Connect with us

magazin

GASTRO PONUDA ADVENTA U ZADRU (2. DIO) / Ima svega: Black angus kobasice i ćevapi, divljač, slatki cronut, originalni coctaili, panettone koji se pije…

Objavljeno

-

U nekoliko nastavaka predstavljamo najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica na zadarskom Adventu.

U ovom drugom dijelu idemo redom po kućicama zalogaj po zalogaj, gutljaj po gutljaj…

Didova kućica
Ova je kućica treća u zajedničkom timu u kojem su još Lavova kućica i Kod Rođe, tako da je i ponuda gotovo istovjetna: domaće svinjsko-juneće blago dimljene, ali i konfekcijske kobasice, plate pršuta i sira, fritule, kuhano vino i kuhani gin glavni su im aduti. I, naravno, široki osmijesi kuharice i konobarice.

Christmas Colonna
Jedan od najboljih zadarskih coctail majstora mlađe generacije, Moreno Samobilić, sa svojom je partnericom Dijanom Kreber iz njihovog obližnjeg coctail bara Colonna na Advent donio selekciju hladnih i toplih mješavina.  Feliz Navidad dobio je naziv po slavnoj božićnoj pjesmi i samo je jedan od njihovih tekućih bisera idealnih za hladne adventske večeri. U njemu su tequila, agava, liker od naranče, kompot od jabuke i čokolada. I vrlo je vruć. Ponudu hrane Diana i Moreno sveli su na svega nekoliko jela, od kojih izdvajamo tri burgera: El Classico s pljeskavicom u sjajnom Kroštulinom brioche pecivu (i svi ostali burgeri su s pecivom ove izvrsne pekare), Schwartz &  Negro u crnom pecivu i Alternativno, veganski burger kojeg bi poželjeli i ortodoksni mesojedi. Sjajna Slavonka – dimljena kobasica od mesa crne slavonske svinje zasluženo je prenesena iz lanjske adventske ponude ove kućice.

Boogie X Picnic
Maestro zadarskog fast fooda Vedran Božićev već se proslavio sa svojim food truckom i kućicama na zagrebačkim i zadarskim adventskim sajmovima, a u ovoj se kućici se udružio zagrebačkim Boogie Labom, svježom i vrhunskom ugostiteljskom pričom. Već i je ranija poveznica bila Kroštula artisan pekara čija su peciva, naravno, drugi najvažniji dio svih zalogaja u ponudi ove kućice. Prvi najvažniji dio je mesni sadržaj. Božićev je ovaj put umnožio ponudu na način da svatko može izabrati svoje jelo birajući između ćevapa od odležane black agnus junetine, black agnus kobasice ili domaće kobasice Biloglav, paš i hrenovke, te ih po volji kombinirati s četiri vrste originalna priloga: azijskim, s tartufima, fažolom ili sirnim od padana. Ukupno 16 kombinacija! Kulinarske kreativnosti ne nedostaje ni u slatkim jelima i coctailima: Cronut je sjajna kremasta fuzija između američke krafne i francuskog kroasana s  kremom od pistaccia i čokolade ili nutelle s prahom brusnice, a kuhani panettone je topli coctail s votkom, kamilicom i komadićem tog Kroštulinog kolača. Đumbirka i nekoliko drugih toplih coctaila se može naručiti ako vam se baš ne jede i pije istovremeno…

Tradicija u čašici
Šime Katuša, poduzetnik koji sa suprugom vodi i ozbiljni OPG, na ovoj je kućici ponudio dio svojih domaćih proizvoda i kuharsko poznavanje  hrvatske tradicionalne kuhinje. Tako u velikom kazanu kuha svoje vlastito vino i nudi blago dimljene kobasice koje je sam proizveo po vlastitom tajnom receptu. Šime nekoliko puta tjedno obogaćuje ponudu kuhanim jelima, pa nas je iznenadio s izvrsnim gulašem od divljači, srnetine i veprovine, s njokima naravno. To jelo, inače, izmjenjuje s fažolom te svojom kobasicom i suhim mesom. Da bi i ljubitelji nešto brže hrane došli na svoje, gostima Tradicije nudi grillani odležani ramstek u sendviču. Ovu kućicu je lako prepoznati po visećim ukrasima – panceti, slanini i domaćim kobasicama.

