Connect with us

magazin

GASTRO PONUDA ADVENTA U ZADRU (2. DIO) / Ima svega: Black angus kobasice i ćevapi, divljač, slatki cronut, originalni coctaili, panettone koji se pije…

Objavljeno

-

U nekoliko nastavaka predstavljamo najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica na zadarskom Adventu.

U ovom drugom dijelu idemo redom po kućicama zalogaj po zalogaj, gutljaj po gutljaj…

Didova kućica
Ova je kućica treća u zajedničkom timu u kojem su još Lavova kućica i Kod Rođe, tako da je i ponuda gotovo istovjetna: domaće svinjsko-juneće blago dimljene, ali i konfekcijske kobasice, plate pršuta i sira, fritule, kuhano vino i kuhani gin glavni su im aduti. I, naravno, široki osmijesi kuharice i konobarice.

Christmas Colonna
Jedan od najboljih zadarskih coctail majstora mlađe generacije, Moreno Samobilić, sa svojom je partnericom Dijanom Kreber iz njihovog obližnjeg coctail bara Colonna na Advent donio selekciju hladnih i toplih mješavina.  Feliz Navidad dobio je naziv po slavnoj božićnoj pjesmi i samo je jedan od njihovih tekućih bisera idealnih za hladne adventske večeri. U njemu su tequila, agava, liker od naranče, kompot od jabuke i čokolada. I vrlo je vruć. Ponudu hrane Diana i Moreno sveli su na svega nekoliko jela, od kojih izdvajamo tri burgera: El Classico s pljeskavicom u sjajnom Kroštulinom brioche pecivu (i svi ostali burgeri su s pecivom ove izvrsne pekare), Schwartz &  Negro u crnom pecivu i Alternativno, veganski burger kojeg bi poželjeli i ortodoksni mesojedi. Sjajna Slavonka – dimljena kobasica od mesa crne slavonske svinje zasluženo je prenesena iz lanjske adventske ponude ove kućice.

Boogie X Picnic
Maestro zadarskog fast fooda Vedran Božićev već se proslavio sa svojim food truckom i kućicama na zagrebačkim i zadarskim adventskim sajmovima, a u ovoj se kućici se udružio zagrebačkim Boogie Labom, svježom i vrhunskom ugostiteljskom pričom. Već i je ranija poveznica bila Kroštula artisan pekara čija su peciva, naravno, drugi najvažniji dio svih zalogaja u ponudi ove kućice. Prvi najvažniji dio je mesni sadržaj. Božićev je ovaj put umnožio ponudu na način da svatko može izabrati svoje jelo birajući između ćevapa od odležane black agnus junetine, black agnus kobasice ili domaće kobasice Biloglav, paš i hrenovke, te ih po volji kombinirati s četiri vrste originalna priloga: azijskim, s tartufima, fažolom ili sirnim od padana. Ukupno 16 kombinacija! Kulinarske kreativnosti ne nedostaje ni u slatkim jelima i coctailima: Cronut je sjajna kremasta fuzija između američke krafne i francuskog kroasana s  kremom od pistaccia i čokolade ili nutelle s prahom brusnice, a kuhani panettone je topli coctail s votkom, kamilicom i komadićem tog Kroštulinog kolača. Đumbirka i nekoliko drugih toplih coctaila se može naručiti ako vam se baš ne jede i pije istovremeno…

Tradicija u čašici
Šime Katuša, poduzetnik koji sa suprugom vodi i ozbiljni OPG, na ovoj je kućici ponudio dio svojih domaćih proizvoda i kuharsko poznavanje  hrvatske tradicionalne kuhinje. Tako u velikom kazanu kuha svoje vlastito vino i nudi blago dimljene kobasice koje je sam proizveo po vlastitom tajnom receptu. Šime nekoliko puta tjedno obogaćuje ponudu kuhanim jelima, pa nas je iznenadio s izvrsnim gulašem od divljači, srnetine i veprovine, s njokima naravno. To jelo, inače, izmjenjuje s fažolom te svojom kobasicom i suhim mesom. Da bi i ljubitelji nešto brže hrane došli na svoje, gostima Tradicije nudi grillani odležani ramstek u sendviču. Ovu kućicu je lako prepoznati po visećim ukrasima – panceti, slanini i domaćim kobasicama.

