Connect with us

magazin

GASTRO PONUDA ADVENTA U ZADRU (2. DIO) / Ima svega: Black angus kobasice i ćevapi, divljač, slatki cronut, originalni coctaili, panettone koji se pije…

Objavljeno

-

U nekoliko nastavaka predstavljamo najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica na zadarskom Adventu.

U ovom drugom dijelu idemo redom po kućicama zalogaj po zalogaj, gutljaj po gutljaj…

Didova kućica
Ova je kućica treća u zajedničkom timu u kojem su još Lavova kućica i Kod Rođe, tako da je i ponuda gotovo istovjetna: domaće svinjsko-juneće blago dimljene, ali i konfekcijske kobasice, plate pršuta i sira, fritule, kuhano vino i kuhani gin glavni su im aduti. I, naravno, široki osmijesi kuharice i konobarice.

Christmas Colonna
Jedan od najboljih zadarskih coctail majstora mlađe generacije, Moreno Samobilić, sa svojom je partnericom Dijanom Kreber iz njihovog obližnjeg coctail bara Colonna na Advent donio selekciju hladnih i toplih mješavina.  Feliz Navidad dobio je naziv po slavnoj božićnoj pjesmi i samo je jedan od njihovih tekućih bisera idealnih za hladne adventske večeri. U njemu su tequila, agava, liker od naranče, kompot od jabuke i čokolada. I vrlo je vruć. Ponudu hrane Diana i Moreno sveli su na svega nekoliko jela, od kojih izdvajamo tri burgera: El Classico s pljeskavicom u sjajnom Kroštulinom brioche pecivu (i svi ostali burgeri su s pecivom ove izvrsne pekare), Schwartz &  Negro u crnom pecivu i Alternativno, veganski burger kojeg bi poželjeli i ortodoksni mesojedi. Sjajna Slavonka – dimljena kobasica od mesa crne slavonske svinje zasluženo je prenesena iz lanjske adventske ponude ove kućice.

Boogie X Picnic
Maestro zadarskog fast fooda Vedran Božićev već se proslavio sa svojim food truckom i kućicama na zagrebačkim i zadarskim adventskim sajmovima, a u ovoj se kućici se udružio zagrebačkim Boogie Labom, svježom i vrhunskom ugostiteljskom pričom. Već i je ranija poveznica bila Kroštula artisan pekara čija su peciva, naravno, drugi najvažniji dio svih zalogaja u ponudi ove kućice. Prvi najvažniji dio je mesni sadržaj. Božićev je ovaj put umnožio ponudu na način da svatko može izabrati svoje jelo birajući između ćevapa od odležane black agnus junetine, black agnus kobasice ili domaće kobasice Biloglav, paš i hrenovke, te ih po volji kombinirati s četiri vrste originalna priloga: azijskim, s tartufima, fažolom ili sirnim od padana. Ukupno 16 kombinacija! Kulinarske kreativnosti ne nedostaje ni u slatkim jelima i coctailima: Cronut je sjajna kremasta fuzija između američke krafne i francuskog kroasana s  kremom od pistaccia i čokolade ili nutelle s prahom brusnice, a kuhani panettone je topli coctail s votkom, kamilicom i komadićem tog Kroštulinog kolača. Đumbirka i nekoliko drugih toplih coctaila se može naručiti ako vam se baš ne jede i pije istovremeno…

Tradicija u čašici
Šime Katuša, poduzetnik koji sa suprugom vodi i ozbiljni OPG, na ovoj je kućici ponudio dio svojih domaćih proizvoda i kuharsko poznavanje  hrvatske tradicionalne kuhinje. Tako u velikom kazanu kuha svoje vlastito vino i nudi blago dimljene kobasice koje je sam proizveo po vlastitom tajnom receptu. Šime nekoliko puta tjedno obogaćuje ponudu kuhanim jelima, pa nas je iznenadio s izvrsnim gulašem od divljači, srnetine i veprovine, s njokima naravno. To jelo, inače, izmjenjuje s fažolom te svojom kobasicom i suhim mesom. Da bi i ljubitelji nešto brže hrane došli na svoje, gostima Tradicije nudi grillani odležani ramstek u sendviču. Ovu kućicu je lako prepoznati po visećim ukrasima – panceti, slanini i domaćim kobasicama.

Lička kuća
Očekivano, Lička kuća nudi ličke specijalitete počevši od pravog ličkog krumpira, od koje radi svašta, pa čak i peče police s pancetom. Simpatični glavni kuhar i konobar Danijel u kotliću kuha čak pet vrsta kobasica, a domaća lička kobasica se nalazi i u kombinaciji s kiselim kupusom i kuhanim buncekom. Dobro je da se netko sjetio kuhati suho svinjsko meso, pravu zimsku delikatesu, kao i klasičnu sarmu koju Danijel servira s buncekom na daščici. Drvo je podloga i Ličke daščice s narezanom suhom kobasicom. Osim sarme Danijel će ponekad skuhati divljač te ponuditi i Lički pladanj s kiselim kupusom, buncekom i domaćom kobasicom. Ponuda pića bi bila uobičajeno adventska da nije prave dobre ličke šljivovice koja se može degustirati jedino na ovoj kućici.

Mediteranneo
Iskusni zadarski chef i predavač u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi, Robert Pinto, u svoju je adventsku je kućicu prenio dio kuharske filozofije Trattorie Mediteranneo, koju godinama uspješno vodi. Dnevno mijenja dva kuhana jela poput janjetine s bižima i bobom, obrazina s njokima, srnetine.., a petkom je obavezan bakalar kao fritura od sitne ribe i kozica. Odlični maneštrun od sipe i čičvarde dočekao nas je jedne srijede, a trebalo je još probati, recimo, slavonsku blagu domaću kobasicu ili baranjsku ljutu, koje su, naravno, stalno u ponudi. Pinto kuha vino po vlastitom receptu. Teskerin pinot obogaćen je s karameliziranim šećerom i chefovom kombinacijom začina, a Mediteranneo nudi i vlastito bijelo vino cijeđeno od maraštine iz vinograda Tomislava Glavića u Nadinu. Treba li veća preporuka?!

Licka-kuca-4_1600_1067

Image 28 of 44

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Što je europska metoda kupnje i može li vam zaista pomoći uštedjeti novac?

Objavljeno

-

By

Pexels

Ako vam je kupovina namirnica stresna, možda biste trebali isprobati europsku metodu.

“Normalizirajte kupovinu poput Europljana,” napisao je jedan korisnik na TikToku.

“Dnevni manji odlazak u trgovinu, specijalizirani dućani za različite stvari, kupujte ono što vam treba za taj dan, trošite na visokokvalitetne proteine i sir, dodajte svježe začinsko bilje u jednostavna jela, birajte sezonske i svježe proizvode”, dodao je.

Iako može biti malo više vremenski zahtjevno jer morate ići u trgovinu više od jednom tjedno, na duže staze bi vam moglo pomoći da uštedite novac i smanjite otpad.

Ključ europske metode je planiranje prije nego što krenete u trgovinu, kako biste izbjegli kupovinu nepotrebnih sastojaka koji se mogu brzo pokvariti.

Važan dio procesa je da ne kupujete samo u jednom dućanu.

Da biste nabavili proizvode potrebne za određene recepte, možete otići u trgovinu, na tržnicu, pekaru, mesnicu, trgovinu sirom itd.

Ovo je naravno pogodnije za ljude koji žive u gradovima u kojima je hodanje lako.

Još jedan aspekt ove metode je ograničiti se na ono što možete nositi — osobito ako hodate. Na primjer, ako ponesete torbu, kupujte samo ono što možete staviti u tu torbu.

Europska metoda može biti posebno korisna za ljude s manjim kuhinjama ili one koji kuhaju za jednu ili dvije osobe, kao i za one koji žele štedjeti, piše NY Post.

 
Nastavi čitati

magazin

Mladi sve manje koriste kondome: Stručnjaci upozoravaju na opasne posljedice

Objavljeno

-

By

Pexels

Stručnjaci za seksualno zdravlje otkrili su razlog zbog kojeg tinejdžeri sve manje koriste kondome.

Upotreba kondoma među seksualno aktivnim adolescentima, prema istraživanjima, drastično je opala u posljednjem desetljeću.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je prošle godine na “alarmantan pad” upotrebe kondoma među mladima, što će imati ozbiljne posljedice, uključujući veće stope spolno prenosivih bolesti (SPB) i povećane troškove zdravstvene zaštite.

Prema istraživanjima, gotovo trećina 15-godišnjaka (30%) nije koristila niti kondom niti kontracepcijsku pilulu prilikom posljednjeg seksualnog odnosa, piše NY Post.

Čak i kad su koristili kontracepciju, preferirali su pilulu, a ne kondom.

Stručnjaci smatraju da su glavni uzroci ovog problema nedostatak seksualne edukacije i smanjen pristup kontraceptivima.

No, seks-educatorica Sarah Peart tvrdi da pornografija i platforma OnlyFans također utječu na tinejdžere.

Peart ističe da neki mladići ne koriste kondome jer ih ne vide u pornografiji, dok OnlyFans doprinosi ovom trendu.

Stručnjaci upozoravaju da je teško uvjeriti mlade da kontracepcija nije dovoljna i da je zaštita nužna.

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 4. siječnja 2025.

Objavljeno

-

Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 04.01.2025.
LJUBAV: Počinje kvalitetnija ljubavna faza kad ćete napokon uspjeti učiniti nešto što ste dugo priželjkivali.
KARIJERA: Vaš trud će se cijeniti, ali još uvijek ćete biti zbunjeni kad se radi o zahtjevima koje biste vi postavili u nekom poslu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Poboljšanje.

Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 04.01.2025.
LJUBAV: Unatoč još ponekom sitnijem nesporazumu u komunikaciji, vi ćete ipak uspješno graditi ljubavne mostove.
KARIJERA: Bit ćete zahvalni svojim poslovnim partnerima koji će vam progledavati kroz prste. Razumjet će vašu malu zbrku.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vježbajte koncentraciju.

Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 04.01.2025.
LJUBAV: Vjerojatno ćete se malo nadmudrivati s voljenom osobom oko toga tko je glavni u vezi. Ništa strašno, ali uzet će vam energije.
KARIJERA: Malim koracima možete napredovati jednako kao i velikim. Razlika je u tome što nema senzacije i treba strpljenja.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne budite tvrdoglavi.

Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 04.01.2025.
LJUBAV: Mirnoća kojom ćete zračiti ulijevat će drugoj strani osjećaj sigurnosti. Još će se više prikloniti vama.
KARIJERA: Izlaze na vidjelo dobri financijski rezultati. Zadovoljni ste i kontaktirate suradnike oko novih poduzimanja.
ZDRAVLJE&SAVJET: U dobroj ste formi.

Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 04.01.2025.
LJUBAV: Malu melanholiju ubit ćete vrlo uspješno ako izađete van. Tamo vas čekaju lijepa iznenađenja i uživanja.
KARIJERA: Stvari će vam se danas učiniti gorim nego što jesu. Zato ne donosite zaključke nego pustite vremenu da pokaže pravo stanje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite strpljivi.

Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 04.01.2025.

LJUBAV: Bit ćete sposobni čitati između redova, te detektirati i ono najskrivenije u odnosu s osobom do koje vam je stalo.
KARIJERA: Pokušat ćete blažim pristupom i kreativnim varijantama pridobiti druge za svoje projekte. Bit ćete uvjerljivi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Mogli bi se napiti u većem društvu.

Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 04.01.2025.
LJUBAV: Ulazite u manje povoljnu ljubavnu fazu kad ćete teže dosezati emotivno ispunjenje, a ljubavne će se prilike prorijediti.
KARIJERA: Vidjet ćete neke sitnice koje drugi ne vide i zbog toga donositi drukčije zaključke od ostalih kolega.

ZDRAVLJE&SAVJET: Usaglasite svoje stavove s okolinom.

Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 04.01.2025.
LJUBAV: Netko od vaših prijatelja mogao bi danas nehotice osujetiti vaš ljubavni plan tokom izlaska.
KARIJERA: Pokušajte biti kooperativniji bez obzira što vam se netko od suradnika ne sviđa. Jedini kriterij je profesionalnost.
ZDRAVLJE&SAVJET: Opustite se uz ugodnu glazbu.

Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 04.01.2025.
LJUBAV: Kako dan bude odmicao, sve će vam biti jasnije da ništa ne možete popraviti na silu. Utješit će vas prijatelj.
KARIJERA: Zahtjevi na poslu su sve veći, ali i vi ste spremni za takve izazove. Možda nije po vašem planu, ali nije ni loše.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne zamarajte se sitnicama.

Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 04.01.2025.
LJUBAV: Vjerojatno ćete izaći van s dobrim prijateljem kojem ćete povjeriti svoje ljubavne probleme i očekivanja.
KARIJERA: Napredovat ćete prema zahtjevima drugih. Uspjet ćete pomiriti ono što ste vi željeli i ono što jest.
ZDRAVLJE&SAVJET: Sazrijevate.

Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 04.01.2025.
LJUBAV: Vjerojatno ćete danas malo više poraditi na svom seksualnom životu, a partneru će zbog toga biti drago.
KARIJERA: Odlučivat ćete u trenutku i bez zadrške. Bit ćete precizni i u stanju prepoznati priliku na duge staze.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prošetajte na zraku.

Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 04.01.2025.
LJUBAV: Oni koji su odlučili udvarati danas će dobiti posebno nadahnuće za prave pjesničke riječi. Bit će ih zanimljivo slušati.
KARIJERA: Ako krećete na poslovno putovanje, provjerite stanje automobila, da li ste sve prirpemili, kao i rezervacije.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prolazni kaos s rodbinom.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu