magazin
GASTRO PONUDA ADVENTA U ZADRU (2. DIO) / Ima svega: Black angus kobasice i ćevapi, divljač, slatki cronut, originalni coctaili, panettone koji se pije…
U nekoliko nastavaka predstavljamo najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica na zadarskom Adventu.
U ovom drugom dijelu idemo redom po kućicama zalogaj po zalogaj, gutljaj po gutljaj…
Didova kućica
Ova je kućica treća u zajedničkom timu u kojem su još Lavova kućica i Kod Rođe, tako da je i ponuda gotovo istovjetna: domaće svinjsko-juneće blago dimljene, ali i konfekcijske kobasice, plate pršuta i sira, fritule, kuhano vino i kuhani gin glavni su im aduti. I, naravno, široki osmijesi kuharice i konobarice.
Christmas Colonna
Jedan od najboljih zadarskih coctail majstora mlađe generacije, Moreno Samobilić, sa svojom je partnericom Dijanom Kreber iz njihovog obližnjeg coctail bara Colonna na Advent donio selekciju hladnih i toplih mješavina. Feliz Navidad dobio je naziv po slavnoj božićnoj pjesmi i samo je jedan od njihovih tekućih bisera idealnih za hladne adventske večeri. U njemu su tequila, agava, liker od naranče, kompot od jabuke i čokolada. I vrlo je vruć. Ponudu hrane Diana i Moreno sveli su na svega nekoliko jela, od kojih izdvajamo tri burgera: El Classico s pljeskavicom u sjajnom Kroštulinom brioche pecivu (i svi ostali burgeri su s pecivom ove izvrsne pekare), Schwartz & Negro u crnom pecivu i Alternativno, veganski burger kojeg bi poželjeli i ortodoksni mesojedi. Sjajna Slavonka – dimljena kobasica od mesa crne slavonske svinje zasluženo je prenesena iz lanjske adventske ponude ove kućice.
Boogie X Picnic
Maestro zadarskog fast fooda Vedran Božićev već se proslavio sa svojim food truckom i kućicama na zagrebačkim i zadarskim adventskim sajmovima, a u ovoj se kućici se udružio zagrebačkim Boogie Labom, svježom i vrhunskom ugostiteljskom pričom. Već i je ranija poveznica bila Kroštula artisan pekara čija su peciva, naravno, drugi najvažniji dio svih zalogaja u ponudi ove kućice. Prvi najvažniji dio je mesni sadržaj. Božićev je ovaj put umnožio ponudu na način da svatko može izabrati svoje jelo birajući između ćevapa od odležane black agnus junetine, black agnus kobasice ili domaće kobasice Biloglav, paš i hrenovke, te ih po volji kombinirati s četiri vrste originalna priloga: azijskim, s tartufima, fažolom ili sirnim od padana. Ukupno 16 kombinacija! Kulinarske kreativnosti ne nedostaje ni u slatkim jelima i coctailima: Cronut je sjajna kremasta fuzija između američke krafne i francuskog kroasana s kremom od pistaccia i čokolade ili nutelle s prahom brusnice, a kuhani panettone je topli coctail s votkom, kamilicom i komadićem tog Kroštulinog kolača. Đumbirka i nekoliko drugih toplih coctaila se može naručiti ako vam se baš ne jede i pije istovremeno…
Tradicija u čašici
Šime Katuša, poduzetnik koji sa suprugom vodi i ozbiljni OPG, na ovoj je kućici ponudio dio svojih domaćih proizvoda i kuharsko poznavanje hrvatske tradicionalne kuhinje. Tako u velikom kazanu kuha svoje vlastito vino i nudi blago dimljene kobasice koje je sam proizveo po vlastitom tajnom receptu. Šime nekoliko puta tjedno obogaćuje ponudu kuhanim jelima, pa nas je iznenadio s izvrsnim gulašem od divljači, srnetine i veprovine, s njokima naravno. To jelo, inače, izmjenjuje s fažolom te svojom kobasicom i suhim mesom. Da bi i ljubitelji nešto brže hrane došli na svoje, gostima Tradicije nudi grillani odležani ramstek u sendviču. Ovu kućicu je lako prepoznati po visećim ukrasima – panceti, slanini i domaćim kobasicama.
Lička kuća
Očekivano, Lička kuća nudi ličke specijalitete počevši od pravog ličkog krumpira, od koje radi svašta, pa čak i peče police s pancetom. Simpatični glavni kuhar i konobar Danijel u kotliću kuha čak pet vrsta kobasica, a domaća lička kobasica se nalazi i u kombinaciji s kiselim kupusom i kuhanim buncekom. Dobro je da se netko sjetio kuhati suho svinjsko meso, pravu zimsku delikatesu, kao i klasičnu sarmu koju Danijel servira s buncekom na daščici. Drvo je podloga i Ličke daščice s narezanom suhom kobasicom. Osim sarme Danijel će ponekad skuhati divljač te ponuditi i Lički pladanj s kiselim kupusom, buncekom i domaćom kobasicom. Ponuda pića bi bila uobičajeno adventska da nije prave dobre ličke šljivovice koja se može degustirati jedino na ovoj kućici.
Mediteranneo
Iskusni zadarski chef i predavač u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi, Robert Pinto, u svoju je adventsku je kućicu prenio dio kuharske filozofije Trattorie Mediteranneo, koju godinama uspješno vodi. Dnevno mijenja dva kuhana jela poput janjetine s bižima i bobom, obrazina s njokima, srnetine.., a petkom je obavezan bakalar kao fritura od sitne ribe i kozica. Odlični maneštrun od sipe i čičvarde dočekao nas je jedne srijede, a trebalo je još probati, recimo, slavonsku blagu domaću kobasicu ili baranjsku ljutu, koje su, naravno, stalno u ponudi. Pinto kuha vino po vlastitom receptu. Teskerin pinot obogaćen je s karameliziranim šećerom i chefovom kombinacijom začina, a Mediteranneo nudi i vlastito bijelo vino cijeđeno od maraštine iz vinograda Tomislava Glavića u Nadinu. Treba li veća preporuka?!
magazin
OVE SUBOTE: Matija Cvek na Adventu u Zadru
Matija Cvek, jedan od najomiljenijih izvođača novije generacije, ponovno će nastupiti na zadarskom Adventu sa svojim bendom The Funkensteins.
Poznat po iznimno zabavnim nastupima uživo, Cvek izvodi autorske pjesme poput “Ptice”, “Visine”, “Probudi se”, “Drama”, “Nasloni se” i “Trebaš li me”, koje publika uvijek rado pjeva iz sveg glasa. Cvek i talentirani mu članovi benda izvode i obrade funk, pop i R&B izvođača poput Bruna Marsa, Stevieja Wondera, Dina Dvornika i Michaela Jacksona.
– Svaki nam put u Zadru bude genijalno, očekujem isto i ovaj put! Publika nas već dobro poznaje, uvijek smo rado prihvaćeni i volimo taj jedan dobar odnos kojeg s njima imamo. Pjevaju s nama, plešu, dobro se zabavljaju… ništa drugačije neće biti ni ovaj put – rekao je Cvek te dodao kako zna da će mu Zadrani vratiti duplo nazad od onoga što im on i bend ponude.
Koncert će se održati na Trgu Petra Zoranića, u subotu, 28. prosinca s početkom u 21 sat.
Ne propustite priliku uživati u vrhunskom glazbenom doživljaju i pozitivnoj energiji koju Matija Cvek i The Funkensteins donose na pozornicu – plesanje je garantirano!
magazin
Večeras na Adventu: ples, pjesma i Cubismo!
Ako ste mislili da prosinačke večeri ne mogu biti vruće, večerašnji program na Adventu u Zadru će vas razuvjeriti! Večer započinje u 19 sati na Trgu Petra Zoranića, gdje će nastupiti plesna grupa Stage Control iz Petrinje sa svojim dinamičnim koreografijama. Istovremeno, na Narodnom trgu zapjevat će Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo Zoranić, donoseći dašak glazbene tradicije i božićnog duha.
Vrhunac večeri očekuje nas u 21 sat na Trgu Petra Zoranića, kada će pozornicu preuzeti legendarna grupa Cubismo, poznata po eksplozivnoj kombinaciji afro-kubanskih ritmova, jazza, funka i rocka. Dobitnici brojnih glazbenih nagrada, s gotovo 30 godina iskustva u širenju pozitivne energije i oduševljavanju publike diljem Europe, garantiraju nezaboravnu večer!
– Pripremite plesne cipele i dobru volju jer nas čeka večer puna vrućih ritmova, vesele glazbe i odlične atmosfere – poručuje Hrvoje Rupčić, frontmen Cubisma, dodajući kako jedva čekaju zasvirati u Zadru, gradu koji smatra svojim drugim domom.
Cubismo je poznat po suradnjama s velikanima poput ”Buena Vista Social Club” i Josipe Lisac, a svojim izvedbama prenose istinsku radost glazbe.
Ne propustite priliku zaplesati na najveće hitove ove multikulturalne glazbene skupine, koja svojim koncertima već gotovo 30 godina širi pozitivnu energiju i oduševljava publiku diljem Europe. Uz Cubismo, osjetite toplinu kubanskih ritmova i dio ljeta na zadarskom Adventu!
magazin
DORA ŠTEFKOVIĆ, LUCIJA GRABOVAC I MATEA BILOGLAV / Trio Flores sutra na Narodnom trgu
Trio Flores je vokalno-instrumentalni trio koji čine tri Zadranke, Dora Štefković Kanjer, Lucija Grabovac i Matea Biloglav, s desetogodišnjim glazbenim iskustvom te zajedničkom suradnjom u raznim glazbenim projektima i sastavima.
Ova novonastala grupa dogodila se spontano, kada su zbog izostanka muških članova na jednom nastupu odlučile preuzeti stvar u svoje ruke i samostalno odraditi koncert. Taj trenutak bio je prekretnica jer su shvatile da mogu i same zajedno mogu postići glazbenu harmoniju kojoj teže.
Od tada, Trio Flores postao je simbol ženske snage i ustrajnosti, a njihovi nastupi odišu energijom i povezanosti koje su razvile tijekom godina. Jedna od njihovih posebnosti jest da izvode pjesme napisane ili izvedene od strane žena, kako bi naglasile žensko stvaralaštvo u glazbenoj industriji, pa se na njihovom koncertu mogu očekivati mnogi novi, ali i neki možda već zaboravljeni hitovi sa strane i domaće glazbene scene.
– Ovo nam je prvi koncert i veselimo se! Možemo samo reći da naši sugrađani mogu očekivati nešto potpuno drugačije od svega što su dosad čuli – najavile su ove simpatične djevojke. Dodale su kako će se svakako naći i pokoja prigodna božićna pjesma za ovo blagdansko vrijeme.
Poslušajte ih sutra na malenoj pozornici podno jelke, na Narodnom trgu s početkom od 19 sati.