magazin
GASTRO PONUDA ADVENTA U ZADRU (2. DIO) / Ima svega: Black angus kobasice i ćevapi, divljač, slatki cronut, originalni coctaili, panettone koji se pije…
U nekoliko nastavaka predstavljamo najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica na zadarskom Adventu.
U ovom drugom dijelu idemo redom po kućicama zalogaj po zalogaj, gutljaj po gutljaj…
Didova kućica
Ova je kućica treća u zajedničkom timu u kojem su još Lavova kućica i Kod Rođe, tako da je i ponuda gotovo istovjetna: domaće svinjsko-juneće blago dimljene, ali i konfekcijske kobasice, plate pršuta i sira, fritule, kuhano vino i kuhani gin glavni su im aduti. I, naravno, široki osmijesi kuharice i konobarice.
Christmas Colonna
Jedan od najboljih zadarskih coctail majstora mlađe generacije, Moreno Samobilić, sa svojom je partnericom Dijanom Kreber iz njihovog obližnjeg coctail bara Colonna na Advent donio selekciju hladnih i toplih mješavina. Feliz Navidad dobio je naziv po slavnoj božićnoj pjesmi i samo je jedan od njihovih tekućih bisera idealnih za hladne adventske večeri. U njemu su tequila, agava, liker od naranče, kompot od jabuke i čokolada. I vrlo je vruć. Ponudu hrane Diana i Moreno sveli su na svega nekoliko jela, od kojih izdvajamo tri burgera: El Classico s pljeskavicom u sjajnom Kroštulinom brioche pecivu (i svi ostali burgeri su s pecivom ove izvrsne pekare), Schwartz & Negro u crnom pecivu i Alternativno, veganski burger kojeg bi poželjeli i ortodoksni mesojedi. Sjajna Slavonka – dimljena kobasica od mesa crne slavonske svinje zasluženo je prenesena iz lanjske adventske ponude ove kućice.
Boogie X Picnic
Maestro zadarskog fast fooda Vedran Božićev već se proslavio sa svojim food truckom i kućicama na zagrebačkim i zadarskim adventskim sajmovima, a u ovoj se kućici se udružio zagrebačkim Boogie Labom, svježom i vrhunskom ugostiteljskom pričom. Već i je ranija poveznica bila Kroštula artisan pekara čija su peciva, naravno, drugi najvažniji dio svih zalogaja u ponudi ove kućice. Prvi najvažniji dio je mesni sadržaj. Božićev je ovaj put umnožio ponudu na način da svatko može izabrati svoje jelo birajući između ćevapa od odležane black agnus junetine, black agnus kobasice ili domaće kobasice Biloglav, paš i hrenovke, te ih po volji kombinirati s četiri vrste originalna priloga: azijskim, s tartufima, fažolom ili sirnim od padana. Ukupno 16 kombinacija! Kulinarske kreativnosti ne nedostaje ni u slatkim jelima i coctailima: Cronut je sjajna kremasta fuzija između američke krafne i francuskog kroasana s kremom od pistaccia i čokolade ili nutelle s prahom brusnice, a kuhani panettone je topli coctail s votkom, kamilicom i komadićem tog Kroštulinog kolača. Đumbirka i nekoliko drugih toplih coctaila se može naručiti ako vam se baš ne jede i pije istovremeno…
Tradicija u čašici
Šime Katuša, poduzetnik koji sa suprugom vodi i ozbiljni OPG, na ovoj je kućici ponudio dio svojih domaćih proizvoda i kuharsko poznavanje hrvatske tradicionalne kuhinje. Tako u velikom kazanu kuha svoje vlastito vino i nudi blago dimljene kobasice koje je sam proizveo po vlastitom tajnom receptu. Šime nekoliko puta tjedno obogaćuje ponudu kuhanim jelima, pa nas je iznenadio s izvrsnim gulašem od divljači, srnetine i veprovine, s njokima naravno. To jelo, inače, izmjenjuje s fažolom te svojom kobasicom i suhim mesom. Da bi i ljubitelji nešto brže hrane došli na svoje, gostima Tradicije nudi grillani odležani ramstek u sendviču. Ovu kućicu je lako prepoznati po visećim ukrasima – panceti, slanini i domaćim kobasicama.
Lička kuća
Očekivano, Lička kuća nudi ličke specijalitete počevši od pravog ličkog krumpira, od koje radi svašta, pa čak i peče police s pancetom. Simpatični glavni kuhar i konobar Danijel u kotliću kuha čak pet vrsta kobasica, a domaća lička kobasica se nalazi i u kombinaciji s kiselim kupusom i kuhanim buncekom. Dobro je da se netko sjetio kuhati suho svinjsko meso, pravu zimsku delikatesu, kao i klasičnu sarmu koju Danijel servira s buncekom na daščici. Drvo je podloga i Ličke daščice s narezanom suhom kobasicom. Osim sarme Danijel će ponekad skuhati divljač te ponuditi i Lički pladanj s kiselim kupusom, buncekom i domaćom kobasicom. Ponuda pića bi bila uobičajeno adventska da nije prave dobre ličke šljivovice koja se može degustirati jedino na ovoj kućici.
Mediteranneo
Iskusni zadarski chef i predavač u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi, Robert Pinto, u svoju je adventsku je kućicu prenio dio kuharske filozofije Trattorie Mediteranneo, koju godinama uspješno vodi. Dnevno mijenja dva kuhana jela poput janjetine s bižima i bobom, obrazina s njokima, srnetine.., a petkom je obavezan bakalar kao fritura od sitne ribe i kozica. Odlični maneštrun od sipe i čičvarde dočekao nas je jedne srijede, a trebalo je još probati, recimo, slavonsku blagu domaću kobasicu ili baranjsku ljutu, koje su, naravno, stalno u ponudi. Pinto kuha vino po vlastitom receptu. Teskerin pinot obogaćen je s karameliziranim šećerom i chefovom kombinacijom začina, a Mediteranneo nudi i vlastito bijelo vino cijeđeno od maraštine iz vinograda Tomislava Glavića u Nadinu. Treba li veća preporuka?!
magazin
(FOTOGALERIJA) POSJETILI SMO E-SHAPE CENTAR U VESLAČKOJ / Evo kako u 30 minuta odraditi vrhunski trening i “tretman” za kožu i celulit…
Već neko vrijeme na adresi Veslačka ulica 10 Zadranima je na usluzi najnovija generacija aparata koji predstavljaju revoluciju u fitness svijetu i budućnost. Prava znanost je korištena u kreiranju strojeva koji koriste plinove niskih temperature za iscjeljivanje, dugovječnost i očuvanje ljudskog tijela.
U E-shape centru u svega 30 minuta vježbanja uz pomoć najsuvremenije tehnike odradit ćemo kardio trening, a strojevi će za to vrijeme uz pomoć svojih funkcija (infracrveno svjetlo, Cryotherapy, kolagen lampe, aromaterapija, otpor na duboki vakuum) odraditi tretman za kožu. Rezultat je zategnuta i elastična koža, smanjenje obujma i celulita, detoksikacija organizma, te bolje fizička kondicija.
Svi ovi strojevi posjeduju jedinstvenu CRYONICK tehnologiju (terapija hladnim zrakom) koja ima iznimne benefite kod rehabilitacije kod ozljeda, upala, pri ublažavanju boli te kod oporavka mišića. Dizajn, komfor i opremljenost strojeva omogućuju da vježbanje bude ugodno i udobno i nadasve korisno za Vaše zdravlje, izgled i opće fizičko i mentalno stanje.
Luksuzni dizajn, komfor i opremljenost omogućuju da vježbanje bude ugodno, udobno i nadasve korisno za Vaše zdravlje, izgled i opće fizičko i mentalno stanje.
Koncept e -shape centra objedinjuje vježbanje, oporavak, mršavljenje i opuštanje na jednom mjestu.
Uz pomoć revolucionarnih strojeva, može se sagorjeti oko 1.000 kcal za svega 30 minuta.
“Vježbanjem na našim aparatima, za 30 minuta dobivamo kardio trening koji zamjenjuje cca 3 sata brzog hodanja ili 3 sata vožnje tradicionalnog bicikla, jer aparati uz pomoć funkcija koje posjeduju ubrzavaju procese u našem tijelu, a rezultat je velika potrošnja kalorija, detoks organizma, ubrzavanje metabolizma, izbacivanje viška vode i toksina iz tijela… Za vrijeme treninga, štoviše, aparati rade i ‘kozmetički tretman’ tijela – smanjuju celulit, zaglađuju i zatežu kožu”, objasnila nam je Delfina Katalinić, voditeljica E-shape Centra.
Riječ je o jedinstvenim aparatima (s kojima se u Hrvatskoj može pohvaliti još samo Split!) na na kojima se može vježbati na -20 °C uz pomoć CRYONICK tehnologije. To je naročito blagotvorno za sve koji trebaju rehabilitaciju, odnosno potrebno im je vježbati, a oporavljaju se od ozljeda, sportskih ozljeda ili upalnih procesa. Sportaši dobro znaju o čemu je tu riječ.
Osim vježbanja koje se odvija ili u ležećim biciklima ili na traci za hodanje, u donjem dijelu centra je sekcija za opuštanje i masažu.
Tu se klijenti mogu masirati na masažnom rolleru, gdje uz ugodnu masažu gotovo cijelog tijela, “peglaju” celulit, pokreću izbacivanje viška vode i toksina iz tijela, te preoblikuju tijelo.
“U ponudi imamo još Infracouch, kauč za terapiju infracrvenim svjetlom koji nudimo u svrhu opuštanja, ali ima i jako blagotvoran učinak na cijeli organizam, te pomaže odagnati mnoga stanja kao što su razni upalni procesi, reumatski bolovi, migrena, nesanica… Ujedno, pomaže kod uklanjanja celulita, akni i mršavljenja”, dodaje Delfina.
Potencijalni budući klijenti mogu doći na besplatne konzultacije i isprobavanje strojeva.
Pogledajte više: https://www.instagram.com/e_shape_?igsh=eG95MWh6NXlsMWcw
E-shape Centar nalazi se na adresi: Veslačka 10, Zadar
Kontakt: 099/39-33-373
Radno vrijeme: od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati
magazin
GLASOVANJE DO 9. SIJEČNJA! / Odaberite najljepši božićni ugođaj u gradu!
Manifestacija Đir po gradu predstavlja pet objekata koji su svojom blagdanskom atmosferom osvojili našu pažnju. Na vama je da svojim lajkom odaberete najljepše uređeni prostor u gradu, koji osvaja nagradu od 300 Eura!
Restoran Kornat
Poznat po svom vrhunskom, pažljivo odabranom meniju, vinskoj karti, ali i po jedinstvenom interijeru, restoran Kornat tijekom Božića donio je dašak nepretencioznog glamoura. Božićni ugođaj kakav i treba biti mogao se osjetiti upravo u ovom objektu, gdje su se u božićnu bajku ujedinili gastro ponuda i lijepo uređen interijer.
Suvenirnica Zara
Na samom kraju Kalelarge, nasuprot crkve Gospe od Zdravlja, smjestila se suvenirnica Zara. Iako je na prvi pogled namijenjena turistima, ova trgovina brzo otkriva svoje prave korijene, i to upravo Zadranima. Suvenirnica Zara u svom predivno osmišljenom božićnom ambijentu tijekom prosinca nudila je širok spektar lokalnih i hrvatskih proizvoda, donoseći dašak doma, obitelji, druženja i prijateljstva.
Postolarski obrt Matešić
Kao jedan od najljepše uređenih izloga, u konkurenciju je odabran i izlog svima dobro poznatog Postolarskog obrta “Matešić” u Varoši, u Kovačkoj ulici. Mali, ali zanimljiv izlog obrta uređen je cipelama – ali ne bilo kakvim. Naime, vlasnici su prikupili razne verzije obuće, uključujući privjeske za ključeve, šalice, ukrase, čaše, sve u prigodnom blagdanskom duhu.
Cvjećarnica Fiorentino
Predivni cvjetni aranžmani u božićnom i zimskom ruhu u izlogu Cvjećarnice Fiorentino probudili su u nama nostalgiju za davno izgubljenim običajem slanja božićnih čestitki. Ovaj izlog podsjetio nas je na romantične, ručno oslikane božićne čestitke koje smo nekada davno primali od dragih nam ljudi i skupljali ispod bora.
Restoran 4 Kantuna
Smješten na četiri kantuna, ponuda restorana istoimenog naziva Zadranima i brojnim gostima koji odabiru naš grad dobro je poznata. Njihova široka ponuda jela prepoznata je od samog početka, a ove godine božićni ugođaj dodatno su upotpunili prigodnom gastro ponudom i predivnom božićnom dekoracijom. Svoj ambijent učinili su toplim i ugodnim, stvarajući atmosferu doma.
Glasati možete lajkom na fotografiju najljepše uređenog izloga na Facebook stranici Adventa u Zadru, i to do četvrtka 9 siječnja:
magazin
FOTOGALERIJA / IZ UDRUŽENJA OBRTNIKA: Zahvala za uspješno održan Adventski sajam rukotvorina
Udruženje obrtnika Zadar s ponosom objavljuje da je tijekom prosinca u atriju palače Cedulin po prvi put uspješno održan Adventski sajam rukotvorina koji je pritom donio pregršt radosti, zajedništva i božićnog duha za sve generacije tijekom adventskog razdoblja. Evo priopćenja:
“Prije svega, želimo izraziti iskrenu zahvalnost svim izlagačima koji su svojim trudom, kreativnošću i vrhunskim rukotvorinama unijeli toplinu i jedinstvenost u ovaj sajam. Njihovi proizvodi i ljubav prema ručnom radu bili su u fokusu ovog događaja, a svaka izrađena rukotvorina pričala je svoju priču i dodatno obogatila atmosferu blagdana u gradu Zadru.
Posebnu zahvalu upućujemo Turističkoj zajednici grada Zadra, koja je prepoznala vrijednost ove manifestacije i uvrstila ju kao sastavni dio Adventa u Zadru. Njihova podrška, kako u logistici tako i u promociji, bila je od neprocjenjive vrijednosti za uspješno održavanje sajma. Zajedničkom suradnjom uspjeli smo dodatno obogatiti ponudu našeg grada tijekom blagdanskog razdoblja.
Adventski sajam rukotvorina je tijekom mjeseca prosinca posjetio veliki broj posjetitelja, ne samo iz Zadra i okolice, već i šire regije, a pozitivan odaziv svjedoči o njegovoj kvaliteti i značaju za lokalnu zajednicu. Osim što su promovirane vrijednosti obrtništva, ručnog rada i tradicije, sajam je poslužio kao mjesto druženja, razmjene ideja i stvaranja novih suradnji. Posjetitelji su tako često mogli na licu mjesta prisustvovati stvaranju novih rukotvorina, a i sami izlagači su međusobno učili nove vještine ručnog rada jedni od drugih.
Zahvaljujemo i svim medijima, sponzorima te građanima koji su posjetili sajam i svojim sudjelovanjem dali doprinos njegovom uspjehu. Svaka kupljena rukotvorina, osmijeh i riječ podrške dali su novi vjetar u leđa našim kreativcima:
AGART, ANTE ORIOL, BOVI, DALI, DALNATURE, GRAFIKA 24/7, HELENART, LITKICA, MARIJA PISKAČ STUDIO, MALORI DESIGN, NEDA MARIĆ, PHERALL, POTONKA, QUEEN OF DARKNESS ART, SHAMBALLA FLOWER ART, SJAJNA, SUNFLOWERSBYANA, TINKA, ZAPLET_TWIST, ZBRKA ZDOLA.
Radujemo se budućoj suradnji s partnerima, izlagačima i posjetiteljima na novim događanjima kojima se promiče obrtništvo i lokalna zajednica.
Hvala vam svima što ste bili dio ove kreativne priče!”
-
magazin4 sata prije
(FOTOGALERIJA) POSJETILI SMO E-SHAPE CENTAR U VESLAČKOJ / Evo kako u 30 minuta odraditi vrhunski trening i “tretman” za kožu i celulit…
-
ZADAR / ŽUPANIJA3 dana prije
PLANIRAJTE KUPOVINU NA VRIJEME! Većina trgovina danas zatvara već u 16 sati. Evo detaljan popis…
-
magazin2 dana prije
NARODNA VJEROVANJA / Evo kako ne smijete ući u Novu godinu!
-
magazin2 dana prije
FENG SHUI OTKRIVA: Šest stvari s kojima treba ući u Novu godinu…