Lička kuća
Očekivano, Lička kuća nudi ličke specijalitete počevši od pravog ličkog krumpira, od koje radi svašta, pa čak i peče police s pancetom. Simpatični glavni kuhar i konobar Danijel u kotliću kuha čak pet vrsta kobasica, a domaća lička kobasica se nalazi i u kombinaciji s kiselim kupusom i kuhanim buncekom. Dobro je da se netko sjetio kuhati suho svinjsko meso, pravu zimsku delikatesu, kao i klasičnu sarmu koju Danijel servira s buncekom na daščici. Drvo je podloga i Ličke daščice s narezanom suhom kobasicom. Osim sarme Danijel će ponekad skuhati divljač te ponuditi i Lički pladanj s kiselim kupusom, buncekom i domaćom kobasicom. Ponuda pića bi bila uobičajeno adventska da nije prave dobre ličke šljivovice koja se može degustirati jedino na ovoj kućici.

Mediteranneo
Iskusni zadarski chef i predavač u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi, Robert Pinto, u svoju je adventsku je kućicu prenio dio kuharske filozofije Trattorie Mediteranneo, koju godinama uspješno vodi. Dnevno mijenja dva kuhana jela poput janjetine s bižima i bobom, obrazina s njokima, srnetine.., a petkom je obavezan bakalar kao fritura od sitne ribe i kozica. Odlični maneštrun od sipe i čičvarde dočekao nas je jedne srijede, a trebalo je još probati, recimo, slavonsku blagu domaću kobasicu ili baranjsku ljutu, koje su, naravno, stalno u ponudi. Pinto kuha vino po vlastitom receptu. Teskerin pinot obogaćen je s karameliziranim šećerom i chefovom kombinacijom začina, a Mediteranneo nudi i vlastito bijelo vino cijeđeno od maraštine iz vinograda Tomislava Glavića u Nadinu. Treba li veća preporuka?!

Mediterraneo-5_1600_1067

Image 36 of 44

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FJAKA Film Festival u Sv. Filip i Jakovu: Dvije večeri horor filmova i glazbe uz “T.V. Eye” i “Savršene marginalce”

Objavljeno

-

By

Osmi FJAKA Film Festival, jedini horor festival u Hrvatskoj, održat će se 11. i 12. travnja u DKC Kinu Sv. Filip i Jakov, a ovogodišnja tema bit će folk horor. Filmovi poput “The Wicker Man” i “The Blood on Satan’s Claw” istražuju mračne aspekte folklora, mitova i sukobe između modernog društva i drevnih običaja. Uz filmske projekcije, posjetitelji će moći uživati u izložbama, predavanjima o žanru te energičnim nastupima bendova “T.V. Eye” i“Savršeni marginalci”, koji će dodatno obogatiti festivalsku atmosferu.

Folk horor karakteriziraju priče smještene u izolirane ruralne sredine gdje se protagonisti susreću s nadnaravnim ili paganskim elementima duboko ukorijenjenim u lokalnoj tradiciji. Ovaj žanr često istražuje teme poput sukoba između modernosti i arhaičnih vjerovanja, te straha od nepoznatog unutar poznatog okruženja.

“Horor film, baš kao i horor književnost, od najranijih su dana usko povezani uz narodne priče i legende. Folklor i mitologija predstavljaju nepresušni izvor tema i likova vezanih uz nadnaravno, stoga ne čudi da i u najsuvremenijim književnim i filmskim djelima nalazimo tragove narodnih predaja,” istaknuo je Vedran Eškinja, jedan od organizatora festivala.

the-wicker-man-1973.jpeg
The-Blood-on-Satans-Claw.jpeg

Klasici žanra i bogat popratni program

Tijekom festivala bit će prikazana dva značajna dugometražna filma ovog žanra. “The Wicker Man” (1973.) prati policijskog narednika Howieja koji istražuje nestanak djevojčice na izoliranom škotskom otoku. Tijekom istrage otkriva da stanovnici prakticiraju drevne rituale, što kulminira šokantnim završetkom. Ovaj film smatra se jednim od najvažnijih ostvarenja folk horora zbog svog jedinstvenog spoja misterije, glazbe i jezive atmosfere.

Drugi film, “The Blood on Satan’s Claw” (1971.), smješten je u ruralnu Englesku 17. stoljeća, gdje mladi seljani postaju opsjednuti misterioznim silama nakon otkrića neobične lubanje. Film istražuje teme masovne histerije i utjecaja zla na zajednicu te je prepoznat kao ključni predstavnik folk horora zbog svoje mračne atmosfere.

The-Blood-on-Satans-Claw (2).jpg
the-wicker-man-1973 (2).jpg

    Osim filmskog programa, posjetitelje očekuje bogata ponuda hrane i pićaizložba filmskih plakata te radovi umjetnica Nele Lozić i Lucije Dešković Ivanović, koje će predstaviti svoje radove inspirirane velikim horor klasicima. Također, predavačica Sandra Barešin će detaljnije govoriti o folk horor žanru, njegovim korijenima i utjecaju na suvremenu kinematografiju. Planirane su i projekcije nekoliko kratkometražnih filmova, pružajući platformu za nove autore i njihove interpretacije horor tematike.

“Slavenska mitologija i povijest obiluju nadnaravnim bićima i poslužili su kao inspiracija brojnim svjetski poznatim filmskim klasicima. Vukodlaci, vile, zli duhovi, vampiri, pa i sam Drakula, korijene vuku iz južne i istočnoeuropske kulture, ali nisu nužno uvijek predstavljeni kao takvi. Zato je cilj ovogodišnjeg programa festivala približiti publici geografsko-kulturne specifičnosti narodne predaje i način na koji se ona obrađuje u kinematografiji Hrvatske i svijeta,” naglasio je Roko Vodopija, jedan od organizatora festivala.

Nastupi bendova “T.V. Eye” i “Savršeni marginalci”

Glazbeni dio festivala obogatit će nastupi bendova “T.V. Eye” i “Savršeni marginalci”.
T.V. Eye je zagrebački garažni rock bend osnovan u proljeće 2019. godine. Njihov prepoznatljivi zvuk temelji se na snažnom rock’n’rollu s utjecajima garažnog rocka. Debitantski album “Kick it out” objavili su pod okriljem Mast produkcije, a sadrži 11 pjesama koje odražavaju njihov autorski stil i sirovu energiju. T.V. Eye je poznat po energičnim nastupima uživo, gdje uz autorske pjesme izvode i pomno odabrane obrade, čime osvajaju publiku diljem Hrvatske. Na FJAKA film festivalu će nastupiti u petak 11.04.“Savršeni marginalci” su četvorka koju čine trojica članova Hladnog piva i pjevač benda Deafness by Noise. Ovaj projekt nastao je iz želje da se publici predstave najveći old school punk hitovi Hladnog piva u novoj interpretaciji, obuhvaćajući pjesme s triju prvih albuma – “Džinovski”, “G.A.D.” i “Desetka”. Njihovi energični nastupi vraćaju publiku u dane kada je Hladno pivo oblikovalo domaću punk scenu. “Savršeni marginalci” će nastupiti u subotu, 12. travnja.

marginalci-1 (3).jpg
tv eye.jpg

“FJAKA film festival izrastao je u jedinstveni događaj koji slavi horor kinematografiju, pružajući ljubiteljima žanra priliku da uživaju u kultnim filmovima, edukativnim predavanjima i bogatom popratnom glazbenom programu. Festival je postao prepoznatljiv po svojoj posvećenosti promoviranju horor žanra i povezivanju filmskih entuzijasta iz cijele regije,” rekla je Tereza Brzić iz organizacije festivala.

FJAKA je projekt kojeg su 2013. pokrenuli zaljubljenici u film u Sv. Filip i Jakovu, s ciljem promidžbe i popularizacije marginaliziranih ostvarenja svjetske kinematografije horor i SF tematike, preciznije, s ciljem upoznavanja publike s poviješću i razvojem žanrovskog filma koji je na ovim prostorima bio nedostupan u postojećim kino programima. Želja je bila oživjeti lokalnu kino dvoranu te ukazati na bogatstvo i relevantnost filmske umjetnosti, ali i revitalizirati običaj odlaska u kino kao važan društveni trenutak.

fjaka 2025 plakat.jpg
 
Nastavi čitati

magazin

OVE SRIJEDE: Maraska i Picnic dovode u Zadar Lucu Cinallija, jednog od najcjenjenijih miksologa današnjice!

Objavljeno

-

By

Ove srijede s početkom u 19 sati, Zadar će ugostiti jedno od najuzbudljivijih koktel događanja godine! U suradnji s MaraskomPicnic dovodi u grad Lucu Cinallija, jednog od najcjenjenijih miksologa današnjice – i glavnog gosta ove večeri posvećene kreativnosti, okusu i lokalnoj baštini.

 O Luci Cinalliju

Luca Cinalli je ime koje na svjetskoj barskoj sceni izaziva uzdah divljenja. Ovaj vrhunski talijanski miksolog, s karijerom dugom više od 20 godina, proslavio se u Londonu kao ključna figura kultnih barova Nightjar i Oriole, koji se redovito nalaze na listi World’s 50 Best Bars. Njegov stil je spoj elegancije, inovacije i tehničke preciznosti, a njegova filozofija miksologije vrti se oko poštovanja tradicije uz neprestano pomicanje granica kreativnosti.

Osim što je mentor i edukator novim generacijama barmena, Cinalli je konzultant za brojne svjetske barove i brandove, te gost brojnih internacionalnih festivala, poput Tales of the Cocktail u New Orleansu i Bar Conventa u Berlinu. Njegovo gostovanje u Zadru predstavlja izniman trenutak za sve zaljubljenike u vrhunsku barsku kulturu.

Što vas očekuje?

Luca Cinalli će u Picnicu predstaviti ekskluzivnu koktel kartu temeljenu na originalnom zadarskom Maraschinom, reinterpretirajući klasike i stvarajući nove, neponovljive recepte inspirirane dalmatinskom baštinom.

Uz njega, na večeri će nastupiti i:

Zahra Azmoodeh, cijenjena barmenska umjetnica s međunarodnim iskustvom i osebujnim pristupom koktelima

Slaven Macura, naš domaći stručnjak i poznato ime hrvatske barske scene, koji će predstaviti lokalnu kreativnost u punom sjaju

 Događanje uključuje:

Ekskluzivne koktele s Maraschinom

Svjetsku miksologiju u lokalnom duhu

Ugodnu atmosferu, glazbu i druženje

Priliku za upoznavanje i razmjenu znanja s nekima od najboljih u poslu

Picnic – Mingle & Fun, Zadar
Srijeda, 9.4. u 19:00 h
Ulaz slobodan – broj mjesta je ograničen!

📲 Više informacija i rezervacije na 091 608 3864

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 7. travnja 2025.

Objavljeno

-

Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 07.04.2025.
LJUBAV: Vaša najdraža osoba očekivat će viša nježnosti, a sličnu ćete potrebu imati i vi. Treba samo započeti.
KARIJERA: Pred vama su nove mogućnosti koje se nisu još sasvim otvorile, ali ih naslućujete.
ZDRAVLJE&SAVJET: Služite se intuicijom.

Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 07.04.2025.
LJUBAV: Nećete znati što je najbolje učiniti, odnosno kako se postaviti. Jedini pravi orjentir bit će slušati svoje srce.
KARIJERA: Sve ćete bolje surađivati s ljudima s kojim radite. Ići će vam od ruke svaki posao, pa čak i onaj koji je objektivno težak.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite kooperativni.

Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 07.04.2025.
LJUBAV: U toku dana osjećat ćete sve veću potrebu za povlačenjem u svoja četiri kućna zida. Vjerojatno nećete izlaziti.
KARIJERA: Rado biste nešto predložili, ali niste sigurni da li će to proći. Testirat ćete ideju na najbližem kolegi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Imate pravo na odmor.

Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 07.04.2025.
LJUBAV: Uključit ćete se u mrežu veselih ljudi koji su spremni sve dijeliti s drugima. Bit će to pun pogodak za vas.
KARIJERA: Volite se našaliti s kolegama. Danas ćete napraviti malu psinu, ali nitko vam neće zamjeriti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Dobro je što ne komplicirate stvari.

Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 07.04.2025.
LJUBAV: Uspjet ćete naći zajednički jezik s voljenom osobom ili s onom do koje vam je stalo. Bit ćete opušteniji.
KARIJERA: Danas ćete morati malo izaći iz sjene i poraditi oko jednog poslovnog dogovora. Bit ćete obzirni.
ZDRAVLJE&SAVJET: Čitat ćete između redova.

Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 07.04.2025.
LJUBAV: Možda ćete biti prilično romantični ili ćete voljenoj soboi predložiti odlazak na ples. Ne stidite se toga.
KARIJERA: Spremnost da popustite nije vaša tipična osobina, ali danas ćete biti takvi. Ipak, i tu ćete biti na mjestu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite ono što jeste.

Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 07.04.2025.
LJUBAV: Vjerojatno ćete danas malo više poraditi na svom seksualnom životu, a partneru će zbog toga biti drago.
KARIJERA: Počet ćete se sve bolje povezivati s ljudima, a pokrenut će se i pozivi ili ponude u vezi posla iz drugih regija.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prošetajte na zraku.

Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 07.04.2025.
LJUBAV: Oni koji nekog osvajaju danas će znati izabrati prave riječi da dođu do željenog cilja. Bit će iskreni.
KARIJERA: Malo više diplomacije i tolerancije moglo bi vam prištedjeti muku i nepotreban napor na poslu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Moguće je jače zijevanje.

Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 07.04.2025.
LJUBAV: Ozbiljnije teme vi ćete odgurati u stranu uz pomoć duhovite konverzacije. Druga strana neće vam zamjeriti.
KARIJERA: Doći će do sve bolje suradnje između vas i kolega. Uspjet ćete uskladiti različite ideje i mišljenja.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne nadmećite se ni s kim.

Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 07.04.2025.
LJUBAV: Vjerojatno ćete večeras izaći van i dobro se provesti u ugodnom društvu. Nemojte ostati kod kuće.
KARIJERA: Malim koracima možete doći do značajnog cilja jednako kao i velikim. Zato ne brinite ako su pomaci postepeni.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prošetajte na zraku.

Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 07.04.2025.
LJUBAV: Neki će osjetiti sve jaču povezanost s osobom s kojom rade. Intrigirat će ih što bi se iz toga moglo razviti.
KARIJERA: Vaši kolege i suradnici prihvatit će vaše nove ideje. Zbog toga ćete biti vrlo zadovoljni.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vjerujete u bolje dane.

Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 07.04.2025.
LJUBAV: Kako dan bude odmicao, primjetit ćete da vaša najdraža osoba postaje sve osjetljivija. Budite pažljivi.
KARIJERA: Žudite za još većim priznanjima od ovih koje ste nedavno dobili. Bilo bi bolje da ste malo skromniji.
ZDRAVLJE&SAVJET: Treba se više rekreirati.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu