magazin
GASTRO PONUDA ADVENTA U ZADRU (2. DIO) / Ima svega: Black angus kobasice i ćevapi, divljač, slatki cronut, originalni coctaili, panettone koji se pije…
U nekoliko nastavaka predstavljamo najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica na zadarskom Adventu.
U ovom drugom dijelu idemo redom po kućicama zalogaj po zalogaj, gutljaj po gutljaj…
Didova kućica
Ova je kućica treća u zajedničkom timu u kojem su još Lavova kućica i Kod Rođe, tako da je i ponuda gotovo istovjetna: domaće svinjsko-juneće blago dimljene, ali i konfekcijske kobasice, plate pršuta i sira, fritule, kuhano vino i kuhani gin glavni su im aduti. I, naravno, široki osmijesi kuharice i konobarice.
Christmas Colonna
Jedan od najboljih zadarskih coctail majstora mlađe generacije, Moreno Samobilić, sa svojom je partnericom Dijanom Kreber iz njihovog obližnjeg coctail bara Colonna na Advent donio selekciju hladnih i toplih mješavina. Feliz Navidad dobio je naziv po slavnoj božićnoj pjesmi i samo je jedan od njihovih tekućih bisera idealnih za hladne adventske večeri. U njemu su tequila, agava, liker od naranče, kompot od jabuke i čokolada. I vrlo je vruć. Ponudu hrane Diana i Moreno sveli su na svega nekoliko jela, od kojih izdvajamo tri burgera: El Classico s pljeskavicom u sjajnom Kroštulinom brioche pecivu (i svi ostali burgeri su s pecivom ove izvrsne pekare), Schwartz & Negro u crnom pecivu i Alternativno, veganski burger kojeg bi poželjeli i ortodoksni mesojedi. Sjajna Slavonka – dimljena kobasica od mesa crne slavonske svinje zasluženo je prenesena iz lanjske adventske ponude ove kućice.
Boogie X Picnic
Maestro zadarskog fast fooda Vedran Božićev već se proslavio sa svojim food truckom i kućicama na zagrebačkim i zadarskim adventskim sajmovima, a u ovoj se kućici se udružio zagrebačkim Boogie Labom, svježom i vrhunskom ugostiteljskom pričom. Već i je ranija poveznica bila Kroštula artisan pekara čija su peciva, naravno, drugi najvažniji dio svih zalogaja u ponudi ove kućice. Prvi najvažniji dio je mesni sadržaj. Božićev je ovaj put umnožio ponudu na način da svatko može izabrati svoje jelo birajući između ćevapa od odležane black agnus junetine, black agnus kobasice ili domaće kobasice Biloglav, paš i hrenovke, te ih po volji kombinirati s četiri vrste originalna priloga: azijskim, s tartufima, fažolom ili sirnim od padana. Ukupno 16 kombinacija! Kulinarske kreativnosti ne nedostaje ni u slatkim jelima i coctailima: Cronut je sjajna kremasta fuzija između američke krafne i francuskog kroasana s kremom od pistaccia i čokolade ili nutelle s prahom brusnice, a kuhani panettone je topli coctail s votkom, kamilicom i komadićem tog Kroštulinog kolača. Đumbirka i nekoliko drugih toplih coctaila se može naručiti ako vam se baš ne jede i pije istovremeno…
Tradicija u čašici
Šime Katuša, poduzetnik koji sa suprugom vodi i ozbiljni OPG, na ovoj je kućici ponudio dio svojih domaćih proizvoda i kuharsko poznavanje hrvatske tradicionalne kuhinje. Tako u velikom kazanu kuha svoje vlastito vino i nudi blago dimljene kobasice koje je sam proizveo po vlastitom tajnom receptu. Šime nekoliko puta tjedno obogaćuje ponudu kuhanim jelima, pa nas je iznenadio s izvrsnim gulašem od divljači, srnetine i veprovine, s njokima naravno. To jelo, inače, izmjenjuje s fažolom te svojom kobasicom i suhim mesom. Da bi i ljubitelji nešto brže hrane došli na svoje, gostima Tradicije nudi grillani odležani ramstek u sendviču. Ovu kućicu je lako prepoznati po visećim ukrasima – panceti, slanini i domaćim kobasicama.
Lička kuća
Očekivano, Lička kuća nudi ličke specijalitete počevši od pravog ličkog krumpira, od koje radi svašta, pa čak i peče police s pancetom. Simpatični glavni kuhar i konobar Danijel u kotliću kuha čak pet vrsta kobasica, a domaća lička kobasica se nalazi i u kombinaciji s kiselim kupusom i kuhanim buncekom. Dobro je da se netko sjetio kuhati suho svinjsko meso, pravu zimsku delikatesu, kao i klasičnu sarmu koju Danijel servira s buncekom na daščici. Drvo je podloga i Ličke daščice s narezanom suhom kobasicom. Osim sarme Danijel će ponekad skuhati divljač te ponuditi i Lički pladanj s kiselim kupusom, buncekom i domaćom kobasicom. Ponuda pića bi bila uobičajeno adventska da nije prave dobre ličke šljivovice koja se može degustirati jedino na ovoj kućici.
Mediteranneo
Iskusni zadarski chef i predavač u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi, Robert Pinto, u svoju je adventsku je kućicu prenio dio kuharske filozofije Trattorie Mediteranneo, koju godinama uspješno vodi. Dnevno mijenja dva kuhana jela poput janjetine s bižima i bobom, obrazina s njokima, srnetine.., a petkom je obavezan bakalar kao fritura od sitne ribe i kozica. Odlični maneštrun od sipe i čičvarde dočekao nas je jedne srijede, a trebalo je još probati, recimo, slavonsku blagu domaću kobasicu ili baranjsku ljutu, koje su, naravno, stalno u ponudi. Pinto kuha vino po vlastitom receptu. Teskerin pinot obogaćen je s karameliziranim šećerom i chefovom kombinacijom začina, a Mediteranneo nudi i vlastito bijelo vino cijeđeno od maraštine iz vinograda Tomislava Glavića u Nadinu. Treba li veća preporuka?!
magazin
BADNJI DAN / Đir Zadrom by Saša Čuka
magazin
FOTOGALERIJA / Badnje jutro na Adventu u Zadru
magazin
(FOTO/VIDEO) GLAZBENI STUDIO LIBRETO I ZBOR LIBRETIĆI: Predbožićni koncert na Sveučilištu i novi videospot “Naš Božić”
Glazbeni studio LIBRETO iz Zadra upriličio je svečani predbožićni koncert pod nazivom “Čarobni zvuci Božića” u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.
Na koncertu su nastupili svi polaznici Glazbenoga studija, a gostovali su i učenici biogradske Osnovne glazbene škole pri Osnovnoj školi Biograd na Moru, svirajući na klasičnoj gitari te na tamburici.
Sve prikupljene donacije te večeri Glazbeni studio LIBRETO darovao je zadarskoj podružnici Kluba nedonoščadi “Palčići” s namjenom daljnje potpore i unaprjeđivanja njihovoga rada.
Evo što o svemu tome kaže profesorica, umjetnička voditeljica i mentorica GS Libreto, Ivana Begović:
“Jako smo sretni što smo i ove godine imali priliku organizirati predbožićni koncert humanitarnoga karaktera, baš kako to redovito činimo zadnjih 7 godina unazad, a posebno smo i osobno vezani za temu i problematiku prijevremeno rođene djece te ćemo sigurno i u budućnosti pridonositi boljitku njihovoga rada i napredovanja. Koncertom smo jako zadovoljni i sve je proteklo baš onako kako smo prethodno zamislili, iako nam se dosta članova i razboljelo pa nije moglo nastupiti. Svakako bih pohvalila sav uložen trud, ljubav, vrijeme i energiju svih naših malih pjevača iz Dječjeg zbora LIBRETIĆI – sigurna sam da su oni već sada male pjevačke zvijezde, zaista vidno napreduju iz nastupa u nastup, i veliko mi je zadovoljstvo raditi s tako dobrom, divno odgojenom i talentiranom djecom. Naši pjevači solisti također su zablistali u svom punom sjaju i uživam gledati kako napreduju, vokalno, scenski, umjetnički uopće, jako sam ponosna na njih i znam da među njima “čuče” neke buduće velike pjevačke zvijezde. Njihova imena su Katarina Mikulec, Mary Radić, Matea Mandić, Nika Marinović, Sara Lisica, Antea Grgin, Eva Faričić, Hana Grubić, Nina Vujević, Vanessa Djemajlji i Petra Prostran, a nadam se da će nam se na prvom sljedećem nastupu pridružiti i naši ostali pjevači solisti i zboraši koji ovoga puta nisu mogli nastupiti.
Veliko nam je zadovoljstvo bilo ugostiti i učenike te profesore Osnovne glazbene škole Biograd pri Osnovnoj školi Biograd na Moru – u pitanju su moji dragi donedavni kolege čiji rad iznimno cijenim i poštujem te sam jako sretna što su se odazvali našem pozivu da zasviraju s nama i za nas. Neki od tih učenika su bili i moji bivši učenici, na klasičnoj gitari te na tamburici, stoga su mi ti nastupi bili osobito dragi i izuzetno emotivni. Naša će se priča s “Čarobnim zvucima Božića” zasigurno nastaviti te ćemo se nadalje itekako i još više truditi te podizati nivo izvrsnosti, kvalitete i profesionalizma, u svakom smislu i pogledu.”
Isto tako, Dječji zbor LIBRETIĆI je izdao i svoj božićni videospot pod nazivom “Naš Božić” na svom YouTube kanalu Glazbeni studio LIBRETO.
Evo što o svemu tome kažu oba umjetnička voditelja GS LIBRETO, Ivana i Dinko:
“Jedan od najdražih segmenata našega rada upravo je snimanje pjesama u studiju i snimanje spotova. Pjesmu “Naš Božić” u originalnoj verziji izvodi naša glazbena diva Nina Badrić te se nalazi na albumu “Svim na zemlji” iz 1994. god. Nama se jako svidjela te smo odmah poželjeli da je pjevaju upravo naši mali slavuji, a oni su to odmah objeručke prihvatili. Pjesmu smo snimili u studiju Marina Ćute, a spot u Sukošanu, u apartmanu obitelji Ramić, odnosno roditelja naše dvije Libretice, Lorete i Marte, te im se i ovim putem zahvaljujemo na prekrasno i bajkovito uređenom interijeru, do najsitnijih i najminucioznijih detalja, na divnom gostoprimstvu te svoj ljubavi, zajedništvu i toplini koju smo osjetili toga dana. Djeca su se odlično provela na snimanju, a za sve fotografije bila je zadužena naša dugogodišnja fotografkinja, sjajna Danijela Pedišić. Nadamo se da će što više ljudi čuti obradu pjesme “Naš Božić” te da će uz nju i dočekati sutrašnji dan, odnosno Isusov rođendan, uz obilje mira, sreće, radosti i ljubavi, u krugu svojih najbližih i najdražih.”
Vjerujemo kako će GS LIBRETO i u 2025. godini nastaviti nizati uspjehe te i nadalje odgajati generacije sjajnih mladih glazbenika, s istim žarom, voljom, energijom i entuzijazmom.
-
magazin11 sati prije
Katolici i protestanti danas slave Badnjak – evo što znači…
-
ZADAR / ŽUPANIJA3 dana prije
USUSRET BOŽIĆU / Evo kako u nedjelju rade trgovine u Zadru…
-
Sport4 dana prije
POSEBNA REGULACIJA PROMETA GRADOM / Sutra se održava zadarska božićna utrka – Zadar Christmas Run 2024.!
-
magazin4 dana prije
FOTOGALERIJA SA ZADARSKOG ADVENTA: Vafunkoolers & Condura Croatica