Lička kuća
Očekivano, Lička kuća nudi ličke specijalitete počevši od pravog ličkog krumpira, od koje radi svašta, pa čak i peče police s pancetom. Simpatični glavni kuhar i konobar Danijel u kotliću kuha čak pet vrsta kobasica, a domaća lička kobasica se nalazi i u kombinaciji s kiselim kupusom i kuhanim buncekom. Dobro je da se netko sjetio kuhati suho svinjsko meso, pravu zimsku delikatesu, kao i klasičnu sarmu koju Danijel servira s buncekom na daščici. Drvo je podloga i Ličke daščice s narezanom suhom kobasicom. Osim sarme Danijel će ponekad skuhati divljač te ponuditi i Lički pladanj s kiselim kupusom, buncekom i domaćom kobasicom. Ponuda pića bi bila uobičajeno adventska da nije prave dobre ličke šljivovice koja se može degustirati jedino na ovoj kućici.

Mediteranneo
Iskusni zadarski chef i predavač u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi, Robert Pinto, u svoju je adventsku je kućicu prenio dio kuharske filozofije Trattorie Mediteranneo, koju godinama uspješno vodi. Dnevno mijenja dva kuhana jela poput janjetine s bižima i bobom, obrazina s njokima, srnetine.., a petkom je obavezan bakalar kao fritura od sitne ribe i kozica. Odlični maneštrun od sipe i čičvarde dočekao nas je jedne srijede, a trebalo je još probati, recimo, slavonsku blagu domaću kobasicu ili baranjsku ljutu, koje su, naravno, stalno u ponudi. Pinto kuha vino po vlastitom receptu. Teskerin pinot obogaćen je s karameliziranim šećerom i chefovom kombinacijom začina, a Mediteranneo nudi i vlastito bijelo vino cijeđeno od maraštine iz vinograda Tomislava Glavića u Nadinu. Treba li veća preporuka?!

Mediterraneo-3_1600_1067

Image 34 of 44

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Čitajte deklaracije: 10 sastojaka koji su opasni za zdravlje

Objavljeno

-

By

Pexels

Često ne znamo što znače nazivi navedeni na popisu sastojaka, no ove svakako trebate zapamtiti. Napravit ćete uslugu svome zdravlju.

Većina pri odabiru zapakirane hrane u trgovini uspoređuje cijene, neki i nutritivne vrijednosti, a trebalo bi svakako baciti oko i na popis sastojaka.

Ako znate što tražite, mogli biste saznati puno o vrijednosti proizvoda.

Pakirana hrana je praktična i ukusna no kako bi dobili te okuse, jarke boje i produljeni rok trajanja, proizvođači često koriste upitne sastojke.

Minimalno prerađena, cjelovita hrana pomaže vam da izbjegnete mnoge aditive koji se često nalaze u pakiranim opcijama.

Međutim, kada ipak posegnete za prerađenom hranom, važno je znati na koje sastojke morate pripaziti. Ovih10 sastojaka razlog su za brigu, prenosi Ordinacija.hr.

1. Visoko fruktozni kukuruzni sirup (high fructose corn syrup)

Od gaziranih pića i sokova do konzerviranog voća, žitarica i mliječnih proizvoda, visokofruktozni kukuruzni sirup (HFCS) čest je sastojak.

Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, HFCS je postao uobičajeni sastojak jer proizvođači traže jeftinije načine za zaslađivanje proizvoda.

Ovaj je sastojak jeftiniji od šećera, ali pruža sličnu slatkoću i može pomoći u teksturi i zadržavanju vlage u hrani.

Međutim, istraživanje sugerira da HFCS može povećati rizik od metaboličkih poremećaja i pretilosti.

Ujedno je i izvor praznih kalorija koje ne samo da pridonose težini, već mogu negativno utjecati i na zdravlje zubi.

2. Natrijev nitrit (sodium nitrite)

Natrijev nitrit najčešće ćete pronaći u suhomesnatim proizvodima, poput mesa za roštilj, delikatesnog mesa i suhomesnatih proizvoda.

