magazin
GASTRO PONUDA ADVENTA U ZADRU (2. DIO) / Ima svega: Black angus kobasice i ćevapi, divljač, slatki cronut, originalni coctaili, panettone koji se pije…

U nekoliko nastavaka predstavljamo najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica na zadarskom Adventu.
U ovom drugom dijelu idemo redom po kućicama zalogaj po zalogaj, gutljaj po gutljaj…
Didova kućica
Ova je kućica treća u zajedničkom timu u kojem su još Lavova kućica i Kod Rođe, tako da je i ponuda gotovo istovjetna: domaće svinjsko-juneće blago dimljene, ali i konfekcijske kobasice, plate pršuta i sira, fritule, kuhano vino i kuhani gin glavni su im aduti. I, naravno, široki osmijesi kuharice i konobarice.
Christmas Colonna
Jedan od najboljih zadarskih coctail majstora mlađe generacije, Moreno Samobilić, sa svojom je partnericom Dijanom Kreber iz njihovog obližnjeg coctail bara Colonna na Advent donio selekciju hladnih i toplih mješavina. Feliz Navidad dobio je naziv po slavnoj božićnoj pjesmi i samo je jedan od njihovih tekućih bisera idealnih za hladne adventske večeri. U njemu su tequila, agava, liker od naranče, kompot od jabuke i čokolada. I vrlo je vruć. Ponudu hrane Diana i Moreno sveli su na svega nekoliko jela, od kojih izdvajamo tri burgera: El Classico s pljeskavicom u sjajnom Kroštulinom brioche pecivu (i svi ostali burgeri su s pecivom ove izvrsne pekare), Schwartz & Negro u crnom pecivu i Alternativno, veganski burger kojeg bi poželjeli i ortodoksni mesojedi. Sjajna Slavonka – dimljena kobasica od mesa crne slavonske svinje zasluženo je prenesena iz lanjske adventske ponude ove kućice.
Boogie X Picnic
Maestro zadarskog fast fooda Vedran Božićev već se proslavio sa svojim food truckom i kućicama na zagrebačkim i zadarskim adventskim sajmovima, a u ovoj se kućici se udružio zagrebačkim Boogie Labom, svježom i vrhunskom ugostiteljskom pričom. Već i je ranija poveznica bila Kroštula artisan pekara čija su peciva, naravno, drugi najvažniji dio svih zalogaja u ponudi ove kućice. Prvi najvažniji dio je mesni sadržaj. Božićev je ovaj put umnožio ponudu na način da svatko može izabrati svoje jelo birajući između ćevapa od odležane black agnus junetine, black agnus kobasice ili domaće kobasice Biloglav, paš i hrenovke, te ih po volji kombinirati s četiri vrste originalna priloga: azijskim, s tartufima, fažolom ili sirnim od padana. Ukupno 16 kombinacija! Kulinarske kreativnosti ne nedostaje ni u slatkim jelima i coctailima: Cronut je sjajna kremasta fuzija između američke krafne i francuskog kroasana s kremom od pistaccia i čokolade ili nutelle s prahom brusnice, a kuhani panettone je topli coctail s votkom, kamilicom i komadićem tog Kroštulinog kolača. Đumbirka i nekoliko drugih toplih coctaila se može naručiti ako vam se baš ne jede i pije istovremeno…
Tradicija u čašici
Šime Katuša, poduzetnik koji sa suprugom vodi i ozbiljni OPG, na ovoj je kućici ponudio dio svojih domaćih proizvoda i kuharsko poznavanje hrvatske tradicionalne kuhinje. Tako u velikom kazanu kuha svoje vlastito vino i nudi blago dimljene kobasice koje je sam proizveo po vlastitom tajnom receptu. Šime nekoliko puta tjedno obogaćuje ponudu kuhanim jelima, pa nas je iznenadio s izvrsnim gulašem od divljači, srnetine i veprovine, s njokima naravno. To jelo, inače, izmjenjuje s fažolom te svojom kobasicom i suhim mesom. Da bi i ljubitelji nešto brže hrane došli na svoje, gostima Tradicije nudi grillani odležani ramstek u sendviču. Ovu kućicu je lako prepoznati po visećim ukrasima – panceti, slanini i domaćim kobasicama.
Lička kuća
Očekivano, Lička kuća nudi ličke specijalitete počevši od pravog ličkog krumpira, od koje radi svašta, pa čak i peče police s pancetom. Simpatični glavni kuhar i konobar Danijel u kotliću kuha čak pet vrsta kobasica, a domaća lička kobasica se nalazi i u kombinaciji s kiselim kupusom i kuhanim buncekom. Dobro je da se netko sjetio kuhati suho svinjsko meso, pravu zimsku delikatesu, kao i klasičnu sarmu koju Danijel servira s buncekom na daščici. Drvo je podloga i Ličke daščice s narezanom suhom kobasicom. Osim sarme Danijel će ponekad skuhati divljač te ponuditi i Lički pladanj s kiselim kupusom, buncekom i domaćom kobasicom. Ponuda pića bi bila uobičajeno adventska da nije prave dobre ličke šljivovice koja se može degustirati jedino na ovoj kućici.
Mediteranneo
Iskusni zadarski chef i predavač u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi, Robert Pinto, u svoju je adventsku je kućicu prenio dio kuharske filozofije Trattorie Mediteranneo, koju godinama uspješno vodi. Dnevno mijenja dva kuhana jela poput janjetine s bižima i bobom, obrazina s njokima, srnetine.., a petkom je obavezan bakalar kao fritura od sitne ribe i kozica. Odlični maneštrun od sipe i čičvarde dočekao nas je jedne srijede, a trebalo je još probati, recimo, slavonsku blagu domaću kobasicu ili baranjsku ljutu, koje su, naravno, stalno u ponudi. Pinto kuha vino po vlastitom receptu. Teskerin pinot obogaćen je s karameliziranim šećerom i chefovom kombinacijom začina, a Mediteranneo nudi i vlastito bijelo vino cijeđeno od maraštine iz vinograda Tomislava Glavića u Nadinu. Treba li veća preporuka?!
magazin
(FOTO) NOVI RESTORAN U ZADRU: Fenix uskoro otvara vrata u sklopu hotela Hyatt Regency Zadar

Kroz pažljivo osmišljen jelovnik i interijer inspiriran prirodnim materijalima, toplim zemljanim tonovima i zalascima sunca nad Zadrom, Fenix spaja kulturološke raznolikosti na tanjuru i u prostoru. Naglasak je stavljen na dijeljenje jela i zajedničko uživanje u hrani, u atmosferi otvorenosti, opuštenosti i nenametljive elegancije
Zadar,16. travnja 2025. – Zadar uskoro postaje bogatiji za novo gastronomsko odredište koje donosi dašak svjetskih kulinarskih trendova na hrvatsku obalu. Fenix, sofisticirani restoran luksuznog hotela Hyatt Regency Zadar, svoja vrata otvara početkom svibnja i donosi jedinstvenu fuziju okusa inspiriranu azijskim i južnoameričkim utjecajem upakiranu u elegantan prostor s pogledom koji oduzima dah. Fenix nudi poseban gastro koncept, kao i bogat izbor izvrsnih jela, dinamičnu atmosferu i vrhunsku uslugu. On pripada u kategoriju lifestyle restorana koji su namijenjeni gostima koji cijene poseban doživljaj, estetiku i trenutke provedene u inspirativnom okruženju. U Fenixu se susreću ljubitelji gastronomije i urbane zabave — kroz fuziju azijskih i južnoameričkih okusa, vibrantan tropski ambijent i DJ setove koji postavljaju trendove u svijetu zabave.
Fenix nije samo restoran – on je doživljaj. Kroz pažljivo osmišljeni jelovnik i interijer inspiriran prirodnim materijalima, toplim zemljanim tonovima i zalascima sunca nad Zadrom, ovaj restoran spaja kulturološke raznolikosti na tanjuru i u prostoru. Naglasak je stavljen na dijeljenje jela i zajedničko uživanje u hrani, u atmosferi otvorenosti, opuštenosti i nenametljive elegancije.
Fenix nudi međunarodni jelovnik s naglaskom na modernu azijsku i južnoameričku kuhinju. Na jelovniku će se moći pronaći specijaliteti poput ceviche od brancina, domaći tarama namaz od riblje ikre s bottargom, salata Solterito na peruanski način, tiger kozice u tempuri, tost s kozicama, wontoni s patkom, bao peciva s janjećim rebarcima, hrskavo pržena riba u Pattaya stilu, te čitav niz drugih vrhunskih delicija. Korištenje svježih lokalnih i sezonskih namirnica čini osnovu filozofije Fenixove kuhinje, a dodatnu čaroliju donose kokteli s potpisom, pomno birana lokalna i strana vina i genijalni deserti. Jelovnik u Fenixu se redovito osvježava suvremenim okusima moderne azijske i južnoameričke kuhinje.
„Fenix je mjesto koje pomiče granice u doživljaju restorana – zamišljen je kao prostor u kojem gosti dolaze po vrhunski okus, ali ostaju zbog atmosfere. Fenix je mjesto susreta za sve koji u večeri traže više – dodir luksuza, kulturnu raznolikost i šarmantnu estetiku na tanjuru i u prostoru. Naš cilj bio je stvoriti suvremeno utočište koje spaja različite svjetove i ostavlja trajni dojam, mjesto u koje će se gosti rado vraćati“, poručuju iz Fenixa.
Fenix će dočekati zaljubljenike u gastronomiju i dobar provod u ambijentu koji osvaja već na prvi pogled. Unutrašnjost restorana, inspirirana toplinom tropskih krajeva, spaja suvremeni dizajn s egzotičnim ugođajem. Elegantni dekorativni detalji i visoki strop dodatno naglašavaju poseban karakter prostora. Kao moderno i popularno odredište, Fenix će se moći pohvaliti i jednim od najljepših barova na Jadranu.
Restoran će biti otvoren za sve posjetitelje, ne samo hotelske goste, a savršen je izbor kako za intimne večere i obiteljska okupljanja, tako i za poslovne susrete ili večernje izlaske. Sa svojom terasom s pogledom na more i interijerom koji odiše toplinom i stilom, Fenix je novi epicentar zadarske restoranske scene.
Restoran Fenix otvara se početkom svibnja, a rezervacije će uskoro biti dostupne putem službenih Fenix kanala i web stranice Hyatt Regency Zadar.
magazin
(FOTOGALERIJA) Uspješno završena još jedna ModernA, stigao i ministar Erlić

Sinoć je u predivnom ambijentu Zadar Cruise Port održan treći po redu modni projekt ModernA, koji je okupio deset talentiranih dizajnera iz Hrvatske i inozemstva. Uz impresivan spoj mode, umjetnosti i ekskluzivne lokacije, mnogobrojna publika imala je priliku uživati u inovativnim kolekcijama koje su predstavile najnovije modne trendove i kreativne vizije domaće i strane modne scene. Zadar Cruise Port bio je ispunjen do posljednjeg mjesta, što potvrđuje da je ModernA postalo prepoznatljivo modno događanje ne samo u Hrvatskoj, već i šire što dokazuje da su organizatori Anita Maričić i Alen Ljubić ponovno uspjeli predstaviti visoku modu ostavljajući snažan dojam na sve te tako potvrditi zašto su u samom vrhu modnih organizacija u Hrvatskoj.
Među mnogobrojni uzvanicima bili su i brojni poznati gosti, poput ministra regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić, Nike Tokić Kartelo, gradonačelnika Branka Dukić, Tihane Harapin Zalepugin, Nevena Ciganović, Marine Tomašević, Šime Elez, Iva Bencun direktorica turističke zajednice grada Zadra, Rebeka V.Pevec generalni direktor Zadar Cruise port – putnička luka Gaženicakoji su pratili ovo veliko modno događanje.
Reviju je otvorio DeLight, predstavivši kolekciju koja slavi snagu suptilne jednostavnosti i bezvremenske sofisticiranosti s posebnim naglaskom na suknje i odijela. Riječ je o promišljeno kreiranoj modnoj priči koja donosi savršen balans klasičnih krojeva, najkvalitetnijih tkanina, boja i uzoraka koji nadilaze sezonske trendove. Svaka nit, svaki gumb i pažljivo oblikovan detalj odraz su vrhunske izrade po kojoj je DeLight prepoznatljiv. U paleti boja dominiraju plava, crvena, fuksija, smaragdno zelena i nježne nijanse ružičaste, dok inovativni materijali – poput „scube” izrađene od 100% viskoznih niti – ističu jedinstveni spoj luksuza i održivosti.
Katarina Mamić Design oduševila je kolekcijom glamuroznih večernjih haljina, koje suvremenim dizajnom savršeno odgovaraju potrebama moderne žene, a istovremeno oživljavaju prepoznatljiv duh 90-ih. Otvorena leđa i duboki dekoltei unose dozu senzualnosti, dok luksuzne tkanine predivno prianjaju uz tijelo, naglašavajući siluetu i stvarajući zapanjujući vizualni efekt. Fokus kolekcije je na jednostavnosti, eleganciji i suptilnom luksuzu – bez suvišnih detalja, ali s jakim modnim izričajem koji ne prolazi nezapaženo.
Jasmina Arnautović by Jet Lag predstavila je kolekciju koja utjelovljuje esenciju futurističkog i luksuznog duha Dubaija – grada koji suvremeno spaja tradiciju s najnovijim tehnološkim inovacijama. Kolekcija se ističe visokokvalitetnim materijalima i minimalističkim dizajnom, stvarajući odjevne komade koji su idealni za urbane avanture, a istovremeno ostaju vjerni estetici profinjene elegancije. Kolekcija dokazuje da udobnost, funkcionalnost i visoka moda mogu savršeno postojati
Igor Todorović predstavio je kolekciju L’OVeRsized, namijenjenu svim ljubiteljima njegova brenda koji iz sezone u sezonu pronalaze svoje omiljene, autentične komade i kroz njih grade vlastiti, prepoznatljiv stil. Kolekcija je izrađena od vune, svile i inovativnih tehnoloških materijala, pažljivo biranih kako bi pratili estetiku suvremene žene – snažne, samosvjesne i sofisticirane. L’OVeRsized donosi prepoznatljivu dozu volumena i elegancije, ostajući vjeran Todorovićevoj potpisanoj modnoj filozofiji.
Martina Herak ponovno pomiče granice očekivanog sa svojim najnovijom kolekcijom, donoseći snažan vizualni i emotivni izraz u kojem se snaga komunicira kroz kroj, boju i stav. Senzualnost se otkriva na suptilan, promišljen način – svaki prorez pažljivo je pozicioniran kako bi naglasio siluetu i pokret, dok asimetrične linije unose arhitektonsku dimenziju u dizajn. Materijali dodatno pojačavaju kontrast i igru tekstura: prirodne tkanine prate tijelo u pokretu, sjajni taft dodaje dozu dramatičnosti i strukture, a transparentna mreža s reljefnim detaljima unosi element suptilne provokacije. Kolekcija odiše suvremenom ženstvenošću koja osvaja pažnju snagom tišine.
Arileo je predstavio kolekciju inspiriranu vlastitom filozofijom o ženi – senzualnoj, ženstvenoj i samosvjesnoj. Kolekcija vješto spaja trendovski oversize s naglašenim oblicima tijela, stvarajući sklad između udobnosti i isticanja ženstvene siluete. I ovoga puta, Arileo promišlja o ženi koja voli biti prepoznata, koja se ne boji istaknuti i želi se osjećati drukčije – posebno, snažno i autentično. U paleti dominiraju crna, bijela i ljubičasta, čiji spoj izražava jednostavnost, ali i razrađenost u odabiru i obradi materijala. Kolekcija odiše tišinom koja govori glasno – kroz oblik, ton i stav.
Ivana Jurić Design predstavila se sa kolekcijom koja oslikava duboku posvećenost detaljima i suvremenom pristupu dizajnu. Sve haljine su korzetirane gornjim dijelom dok u donjim dijelovima prevladava voluminoznost. Luksuzne tkanine i ručno izrađeni detalji osvajaju na prvu ,a u kolekciju je uvrstila skupocjene tkanine poput”brokata”i “bukle” što njene haljine čine jedinstvenom kombinacijom elegancije, umjetnosti i inovativnosti u svijetu moderne mode.
Milutin Lađvić, dizajner iz Srbije, predstavio je kolekciju “Provincijalac” koja nadilazi modu – ona je priča o tekstilu koji dobiva drugu priliku. Kroz prenamjenu materijala i realizaciju svih oblika održive mode u jedan zaokružen koncept, Milutin je još jednom dokazao svoju predanost održivosti, kreativnosti i društvenom aktivizmu. Ova kolekcija pomiče granice modne industrije, pokazujući kako moda može biti i estetska i etička. Snaga njegove vizije leži u sposobnosti da spoji umjetnost i svrhu, ostavljajući snažan dojam kako na pisti, tako i izvan nje.
Manana Bogachevska predstavila je kolekciju koja pomiče granice estetike i stilskog izraza. Ekscentrična, odvažna i tajanstvena, njezina osobnost definira estetiku suvremene mode – odražavajući hrabrošću, individualnost i slobodu u svakom komadu. Njena kolekcija ističe se ne samo vizualnim odabirom, već i sposobnošću da izazove, šokira i inspirira, ostavljajući snažan dojam na sve žene i pomičući percepciju mode kao umjetnosti.
BiteMyStyle by Zoran Aragović predstavio je kolekciju inspiriranu pop artom, geometrijskim oblicima i upečatljivim printom, u vrlo nosivim kreacijama u kojima žene mogu provesti cijeli dan. Aragović je u prvom planu svoje kolekcije stavio boje po kojima je prepoznatljiv – odjeću koja vas čini zamijećenima, koja naglašava individualnost i karakter. Siluete u kolekciji igraju kontrastima: od lepršavih košulja s naglašenim volumenom do linija koje elegantno prate figuru, poput pencil suknji midi dužine. Baloneri od trapera oversize kroja, asimetrične haljine i odijela samo su neki od komada koji naglašavaju unikatnu stilsku filozofiju Zorana Aragovića, čineći svaku kreaciju ne samo odjećom, već i umjetničkim izrazom. Cijelu modnu kolekciju poznatog dizajnera upotpunila je i optika Visus koja je predstavila najnovije kolekcije sunčanih naočala za nadolazeće vrijeme.
Za lijepu i zdravu kožu svih modela pobrinula se Dermalogica s BioLumin-C Heat Aging Protector SPF 50, koji štiti od znakova starenja uzrokovanih toplinom – ne samo od sunčevih zraka, već i od svakodnevnih temperaturnih oscilacija. Za besprijekoran make-up, kao i uvijek, pobrinuo se Collistar, kozmetički brand koji je sinonim za luksuz i savršenstvo dok je Kevin Murphy brand odgovoran za zdravu, lijepu i njegovanu kosu svih modela, čineći da svaki look bude potpun i besprijekorno stiliziran. Tijekom večeri na modnoj manifestaciji prostorom su se suptilno širile predivne mirisne note parfema Givenchy L’Interdit Eau de Parfum Absolue, dodajući notu sofisticiranosti i senzualnosti cjelokupnom doživljaju što je posebno osvojilo ljepši spol ,a parfem se može pronaći u Muller parfumerijama.
Na samom eventu svi uzvanici imali su priliku vidjeti novi luksuzni Mercedes G klase Exclusive Carsa iz Zadra. Za after party pobrinuo se renomirani catering Angelus iz Draga koji je ponovno sve oduševio svojim gastro specijalitetima. U njihovom prepoznatljivom stilu, svaki zalogaj bio je pravo kulinarsko remek-djelo, a prisutni su uživali u savršenoj kombinaciji okusa i prezentacije. Njihovi specijaliteti nisu samo zadovoljili nepca, već su stvorili i nezaboravnu atmosferu koja će se još dugo pamtiti.
magazin
(FOTOGALERIJA) CITY GALLERIA I UDRUGA GESTA: Uskrsna plesna čarolija
-
magazin6 dana prije
(FOTOGALERIJA) SUPERNOVA ZADAR / Peek & Cloppenburg otvorio petu trgovinu u Hrvatskoj
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prije
DI U SPIZU? / Danas su u Zadru otvorene sljedeće trgovine…
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prije
CVJETNICA / U 11 blagoslov kod benediktinki, pa misa u katedrali i procesija gradom
-
magazin1 tjedan prije
VIDEO / Kantautorica Tea Vidaić objavila novu duhovnu i marijansku pjesmu „Gospin preludij“