magazin
GASTRO PONUDA ADVENTA U ZADRU (2. DIO) / Ima svega: Black angus kobasice i ćevapi, divljač, slatki cronut, originalni coctaili, panettone koji se pije…
U nekoliko nastavaka predstavljamo najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica na zadarskom Adventu.
U ovom drugom dijelu idemo redom po kućicama zalogaj po zalogaj, gutljaj po gutljaj…
Didova kućica
Ova je kućica treća u zajedničkom timu u kojem su još Lavova kućica i Kod Rođe, tako da je i ponuda gotovo istovjetna: domaće svinjsko-juneće blago dimljene, ali i konfekcijske kobasice, plate pršuta i sira, fritule, kuhano vino i kuhani gin glavni su im aduti. I, naravno, široki osmijesi kuharice i konobarice.
Christmas Colonna
Jedan od najboljih zadarskih coctail majstora mlađe generacije, Moreno Samobilić, sa svojom je partnericom Dijanom Kreber iz njihovog obližnjeg coctail bara Colonna na Advent donio selekciju hladnih i toplih mješavina. Feliz Navidad dobio je naziv po slavnoj božićnoj pjesmi i samo je jedan od njihovih tekućih bisera idealnih za hladne adventske večeri. U njemu su tequila, agava, liker od naranče, kompot od jabuke i čokolada. I vrlo je vruć. Ponudu hrane Diana i Moreno sveli su na svega nekoliko jela, od kojih izdvajamo tri burgera: El Classico s pljeskavicom u sjajnom Kroštulinom brioche pecivu (i svi ostali burgeri su s pecivom ove izvrsne pekare), Schwartz & Negro u crnom pecivu i Alternativno, veganski burger kojeg bi poželjeli i ortodoksni mesojedi. Sjajna Slavonka – dimljena kobasica od mesa crne slavonske svinje zasluženo je prenesena iz lanjske adventske ponude ove kućice.
Boogie X Picnic
Maestro zadarskog fast fooda Vedran Božićev već se proslavio sa svojim food truckom i kućicama na zagrebačkim i zadarskim adventskim sajmovima, a u ovoj se kućici se udružio zagrebačkim Boogie Labom, svježom i vrhunskom ugostiteljskom pričom. Već i je ranija poveznica bila Kroštula artisan pekara čija su peciva, naravno, drugi najvažniji dio svih zalogaja u ponudi ove kućice. Prvi najvažniji dio je mesni sadržaj. Božićev je ovaj put umnožio ponudu na način da svatko može izabrati svoje jelo birajući između ćevapa od odležane black agnus junetine, black agnus kobasice ili domaće kobasice Biloglav, paš i hrenovke, te ih po volji kombinirati s četiri vrste originalna priloga: azijskim, s tartufima, fažolom ili sirnim od padana. Ukupno 16 kombinacija! Kulinarske kreativnosti ne nedostaje ni u slatkim jelima i coctailima: Cronut je sjajna kremasta fuzija između američke krafne i francuskog kroasana s kremom od pistaccia i čokolade ili nutelle s prahom brusnice, a kuhani panettone je topli coctail s votkom, kamilicom i komadićem tog Kroštulinog kolača. Đumbirka i nekoliko drugih toplih coctaila se može naručiti ako vam se baš ne jede i pije istovremeno…
Tradicija u čašici
Šime Katuša, poduzetnik koji sa suprugom vodi i ozbiljni OPG, na ovoj je kućici ponudio dio svojih domaćih proizvoda i kuharsko poznavanje hrvatske tradicionalne kuhinje. Tako u velikom kazanu kuha svoje vlastito vino i nudi blago dimljene kobasice koje je sam proizveo po vlastitom tajnom receptu. Šime nekoliko puta tjedno obogaćuje ponudu kuhanim jelima, pa nas je iznenadio s izvrsnim gulašem od divljači, srnetine i veprovine, s njokima naravno. To jelo, inače, izmjenjuje s fažolom te svojom kobasicom i suhim mesom. Da bi i ljubitelji nešto brže hrane došli na svoje, gostima Tradicije nudi grillani odležani ramstek u sendviču. Ovu kućicu je lako prepoznati po visećim ukrasima – panceti, slanini i domaćim kobasicama.
Lička kuća
Očekivano, Lička kuća nudi ličke specijalitete počevši od pravog ličkog krumpira, od koje radi svašta, pa čak i peče police s pancetom. Simpatični glavni kuhar i konobar Danijel u kotliću kuha čak pet vrsta kobasica, a domaća lička kobasica se nalazi i u kombinaciji s kiselim kupusom i kuhanim buncekom. Dobro je da se netko sjetio kuhati suho svinjsko meso, pravu zimsku delikatesu, kao i klasičnu sarmu koju Danijel servira s buncekom na daščici. Drvo je podloga i Ličke daščice s narezanom suhom kobasicom. Osim sarme Danijel će ponekad skuhati divljač te ponuditi i Lički pladanj s kiselim kupusom, buncekom i domaćom kobasicom. Ponuda pića bi bila uobičajeno adventska da nije prave dobre ličke šljivovice koja se može degustirati jedino na ovoj kućici.
Mediteranneo
Iskusni zadarski chef i predavač u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi, Robert Pinto, u svoju je adventsku je kućicu prenio dio kuharske filozofije Trattorie Mediteranneo, koju godinama uspješno vodi. Dnevno mijenja dva kuhana jela poput janjetine s bižima i bobom, obrazina s njokima, srnetine.., a petkom je obavezan bakalar kao fritura od sitne ribe i kozica. Odlični maneštrun od sipe i čičvarde dočekao nas je jedne srijede, a trebalo je još probati, recimo, slavonsku blagu domaću kobasicu ili baranjsku ljutu, koje su, naravno, stalno u ponudi. Pinto kuha vino po vlastitom receptu. Teskerin pinot obogaćen je s karameliziranim šećerom i chefovom kombinacijom začina, a Mediteranneo nudi i vlastito bijelo vino cijeđeno od maraštine iz vinograda Tomislava Glavića u Nadinu. Treba li veća preporuka?!
magazin
ŠPICA!
magazin
VIDEO / Zadarski projekt Elkan Florida osvaja publiku svojom najnovijom pjesmom “Nova Godina (Krug oko sunca)”
Zadarski projekt Elkan Florida osvaja publiku svojom najnovijom pjesmom “Nova Godina (Krug oko sunca)”.
Nakon uspješnih predstavljanja sa pjesmama „Ajte kući“ i „Tomos 4“ u izdanju Croatie Records koje su poprilično privukle pažnju i Elkana Floridu predstavile široj javnosti kao zanimljivog i novog izvođača na sceni, dolazi i singl novogodišnje tematike.
Ovaj veseli i zarazni singl, idealan za kraj godine, nosi svoju poruku i slavi novi početak uz glazbenu energiju koja će vas zasigurno natjerati da zaplešete.
Glazbu potpisuju Renato Babić i Elkan Petrov, dok je tekst napisao Zvonko Ćoso. Za aranžman pjesme zaslužan je Renato Babić koji je ujedno odsvirao gitare, bubnjeve i bas, te dao svoj doprinos kao prateći vokal. Glavni vokal pjesme pripada Elkanu Petrovu, a crno-bijeli videospot, koji savršeno prati atmosferu pjesme i naglašava autentičnost benda u pravom glazbenom elementu, režirao je Renato Babić u svom Liquid Cat Studiju.
Elkan Florida nastao je kao spontani projekt trojice zadarskih glazbenika s bogatim iskustvom i zajedničkom ljubavlju prema stvaranju. Renato Babić i Zvonko Ćoso, nekadašnji članovi kultnog benda Postolar Tripper (gitarist i menadžer), u suradnji s mladim kantautorom Elkanom Petrovom, udružili su snage kako bi oživjeli svoje ideje. Sve je započelo ležernim druženjem, a projekt se postepeno razvija u pravu bendovsku formaciju što obećava još mnogo uzbudljivih izdanja.
magazin
NEDJELJA: Maja Šuput donosi veselje na zadarsku adventsku pozornicu
Pred sam kraj adventskih zbivanja i priprema za doček Nove godine, u nedjelju 29. prosinca na Trgu Petra Zoranića nastupit će jedna od najvećih zvijezda domaće glazbene scene Maja Šuput. Omiljena hrvatska pjevačica, zabavljačica i trendsetterica, popularnost održava zahvaljujući atraktivnim nastupima, veselim pjesmama, ali i upečatljivim sudjelovanjem u showu Supertalent koji je nedavno završio.
U Zadru je redovita gošća više od dva desetljeća, a ovog ljeta izabrala ga je za bazu iz koje je putovala na nastupe po cijeloj Hrvatskoj.
– Od tih brojnih nastupa pamtim nekoliko uzastopnih Uskrsa u Podroomu, ljetne koncerte na terasi Kulta i Dišpeta, Božić u Berekinu i milijun i jednu svadbu. Udomaćila sam se u Zadru, u kolovozu sam se čak i stacionirala u Petrčanima jer je srednja Dalmacija najbolja za život ljeti, a i mogla sam putovati u bilo kojem smjeru, kaže Maja.
Nedjelja pred Novu godinu bit će ujedno prva nakon dugo vremena na kojoj će se Maju moći vidjeti isključivo uživo, a ne pred ekranima. Svojim komentarima i stylingom i ovog je puta privukla veliku pažnju svojih obožavatelja.
– Djevojčice su zaista fascinirane Supertalentom i kreacijama koje nosim. Taj trud i muka imaju svoju cijenu, lijepo je znati da ima rezultata i da se curice dolaze slikati, da se stvara baza s novim fanovima. Svi u tome uživamo, kaže Šuput.
Što se tiče samog nastupa na Adventu, on će biti u njezinom stilu.
– Bit će specifičan utoliko što ću imati jednu božićnu pjesmu i što ću zbog temperature biti nešto više odjevena nego inače, ali bit će u mom stilu. Bitno je da se ljudi zabavljaju, provest ćemo se kao uvijek kad smo zajedno, poručuje Šuput.
Početak koncerta zakazan je za 20 sati.
Istog dana, u nedjelju 29. prosinca na Narodnom trgu će nastupiti AKA Crescendo u jutarnjem terminu s početkom u 11 sati. Riječ je o sastavu kojeg su pokrenuli tadašnji studenti Sveučilišta u Zadru, no s obzirom na brojne uspjehe i prepoznatljivost, naročito po mash-upovima, nastavili su karijeru i nakon studija.