu Đimoti – pjesmom Halo od Beyonce. No, u finalu je zaista bilo divnih izvedbi naših finalista. Osim Nike, svoje vokalne sposobnosti pokazali su i Ena Nimčević, Vanesa Djemajlji, Roko Marić i Ivan Rašić, koji su se također plasirali u finale natjecanja.
Podsjetimo, ove godine za titulu Novog glasa Novog radija borili su se u prvoj izlučnoj emisiji: Ena Nimčević (18 godina, Zadar), Roko Baljak (34 godine, Mali Lošinj -Zadar), Matea Mandić (16 godina, Privlaka), Ivan Rašić (29 godine, Vir), Vanessa Djemajlji (16 godina, Bibinje), Marta Vlakić (23 godine, Zadar), Laura Perković (24 godine, Klis – Zadar), Roko Marić (21 godina, Zadar) i Nika Uzelac (18 godina, Radovin). U finale su se zatim plasirali, po odabiru žirija, Nika Uzelac, Ena Nimčević, Vanesa Djemajlji, Roko Marić i Ivan Rašić.
NIKA OSVOJILA I VRIJEDNU NAGRADU
Našu pobjednicu Niku očekuju nova uzbuđenja. Kao pobjednica Novog glasa Nika će dobiti svoju pjesmu i spot u kompletnoj produkciji izdavača NG Records.
Sretno Nika!
Čestitke ovim mladim ljudima na trudu i ljubavi prema glazbi. Za hrvatsku glazbenu scenu ima nade. Ovi mladi ljudi to su dokazali.
U iščekivanju nove sezone, pogledajte kako je bilo u uzbudljivom finalu.
magazin
(FOTO) FILMSKA PRIČA ĐANIJA PERIČIĆA / Zadranin među rijetkim Hrvatima – studirao na sveučilištu koje je pohađao i kineski predsjednik Xi Jinping!

Prava, gotovo filmska priča desila se hrvatskom studentu Đaniju Peričiću kada je dobio poziv s jednog od najselektivnijih Sveučilišta u svijetu, kineskog Tsinghua, da je primljen na studentsku razmjenu. Ovaj 21-godišnji Zadranin, inače student Zagrebačke škole ekonomije i managementa, upustio se u avanturu života koju sada rado prenosi budućim kolegama studentima ususret jednom od najvećih sajmova Dubrovnik EXPO, a koji se održava 20. i 21. ožujka.
Đani je u studentske klupe sjeo u Kampusu Sveučilišta Tsinghua koje se nalazi u sjeverozapadnom Pekingu, na mjestu bivših carskih vrtova dinastije Qing, okružen brojnim povijesnim lokalitetima. U istima je sjedio i predsjednik XI Jinping. On je jedan od rijetkih Hrvata koji je imao prilike biti dijelom 12. najboljeg Sveučilišta na svijetu koje u ovom dijeli svijeta jedino ima partnerstvo s hrvatskim ZŠEM-om.
“Studentska razmjena jedno je od iskustava koje oblikuje ne samo akademsku, već i osobnu i profesionalnu budućnost. Kada sam se prijavljivao za razmjenu, znao sam da želim izaći iz svoje zone komfora i iskusiti nešto sasvim novo. Kina mi se činila kao savršen izbor – zemlja bogate povijesti, potpuno drugačije kulture i nevjerojatno brzog razvoja. No, odluku nije oblikovala samo znatiželja, već i činjenica da sam mogao izabrati Tsinghua University, sveučilište koje već godinama nosi titulu najboljeg u Aziji i jedno je od najprestižnijih u svijetu. Kada sam vidio da mi se pruža prilika studirati na istom fakultetu gdje je studirao i kineski predsjednik Xi Jinping, odluka je bila jasna!” – otkriva Đani Peričić.
Ovo Sveučilište je osnovano 1911. godine, prvotno pod nazivom „Carski koledž Tsing Hua”. Od kada se Kina počela otvarati svijetu 1978. godine, Sveučilište Tsinghua razvijalo se nevjerojatnom brzinom i postalo sveobuhvatno istraživačko sveučilište. Trenutačno ima 22 škole i 59 odjela s nastavnim programima iz područja znanosti, inženjerstva, humanističkih znanosti, prava, medicine, povijesti, filozofije, ekonomije, menadžmenta, obrazovanja i umjetnosti.
“Sveučilište je toliko dobro opremljeno da realno nije bilo potrebe napuštati ga – više od 10 kantina, trgovine, pošte, banka, teretane, pa čak i bolnica nalazili su se unutar kampusa. Ovaj način studiranja omogućio mi je da se osjećam povezanije s kolegama, što je bilo izuzetno pozitivno iskustvo. Nastava je bila na visokoj razini – svi profesori s kojima sam imao priliku učiti imali su doktorate s prestižnih zapadnih sveučilišta, a studenti su bili izrazito motivirani. Iako engleski jezik nije bio jača strana većine Kineza, shvatio sam da ga vrlo dobro razumiju, ali rijetko imaju priliku prakticirati ga!” – govori Đani.
Najposebniji trenuci za Đanija tijekom razmjene bili su oni provedeni s kolegama iz svih dijelova svijeta. Stekao je prijatelje iz različitih kultura, zajedno smo učili, putovali i istraživali Kinu.
“Jedan od najnezaboravnijih trenutaka bila je ESG konferencija u Šangaju, na kojoj sam sudjelovao s drugim kolegama s ZŠEM-a koji su također bili u Kini kao i s našim dekanom. Tamo smo imali priliku upoznati bivšu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, što je dodatno obogatilo moje iskustvo. Također, zbog svog dosadašnjeg iskustva u veslanju, pridružio sam se veslačkom timu Tsinghue, s kojim sam putovao na natjecanja po raznim dijelovima Kine. Na jednom od tih natjecanja osvojili smo prvo mjesto, natječući se s fakultetima iz Kine, ali i s prestižnim svjetskim sveučilištima poput Yale University i University of Amsterdam. To je bilo nevjerojatno iskustvo i jedno od najvećih postignuća tijekom mog boravka u Kini!”
Đani Peričić ima pozitivnu poruku za svoje buduće kolege. Jedno od najljepših životnih razdoblja može itekako biti još ljepše u kvalitetnom studentskom obrazovanju i okruženju. “Želim steći iskustvo u financijskom sektoru, a dugoročno planiram još najmanje dvije razmjene, pri čemu će jedna gotovo sigurno biti opet u Aziji, možda ponovno u Kini. Ovo iskustvo bilo je više od studiranja – bilo je to putovanje koje je proširilo moje horizonte, dalo mi novu perspektivu i pripremilo me za budućnost u globalnom okruženju!”
magazin
VOLITE CRNI HUMOR? / U Kino Zoni čeka vas prava poslastica – nezaboravna i uvrnuta zabava uz “Djevojke s balkona”!

Ako volite crni humor i šarene likove poput onih iz filmova Pedra Almodovara, onda vas u utorak 18. ožujka u Kino Zoni u sklopu tradicionalne revije ‘Mjesec frankofonije’ očekuje jedna nezaboravna i uvrnuta zabava uz ”Djevojke s balkona”!
Za vrijeme iznimnog toplotnog udara u jednom kvartu u Marseilleu, tri cimerice živahno provode dan, uplićući se u živote svojih susjeda, promatrajući ih s balkona. No, zabava će potrajati sve do večeri koja će se uslijed konzumacije alkohola pretvoriti u poprilično krvavu aferu…
Crnohumorna drama s elementima horora, ”Djevojke s balkona”, drugo je redateljsko scenarističko ostvarenje proslavljene francuske glumice Noémie Merlant koju dobro pamtimo po zapaženim nastupima u filmovima ”Portret djevojke u plamenu” i ”Tar”. Na scenariju za film ”Djevojke s balkona”, Noémie Merlant započela je raditi još prije četiri godine, a kao inspiracija poslužili su joj događaji iz stvarnog života. U jednom je trenutku bila prisiljena napustiti vlastiti dom te se privremeno preselila kod nekoliko prijateljica, uključujući i Sandu Codreanu koja u filmu tumači ulogu Nicole. Sve je to za nju bilo jedno potpuno novo i nadasve iznimno ugodno iskustvo. Učestalo su međusobno razgovarale o svojim snovima, traumama, žudnjama te patrijarhalnom tlačenju.
Upravo su ta iskustva pridonijela redateljičinoj želji za filmom ”Djevojke s balkona”, a u koji je onda uključila i obilje humora, ekscesnih situacija, apsurdnosti te fantazije što su sve elementi prisutni u ovoj iznimno zabavnoj, ali i poprilično višeslojnoj mješavini različitih žanrova koja reflektira višestruke poruke: osudu patrijarhalnosti te snoliku promociju ženskog oslobođenja. Merlant je od početka bila svjesna da želi snimiti film koji će biti žanrovski miks, nešto poput neobuzdane pankerske farse u koju je željela ubaciti spoj boja i tekstura, loš ukus i vulgarnost, a sve uz očuvanje humora, lirike te jakih tema koje su joj bliske: ženska intima te silovanje i njegove posljedice.
”Djevojke s balkona” su na rasporedu u utorak 18. ožujka s početkom od 20h, a ulaznice po cijeni od 5 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja (Polivalentna dvorana Providurove palače) od 19h te putem online kupovine na stranici CoreEvent..
*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.
*Projekcija filma “Djevojke s balkona” realizira se u suradnji s Francuskim Institutom, Mjesecom Frankofonije i Kino Mrežom
*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Zadarske županije, Zaklade kultura Nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.
-
magazin1 tjedan prije
ŠPICA!
-
ZADAR / ŽUPANIJA1 tjedan prije
AKO ZATREBA… Donosimo radno vrijeme trgovina u Zadru ove nedjelje…
-
magazin6 dana prije
ĐIR GRADOM sa Sašom Čukom
-
ZADAR / ŽUPANIJA1 tjedan prije
NOVA RADIONICA ZADARSKIH STRUČNJAKA / Dević i Družijanić otkrili i maslinarima Šibensko-kninske županije kako najbolje orezati masline