Connect with us

magazin

GASTRO PONUDA ADVENTA U ZADRU (2. DIO) / Ima svega: Black angus kobasice i ćevapi, divljač, slatki cronut, originalni coctaili, panettone koji se pije…

Objavljeno

-

U nekoliko nastavaka predstavljamo najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica na zadarskom Adventu.

U ovom drugom dijelu idemo redom po kućicama zalogaj po zalogaj, gutljaj po gutljaj…

Didova kućica
Ova je kućica treća u zajedničkom timu u kojem su još Lavova kućica i Kod Rođe, tako da je i ponuda gotovo istovjetna: domaće svinjsko-juneće blago dimljene, ali i konfekcijske kobasice, plate pršuta i sira, fritule, kuhano vino i kuhani gin glavni su im aduti. I, naravno, široki osmijesi kuharice i konobarice.

Christmas Colonna
Jedan od najboljih zadarskih coctail majstora mlađe generacije, Moreno Samobilić, sa svojom je partnericom Dijanom Kreber iz njihovog obližnjeg coctail bara Colonna na Advent donio selekciju hladnih i toplih mješavina.  Feliz Navidad dobio je naziv po slavnoj božićnoj pjesmi i samo je jedan od njihovih tekućih bisera idealnih za hladne adventske večeri. U njemu su tequila, agava, liker od naranče, kompot od jabuke i čokolada. I vrlo je vruć. Ponudu hrane Diana i Moreno sveli su na svega nekoliko jela, od kojih izdvajamo tri burgera: El Classico s pljeskavicom u sjajnom Kroštulinom brioche pecivu (i svi ostali burgeri su s pecivom ove izvrsne pekare), Schwartz &  Negro u crnom pecivu i Alternativno, veganski burger kojeg bi poželjeli i ortodoksni mesojedi. Sjajna Slavonka – dimljena kobasica od mesa crne slavonske svinje zasluženo je prenesena iz lanjske adventske ponude ove kućice.

Boogie X Picnic
Maestro zadarskog fast fooda Vedran Božićev već se proslavio sa svojim food truckom i kućicama na zagrebačkim i zadarskim adventskim sajmovima, a u ovoj se kućici se udružio zagrebačkim Boogie Labom, svježom i vrhunskom ugostiteljskom pričom. Već i je ranija poveznica bila Kroštula artisan pekara čija su peciva, naravno, drugi najvažniji dio svih zalogaja u ponudi ove kućice. Prvi najvažniji dio je mesni sadržaj. Božićev je ovaj put umnožio ponudu na način da svatko može izabrati svoje jelo birajući između ćevapa od odležane black agnus junetine, black agnus kobasice ili domaće kobasice Biloglav, paš i hrenovke, te ih po volji kombinirati s četiri vrste originalna priloga: azijskim, s tartufima, fažolom ili sirnim od padana. Ukupno 16 kombinacija! Kulinarske kreativnosti ne nedostaje ni u slatkim jelima i coctailima: Cronut je sjajna kremasta fuzija između američke krafne i francuskog kroasana s  kremom od pistaccia i čokolade ili nutelle s prahom brusnice, a kuhani panettone je topli coctail s votkom, kamilicom i komadićem tog Kroštulinog kolača. Đumbirka i nekoliko drugih toplih coctaila se može naručiti ako vam se baš ne jede i pije istovremeno…

Tradicija u čašici
Šime Katuša, poduzetnik koji sa suprugom vodi i ozbiljni OPG, na ovoj je kućici ponudio dio svojih domaćih proizvoda i kuharsko poznavanje  hrvatske tradicionalne kuhinje. Tako u velikom kazanu kuha svoje vlastito vino i nudi blago dimljene kobasice koje je sam proizveo po vlastitom tajnom receptu. Šime nekoliko puta tjedno obogaćuje ponudu kuhanim jelima, pa nas je iznenadio s izvrsnim gulašem od divljači, srnetine i veprovine, s njokima naravno. To jelo, inače, izmjenjuje s fažolom te svojom kobasicom i suhim mesom. Da bi i ljubitelji nešto brže hrane došli na svoje, gostima Tradicije nudi grillani odležani ramstek u sendviču. Ovu kućicu je lako prepoznati po visećim ukrasima – panceti, slanini i domaćim kobasicama.

Lička kuća
Očekivano, Lička kuća nudi ličke specijalitete počevši od pravog ličkog krumpira, od koje radi svašta, pa čak i peče police s pancetom. Simpatični glavni kuhar i konobar Danijel u kotliću kuha čak pet vrsta kobasica, a domaća lička kobasica se nalazi i u kombinaciji s kiselim kupusom i kuhanim buncekom. Dobro je da se netko sjetio kuhati suho svinjsko meso, pravu zimsku delikatesu, kao i klasičnu sarmu koju Danijel servira s buncekom na daščici. Drvo je podloga i Ličke daščice s narezanom suhom kobasicom. Osim sarme Danijel će ponekad skuhati divljač te ponuditi i Lički pladanj s kiselim kupusom, buncekom i domaćom kobasicom. Ponuda pića bi bila uobičajeno adventska da nije prave dobre ličke šljivovice koja se može degustirati jedino na ovoj kućici.

Mediteranneo
Iskusni zadarski chef i predavač u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi, Robert Pinto, u svoju je adventsku je kućicu prenio dio kuharske filozofije Trattorie Mediteranneo, koju godinama uspješno vodi. Dnevno mijenja dva kuhana jela poput janjetine s bižima i bobom, obrazina s njokima, srnetine.., a petkom je obavezan bakalar kao fritura od sitne ribe i kozica. Odlični maneštrun od sipe i čičvarde dočekao nas je jedne srijede, a trebalo je još probati, recimo, slavonsku blagu domaću kobasicu ili baranjsku ljutu, koje su, naravno, stalno u ponudi. Pinto kuha vino po vlastitom receptu. Teskerin pinot obogaćen je s karameliziranim šećerom i chefovom kombinacijom začina, a Mediteranneo nudi i vlastito bijelo vino cijeđeno od maraštine iz vinograda Tomislava Glavića u Nadinu. Treba li veća preporuka?!

Mediterraneo-6_1600_1067

Image 37 of 44

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Božić na Adventu uz Ivanu Kindl i grupu Forum

Objavljeno

-

By

Na Božić, 25. prosinca, s početkom u 20:30 sati, na zadarskom Adventu nastupit će Ivana Kindl i grupa Forum.

Ivana Kindl, višestruko nagrađivana pjevačica prepoznatljivog vokala i zadarska grupa Forum udružit će svoje talente kako bi publici pružili nezaboravnu večer ispunjenu swing i jazz klasicima.

Tribute to Swing, zajednički projekt Ivane Kindl i frontmena grupe Forum, Davora Pekote, već je oduševio publiku diljem Hrvatske, interpretirajući bezvremenske hitove poput “My Way”, “New York, New York” i “Fly Me to the Moon”.

Posebnost ovog božićnog koncerta leži u toploj atmosferi zadarskog Adventa, gdje će se spojiti vrhunska glazba, odlična spiza adventskih kućica i jedinstveni blagdanski ugođaj.

– Bit će veselo, šaroliko, blagdanski! Pjevat ćemo brojne strane, ali i domaće hitove, tako da publika zaista može očekivati raznolik repertoar koji “pokriva” brojne glazbene godine tako da je namijenjen svim generacijama – najavio je Pekota te dodao kako će zasigurno zabavljati publiku preko dva sata!

– Da, imamo jako puno toga za otpjevati – smije se, dodajući kako se samo nada dobrom vremenu jer za odaziv publike se ne brine.

– Očekujem da će doći u velikom broju, podržati nas, ali i uživati u svemu što im spremamo za tu božićnu večer – zaključio je.

Zato ne propustite priliku provesti ugodnu večer uz vrhunske glazbenike i uživati u zvucima koji su obilježili glazbenu povijest.

Vidimo se na Trgu Petra Zoranića, 25. prosinca u 20:30 sati!

 
Nastavi čitati

magazin

To se mora probati: Recept za božićni džin-tonik

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Ljubiteljicama džin-tonika danas predlažemo jednu zimsku varijantu ovog omiljenog koktela. Ovaj put on je obogaćen okusom medenjaka. Točnije, amarettom, koji uz pomoć nekoliko “zimskih” začina dobiva prepoznatljiv okus medenjaka te uz dodatak triple seca stvara uistinu poseban džin-tonik.

Začinjeni amaretto – sastojci: 

125 ml amaretta

1 štapić cimeta

1 zvjezdica anisa

1 komadić đumbira (veličine čajne žličice)

malo naribanog muškatnog oraščića

Džin-tonik – sastojci:

60 ml džina

90 ml tonika

20 ml začinjenog amaretta

10 ml triple seca

nekoliko kockica leda

Priprema: 

Prvo napravite začinjeni amaretto jer on mora odstajati prije upotrebe. U staklenu posudicu s poklopcem ubacite amaretto, cimet, anis, đumbir i naribajte malo muškatnog oraščića. Promiješajte, zatvorite i ostavite da stoji 24 sata kako bi se svi okusi proželi.

Nakon 24 sata procijedite amaretto i on je spreman za upotrebu.

U šejker stavite amaretto, džin, triple sec i led. Dobro protresite i ulijte u čašu, a zatim u nju natočite tonik i tako poslužite.

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 25. prosinca 2024.

Objavljeno

-

Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 25.12.2024.
LJUBAV: Izvjesna je idealizacija osobe do koje vam je stalo ili ćete zaista u njoj prepoznati sve kvalitete koje tražite.
KARIJERA: Bit ćete usredotočeni na ljude oko sebe s kojim još niste definirali neke stvari. Dogovarat ćete se.
ZDRAVLJE&SAVJET: Idite svojim putem.

Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 25.12.2024.
LJUBAV: Osjećat ćete da je sreća u povezanosti s ljudima i zato ćete se danas pokazati kao iznimno društvena osoba.
KARIJERA: Nedostajat će vam osjećaj slobode. Pritisci da izvšite radne zadaće u rokovima sada osjećate kao breme.
ZDRAVLJE&SAVJET: Oslonite se na svoj smisao za humor.

Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 25.12.2024.
LJUBAV: Vaši prijatelji i društvo potaknut će vas da djelujete na ispravan način i zauzmete jedanak stav u ljubavnim pitanjima.
KARIJERA: U poslovima sa strankama, odnosno s ljudima, bit ćete iznimno uspješni. Mnogi će vas istaknuti kao primjer.
ZDRAVLJE&SAVJET: Znate tko je pravi, a tko nije.

Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 25.12.2024.
LJUBAV: Vaš stil udvaranja bit će simpatičan drugoj strani, ali će ona u isto vrijeme biti prilično osjetljiva i neće vam otkriti sve.
KARIJERA: Funkcionirat ćete dobro i bez većih zastoja odrađivati ono što treba. Nedostajat će vam izazova.
ZDRAVLJE&SAVJET: Cijenite trud drugih.

Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 25.12.2024.
LJUBAV: Uspjet ćete spojiti ugodno s korisnim. Voljenu osobu povezat ćete sa širim krugom ljudi s kojim i poslovno pregovarate.
KARIJERA: Snagom volje mirit ćete dvije strane koje imaju različit pristup u jednoj ideji. Vi ćete ih uvjeravati da je samo važno da se to napravi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Krenite na vrijeme na počinak.

Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 25.12.2024.
LJUBAV: Ako ima manjih problema u vašoj vezi, prijatelj će vas izvući iz krize i dati vam pošten savjet.
KARIJERA: Intuitivna strana vaše ličnosti danas će vas dovesti do iznimne dobitne kombinacije u poslu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Raste vaš elan.

Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 25.12.2024.
LJUBAV: Usaglašavanje stavova s voljenom osobom vjerojatno će se protegnuti i na današnji dan. Činit ćete to s humorom.
KARIJERA: Doći će do izražaja neracionalno trošenje novca, a vi ćete sve to morati pravdati i rješavati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nitko ne voli slušati kukanje.

Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 25.12.2024.
LJUBAV: Mudrim postupanjem vi ćete održavati status quo u vezi. Dobar provod moguć je s prijateljima ili sa širim društvom.
KARIJERA: Poslovi u kojim vi imate utjecaj razvijat će se odlično. Makar oni bili i skromni, budite svjesni svojih zasluga.
ZDRAVLJE&SAVJET: Veselite se jer idete na bolje.

Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 25.12.2024.
LJUBAV: Oni koji su sanjali, morat će se spustiti na zemlju. Voljena osoba će im u tome pomoći, a onda će shvatiti da je to zdravo.
KARIJERA: Netko bi vam mogao prigovoriti da na poslu trošite na nebitne stvari. Argumentirat ćete svoje izdatke.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite budni.

Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 25.12.2024.
LJUBAV: Bez obzira na svu zbrku u komunikaciji, vi ćete naći načina da izrazite svoje osjećaje i to će biti dobro.
KARIJERA: Vjerojatno će doći do vrlo zanimljivog rješenja kojim će vaši poslovni tokovi krenuti onako kako i trebaju ići.
ZDRAVLJE&SAVJET: Izdržite.

Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 25.12.2024.
LJUBAV: Prihvatit ćete mala gnjavljenja voljene osobe i opet pokazati koliko vam je stalo. Bit će dobar uvod u nastavak lijepe ljubavne priče.
KARIJERA: Vjerojatan je prolazni nesklad sa suradnicima jer će neki od njih pokazati svoju nestabilnost.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite razumni koliko god možete.

Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 25.12.2024.
LJUBAV: Bit ćete skloni idealizirati voljenu osobu ili će se ona danas zaista pokazati u najboljem svijetlu. Dobro je.
KARIJERA: Danas će postati očigledno da su vas drugi spremni podržati i utoliko ćete osjetiti olakšanje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne analizirajte svoje zasluge.

 
Nastavi čitati

U trendu