Connect with us

magazin

GASTRO PONUDA ADVENTA U ZADRU (2. DIO) / Ima svega: Black angus kobasice i ćevapi, divljač, slatki cronut, originalni coctaili, panettone koji se pije…

Objavljeno

-

U nekoliko nastavaka predstavljamo najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica na zadarskom Adventu.

U ovom drugom dijelu idemo redom po kućicama zalogaj po zalogaj, gutljaj po gutljaj…

Didova kućica
Ova je kućica treća u zajedničkom timu u kojem su još Lavova kućica i Kod Rođe, tako da je i ponuda gotovo istovjetna: domaće svinjsko-juneće blago dimljene, ali i konfekcijske kobasice, plate pršuta i sira, fritule, kuhano vino i kuhani gin glavni su im aduti. I, naravno, široki osmijesi kuharice i konobarice.

Christmas Colonna
Jedan od najboljih zadarskih coctail majstora mlađe generacije, Moreno Samobilić, sa svojom je partnericom Dijanom Kreber iz njihovog obližnjeg coctail bara Colonna na Advent donio selekciju hladnih i toplih mješavina.  Feliz Navidad dobio je naziv po slavnoj božićnoj pjesmi i samo je jedan od njihovih tekućih bisera idealnih za hladne adventske večeri. U njemu su tequila, agava, liker od naranče, kompot od jabuke i čokolada. I vrlo je vruć. Ponudu hrane Diana i Moreno sveli su na svega nekoliko jela, od kojih izdvajamo tri burgera: El Classico s pljeskavicom u sjajnom Kroštulinom brioche pecivu (i svi ostali burgeri su s pecivom ove izvrsne pekare), Schwartz &  Negro u crnom pecivu i Alternativno, veganski burger kojeg bi poželjeli i ortodoksni mesojedi. Sjajna Slavonka – dimljena kobasica od mesa crne slavonske svinje zasluženo je prenesena iz lanjske adventske ponude ove kućice.

Boogie X Picnic
Maestro zadarskog fast fooda Vedran Božićev već se proslavio sa svojim food truckom i kućicama na zagrebačkim i zadarskim adventskim sajmovima, a u ovoj se kućici se udružio zagrebačkim Boogie Labom, svježom i vrhunskom ugostiteljskom pričom. Već i je ranija poveznica bila Kroštula artisan pekara čija su peciva, naravno, drugi najvažniji dio svih zalogaja u ponudi ove kućice. Prvi najvažniji dio je mesni sadržaj. Božićev je ovaj put umnožio ponudu na način da svatko može izabrati svoje jelo birajući između ćevapa od odležane black agnus junetine, black agnus kobasice ili domaće kobasice Biloglav, paš i hrenovke, te ih po volji kombinirati s četiri vrste originalna priloga: azijskim, s tartufima, fažolom ili sirnim od padana. Ukupno 16 kombinacija! Kulinarske kreativnosti ne nedostaje ni u slatkim jelima i coctailima: Cronut je sjajna kremasta fuzija između američke krafne i francuskog kroasana s  kremom od pistaccia i čokolade ili nutelle s prahom brusnice, a kuhani panettone je topli coctail s votkom, kamilicom i komadićem tog Kroštulinog kolača. Đumbirka i nekoliko drugih toplih coctaila se može naručiti ako vam se baš ne jede i pije istovremeno…

Tradicija u čašici
Šime Katuša, poduzetnik koji sa suprugom vodi i ozbiljni OPG, na ovoj je kućici ponudio dio svojih domaćih proizvoda i kuharsko poznavanje  hrvatske tradicionalne kuhinje. Tako u velikom kazanu kuha svoje vlastito vino i nudi blago dimljene kobasice koje je sam proizveo po vlastitom tajnom receptu. Šime nekoliko puta tjedno obogaćuje ponudu kuhanim jelima, pa nas je iznenadio s izvrsnim gulašem od divljači, srnetine i veprovine, s njokima naravno. To jelo, inače, izmjenjuje s fažolom te svojom kobasicom i suhim mesom. Da bi i ljubitelji nešto brže hrane došli na svoje, gostima Tradicije nudi grillani odležani ramstek u sendviču. Ovu kućicu je lako prepoznati po visećim ukrasima – panceti, slanini i domaćim kobasicama.

Lička kuća
Očekivano, Lička kuća nudi ličke specijalitete počevši od pravog ličkog krumpira, od koje radi svašta, pa čak i peče police s pancetom. Simpatični glavni kuhar i konobar Danijel u kotliću kuha čak pet vrsta kobasica, a domaća lička kobasica se nalazi i u kombinaciji s kiselim kupusom i kuhanim buncekom. Dobro je da se netko sjetio kuhati suho svinjsko meso, pravu zimsku delikatesu, kao i klasičnu sarmu koju Danijel servira s buncekom na daščici. Drvo je podloga i Ličke daščice s narezanom suhom kobasicom. Osim sarme Danijel će ponekad skuhati divljač te ponuditi i Lički pladanj s kiselim kupusom, buncekom i domaćom kobasicom. Ponuda pića bi bila uobičajeno adventska da nije prave dobre ličke šljivovice koja se može degustirati jedino na ovoj kućici.

Mediteranneo
Iskusni zadarski chef i predavač u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi, Robert Pinto, u svoju je adventsku je kućicu prenio dio kuharske filozofije Trattorie Mediteranneo, koju godinama uspješno vodi. Dnevno mijenja dva kuhana jela poput janjetine s bižima i bobom, obrazina s njokima, srnetine.., a petkom je obavezan bakalar kao fritura od sitne ribe i kozica. Odlični maneštrun od sipe i čičvarde dočekao nas je jedne srijede, a trebalo je još probati, recimo, slavonsku blagu domaću kobasicu ili baranjsku ljutu, koje su, naravno, stalno u ponudi. Pinto kuha vino po vlastitom receptu. Teskerin pinot obogaćen je s karameliziranim šećerom i chefovom kombinacijom začina, a Mediteranneo nudi i vlastito bijelo vino cijeđeno od maraštine iz vinograda Tomislava Glavića u Nadinu. Treba li veća preporuka?!

Christmas-Collona_1600_1067

Image 21 of 44

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

VIDEO / Kandžija s bendom poziva na energični hip hop tulum u Zadru: “Idemo po sreću!”

Objavljeno

-

By

Jedan od najpoznatijih hrvatskih hip hop izvođača, poznat po raznovrsnom stilu i energičnim nastupima s bendom, vraća se u Zadar i otvara treću sezonu Urbofon Live programa.

Pet godina od sjajnog nastupa na kapetanskom, Kandžija će u pratnji glazbenika Gorana Pavlovića na bas gitari, Vjeke Ranogajca na klavijaturama, Mateja Huljeva na gitari i Filipa Mesarića za bubnjevima počastiti Zadrane presjekom dosadašnjih hitova, ali i novim stvarima koje će se naći na njegovom novom albumu.

U petnaest godina karijere Kandžija je objavio sedam studijskih izdanja od kojih je album “Nema labavo” (2015.) zasluženo dobio pohvale kritičara i publike te ga doveo u vrhove top ljestvica. Isti album je Kandžiji zacementirao status koncertnog izvođača koje morate uživo vidjeti u punom kapacitetu ako želite doživjeti punokrvno klupsko hip hop iskustvo.

Uz režiranje filmova, predstava i druge projekte kojima je bio posvećen, Kandžija se nakon nekoliko godina pauze vratio u studio i singlom “Idemo po sreću” najavio novi album, koji bi na proljeće ove godine trebao ugledati svjetlo dana.

Gdje god se pojavi Kandžija s bendom složi odličan show i isporuči energičnu svirku pa će tako, bez sumnje, biti i ovaj put!

Prvi put smo u Zadru nastupali 2020., kad su još bile mjere za koronu, ali svejedno je bilo odlično. I publika i organizatori su nas jako toplo dočekali, kao da se već jako dugo znamo. Odmah smo postali prijatelji. Mislim da će sad na koncertu to biti još više izraženo. Jako se veselimo ponovno vidjeti sve prijatelje i svirati i stare ali i isprobati nove pjesme koje upravo uvježbavamo i koje bi na proljeće trebale izaći, poručio je Kandžija ususret nastupu u sklopu Urbofon Live programa 24. siječnja u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, s početkom u 20:30 sati.

Publiku će zagrijati Pećo & Kvaka 47, dvojac iz zadarskoghip hop kolektiva Shelter Team.  Izvest će neke stare hitove, novije bengere i dati uvid u ono što se trenutno kuha u studiju.

Ovaj koncert u okviru Urbofon Live programa dio je pilot projekta AJMO! Ureda za izvoz glazbe Hrvatska / We Move Music Croatia.

Ulaznice po cijeni od 10 eura moguće je nabaviti online putem ENTRIO sustava i na ulazu Polivalentnu dvoranu na dan koncerta.

Za osvježenje se brine Varoška pivovara.

O Urbofon Live programu

Urbofon Live je cjelogodišnji koncertni program koji prati domaću nezavisnu glazbenu scenu zamišljen kao svojevrsni nastavak na radijsku emisiju Urbofon koja se od 2018. godine emitira na HR Radio Zadru. Ciljevi programa su razvoj i upoznavanje publike s recentnom hrvatskom nezavisnom glazbenom scenom, jačanje lokalne glazbene scene kroz povezivanje i umrežavanje s glazbenicima iz cijele Hrvatske, pozicioniranje Zadra na koncertnu kartu urbane glazbene scene u Hrvatskoj, razvoj kompetencija mladih u području kulturnih i kreativnih industrija kroz volonterski program i iskustveno učenje. Program je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija, pilot projekta AJMO!, a održava se u suradnji s Koncertnim uredom Zadar i uz podršku Varoške Pivovare, Papice i Centra nezavisne kulture Zadar.