Ovaj konzervans pomaže zadržati prirodnu boju mesa, ali dolazi s potencijalnim zdravstvenim rizicima.

Istraživanja pokazuju da natrijev nitrit u prerađenom mesu može proizvesti kancerogene spojeve, povećavajući rizik od raka.

Srećom, mnoge robne marke sada nude suhomesnate proizvode bez nitrata.

Usporedba popisa sastojaka može vam pomoći da pronađete ove zdravije opcije, a malo dodatnog truda može učiniti veliku razliku u poboljšanju kvalitete vaše košarice s namirnicama.

3. Crvena boja

Opsežna istraživanja izazvala su zabrinutost oko sigurnosti prehrambenih boja, a Red No. 3 nije iznimka.

Proizvođači dodaju ove prehrambene boje u hranu i piće kako bi stvorili privlačniju boju, posebno u proizvodima za djecu.

Iako jarke boje proizvode čine zanimljivijima, one istovremeno mogu naškoditi vašem zdravlju.

U jednoj studiji, štakori izloženi ovoj crvenoj boji razvili su veću učestalost tumora štitnjače.

Boja je također zabranjena u kozmetičkim proizvodima zbog potencijalnog kancerogenog djelovanja na životinje.

Uz ovakve rizike svakako je trebate izbjegavati i općenito ograničiti potrošnju bojila za hranu i umjetnih bojila.

4. Titanijev dioksid (titanium dioxide)

Iako je zabranjen za upotrebu u hrani u Europi, titanijev dioksid se još uvijek nalazi u mnogim popularnim proizvodima u SAD-u.

Ovaj se sastojak obično koristi u proizvedenoj hrani bijele boje, kao što je krema za kavu, guma, glazura i puding.

Istraživanja pokazuju da se titanijev dioksid može nakupljati u tijelu, što dovodi do potencijalnog oštećenja DNK i kromosoma.

FDA trenutno procjenjuje treba li opozvati njegovu upotrebu u hrani, a do onda, svakako ga izbjegavajte.

5. Tercijarni butilhidrokinon (tertiary butylhydroquinone)

TBHQ je uobičajeni aditiv u hrani koji se koristi kao konzervans, često uz druge kontroverzne sastojke.

Riječ je o sintetskom prehrambenom antioksidansu, koji se koristi za stabilizaciju hrane, masti i biljnih ulja protiv oksidativnog kvarenja i na taj način produljuje njihov vijek trajanja.

Stručnjaci preporučuju izbjegavanje citirajući istraživanje koje ga povezuje s većom učestalošću tumora kod štakora.

Ovaj se aditiv često pojavljuje u grickalicama, žitaricama i krekerima, uključujući mnoge proizvode namijenjene djeci poput žvakaćih guma ili pilećih medaljona.

6. BHA i BHT

Butilirani hidroksianizol (BHA) i butilirani hidroksitoluen (BHT) su konzervansi koji se obično koriste u prerađenoj hrani poput krekera i žitarica.

Ovi aditivi sprječavaju užeglost masti u hrani. Iako FDA smatra BHA i BHT sigurnima unutar određenih granica, studije na životinjama pokazuju da BHA može povećati rizik od raka kod ljudi.

Druga istraživanja pokazuju da i BHA i BHT mogu poremetiti spolne hormone.

Zbog tih zabrinutosti, mnogi se proizvođači okreću vitaminu E kao sigurnijoj i manje kontroverznoj alternativi.

7. Aspartam

Jedan od najčešće korištenih umjetnih zaslađivača, nalazi se u gaziranim sokovima, energetskim pićima, žvakaćim gumama i mnogim proizvodima s niskim udjelom šećera.

Dok neki ljudi prijavljuju blage nuspojave poput glavobolje i vrtoglavice, istraživanja sugeriraju da to može predstavljati ozbiljnije rizike.

Studije su povezale aspartam s potencijalnim problemima poput dijabetesa, pretilosti, intolerancije na glukozu i inzulin te promjenama u crijevnoj mikrobioti.

8. Kalijev bromat (potassium bromate)

Često se nalazi u brašnu i gotovim krušnim proizvodima.

Pekari ga tradicionalno koriste za povećanje volumena kruha i stvaranje željene teksture mrvica.

Dok se većina bromata tijekom pečenja brzo razgrađuje u bezopasni bromid, pokazalo se da sam bromat uzrokuje rak kod životinja.

Iako zaostali bromat u kruhu predstavlja samo mali rizik za potrošače, njegova je uporaba zabranjena u većini zemalja.

No, i dalje je važno provjeriti popise sastojaka i izbjegavati proizvode koji ga sadrže.

9. Acesulfam kalij (acesulfame potassium)

Poznat i kao Ace-K, ovaj zaslađivač s nula kalorija često se nalazi u dijetalnim pićima, žvakaćim gumama i bombonima s niskim sadržajem šećera.

Iako su istraživanja kontradiktorna, neka pokazuju da bi mogao predstavljati zdravstveni rizik, a jedna studija napominje i da može utjecati na kognitivnu funkciju.

Kada je prvi sigurnosni test proveden na Ace-K 1970-ih, podaci su sugerirali da bi mogao biti kancerogen kod štakora.

Međutim, smatralo se da su ti testovi bili pogrešni. Za svaki slučaj, mudro je ograničiti unos proizvoda koji sadrže ovaj umjetni zaslađivač.

10. Karamel boja

Uobičajeno se nalazi u gaziranim sokovima, pekarskim proizvodima i kuhanom mesu, a može predstavljati zdravstvene rizike.

Kada se karamelna boja proizvodi pomoću amonijaka, može nastati 4-metilimidazol, spoj koji studije povezuju s rakom pluća i leukemijom kod miševa i štakora.

Količina karamel boje koju možete konzumirati iz umaka, poput sojinog umaka i Worcestershire umaka, vjerojatno je minimalna.

Međutim, oni koji svakodnevno piju gazirana pića vjerojatno konzumiraju veću količinu.

 
Nastavi čitati

magazin

Večeras na Adventu glazbena diva Zorica Kondža!

Objavljeno

-

By

U četvrtak, 26. prosinca, Trg Petra Zoranića ispuniti će glas jedne od najvećih diva hrvatske glazbene scene, Zorice Kondže. S početkom u 20:30 sati, Zorica će publiku povesti na glazbeno putovanje kroz svoje najpoznatije hitove, unoseći strast i toplinu u još jednu čarobnu blagdansku večer zadarskog Adventa.

Zorica Kondža započela je svoju glazbenu karijeru početkom 1980-ih godina kao članica grupa Pirati, Novi Dan, ST i Stijene. Od 1984. godine nastupa samostalno, a njezin glas nevjerojatnog raspona spaja mediteranski temperament s modernim žanrovima poput soula, bluesa i rock and rolla, koje izvodi s lakoćom i strašću.

Poznata po bezvremenskim hitovima poput “Zar je voljeti grijeh” i “Ti si moj san”, Zorica svojim emotivnim izvedbama stvara jedinstvenu atmosferu, dok njezin simpatičan humor i iskrenost dodatno oduševljavaju publiku koja ju vjerno prati svih ovih godina.

Ne propustite priliku uživati u večeri ispunjenoj vrhunskim vokalom i pjesmama koje su obilježile domaću glazbenu scenu.

Vidimo se večeras na Trgu Petra Zoranića!

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskopski znakovi u božićnom kaosu: Tko je Djed Mraz, a tko Grinch?

Objavljeno

-

By

Pixabay

Blagdansko vrijeme je ovdje, a s njim dolazi i prilika da se prepustimo čaroliji lampica, kolača i pomalo kaotičnih obiteljskih okupljanja. No, svi znamo da svatko od nas ima svoj jedinstveni način slavljenja Božića – od onih koji sve planiraju do zadnjeg detalja, do onih koji u zadnji trenutak trče po poklone (ili ih prosljeđuju). Ovaj smiješni horoskop koji smo složili uz pomoć umjetne inteligencije otkriva kako svaki horoskopski znak unosi svoju dozu humora, kaosa i šarma u blagdansko veselje.

Prepoznajete li sebe ili svoje bližnje?

Vrijeme je da saznamo kako vaš znak dodaje svoj “sjaj” božićnoj čaroliji!

Ovan (21. ožujka – 19. travnja)

Ovnovi su oni koji se penju na krov kako bi popravili lampice. Iako ih nitko to ne traži.

Natječu se u darivanju, a “slučajno” će spomenuti i cijenu poklona.

Bik (20. travnja – 20. svibnja)

Strateški se smještaju pored stola s grickalicama i možda skrivaju najbolje kolače za sebe.

Luksuzna pidžama i gurmanski topli kakao su njihov stil.

Ako im netko naruši božićni mir, neće se susprezati da toj osobi (tiho) daju do znanja da im dosađuje.

Blizanci (21. svibnja – 20. lipnja)

Istovremeno pjevaju božićne pjesme, šalju poruke u šest grupa i započinju raspravu o tome je li “Umri muški” božićni film.

Sve su poklone kupili u zadnji čas, ali njihov šarm sve nadoknađuje.

Ljudi sumnjaju da poklone prosljeđuju dalje. (I rade to.)

Rak (21. lipnja – 22. srpnja)

Njihova kuća izgleda kao set iz božićnog filma. Tu su kuhano vino, topli zagrljaji i malo previše agresivno inzistiranje na obiteljskom zajedništvu.

Ako nekome ne odgovaraju njihovi ukrasi, spremni su na pasivno-agresivnu borbu grudama.

Lav (23. srpnja – 22. kolovoza)

Doslovno su – Djed Mraz, ali glasniji. Njihovo drvce je spektakularno – vjerojatno se okreće i svira glazbu.

Oblače svog psa u Rudolfa za Instagram, a božićne slike im imaju natpise poput: “Zvončići zvone dok ja vladam.”

Djevica (23. kolovoza – 22. rujna)

Njihova božićna lista zadataka je laminirana, šarena i uključuje rezervne planove.

Poklone su počeli kupovati još u srpnju, a svaki je zamotan s vojničkom preciznošću.

Opustite se, Djevice, svijet neće propasti ako kolači budu malo prepečeni.

Vaga (23. rujna – 22. listopada)

Satima usklađuju božićni izgled – odjeću, omot poklona i rasvjetu.

Ali odlučiti gdje provesti blagdane? To je pravi izazov. Do trenutka kad odluče, već piju vino i mrmljaju kako će sljedeće godine biti bolje…

Škorpion (23. listopada – 21. studenoga)

Ne znate prepoznati Škorpiona? To je onaj misteriozni koji sjedi pored kamina, gleda duboko u plamen i pijucka kuhano vino kao da je čarobni napitak.

Znaju sve obiteljske tajne, ali ih neće podijeliti – osim ako ih netko ne podmiti tamnom čokoladom.

Strijelac (22. studenoga – 21. prosinca)

Ili su na putovanju po Europi jer žele doživjeti Božić u različitim kulturama ili pokušavaju pretvoriti božićnu večeru u zabavu.

Vjerojatno će dodati alkohol u punč, uvjeriti djecu da Djed Mraz voli margarite i nestati prije čišćenja kako bi išli na sanjkanje.

Jarac (22. prosinca – 19. siječnja)

Pretvorili su Božić u korporativni projekt.

Svaka minuta dana je planirana, a zahvalnice za poklone već su poslao, iako ih još nisu ni primili.

Ne brinite, njihovo će srce narasti tri broja nakon deserta.

Vodenjak (20. siječnja – 18. veljače)

Donose ekološke poklone koje nitko nije tražio (bambusove četkice za zube za sve!).

U nekom trenutku pokušat će uvesti novu “netradicionalnu” božićnu aktivnost, poput lasertaga.

Njihovi snjegovići izgledaju kao moderna umjetnička djela.

Ribe (19. veljače – 20. ožujka)

Danas su već tri puta plakali – jednom zbog božićne reklame, drugi put zbog lampica na drvcu, a treći put zbog emotivnog poklona.

Naći ćete ih pod toplom dekicom, kako pjevuše božićne pjesme, okruženi šarenim papirom za zamatanje.

 
Nastavi čitati

U trendu