‘AJMO!’ je pilot projekt, rezultat višemjesečne suradnje i planiranja Ureda za izvoz glazbe Hrvatska s Ministarstvom kulture i medija RH koje i financira natječaj. Cilj projekta je poticanje koncertne aktivnosti u manjim sredinama i podršku domaćim glazbenicima i organizatorima u njihovom radu.

 
Nastavi čitati

magazin

SUPERNOVA / Za početak godine počastite se sjajnim shoppingom

Objavljeno

-

Zadar, 10. siječnja 2025. – Uz pogodnosti koje donosi prva ovogodišnja Super subota obavite kupovinu i ostvarite značajne uštede. 11. siječnja Supernova Zadar vaša je nezaobilazna shopping destinacija.

Blagdanska čarolija sada je iza nas i vraćamo se nekim uobičajenim rutinama. Kako biste lakše zaplovili u prve siječanjske obaveze i dosljedno se držali novogodišnjih odluka, obavite shopping uz sjajne pogodnosti i nabavite sve potrebno za dom i obitelj, a i sami se razveselite pokojim novim modnim komadom.

Svi oni koji su ove godine više pažnje odlučili posvetiti svom stilu i modnom izričaju, neodoljive kombinacije pronaći će u Desigualu uz do 50 % popusta na označene artikle.  50 % popusta na dio asortimana čeka vas i u Calzedoniji, a čak do 60 % na kolekciju jesen/zima 2024. priprema vam Fashion&Friends kao i Hugo Boss. Timberland obuća prepoznatljive kvalitete snižena je do 50 %, a jednako toliko popusta na odabrani dio kolekcije priprema i Shoetique.

Jedna od najčešćih novogodišnjih odluka svakako je i uvođenje sportskih aktivnosti i rekreacije u tjedni raspored. Nekima je to već rutina, dok će neki s ovom zdravom navikom tek početi, a svaki početak je lakši uz malo motivacije. Ona može biti i nova sportska oprema koju možete pronaći u trgovini brenda adidas uz 30 % popusta na odabrane artikle, dok vas Under Armour časti odličnom akcijom 1+1=30 % koja se odnosi na nesnižene artikle. Sport Vision priprema vam 20 % popusta za kupnju dva ili više artikla nesniženog i već sniženog asortimana, a Buzz je ove subote za 20 % snizio cijene nesniženog asortimana.

Osim o tjelovježbi, povedite računa i o zdravlju kože. Svakodnevnu skincare rutinu olakšat će vam Douglas uz 20 % na odabrane brendove, samo za Douglas Beauty card članove. Farmacija vam za minimalnu kupovinu od 10 € daruje 40 % popusta na Uriage, Filorga i SVR proizvode, a to je samo dio fantastičnih ponuda koje vam pripremaju ove subote. Popularnih 15 % na ukupnu kupovinu iznad 50 € i ovoga puta vam priprema dm. Više detalja i cjelokupan popis pogodnosti čeka vas na stranici centra. https://www.supernova-zadar.hr/super-subota/ Vidimo se!

 
Nastavi čitati

magazin

Stručnjak za kućanske aparate otkriva najčešće pogreške koje povećavaju račune

Objavljeno

-

By

Pexels

Kućanski uređaji, poput perilica rublja, hladnjaka i kuhala za vodu, svakodnevno se koriste, ali nepravilno rukovanje može povećati njihove troškove korištenja.

Jedna od najčešćih pogrešaka je prekomjerno korištenje deterdženta u perilici rublja, piše Express.

Prema stručnjakinji Vivien Fodor, to može ostaviti ostatke na odjeći, začepiti cijevi perilice i uzrokovati ozbiljne blokade zbog kojih ćete trebati majstora.

Preporučuje se pridržavati se uputa na pakiranju deterdženta kako bi se izbjegli skupi popravci.

Druga uobičajena pogreška je ignoriranje stanja brtvi na vratima hladnjaka.

Stručnjak Kevin Merck ističe da oštećene brtve omogućuju izlazak hladnog zraka, što povećava potrošnju energije i skraćuje životni vijek uređaja.

Test brtvi možete napraviti zatvaranjem vrata na komad papira – ako lako isklizne, brtve treba zamijeniti.

Također je važno ne koristiti abrazivna sredstva za čišćenje na pločama za kuhanje, osobito staklenim.

Stručnjaci upozoravaju da ogrebotine mogu narušiti učinkovitost prijenosa topline i trajno oštetiti površinu.

Preporučuje se korištenje proizvoda namijenjenih čišćenju pećnica i ploča za kuhanje kako biste izbjegli štetu i osigurali sigurnost hrane.

Pravilnim održavanjem i pažljivim rukovanjem možete smanjiti troškove i produljiti vijek trajanja svojih uređaja.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu